Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

13 Μαρ 2009

ΦΩΤΗΣ ΠΕΡΛΙΚΟΣ

http://macedonia-greece.blogspot.com/2009/03/o.html

Απαράδεχτη επίθεση στον πρόεδρο του κόμματος Φιλελεύθερη Συμμαχία.
Μερικοί "άνθρωποι" στην Ελλάδα δεν εννοούν να καταλάβουν ότι σε μια δημοκρατική κοινωνία ο καθ' ένας είναι ελεύθερος να εκφράζει τις ιδέες του, ακόμα και αν στην πλειοψηφία των πολιτών αυτές δεν αρέσουν.
Όλο αυτό το απαίσιο άρθρο στο παραπάνω blog αναρτήθηκε γιατί ο Φώτης Περλικός παρουσιάζεται ως Διαχειριστής σε ένα group στο Facebook με τίτλο "Είμαστε Έλληνες και την αποκαλούμε Δημοκρατία της Μακεδονίας".
Τι λέτε; Θα φτάσει ο ανόητος αυτός blogger στο ακραίο σημείο να ζητήσει την αφαίρεση της Ελληνικής Ιθαγένειας από τον Φώτη; (Παλιά μας τέχνη…κόσκινο!)

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ένα κατάπτυστο άρθρο από τα χιλιάδες κατάπτυστα που κυκλοφορούν στα μπλογκς και στα φόρουμς. Τέτοια και χειρότερα όμως μπορείς άπειρα στο φόρουμ του maknews.com. Δεν είδα όμως ποτέ μου κανέναν από τους "μακεδόνες" μας να το κριτικάρουν.

Ανώνυμος είπε...

Φιλενάδα σταμάτα να κλέβεις υλικό από ξένα site κι ασε την κριτική για άλλους πιο ειδικούς.
Στην Μακεδονία ζουν Έλληνες. Αν ξέμεινα ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ... ΔΕΝ τους κρατάει ΚΑΝΕΝΑΣ με το ζορι τίκφα.

Αστερίκιος είπε...

Έλλην Μακεδόνας, εμείς οι Μακεδόνες κλέβουμε την Μακεδονική παράδοση, τώρα; Δεν θυμάσαι ότι πριν μερικά μόνον χρόνια αυτή την ίδια παράδοση την κρύβατε σαν το σκ…ο σας εσείς οι Έλληνες Μακεδόνες; Εμείς χαιρόμαστε πάντα όταν προβάλλεται η Μακεδονία, απ΄όπου και αν προέρχεται αυτή η προβολή.
Εμείς είμαστε Μακεδόνες και ζούμε στην Μακεδονία. Είμαστε και Έλληνες πολίτες γιατί ζούμε στην Ελλάδα. Για πιο λόγο θα πρέπει να μετακομίσουμε; Ας μετακομίσουν αυτοί που κλαίνε "χαμένες πατρίδες" η θέλουν να ζούνε μόνο με Έλληνες, εάν δεν τους αρέσουμε. Ελλάδα δεν είναι μόνο η Μακεδονία: έχει περισσότερη Ελλάδα και πάρα κάτω.

Αστερίκιος είπε...

Στέφανε, πάρα πολλοί φανατικοί Μακεδόνες που είχαν γράψει απαράδεχτα σχόλια, έχουν καταργηθεί ως μέλη του forum από τον maknews και τους άλλους διαχειριστές. Απλά, πιθανών για σένα το 90% των σχολίων είναι "απαράδεχτα", εκεί.

Ανώνυμος είπε...

Aσπροθαλασσίτη μη χωλοσκάς. Το άρθρο του κώδικα ελληνικής ιθαγένειας που επιτρέπει την αφαίρεση της υπηκοότητας για λόγους δράσης προς ώφελος εχθρικού κράτους καλύπτει μόνο τους απόδημους:
"β. Όποιος κατά τη διαμονή του στην αλλοδαπή ενήργησε προς όφελος αλλοδαπού κράτους πράξεις ασυμβίβαστες προς την ιδιότητα του Έλληνα και αντίθετες προς τα συμφέροντα της Ελλάδας."
Τώρα αν ο Περλικός μεταναστεύσει μάλλον έχει εξασφαλίσει πρώτη θέση στη λίστα όσων θα χρειαστεί να τους αφαιρέσει την υπηκοότητα η Ελλάδα αν μη τι άλλο για να σας αφαιρέσει το επιχείρημα πως το συγκεκριμένο άρθρο εφαρμόζεται επιλεκτικά μόνο στην περίπτωση των ομοεθνών σας. Αλλά μέχρι τότε είναι ασφαλής. Βέβαια το κόμμα του θα συνεχίζει να παραμένει ένα ζωύφιο στην πολιτική ζωή του τόπου - άσε που κάμποσσα από τα μέλη του βλέπουν τη συντονίστρια Δ. Μακεδονίας που έχει και φιλοδοξίες για θέσεις σε εκλογικές λίστες και σιχτιριάζονται.

Ανώνυμος είπε...

Να τον χαιρετε ο χάλιας και ολοι οσοι τον θεωρουν "the best greek blog"
Δεν κάνει ουτε για ΕΛΛΗΝ ουτε για ΜΑΚΕΔΟΝ αυτος.

Ανώνυμος είπε...

Vodenka, πατριώτης σου είναι ο "ανόητος blogger". Η αλήθεια είναι πάντως, ότι έχει γνώσεις! Απλά τις χρησιμοποιεί για να αποδείξει λάθος πράγματα.

Ανώνυμος είπε...

gence eipe:

"Ας μετακομίσουν αυτοί που κλαίνε "χαμένες πατρίδες" η θέλουν να ζούνε μόνο με Έλληνες, εάν δεν τους αρέσουμε. Ελλάδα δεν είναι μόνο η Μακεδονία: έχει περισσότερη Ελλάδα και πάρα κάτω."

Θα ηθελα να σας υπενθυμισω οτι κ την εποχη της Οθ. Αυτοκρατοριας ζουσαν και ελληνες στη Μακεδονια.Σχολιαζετε βεβαια με ειρωνικο υφος καποιους ελληνες που μιλανε για χαμενες πατριδες (οι οποιοι βεβαια κ για μενα ακραιοι ειναι, αλλα κ για την μεγαλυτερη μεριδα του ελληνικου κοινου) την ιδια στιγμη που η πλειοψηφια σας χτιζει το ονειρο της Ενωμενης Μακεδονιας (πιο γνωστα ως united macedonia) κ αποκαλειτε τους ελληνες κατακτητες.Αλλωστε καλο θα ηταν να μιλαμε γι αυτο. Αλλωστε το ειπαμε το 2013 δεν αργει που η solun (το Θεσσαλονικη ειναι παντα σε παρενθεση) "θα γινει κ παλι δικη μας" (απλα αν εισασταν ελληνες θα το λεγατε "παλι με χρονια με καιρους παλι δικα μας θα ναι") .

bb είπε...

Δεν θυμάμαι εγώ η άλλοι Μακεδόνες γνωστοί και φίλοι μου να αναφέραμε ποτέ επιθυμία για αλλαγές συνόρων η τη δημιουργία ενός νέου μακεδονικού κράτους που θα περιελάμβανε ελληνικά και αλλά εδάφη. Για μας τους Μακεδόνες η υπόθεση του μοιράσματος της Μακεδονίας έληξε το 1913. Η συμμετοχή στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο των Μακεδόνων ήταν λάθος, δική μου άποψη πάντα, γιατί πιστέψανε στο ΚΚΕ και πολεμήσανε για ένα κοινό καλύτερο και δημοκρατικό κράτος για τους ίδιους, που είχαν υποφέρει τα πάνδεινα από την δικτατορία του Μεταξά και τους είχε "μαυρίσει το μάτι…". Το γεγονός ότι πολεμήσανε οι Μακεδόνες ΜΑΖΙ με τους Έλληνες και όχι εναντίον τους, τα λέει όλα.
Το ότι γεννήθηκα στην Ελλάδα και είμαι Έλληνας πολίτης είναι λόγο συγκυρίας. Είμαι νομοταγής πολίτης, σέβομαι το κράτος στο οποίο ζω και τους νομούς του, πασχίζω για την πρόοδο του. Το ότι ανήκω σε άλλο έθνος είναι θέμα που αφορά εμένα και την συνείδηση μου. Εάν ζούσα στην Ιταλία και είχα την ιταλική υπηκοότητα, θα σεβόμουν το ιταλικό κράτος, θα πλήρωνα τους φόρους μου εκεί αλλά θα δήλωνα πάλι Μακεδόνας. Το ίδιο δεν κάνουν και οι Έλληνες που ζουν σε ξένα κράτη και έχουν ξένη υπηκοότητα, αλλά δηλώνουν υπερήφανοι Έλληνες; Γιατί αυτό είναι αποδεχτό ενώ εάν είναι ένας Έλληνας πολίτης που δηλώνει ότι ανήκει σε άλλο έθνος, όχι;
Τώρα θα μου πείτε ότι η Ελλάδα έχει προβλήματα με τα γειτονικά κράτη και όσοι δηλώνουν ότι ανήκουν σε αυτά τα έθνη είναι τουλάχιστον ύποπτοι. Η Ελλάδα μπορεί να δημιουργεί η να της δημιουργούνε συνεχώς προβλήματα: εμείς τι φταίμε; Δεν ήμαστε μέρος των προβλημάτων αλλά θα μπορούσαμε να ήμαστε μέρος της λύσης αυτών δημιουργώντας γέφυρες φιλίας με τους γειτονικούς λαούς.
Πάντως και επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας οι Μακεδόνες δήλωναν Μακεδόνες και όχι Τούρκοι ενώ οι Έλληνες δήλωναν Ρωμιοί (Ρούμ-μιλιέτ=χριστιανοί ορθόδοξοι).

Ανώνυμος είπε...

"Πάντως και επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας οι Μακεδόνες δήλωναν Μακεδόνες και όχι Τούρκοι ενώ οι Έλληνες δήλωναν Ρωμιοί (Ρούμ-μιλιέτ=χριστιανοί ορθόδοξοι)."

Λαθος. Και οι Ελληνες, Ελληνες δηλωναν αλλα αναγνωριστηκαν ως Ρουμ-μιλιετ (ως μειονοτητα της Κων/λεως και οχι ως yunan, για τον ιδιο λογο που αναγνωριστηκαν και οι Τουρκοι εδω ως Μουσουλμανοι)Αυτο για να μαθαινουν καποιοι που υποστηριζουν οτι οι ελληνες της Κων/λεως εχουν δικαιωμα στον αυτοπροσδιορισμο, ενω αυτοι εδω δεν εχουν (ξερουν αυτοι)

Ανώνυμος είπε...

gence eiπε:
"Δεν θυμάμαι εγώ η άλλοι Μακεδόνες γνωστοί και φίλοι μου να αναφέραμε ποτέ επιθυμία για αλλαγές συνόρων η τη δημιουργία ενός νέου μακεδονικού κράτους που θα περιελάμβανε ελληνικά και αλλά εδάφη."

Φιλε gence φανταζομαι οτι μεσα απο αυτο το μπλογκ δεν τα βαζεις με τον ελληνικο λαο, αλλα με την ελληνικη πολιτικη που καταπιεζει την μακεδονικη μειονοτητα. Σωστα? Το ιδιο κι εγω πριν δεν ειπα για σενα η τους φιλους σου (δεν τους γνωριζω αλλωστε) αλλα για την πολιτικη του εθνους στο οποιο ανηκεις. Τροφοδοτει η πολιτικη αυτη τον εθνικισμο ή οχι? Με λιγα λογια εχω δει απειρες φωτο κ βιντεο που κυκλοφορουν στο διαδικτυο οπου πληθος ανθρωπων απο τη γειτονικη Δημοκρατια διαδηλωνει στους δρομους (σε πολλες χωρες )με χαρτες της Μεγαλης Μακεδονιας . Φανταζεσαι τι θα γινοτανε αν -εστω και μια φορα- βγαινανε στους δρομους εδω Ελληνες με χαρτες που να παρουσιαζουν εδαφη της γειτονικης δημοκρατιας ως εδαφη της Ελλαδος?

"Δεν ήμαστε μέρος των προβλημάτων αλλά θα μπορούσαμε να ήμαστε μέρος της λύσης αυτών δημιουργώντας γέφυρες φιλίας με τους γειτονικούς λαούς."

Αυτο ακριβως πιστευω κ εγω φιλε gence. Για να υπαρξει ομως μια τετοια προσπαθεια , πρεπει να υπαρχει κ αντικειμενικοτητα, αυτοκριτικη κλπ.

bb είπε...

Συνεχίζεις, φίλε ανώνυμε, να μας στέλνεις στο εξωτερικό, τι στιγμή που είμαστε Έλληνες πολίτες με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που αυτό συνεπάγεται. Είδες κανέναν απο εμάς να βγάζει χάρτες η να διαδηλώνει υπέρ της "ενωμένης Μακεδονίας" η να κρατάει σημαίες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας;
Το ότι υπάρχουν τέτοια φαινόμενα, δεν είναι της επίσημης πολιτικής της γειτονικής χώρας αλλά κάποιων εθνικιστικών κύκλων εκεί και στην Διασπορά. Απο τέτοια παρόμοια φαινόμενα η Ελλάδα είναι ΓΕΜΑΤΗ. Δεν σε ενοχλεί όμως η εθνικιστική επίσημη πολιτική της Ελλάδας (ξέχασες τα συλλαλητήρια;) αλλά φαντάζομαι ότι την θεωρείς "πατριωτική". Είναι θέμα άποψης.
Εμείς πάντως δεν είμαστε μέρος αυτού του προβλήματος και θα πρέπει η Ελλάδα να σταματήσει να μας συμπεριφέρεται λες και είμαστε πολίτες της Δημ. της Μακεδονίας. Μας αρνούνται οι ελληνικές αρχές το δικαίωμα να έχουμε μακεδονικούς συλλόγους για την καλλιέργεια του τοπικού πολιτισμού και της γλώσσας μας (την τοπική διάλεκτο εννοώ και όχι την δημιουργία φροντιστηρίου της μακεδονικής επίσημης γλώσσας του γειτονικού κράτους το οποίο θα μπορούσε όμως άνετα να υπάρξει σε μια σχολή ξένων γλωσσών όπου ο ΚΑΘΕ έλληνας πολίτης θα μπορούσε να παρακολουθήσει την εκμάθηση της γλώσσας αυτής, για δικούς του λόγους), με την δικαιολογία ότι υπάρχει η διαμάχη του ονόματος με την γειτονική χώρα και τέτοιοι σύλλογοι θα κάνανε ζημία στα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα δεν θεωρεί ότι είμαστε πολίτες της αλλά πιο ξένοι και απο τους λαθρομετανάστες (αυτοί τουλάχιστον μπορούν να δηλώνουν την εθνότητα τους).

Όσο για τους Ρωμιούς, δεν είναι τυχαίο ότι οι Ελληνόφωνοι Χριστιανοί δήλωναν Ρωμιοί (και έτσι τους αναγνώριζαν οι Τούρκοι) και όχι οι Πατριαρχικοί ορθόδοξοι Μακεδόνες).

Ανώνυμος είπε...

Οι εθνικιστές είναι συνειδητοί υπονομευτές της ανεξαρτησίας και της ειρήνης. Αυτοί είναι τα σκουπίδια κι όχι οι φιλελεύθεροι και είναι λάθος ορισμένοι να αντιμετωπίζουν αυτά τα φασιστάκια ως δήθεν ανόητους αλλά που καταβάθος αγαπούν την Ελλάδα.

Ανώνυμος είπε...

Ανωνυμε 6:25, έτσι είναι. Οι εθνικιστές δεν αγαπάνε κανέναν, ούτε την πατρίδα τους την οποία είναι έτοιμοι να θυσιάσουν για να ικανοποιήσουν το αβυσσαλέο μίσος που τρέφουν για τις πατρίδες των άλλων.