Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

4 Φεβ 2010

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ



Και μετά μερικοί μιλούν για τους Μακεδόνες και την ταυτότητα τους.....

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σλαβομακεδόνες εμείς; Αλβανοελληνες αυτοί! Γιατί να γίνονται διακρίσεις στην ονοματολογία;
Όσο για την ελληνική σύγχρονη γλώσσα, εάν δεν την είχε επιβάλλει στους πολίτες της το ελληνικό Κράτος, εμείς θα συνεχίζαμε να μιλάμε μακεδονικά και οι Αλβανοελληνες αλβανικά! Για ποιους αρχαίους Έλληνες προγόνους μιλανε και ποια ‘ομογένεια’ στην Ελλάδα; Και ας μην μιλήσουμε για τους άλλους αλλοεθνείς Έλληνες ομόθρησκους, άρα αδέλφια μόνο «εν Χριστώ«, που διεκδικούν αρχαιοελληνική καταγωγή λόγο της «σκοτωμένης» ελληνοφωνίας τους, που επιβλήθηκε στους όποιους αγνώστους προγόνους τους, για θρησκευτικούς λόγους και μόνο, στο παρελθόν.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο μπελομόρε.
Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλά βίντεο αποδεικτικά της πραγματικής-βιολογικής και όχι της ψευδούς καιμ φανταστατικής ιδεολογικής καταγωγής των σημερινών κατοίκων της ελλάδος.
η μητρική γλώσσσα, τα ήθη και έθιμα, οι παραδοσιακές ενδυμασίες (φουστανέλα ),τα παραδοσιακά τραγούδια και η μουσική τους, των κατοίκων της ηπείρου , της αττικοβοιωτίας , της πελλοπονήσου καθώς και διάσπαρτες κοινότητες στην νότια μακεδονία και την δυτική θράκη είναι καθαρά ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ....!!!
αντίθετα η θρησκευτική τους με εξαίρεση την μεγάλη πλειοψηφία των Τσάμηδων ήταν πατριαρχική και σε αυτή οφείλανε την οποια γνώσης της εκκλησιαστικής ελληνογλωσσίας...
Ας ελπίσουμε οι Αλβανοί Χριστιανοί οι οποίοι αποτελούν τον κορμό του ελληνικού κράτους από την σχεδόν αποκλειστική συμμετοχή τους στην αντιφεουδαρχική αντιοθωμανική εξέγερση του Μοριά μέχρι σήμερα να κάνουν το τέστ της εθνοτικής ενδόσκοπησής τους, κάτι που το οφείλουν στην Αλήθεια, στην οικογένεια τους , στο τόπο...
Φυσικά οι σημερινοί έλληνες είναι αλβανοέλλληνες , αλλλά και τουρκοέλληνες και μακεδονοέλληνες και βλαχοέλληνες...
η εθνοτική ελληνική ταυτότητα έχει ιδεολογικά , θρησκευτικά και αρχαιά στοιχεία σε αντίθεση με τη γερμανική,την γαλλική, την αγγλική όι οποίες έχουνΚΟΙΝΑ πολιτιστικά στοιχεία-κοινή μητρική γλώσσα, κοινά ήθη και έθιμα,κοινά η παρεμφερή ενδυματολογικά στοιχεία..
η ελληνοφωνία των σύγχρονων κατοίκων της ελλάδος σαφώς και δεν έχει μητρικό/οικιακο/προεκπαιδευτικό χαρακτήρα καιαυτό φαίνεται από την εξειδικευμένη προφορά της...
ξεχωριστή των βλάχων , ακόμα ποιό ξεχωριστή των μακεδόνων ...
αλλά και των αλβανών παρότι ο εξελληνισμός τους επήλθε πολύ νωρίτερα...
αναμένουμε και άλλα βίντεο αποδεικτικά τόσο της αλβανικής όσο και της τουρκικής εθνοτικής ταυτότητας των μελών του ιδεολογικού ελληνικού έθνους...

Ανώνυμος είπε...

"Γιατί εγώ ως φορολογούμενος να επωμιστώ τα βάρη των Ελλήνων;»
Μια (πικρή δυστυχώς) γεύση από το δυσμενές κλίμα που έχει διαμορφωθεί για τη χώρα μας.

«Αφήστε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει. Ετσι θα κάνουμε και φτηνές διακοπές». «Η Ελλάδα είναι ένα βαρέλι χωρίς πάτο. Οσα λεφτά και να τους δώσουμε, εκείνοι θα τα ξοδέψουν ανούσια». «Γιατί να πληρώσουμε εμείς για τις σπατάλες των Ελλήνων;». Εκατοντάδες σχόλια, όπως τα παραπάνω, αναρτώνται καθημερινά... από αναγνώστες στις ιστοσελίδες των μεγάλων ξένων εφημερίδων, καθώς η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας κυριαρχεί τις τελευταίες εβδομάδες στον διαδικτυακό διάλογο.

Οι περισσότερες από αυτές τις παρατηρήσεις απαντούν σε σχετικά άρθρα και ρεπορτάζ μέσων ενημέρωσης εγνωσμένου κύρους και μεγάλης αναγνωσιμότητας, όπως ο Guardian, το BBC και ο Economist, ο οποίος μάλιστα έχει ανοίξει ειδικό διάλογο με τους επισκέπτες της ιστοσελίδας του, με θέμα τη διάσωση της Ελλάδας από τη χρεοκοπία. Αν και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση στατιστικά αντιπροσωπευτικό δείγμα, διαβάζοντάς τις μπορούμε τουλάχιστον να πάρουμε μια (πικρή δυστυχώς) γεύση από το δυσμενές κλίμα που έχει διαμορφωθεί για τη χώρα μας.

Η εντύπωση που φαίνεται να έχει εδραιωθεί είναι ότι οι κυβερνήσεις της Αθήνας είναι αποκλειστικά υπεύθυνες για το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία και επομένως οφείλουμε να επωμιστούμε μόνοι το βάρος της διάσωσής μας από τη χρεοκοπία.

Καλό χαστούκι

«Η Ελλάδα δεν θα έπρεπε καν να είναι στην Ευρωζώνη. Ελεγαν ψέματα για να γίνουν μέλη της και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι έκαναν τα στραβά μάτια γιατί το ευρώ είναι πολιτικό και όχι οικονομικό κατασκεύασμα», σημειώνει ένας αναγνώστης στο blog του Gavin Hewitt, οικονομικού αναλυτή του BBC. Με την άποψη αυτή συμφωνεί και η πλειονότητα των συμμετεχόντων στον διάλογο: «Η Ελλάδα θέλει βοήθεια; Αφήστε τους να πάνε στο διάολο. Τόσα χρόνια μαγειρεύουν τα στατιστικά τους. Αυτό που τους χρειάζεται είναι ένα καλό χαστούκι για κάθε δημόσιο υπάλληλο που πληρώνουν (συμπεριλαμβανομένων και των διεφθαρμένων πολιτικών τους). Στη συνέχεια, ας αναλάβουν οι Βρυξέλλες τη διακυβέρνηση της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Αυτή είναι η μόνη λύση».

Υπάρχουν βέβαια και οι αντίθετες απόψεις, ιδιαίτερα από αναγνώστες που φαίνονται πιο εξοικειωμένοι με τα οικονομικά. «Αν δείξουμε ότι υπάρχει τρόπος εγκατάλειψης του ευρώ (π.χ. με την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη), τότε οι διεθνείς αγορές θα χάσουν κάθε εμπιστοσύνη στο ενιαίο νόμισμα και θα το συντρίψουν», παρατηρεί κάποιος με το ψευδώνυμο Μάρκος Αυρήλιος. Ως εκ τούτου, η μοναδική λύση είναι να επιβιώσει η χώρα μέσα στην Ευρωζώνη με σκληρά μέτρα λιτότητας: «Και στην Ιρλανδία αντιμετωπίζαμε παρόμοια προβλήματα με της Ελλάδας, αλλά πήραμε τις αναγκαίες αποφάσεις. Μη νομίζετε ότι δεν ξέρουμε και εμείς τι θα πει δημόσιος υπάλληλος με αδικαιολόγητα προνόμια», σημειώνει αναγνώστρια από το Δουβλίνο. Οι περισσότεροι όμως διαφωνούν: «Γιατί πρέπει εγώ ως φορολογούμενος να επωμιστώ τα βάρη των Ελλήνων;», υπογραμμίζει κάποιος, εκφράζοντας την επικρατούσα άποψη.

Δεν λείπουν και τα επικριτικά σχόλια από εκείνους που εύχονται να χρεοκοπήσει η Ελλάδα, λόγω των θέσεών της στην εξωτερική πολιτική: «Αυτοί υποστήριζαν τους δολοφόνους του Μιλόσεβιτς στα Βαλκάνια και τώρα θέλουν βοήθεια; Να μας αφήσουν ήσυχους», γράφει κάποιος, για να υπερθεματίσει ο επόμενος σχολιαστής: «Γιατί δεν ζητάνε βοήθεια από τη Μόσχα, αφού η Ελλάδα είναι το πιο φιλορωσικό μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.;». Μάλιστα, η κρίση που διέρχεται η χώρα μας έδωσε την ευκαιρία σε αναγνώστες από την ΠΓΔΜ να εγείρουν πολιτικά αιτήματα: «Θεωρώ ότι η Ευρώπη θα πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα με την προϋπόθεση ότι η τελευταία θα γίνει καλή Ευρωπαία και θα επιτρέψει την ένταξη της Μακεδονίας στην Ε.Ε.», υπογραμμίζει πολίτης της γειτονικής μας χώρας.

Ανώνυμος είπε...

Υπέρ μεγαλύτερης συμμετοχής της Ε.Ε. και ενταξιακών
Φινλανδική παρέμβαση στο Σκοπιανό
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2010

Η Φινλανδία στηρίζει τη διαδικασία διεύρυνσης της Ε.Ε. και του καθορισμού ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη γειτονική χώρα, ενώ στηρίζει και την ιδέα για μεγαλύτερη εμπλοκή της Ε.Ε. στη διαδικασία επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας, δήλωσε χθες από τα Σκόπια ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάνταρ Στουμπ.

Ο κ. Στουμπ επεσήμανε ακόμη ότι πρέπει να εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας με στόχο την εξεύρεση λύσης το συντομότερο δυνατό και πρόσθεσε ότι ορισμένες μεγάλες χώρες της Ε.Ε., όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Μ. Βρετανία, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, μπορούν να διαδραματίσουν ενεργότερο ρόλο αναφορικά με την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Μιλόσοσκι ενημέρωσε τον κ. Στουμπ για τις θέσεις της ΠΓΔΜ σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας, ενώ σημείωσε ότι αναμένει από την ελληνική πλευρά να υλοποιήσει τις προθέσεις που έχει κατά καιρούς εξαγγείλει.

Ο ίδιος επανέλαβε τη θέση ότι η ΠΓΔΜ είναι έτοιμη για συμβιβαστική λύση, η οποία, όμως, «δεν θα άπτεται της εθνικής αξιοπρέπειας, ταυτότητας και γλώσσας, καθώς και του κυρίαρχου δικαιώματος των πολιτών της χώρας να αποφανθούν για το όνομα που θα μπορούσε να συμφωνηθεί».

Ανώνυμος είπε...

Εγω παντως θα ντρεπομουν να δειξω ενα τετοιο video. Περα από την κακογουστια εικονων και σχολιων, η ατμοσφαιρα ειναι ακρως ρατσιστικη, ιδιως η τελευταια σκηνη. Το γεγονός ότι καποιος ειναι εγχρωμος, δεν σημαινει οτι δεν μπορει να ειναι Ελληνας ή Ευρωπαιος. Και φυσικα το οτι καποιος προγονος μας ανηκε σε διαφορετικη κουλτουρα ή εθνος δεν σημαινει απαραιτητως ότι αυτο δεν αλλαζει, όπως και η θρησκεια και πολλοι αλλοι πολιτισμικοι παραγοντες. Ο Ελληνικος πολιτισμος -αν θελαμε να τον καταταξουμε σε μια ευρυτερη ομαδα, δεν θα μπορουσε να ειναι ουτε Τουρκικος, ουτε Αλβανικός, αλλά προέρχεται χωρίς αμφιβολια απο εναν πολιτισμο που δεν ειναι αλλος απο τον αρχαιο ελληνικό (χωρις εθνικιστικους σκοπους. Απλα αυτη ειναι η πολιτισμικη του ριζα). Αντιθετα με την συστηματικη καταταξη του λεγομενου "Μακεδονικου" πολιτισμου, που χωρις δισταγμο θα κατατασσαμε στην ευρυτερη κατηγορια των σλαβικων-νοτιοσλαβικων. Η κουλτουρα του καθενος δεν εχει σχεση με το αιμα του, αλλα με τις οικογενειακες, κοινωνικες και ευρυτερα πολιτισμικες αρχες και αξιες κατω απο τις οποιες μεγαλωνει. Τι κι αν ειμαστε Τουρκοι ή Αλβανοι ή υποσαχαριοι; Ο πολιτισμος μας αφενος ειναι ελληνικος και αφετερου δεν ειναι κατι αλλο. Τι κι αν οι σλαβομακεδονες ειναι κατοσεγγονα και αιμα καθαρο αρχαιων Μακεδονων; Ο πολιτισμος τους ειναι Σλαβικος με ελαχιστοτατες διαφορες απο τον Βουλγαρικο, τις οποιες διαφορες ουτε κι εσεις καλα καλα δεν ξεχωριζετε. Υπο το πρισμα αυτο λοιπον, ναι, φυσικα και το παιδι αυτο ειναι ελληνοπουλο. Τωρα αν καποιοι θυμηθηκαν το ιστορικο τους παρελθον, αυτο ειναι αλλου παπα ευαγγελιο που δεν αξιζει καν τον κοπο να αναλυσουμε... Εκαστος εφ ω εταχθη

Ανώνυμος είπε...

Μέχρι εκεί φτάνουν τα επιχειρήματα σας.Ευτυχώς η φασιστικές απόψεις σας δεν κρύβονται,όσο προοδευτικοί και να θέλετε να παρουσιάζεστε.

bb είπε...

Ανώνυμε 2:20, με ποια λογική ένας Αφρικανός μπορεί να είναι Έλληνας αλλά ένας Μακεδόνας δεν μπορεί να είναι Μακεδόνας γιατί είναι «σλάβος», δηλαδή μη Έλληνας! Θα μας τρελάνεις;
Όσο για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό είναι κληρονομιά ολόκληρης της ανθρωπότητας (κάτω από αυτό το πρίσμα όλοι η ανθρωπότητα είναι έλληνες και όχι μόνο τα 10-20 εκατομμύρια ανθρώπων που αυτοαποκαλούνται Έλληνες και κατάγονται από τον γεωγραφικό χώρο που λέγεται σήμερα Ελλάδα).

Ανώνυμος είπε...

O,τι καλο εχει να προσφερει καθε πολιτισμος ανηκει σε ολον τον κοσμο.
Ομως αυτο δεν σημαινει ότι δεν μπορουμε να καταταξουμε εναν συγχρονο πολιτισμο ως προερχομενο απο καποιον αρχαιο. Προφανως όλοι οι συγχρονοι πολιτισμοι καταγονται απο παλαιοτερους. Παρθενογεννεση δεν υπαρχει.
Ξεχνας οτι η γλωσσα και η γραφη ανηκουν στον πυρηνα ενος πολιτισμου.
Η συστηματικη καταταξη των πολιτισμων προς παρατηρηση και συγκριση μεθοδολογικη αποτελει απο τον καιρο του Αριστοτελη και του Kant αξιοπιστη επιστημονικη ερευνα. Καθε σοβαρο πανεπιστημιο ή διεθνης οργανισμος μελετης πολιτισμων διαθετει πολιτισμικο Χαρτη, τον οποιο αν μπεις στον κοπο να κοιταξεις, θα δεις ότι η ΠΓΔΜ εχει το ιδιο χρωμα με τις υπολοιπες νοτιοσλαβικες χωρες και λιγο πιο ανοιχτο απο τη Ρωσια. Απο την αλλη η Ελλαδα -οπως και η Κυπρος- δεν κατατασσονται σε ευρυτερες πολιτισμικες ομαδες, γιατι κατι τετοιο δεν μπορει να γινει οπως καταλαβαινεις.
Το να λες ότι ο Ελληνικος πολιτισμος ειναι Αλβανικος δεν εχει νόημα. Το να λες ότι αυτο που εσυ αποκαλεις Μακεδονικος πολιτισμος ειναι νοτιοσλαβικος ειναι η αληθεια. Αν θες τη δεχεσαι και προχωρας μ αυτην, αν θες την αγνοεις.
Αυτα σε καθαρα επιστημονικες βασεις κι όχι σε βλακωδη video που προκαλουν όχι μόνο τις συγχρονες δημοκρατικες αντιληψεις, αλλά και την αισθητική μας.
Κι αν ο ελληνικος πολιτισμος θες να ειναι παγκοσμιος να θυμασαι παντα ότι ως Ελληνες (αρχαιοι) φιλοκαλουμεν γαρ μετ ευτελειας και φιλοσοφουμεν ανευ μαλακίας.

bb είπε...

Ανώνυμε 1:16, ξεχνάς ότι άλλο είναι ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός και άλλο η σύγχρονη Ελλάδα. Η γλώσσα που μιλούν σήμερα οι πολίτες της Ελλάδας είναι διαφορετική από την αρχαία, της οποίας έχει κράτηση το αλφάβητο. Το να συγκρίνεις την σύγχρονη Ελλάδα με τους αρχαίους Αθηναίους, π.χ., είναι ύβρις προς τους τελευταίους.
Οι Μακεδόνες είναι ένας σύγχρονος λαός που γνωρίζει και τιμά την ιστορία του τόπου του, ολόκληρη, και όχι αποσπασματικά μόνο την αρχαία, σε αντίθεση με τους Έλληνες που γαντζώθηκαν στην δόξα των αρχαίων κατοίκων (και όχι προγόνων τους, εννοείται) του τόπου τους διότι δεν έχουν τίποτα άλλο να παρουσιάσουν ως σύγχρονο έθνος.

Ανώνυμος είπε...

belo more τωρα καταλαβαινω γιατι μονο οι Χρυσαυγιτες ασχολουνται πια με σας εκει που κατανησατε με τον ακρατο ανθελληνισμο σας.
Λετε τους ελληναραδες "φασιστες" αλλα εσεις εισαστε τρισχειροτεροι
Οσο για τους ¨μακεδονες¨που τιμανε την ιστορια τους απτο παραδειγμα ειναι τα γεγονοτα με την Εγκυκλοπαιδεια MANU

EU candidate country "Macedonia" has removed a controversial encyclopaedia from libraries after the manual triggered furious reactions from EU members Greece and Bulgaria as well as neighbouring Kosovo and Albania. The reason behind the removal was strong pressure from the US and the UK, diplomats told EurActiv com