Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

20 Φεβ 2010

21 Φεβρουαρίου - Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας

21 Φεβρουαρίου - Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας

Στις 21 Φεβρουαρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Hμέρα Μητρικής Γλώσσας που καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO το Νοέμβριο του 1999 και επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο από το Φεβρουάριο του 2000. Η UNESCO τονίζει ότι σχεδόν οι μισές από τις 6.000 ομιλούμενες σήμερα γλώσσες κινδυνεύουν να περιοριστούν ή ακόμα και να εξαφανιστούν σε πολλά σημεία του πλανήτη.

Το δικαίωμα του παιδιού στη μητρική του γλώσσα είναι αναφαίρετο όπως προβλέπεται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού που η UNICEF προώθησε προς ψήφιση στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι των δικαιωμάτων του παιδιού το Όνομα, η Εθνικότητα καθώς η Ταυτότητα όπως καθορίζονται σαφώς μέσα από τα παρακάτω άρθρα της Σύμβασης:

Άρθρο 7 - Όνομα και Εθνικότητα
1. Το παιδί εγγράφεται στο ληξιαρχείο αμέσως μετά τη γέννησή του και έχει από εκείνη τη στιγμή το δικαίωμα ονόματος, το δικαίωμα να αποκτήσει ιθαγένεια, και, στο μέτρο του δυνατού, το δικαίωμα να γνωρίζει τους γονείς του και να ανατραφεί από αυτούς.
2. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη μεριμνούν για τη θέση σε εφαρμογή αυτών των δικαιωμάτων, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία τους και με τις υποχρεώσεις που τους επιβάλουν οι ισχύουσες σ' αυτό το πεδίο διεθνείς συνθήκες, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις κατά τις οποίες, ελλείψει αυτών, το παιδί θα ήταν άπατρις.

Άρθρο 8 - Ταυτότητα
1. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναλαμβάνουν την υποχρέωση να σέβονται το δικαίωμα του παιδιού για διατήρηση της ταυτότητας του, συμπεριλαμβανομένων της ιθαγένειας του, του ονόματός του και των οικογενειακών σχέσεων του, όπως αυτά αναγνωρίζονται από το νόμο, χωρίς παράνομη ανάμιξη.
2. Εάν ένα παιδί στερείται παράνομα ορισμένα ή όλα τα στοιχεία που συνιστούν την ταυτότητά του, τα Συμβαλλόμενα Κράτη οφείλουν να του παράσχουν κατάλληλη υποστήριξη και προστασία, ώστε η ταυτότητά του να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν.

Το ζήτημα του σεβασμού της γλώσσας αποσαφηνίζεται
ακόμα περισσότερο από τα παρακάτω άρθρα:
Άρθρο 29 - Στόχοι της Εκπαίδευσης
1. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη συμφωνούν ότι η εκπαίδευση του παιδιού πρέπει να αποσκοπεί:

γ) Στην ανάπτυξη του σεβασμού για τους γονείς του παιδιού, την ταυτότητά του, τη γλώσσα του και τις πολιτιστικές του αξίες, καθώς και του σεβασμού του για τις εθνικές αξίες της χώρας στην οποία ζει, της χώρας από την οποία μπορεί να κατάγεται και για τους πολιτισμούς που διαφέρουν από το δικό του

Άρθρο 30 - Παιδιά μειονοτήτων
Στα κράτη όπου υπάρχουν εθνικές, θρησκευτικές γλωσσικές μειονότητες ή πρόσωπα αυτόχθονης καταγωγής, ένα παιδί αυτόχθονας ή που ανήκει σε μία από αυτές τις μειονότητες δεν μπορεί να στερηθεί το δικαίωμα να έχει τη δική του πολιτιστική ζωή, να πρεσβεύει και να ασκεί τη δική του θρησκεία ή να χρησιμοποιεί τη δική του γλώσσα από κοινού με τα άλλα μέλη της ομάδας του.

Η UNICEF, με σημαντικά προγράμματα σε όλο τον κόσμο φροντίζει για την προάσπιση και την προώθηση όλων εκείνων των δικαιωμάτων του παιδιού που συνδέονται με την πολυπολιτισμικότητα και τη διαφορετικότητα, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, γλώσσας και πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων, τόσο για το παιδί όσο για τη μητέρα.

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

καλη σου μέρα μπελο μόρε και συγχαρητήρια για την ανάρτησή σου.
όντως η μητρική γλώσσα αποτελεί συστατικό στοιχείο της ανάπτυξης της προσωπικότητας ενός παιδιού...
η στέρηση της οποίας αποτελεί σοβαρό έλειμμα το οποίο προκαλεί τεράστια προβλήματα στην ανθρώπινη λειτουργία...
στην ελλάδα όπως προκύπτει παρακάτω από το euromosaic η Ε.Ε αναγνωρίζει πλήν της επίσημης ελληνικής άλλες πέντε μητρικές γλώσσες, οι οποίες έχουν μειονοτικό χαρακτήρα...
αυτές αναφέρονται στην παρακάτω διεύθυνση:
http://www.uoc.edu/euromosaic/web/homean/index1.html
επακριβώς ονομάζονται ακολούθως:
Greek, Albanian, Bulgarian, MACEDONIAN, Turkish, Walachian
δυστυχώς αντίθετα με την Ε.Ε η Ελλάδα δεν έχει παραχωρήσει καθεστώς επίσημης αναγνώρισης σε καμία από τις παραπάνω γλώσσες, με εξαίρεση την ελληνική....
επιπρόσθετα όσον αφορά την ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ γλώσσα αρνείται την ύπαρξη της όχι μόνο στην ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο, ξεπερνώντας κατά πολύ τον ίδιο τον Χίτλερ...
επιτακτική ανάγκη και δημοκρατική ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ υποχρέωση αποτελεί η ένταξη της εκμάθησης των παραπάνω γλωσσών στο υποχρεωτικό δημόσιο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα...
στις περιοχές με συμπαγείς πληθυσμούς ομιλητών και στις παραμεθόριες περιοχές όπου μπορούν να λάβουν καθεστώς δεύτερης γειτονικής γλώσσας και εκμάθησής τους από πληθυσμούς στους οποίους δεν αποτελεί μητρική γλώσσα...
με σκοπό την γλωσσική αλληλοκατανόηση των γειτονικών λαών...

Μαδεμλής Κωνσταντίνος είπε...

Το σλαβικό ιδίωμα δεν έπαψε ποτέ να ομιλείτε και δεν απαγορεύτηκε, με εξαίρεση την περίοδο Μεταξά, στην Μακεδονία.
Σήμερα υπάρχουν πολλοί μακεδόνες που μιλούν μόνο σλαβικά.
Έχω και στο στενό μου οικογενειακό μου κύκλο παππούδες και γιαγιάδες που ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ!!!.

Ο γιος μου όμως και εγώ, όπως και όλοι οι πρόγονοί μας, γράφουμε στο ίδιο αλφάβητο που έγραφε ο Μακεδόνας βασιλιάς Φίλιππος ο Β΄ και ο Μέγας Αλέξανδρος.

Στην Μακεδονία εδώ και 3.οοο χρόνια η γραφή ήταν ελληνική.
Πες μου αν ξέρεις ένα σλαβικό μνημείο ή μια σλαβική επιγραφή!!!.

Η Σλαβική γραφή, η Κυριλλική είναι Θεσσαλονίτικη, μακεδονική εφεύρεση του 8ο μ.Χ αιώνα, του Κυρίλλου και του Μεθοδίου (κοίτα ανάρτηση μου).

Είναι η γραφή που εκπολίτισε του Σλάβους. Είναι η γραφή των Στάρετς ,του Ντοστογιέφσκι και των ρωσικών φυσικών επιστημόνων που άλλαξε την σύγχρονη Ιστορία.

Ο Κωνσταντίνος(Κύριλλος) είπε στον βυζαντινό αυτοκράτορα Μιχαήλ τον 3ο που του ανέθεσε την κατασκευή αλφαβήτου για του απολίτιστους σλάβους:
«Πολιτισμός χωρίς αλφάβητο και βιβλία είναι σαν να γράφεις στο νερό!!!!»
Κάποια ομάδα αυτοπροσδιοριζούμενη ως ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ έγραφε για αιώνες πάνω στο νερό.

Θεωρώ ότι η συνεισφορά των δύο αυτών μακεδόνων μοναχών είναι παραγνωρισμένη και υποβαθμισμένη.

Από την Θεσσαλονίκη (ΟΧΙ ΣΟΛΟΥΝ) ξεκίνησε κυρίες και κύριοι η μοναδική Σοβιετική- Ρωσική Επιστήμη. Οι Ρώσοι οφείλουν πολλά σε αυτούς τους έλληνες μακεδόνες μοναχούς.

Ας αμφισβητήσει κάποιος άθεος, όπως ΕΣΥ, την προσφορά της βυζαντινής εκκλησίας στον εκπολιτισμό των Σλάβων.

Και ας αμφισβητήσει κάποιος ότι ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος ήταν βυζαντινοί Μοναχοί;

Παρόλα ταύτα για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ η γραφή αυτή η κυριλλική εισήχθη στην Μακεδονία το 1870 με την βουλγάρικη Εξαρχία.
ΕΙΣΑΓΩΜΕΝΗ.
Δεν υπήρχε για χίλια χρόνια στην Μακεδονία.
Ήταν άγνωστη γραφή.
Δύο γραφές υπήρχαν για λίγα χρόνο παράλληλες και σαν δεύτερες στα 3.οοο χρόνια μακεδονικής ελληνικής παράδοσης με την ελληνική.
Η λατινική, στην περίοδο της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, υπάρχουν και μνημεία, και η αραβική στην περίοδο της τουρκοκρατίας.

Η πρώτη (αποτυχημένη) προσπάθεια εισαγωγής του γραπτού σλαβικού λόγου έγινε το 1925 με το ABECEDAR το οποίο ήταν όμως ΜΕ ΛΑΤΙΝΙΚΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ.

Η δεύτερη προσπάθεια γίνεται επί των ημερών μας με την έκδοση του ABECEDAR από το ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ τώρα επιτέλους μετά από 140 χρόνια (από την βουλγάρικη Εξαρχία) στα κυριλλικά. Θέλω να μου απαντήσεις ποιο θεωρείς ως δικό σου, το ελληνικό αλφάβητο ή το σλαβικό.

Ανώνυμος είπε...

η γραπτή κωδικοποίηση κάθε γλώσσας αποτελεί πολιτική πράξη , τεχνικού χαρακτήρα .
η έκδοση του abecedar από το ελληνικό κράτος απετέλεσε πολιτική υποχρέωση της καταστραμμένης από την εθνικιστική μεγαλοιδεατική εκστρατεία ελλάδος απέναντι στην κοινωνία των εθνών,σημερινό προκάτοχο του ΟΗΕ...
το έργο ανέλαβαν εθνικά βλάχοι, με μητρική γλώσσα την βλάχικη, ελληνομαθείς υπάλληλοι του ελληνικού υπέξ και γνώστες βασικών στοιχείων της μακεδονικής γλώσσας...
η περάτωση του έργου διήρκησε λίγους μήνες αποδεικτικό της ευκολίας με την οποία μία προφορική γλώσσα εμπλουτίζεται με τη γραπτή της μορφή...
ως αλφάβητο προτιμήθηκε το λατινικό λόγω της σωστής αλλά προσχηματικής τότε ελληνικής πολιτικής αντιδιαστολής με την βουλγάρικη ταυτότητα και γλώσσα...
αν και ένα χρόνο αργότερα στην θεσσαλονίκη εκδόθηκε με το κυριλλικό αλφάβητο, πιθανόν λόγω πίεσης της τουρκομογγολικής βουλγάρικης κυβέρνησης...
γραπτή μορφή της μακεδονικής γλώσσας τόσο με κυρριλικό όσο και με λατινικό αλφάβητο υπάρχει εδώ και αιώνες..
στην αιγαιατική μακεδονία δεκάδες μακεδονικοί τάφοι, ορθόδοξοι και βογομιλικοί, εικόνες είχαν κυριλλικό αλφάβητο...

Ανώνυμος είπε...

Εχει δικιο ο πρωτος ανωνυμος. Ειμαστε χειροτεροι απο τον Χιτλερ και τον Σταλιν μαζί. Γι αυτο και πρεπει να διδαχτουν όλα τα μακεδονόπουλα τη μητρική τους γλώσσα. Παμε λοιπόν:
Охрана (οχράνα)= προστασία, αμυνα (ουδεν σχολιο).
ΗΟΦ- Народно Ослободителен Фронт (ναροντνο οσλομποντιτελεν φροντ)= εθνικο απελευθερωτικο μετωπο (τώρα πως διαολο συνδεεται ο κομμουνισμος με το "εθνικο" αυτο ειναι αλλο θεμα.)
Внатрешна македонска револуционерна организација (Βνατρεσζνα μακεντονσκα ρεβολουσιονερνα οργκαναζατγια)= εσωτερικη μακεδονικη επαναστατικη οργανωση (μα ειναι δυνατόν; Σοβαρο ακροδεξιο κόμμα θελει να το παιξει ευρωπαϊκο φιλελευθερο συγχρονο με τη λεξη επαναστατικο; Καθολου φαντασια. Κοτσαρε εκει περα ενα φιλελευθερο, ένα ελευθερια, ενα "ο καθεις κι απανω του" τελος παντων).

Ενταξει Μπελο; Αν και κατι τετοια δεν δημοσιευονται σχεδον ποτε στο δημοκρατικο Blog σου, ευκαιρια να μαθεις εσυ αποκλειστικα λίγα ντοπια.
Επιπλεον η παροιμια "οποιος σκαβει το λακκο του αλλου..." είναι διαβαλκανικη πρωτε ανωνυμε

Κι αν ένας κρητικος θέλει να μαθει τη μητρική του γλωσσα, ειναι κατι που θα το κανει μεσα στο σπιτι του. Γιατί τα κρητικα με τα ελληνικα εχουν όση σχεση εχουν τα μακεδονικα σας με τα Βουλγαρικα. Ειπαμε για τους ξενους, αλλά να μην κοροϊδευομαστε και μεταξυ μας.

Ανώνυμος είπε...

μπέλο μόρε γειά σου
η δυνατότητα ελεύθερου σχολιασμού που έχεις στο μπλόγκ σου με την επιλογή της ψευδωνυμίας και της ανωνυμίας δεν επιτρέπουν δημοσίευση υβριστικών και συκοφαντικών σχολίων, σχολίων εκτός δημοκρατικής και ευρωπαϊκής νομιμότητας εκ μέρους των απογόνων των παοτζήδων και των συνεργατών των ναζί, των δολοφόνων του λαμπράκη ,των στυλοβατών της χούντας , των σημερινών ακροδεξιών χρυσαυγιτών...
σχολίων τα οποία στερούνται οποιασδήποτε νοητικής επεξεργασίας , πολύ δε περισσότερο επιστημονικής τεκμηρίωσης και επαλήθευσης...
σχολίων από τους υπεύθυνους της χρεωκοπίας της χώρας μας , εξαιτίας των οποίων ντρεπόμαστε να λέμε στο εξωτερικό ότι ζούμε στην ελλάδα....
δεν προσφέρουν τίποτε οι σχολιασμοί των ελληνοημιμαθών ασιατών τούρκων χριστιανών...
κανένας δεν ζήτησε ούτε την άποψη τους ούτε την γνώμη τους , ούτε το δικαίωμα να ασχολούνται με άλλους, είτε με τους μακεδόνες είτε με τους αλβανούς είτε με τους βούλγαρους είτε ακόμη με τους τούρκους μουσουλμάνους...
ας ασχοληθούν με τα του οίκου τους ο οποίος βρίσκεται σε μαύρα χάλια...
αν δεν το επιθυμούν οι χαμένες ασιατικές πατρίδες τους περιμένουν...
όπως επίσης γνωρίζεις ότι στα εθνικιστικά μπλόγκ ούτε δυνατότητα ανώνυμου σχολιασμού υπάρχει ούτε δυνατότητα δημοσίευσης μη εθνικιστικών σχολίων...
ας δημοσιεύουν εκεί τις αρλούμπες τους με τις οποίες γελάει πλέον όλη η υφήλιος...
συμπερασματικά αν αποδεχθείς και ξανααναρτήσεις αντιμακεδονικά ρατσιστικά σχόλια θα θεωρηθείς συνυπεύθυνος και έκθετος στην δημοκρατική κοινή γνώμη...
παρενθετικά σε παρακαλώ να αναρτήσεις προειδοποιητικό σχόλιο ότι δεν θα δημοσιεύονται ΠΑΡΑΝΟΜΑ αντιμακεδονικά ρατσιστικά και εθνικιστικά σχόλια

Ανώνυμος είπε...

Εγκρίνονται και δημοσιεύονται τα σχόλια που κινούνται εντός του πεδίου της ελευθερίας της έκφρασης, προάγουν το διάλογο και σέβονται την εθνική, εθνοτική, θρησκευτική, γλώσσική και κάθε διαφορετικότητα

Ανώνυμος είπε...

Συλλήψεις μελών της Χρυσής Αυγής για κατοχή όπλου
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΥΘΟΥΛΚΑΣ | Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010 [ 16:06 ]

Δυο άτομα συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης χθες το βράδυ στο κέντρο της Αθήνας για κατοχή όπλου. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές ο ένας εξ αυτών, που ήταν και υποψήφιος βουλευτής στις τελευταίες εκλογές με την Χρυσή Αυγή, είναι άνθρωπος της «νύχτας».

Όπως έγινε γνωστό οι δυο συλληφθέντες επέβαιναν σε ΙΧ αυτοκίνητο (τζιπ) και έγιναν αντιληπτοί από το πλήρωμα περιπολικού της Άμεσης Δράσης καθώς κινούνταν ύποπτα.

Όταν είδαν το περιπολικό στάθμευσαν το τζιπ μπροστά από καφέ – μπαρ και ο συνοδηγός μπήκε στο κατάστημα και με γρήγορο βηματισμό κατευθύνθηκε στη τουαλέτα όπου μέσα σε κάδο απορριμμάτων έκρυψε ένα πιστόλι μάρκας «Ζάσταβα» των εννέα χιλιοστών με γεμιστήρα που περιείχε εννέα φυσίγγια. Το πιστόλι βρέθηκε από τους άντρες της ΕΛ.ΑΣ. και όπως εξακριβώθηκε του το είχε δώσει ο οδηγός. Στη συνέχεια σε έρευνα που έγινε στο όχημα των δραστών βρέθηκε έντυπο υλικό της «Χρυσής Αυγής».

Σήμερα το πρωί έγινε έρευνα, παρουσία εισαγγελέα, στα γραφεία της «Χρυσής Αυγής» επί της οδού Σωκράτους 48 στην Αθήνα, καθώς και στις οικίες των δύο συλληφθέντων, χωρίς να βρεθεί κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο. Το πιστόλι απεστάλη στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακή εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει χρησιμοποιηθεί σε κάποια έκνομη ενέργεια.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα στο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.
------------------------------------------------------
ενα ακόμα αποδεικτικό στοιχείο του δολοφονικού χαρακτήρα των ακροδεξιών εθνικιστών νεοναζί...

Ανώνυμος είπε...

Ας ελπίσουμε το γεγονός της σύλληψης των χρυσαυγιτών να αποτελέσει επιτέλους την αφορμή για την διάλυση αυτής της ακροδεξιάς νεοναζιστικής οργάνωσης που έχει ως σκοπό της την τρομοκράτηση κάθε προοδευτικού και δημοκρατικού ανθρώπου!
Η οπλοκατοχή και η σύλληψή τους στον Αγ. Παντελεήμονα Αθηνών αποδεικνύει, ότι είχαν προφανώς σκοπό να εκφοβίσουν αν όχι να σκοτώσουν μετανάστες που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες στην περιοχή, και εκτός από τους χρυσαυγίτες έχουν να αντιμετωπίσουν τον ρατσισμό και την ξενοφοβία των ντόπιων Ελλήνων.
Για να δούμε, θα πάνε επιτέλους φυλακή οι ακροδεξιοί φασίστες ή θα χαίρουν για πολύ ακόμη της παρακρατικής ασυλίας??

Ανώνυμος είπε...

22-02-10

Παρέμβαση πρώην υπουργών Οικονομικών των ΗΠΑ κατά τραπεζών

Πέντε πρώην υπουργοί Οικονομικών των ΗΠΑ καλούν το Κογκρέσο να εμποδίσει τις τράπεζες που έλαβαν κρατική βοήθεια να επιδίδονται σε κερδοσκοπικά παιγνίδια.
Πέντε πρώην υπουργοί Οικονομικών παρώτρυναν χθες το αμερικανικό Κογκρέσο να αποκλείσει τις τράπεζες, οι οποίες επωφελήθηκαν από την ομοσπονδιακή βοήθεια, να εμπλακούν σε κερδοσκοπικές δραστηριότητες άσχετες από τις βασικές τραπεζικές εργασίες.

«Η αρχή αυτή μπορεί να διατυπωθεί απλά. Οι τράπεζες που επωφελήθηκαν από την δημόσια βοήθεια, μέσω της πρόσβασής τους στις εξασφαλίσεις της Federal Reserve και του FDIC, δεν θα πρέπει να εμπλέκονται σε ουσιώδης κερδοσκοπικές δραστηριότητες που δεν σχετίζονται με τις βασικές τραπεζικές υπηρεσίες», τονίζουν οι πέντε σε επιστολή τους στην εφημερίδα Ουόλ Στριτ Τζέρναλ.

Οι πέντε πρώην υπουργοί τονίζουν πως ναι μεν τα hedge funds, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και άλλοι οργανισμοί που εμπλέκονται σε κερδοσκοπικές δραστηριότητες πρέπει «να είναι ελεύθεροι να συναγωνισθούν και να καινοτομούν», όμως δεν θα πρέπει να αναμένουν από τους φορολογούμενους να υποστηρίξουν τα ριψοκίνδυνα παιχνίδια τους.

«Οφείλουν, όπως ακριβώς και όλες οι άλλες επιχειρήσεις, να είναι επίσης ελεύθερες να χρεωκοπήσουν χωρίς να άμεση, ή έμμεση βοήθεια από τους φορολογουμένους», τονίζουν οι πέντε -Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί-υπουργοί.

Η έκκληση δημοσιεύθηκε τη στιγμή που η Γερουσία ασκεί πιέσεις για την έγκριση ενός μεταρρυθμιστικού νομοσχεδίου για τη ρύθμιση της χρηματοπιστωτικής αγοράς, το οποίο θα εξασφαλίζει πως θα αποφεύγονται στο μέλλον πρακτικές, οι οποίες οδήγησαν στην κρίση του 2008.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ανώνυμος είπε...

η κωδικοποίηση των σλαβικών γλωσσών και της μητέρας τους της μακεδονικής γλώσσας έγινε με βάση το μακεδονικό/κυρριλικό αλφάβητο.
αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απαγορευτική στα πλαίσια της εξελικτικής γλωσσολογίας η εισαγωγή του επικρατούντος στο κόσμο λατινικού αλφαβήτου...
πολλαπλώς αυτό ισχύει για την σημερινή παντελώς τεχνητή ελληνική γλώσσα η οποία ελάχιστη σχέση έχει με την αττική διάλεκτο, λόγω κυρίως του ξενόγλωσσου και μη οικιακού χαρακτήρα της...
τα greeklish αποτελούνε γραπτή απόδειξη του γλωσσικού λειτουργικού εξορθολογισμού του σημερινού καθημερινού προφορικού λόγου των κατοίκων της ελλάδος...

Μαδεμλής Κωνσταντίνος είπε...

Φίλε ανώνυμε 22 Φεβρουαρίου 2010 8:03 π.μ.

Δυσκολεύομαι να σε καταλάβω…. Μου άρεσε όμως ο τρόπος που γράφεις !!!
Θεωρείς την "μακεδονική" δηλαδή την σλάβική ΜΗΤΕΡΑ των σλαβικών γλωσσών. Θεωρώ την Θεωρία σου ενδιαφέρουσα.

Μπορείς όμως να μου πεις γιατί για 1.οοο (ΧΙΛΙΑ) χρόνια η κυριλλική δεν ΥΠΗΡΧΕ σε γραπτή μορφή στην γενέτειρά της την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ;;

Δηλαδή έπρεπε να έρθει η βουλγάρικη εξαρχία με τις εκκλησίες και τα σχολεία της μετά από χίλια χρόνια για να την μάθει με το ζόρι σε μερικούς μεταβυζαντινούς Μακεδόνες;

Θα ήθελα ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ να ακούσω την γνώμη σου.

Σου γράφει κάποιος που τον ενδιαφέρει η ιστορική αλήθεια.

Ανώνυμος είπε...

δεν υπάρχει σλαβική γλώσσα, ούτε σλαβορωσική, ούτε σλαβοσλοβενική, ούτε λατινοιταλική.
υπάρχει ρωσική, σλοβενική, ιταλική,γαλλική.
παρομοίως ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΉ.
ανήκουσα στην οικογένεια των σλαβικών γλωσσών..
έχουσα χαρακτήρα γλωσσικού τροφοδότη λόγω του μακεδονικού αλφαβήτου, σύμφωνα με τους αναγνωρισμένους επιστήμονες της γλωσσικής σλαβολογίας...
κάθε εχέφρων άνθρωπος στο κόσμο έχει αποδεχθεί αυτή την αλήθεια και παραγματικότητα..
με εξαίρεση τους ελληνοφρενείς...
στο διαδίκτυο υπάρχουν χιλιάδες γραπτά τεκμήρια της σλαβωνικής γλώσσας , προκατόχου της μακεδονικής...
αλλά και να μην υπήρχαν αυτό δεν στοιχειοθετεί ουδεμία γλωσολογική ονοματολογική απαγόρευση...
παράδειγμα η σερβοκροατική μέχρι το 90 και σερβική και κροατική μετέπειτα ...
παρομοίως και με την τσεχοσλοβαική...
ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ θα επιθυμούσα να ασχολειθείτε οι έλληνες ημιμαθείς εθνικιστές με ΤΑΧΑΛΙΑ σας και να πάψετε να αντιποιήτε το επάγγελμα του εθνολόγου, του γλωσσολόγου , του γεωγράφου,του αρχαιολόγου , του χωρίς να σας το ζητήσουν νονού...
γίνεστε περίγελως της ανθρωπότητας...
με ψέμματα , με παραποιημένα στοιχεία και με απατεωνιές και λαμογιές δεν πρόκειται να ανακτήσετε την χαμένη σας αξιοπιστία....
ασχοληθείτε με τη μητρική σας τουρκική γλώσσα,εντάξετε τη στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, το ίδιο και την αλβανική και την βλάχικη...
ενεργοποιηθείτε οικονομικά στις χαμένες πατρίδες σας, με τις μεγάλες ευκαιρίες που έρχονται.....
ίσως τότε βγάλετε την εθνικιστική μάσκα και σταματήσει ο νοητικός εκφυλισμός σας..
ασχοληθείτε επιτέλους με τον εαυτό σας και
όχι με τους άλλους και μάλιστα χωρίςαυτό να σας ζητηθεί...
αν θέλετε να σπουδάσετε ιστορία υπάρχουν πλέον και στην ελλάδα εξαίρετοι ιστορικοί και όχι υπάλλληλοι των υπηρεσιών όπως μέχρι πρόσφατα..
καλύτερα όμως στο εξωτερικό όπου κανείς δεν ασχολείται με τους ελληνοφρενείς μύθους...
εκεί θα μάθετε και για την πολιτιστική καταγωγή των τουρκομογγόλων βουλγάρων και των χάνων τους ασπαρούχ και κρούμ..
εκεί και για την δημιουργία εκκλησίας ξεχωριστής από την ελληνική...
μπορείτε να μάθετε επίσης τόσο για το σύγχρονο μακεδονικό έθνος όσο και για τα πολύ νέωτερα προαναφερθυέντα έθνη...