Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

6 Φεβ 2010

ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

Δυστυχώς αυτά συμβαίνουν όταν οι εθνικές μειονότητες ΔΕΝ αποτελούν γέφυρες φιλίας μεταξύ γειτονικών κρατών.

“Ενώ τα παιδιά των Αλβανών της Μακεδονίας μελετούν όλοι την σχολική τους υλη στα αλβανικά (και αρνούνται να μάθουν τα Μακεδονικά), τα παιδιά των Μακεδόνων της Αλβανία δεν έχουν τη δυνατότητα να διδαχτούν την μητρική τους μακεδονική γλώσσα.

Αν και ο Σαλί Μπερίσα, πρωθυπουργός της Αλβανίας δηλώσει δημοσίως ότι θα φρόντιζε τα Μακεδονόπουλα να διδαχτούν τη μητρική τους γλώσσα, κανένας οργανισμός της Αλβανίας δέχτηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας, γιατί το Υπουργείο Παιδείας διέταξε τους εκπαιδευτικούς να σταματήσουν την διδασκαλία της μακεδονική γλώσσας.

Η μόνη εξαίρεση ήρθε από τον ΟΑΣΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης, στα Τίρανα, τα οποία είπαν ότι θα διερευνήσουν γιατί η Μακεδονική έχει απαγορευτεί στην Golo Brdo. Τα Μέσα ενημέρωσης της Αλβανίας έχουν αγνοήσει την υπόθεση, εντελώς.

- Η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική όταν πρόκειται για "προβλήματα" των Αλβανών στη Μακεδονία. Τα Μέσα ενημέρωσης στα Τίρανα δεν δημοσιεύουν ούτε τα δελτία τύπου μας, πόσο μάλλον κάτι άλλο - λέει ο Vasil Sterjovski, μέλος της ΜΚΟ "Ilinden", η οποία παραδίδει τα δωρεάν μαθήματα στη μακεδονική γλώσσα για περίπου 200 παιδιά στο Golo Brdo.

Τα μέλη του Συμβουλίου της Trebište και Golo Brdo έλαβαν έγγραφο που
έστειλε το γραφειο του περιφερειακού διευθυντή του Υπουργείου Παιδείας, με το οποίο απαιτεί από τις τοπικές αρχές να λάβουν μέτρα εναντίον εκείνων που παραδίδουν τα μαθήματα στη μακεδονική γλώσσα.

Το έγγραφο αυτό απεστάλη από τη συντακτική ομάδα της "Nova Makedonija" προς το Υπουργείο Παιδείας της Αλβανίας, Υπουργείο Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης του οποίου η εκπρόσωπος, κυρία Majlinda Bregu, είναι, επίσης, εκπρόσωπος της κυβέρνησης, και την Πρεσβεία της Αλβανίας στα Σκόπια.

Όλοι οι παραπάνω οργανισμοί παρέλειψαν να απαντήσουν, αν και είχαν ενημερωθεί οι Μακεδόνες δημοσιογράφοι ότι θα λάβουν μια απάντηση. Καμιά απάντηση από τον συντάκτη της σκανδαλώδη επιστολής , κυρία Miranda Kurti.

Ωστόσο, κάποια αντίδραση αναμένεται από το γραφείο του ΟΑΣΕ στα Τίρανα, την Ελληνίδα Ιωάννα Καραπατάκη, υπεύθυνη τύπου του ΟΑΣΕ στα Τίρανα, που ζήτησε να εξετάσει το επίδικο έγγραφο.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Μακεδονίας παρακολουθεί την κατάσταση.

- Κανένα σχόλιο μέχρι στιγμής. Θα δούμε πώς θα εξελιχτεί η κατάσταση , τότε θα αποφασίσουμε πώς θα ενεργήσουμε - λέει ο Peter Chulev, ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών.

Οι Μακεδόνες στην Αλβανία θεωρούν ότι η αλβανική κυβέρνηση θέλει να απαγορεύσει τη μακεδονική γλώσσα στην Golo Brdo και προς τα βόρεια της Γκόρα, εξαιτίας των πιέσεων που δέχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να θέσει η Αλβανία γράφημα, με την απογραφή του 2011, για τις εθνικές μειονότητες.”

Εδω η ανάρτηση στα αγγλικά:
http://turkeymacedonia.wordpress.com/2010/02/06/albania-silent-over-scandal-with-macedonian-language/

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

οι αλβανοί της ιλλυρίας είναι παρόμοιοι με τους αλβανούς της ελλάδος...
θέλουν όλοι να τους σέβονται ,χωρίς οι ίδιοι να σέβονται τους άλλους...
ολος ο κόσμος γεμάτος κρατικά και ιδιωτικά σχολεία με εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας για τους πρώην κατοίκους της ελλάδος και τους απογόνους τους..
το ίδιο και ελληνοορθόδοξες εκκλησίες...
Αντίθετα στην ελλάδα ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ όχι οι κλέφτες και απατεώνες της κοινής κρατικής περιουσίας μας αλλά οι μαθητές της μητρικής τους γλώσσας-αλβανικής..!, βλάχικης,μακεδονικής ιδιαίτερα...
για δε εκκλησία με λειτουργία στην μητρική γλώσσα των πιστών της αυτό και αν είναι αιτία πολέμου για την ελλάδα..!!!

Ανώνυμος είπε...

Γεγονός είναι πάντως ότι εμφύλιος στην Αλβανία δεν έχει ξεσπάσει ακόμα όπως σε καποιες άλλες χωρες οπου οι Αλβανοι ξεσηκωθηκαν εναντιον της καταπιεσης που ενα συγκεκριμενο κομμα συνηθιζει ν ασκει για εθνικιστικους, ιστορικους και πολιτικους λογους. Επισης ούτε στην Αλβανια δεν εχει συμβει να εκτελειται απο τις κρατικες αρχες μειονοτικος διαδηλωτης και να μην γινεται καμια συλληψη, ουτε βεβαια η βια και η καλπονοθεια που σημειωθηκε σε καποια γειτονικη χωρα τόσο της Ελλαδας οσο και της Αλβανιας.