Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

28 Ιουν 2019

Μια πρόταση για τις εκλογές στις 7/7/2019: ΜΕΡΑ25



 Στις βουλευτικές εκλογές στις 7 Ιουλίου, πως θα πρέπει να ψηφίσουν οι εθνικές, γλωσσικές, θρησκευτικές μειονότητες της χώρας;

Μια μικρή ερεύνα σε όλα τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, μας δείχνει ξεκάθαρα ότι αυτή τη στιγμή το μοναδικό κόμμα που έχει στο πρόγραμμα του αναφορές σε μειονότητες στην Ελλάδα, είναι το ΜΕΡΑ25 (Βαρουφάκης)!!! Κανένα άλλο κόμμα, από το ΚΚΕ και γενικά την Αριστερά, μέχρι τα κεντρώα, φιλελεύθερα κόμματα και της συντηρητικής Δεξιάς, δεν έχουν αναφορά σε μειονότητες – λόγω εθνικής «κόκκινης γραμμής» που θέλει την Ελλάδα μια ομοιογενή χώρα, με κανένα είδος μειονοτήτων στην πληθυσμιακή σύνθεση της.

Τι λέει το ΜΕΡΑ25, για τις μειονότητες, στο πρόγραμμα του – ΘΕΣΕΙΣ:
«
Μειονότητες: Το ΜέΡΑ25 δεσμεύεται για (α)την άμεση επικύρωση και πλήρη εφαρμογή της Σύμβασης Πλαίσιο για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, (β) την εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης για του Ρομά μέσα από εκτεταμένα στεγαστικά προγράμματα και από επαρκή πρόσβαση σε υπηρεσίες εκπαίδευσης, υγείας και στην εργασία, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς καθώς και, (γ) ως προς τη μειονότητα της Θράκης, τη δημιουργία συστήματος εκλογής/επιλογής των μουφτήδων από εκλεκτορικό Σώμα της ίδιας της μειονότητας και, συνεπακόλουθα, διορισμός των επιλεγέντων εκ μέρους της Πολιτείας. Επίσης, κατάργηση κάθε δικαστικής/δικαιοδοτικής αρμοδιότητας που έχει απομείνει στους μουφτήδες, και εφεξής, υποχρεωτική επίλυση όλων των αστικών διαφορών από την ελληνική Δικαιοσύνη για όλους τους μειονοτικούς πολίτες, ανεξαρτήτως φύλου.»
Εδώ η ιστοσελίδα του ΜΕΡΑ25

Επιπλέον, έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα θέση στο θέμα ΠΑΙΔΕΙΑ, που πάλι αναφέρεται σε μειονότητες:
«
- Το δημοκρατικό-αντιαυταρχικό σχολείο που καλλιεργεί τον σεβασμό στη διαφορά και τις οικουμενικές αξίες, που προάγει την κουλτούρα του διαλόγου και της πολυπολιτισμικότητας, τον συνταγματικό πατριωτισμό, τη συλλογική ταυτότητα ως αλληλεπίδραση του ελληνικού με το οικουμενικό, ενώ ταυτόχρονα προβάλλει τις ιδιαιτερότητες κάθε τοπικής περιοχής και πολιτισμικής ομάδας (ιδίως των «μειονοτήτων»)»
Εδώ η ιστοσελίδα του ΜΕΡΑ25

Όπως βλέπετε, το ΜΕΡΑ25 έχει θέσεις που κανένα άλλο κόμμα δεν τολμά να αγγίξει!
Η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι είναι μέλος της ΕΕ από το 1981, δεν κατάφερε να απομακρύνει από την πολιτική και την παιδεία τις αναχρονιστικές απαίσιες ιδεολογίες της χούντας των συνταγματαρχών και της δικτατορίας του Μεταξά, γεμάτες μισαλλοδοξία, εθνικισμό και ρατσισμό. Και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τον τρόπο που ο πολιτικός κόσμος της χώρας αντιμετωπίζει μερίδα τους ελληνικού λαού ως «ξένο σώμα», ακόμα και όταν πρόκειται για γηγενείς πληθυσμούς σε Περιφέρειες της χώρας, που διατηρούν μια διαφορετική εθνική ταυτότητα, πολιτισμό, γλώσσα η και θρησκεία. 

Όλοι οι ψηφοφόροι που θεωρούν ότι ανήκουν σε ομάδες μειονοτήτων, αλλά και όλοι οι Έλληνες πολίτες που είναι δημοκράτες και πιστεύουν ότι η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει πολιτική στάση απέναντι σε πολλά ζητήματα που αφορούν στην ατομική και συλλογική ελευθερία αυτοπροσδιορισμού και στην προστασία των μειονοτήτων και των δικαιωμάτων τους, θα πρέπει να ψηφίσουν το κόμμα ΜΕΡΑ25, ώστε αυτό να μπει στο Κοινοβούλιο και να φέρει αυτές τις ιδέες και προτάσεις ενώπιον όλων των βουλευτών που θα εκλεγούν.


Μπορεί και αυτό το κόμμα να μην κάνει τελικά αυτό που πρεσβεύει και να μας ξεγελάσει με τις υποσχέσεις του. Αλλά αυτό θα συμβεί μόνο μια φορά.
Σκεφτείτε ότι δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα, αν δώσουμε μια ευκαιρία στο ΜΕΡΑ25, στις επόμενες εκλογές, ακόμα κι αν διαφωνούμε με το πρόγραμμα του σε άλλα θέματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: