Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

13 Μαρ 2010

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

PACE Standing Committee calls Greece to recognize Macedonian minority

March 12 - The Standing Committee of the Parliamentary Assembly of the Council of Europe (PACE) adopted Friday in Paris a Resolution on Protection of Minority Rights, which calls on Greece to sign the Convention for Protection of the National Minorities and recognize the Macedonian minority.

The document, which uses the term 'Macedonian', also urges the country to open its borders for political expatriates and respect their property rights, as well as to give rights to its citizens of non-Greek origin.

Furthermore, the Resolution once again calls on Athens to respect and act in line with decisions of the Strasbourg-based European Court of Human Rights that refer to the Macedonian and Turkish minorities in Greece.

Ανώνυμος είπε...

Η Ελλάδα "τρώει πόρτα" Σχόλια Χριστίνα Πουλίδου , 16 Μαρ,

Στις 20 Μαρτίου συγκαλείται στη Σλοβενία μια διάσκεψη για τα Βαλκάνια με εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς για πρώτη φορά δοκιμάζεται η συνύπαρξη Σερβίας και Κοσσόβου σε ένα τραπέζι. Εκεί, έχουν προσκληθεί όλες οι χώρες που διαθέτουν κάποιο στοιχείο εντοπιότητας - πλην της Ελλάδας. Ασφαλώς, μετά από διπλωματικές παρενοχλήσεις θα κληθεί και η χώρα μας, αυτό όμως δεν απαλείφει το πρόβλημα - που είναι εκεί και πρέπει να το δούμε: μια πρωτοβουλία που θα έπρεπε να έχει αναληφθεί από την Ελλάδα, δεν περιλαμβάνει καν την Ελλάδα, διότι η χώρα μας έχει βγει από το «κάδρο».


Στη λαπωνική πόλη Σααρισέλκα, 250 χλμ. βόρεια από τον Αρκτικό Κύκλο, συναντήθηκαν τις προάλλες ορισμένοι υπουργοί Εξωτερικών (της Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Εσθονίας, Σουηδίας και ... Τουρκίας) με πρόσκληση του Φινλανδού Αλεξάντερ Στούμπ. Θέμα της συζήτησης ήταν ο μειωμένος ρόλος που θα έχουν στο μέλλον οι υπουργοί Εξωτερικών, λόγω των νέων συνθηκών που διαμορφώνει η συνθήκη της Λισαβόνας. Η πρόσκληση αφορούσε περιορισμένο ακροατήριο και απουσίαζαν σημαντικές χώρες – η Ελλάδα όμως διαχρονικά (και ιδιαίτερα μέσω του Γ. Παπανδρέου) είχε καλές σχέσεις με τη Φινλανδία. Παρά ταύτα, ο κ. Στούμπ δεν κάλεσε τον κ. Δημ. Δρούτσα.


Τον περασμένο μήνα έγινε γνωστό ότι η Γαλλία και η Ιταλία επεξεργάζονται μια κοινή πρόταση που επιδιώκει την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Ασφαλώς θα έπρεπε να’ ναι η Ελλάδα ο κινητήριος μοχλός αυτής της πρωτοβουλίας – όχι μόνο δεν ήταν, αλλά δεν προσεκλήθη καν να συμμετάσχει. Γιατί; Διότι η οικονομική κρίση έχει «στιγματίσει» τη χώρα μας και της έχει προσδώσει τον χαρακτήρα ενός αντι- παραγωγικού εταίρου.


Στα τέλη του 2002 στην κεντρική σκηνή της Ευρωπαϊκής Ένωσης το μείζον θέμα συζήτησης ήταν η διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού και ευέλικτου συστήματος λειτουργίας της ΕΕ, ενδεχομένως μέσω της θέσπισης «δύο ταχυτήτων». Στη συζήτηση αυτή έπαιρνε μέρος και η Ελλάδα, καθώς μία από τις προτάσεις προέβλεπε την αναβάθμιση της ευρωζώνης ως την πρώτη ταχύτητα της ΕΕ. Εφτά χρόνια ήταν αρκετά για να αντιμετωπίζεται η Ελλάδα ως ο «λεπρός» της ΕΕ, η χώρα που κρατούσε διπλά βιβλία και αύξησε τις δαπάνες της (από το 2007 στο 2009 ΜΟΝΟ!) κατά 7.9% του ΑΕΠ... Ποιός θέλει να συχνωτιστεί με έναν τέτοιο εταίρο, που θεωρείται μπαγαπόντης, δίνει το κακό παράδειγμα και εν ονόματι της αλληλεγγύης διεκδικεί τον ρόλο του «άσωτου υιού»;

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα της εμπιστοσύνης, είναι το κομβικό πρόβλημα της χώρας μας – η εμπιστοσύνη της ευρωπαϊκής κοινότητας έναντι της Ελλάδας έχει τρωθεί, το γυαλί έχει ραγίσει και τίποτα πια δεν θα’ ναι ίδιο, διότι θα υπάρχει πάντα η σκιά της αμφιβολίας. Ασφαλώς η σκληρή συμπεριφορά έναντι της Ελλάδας σχετίζεται με την ανησυχία πως θα ακολουθήσουν τον ελληνικό κατήφορο και άλλες χώρες – έπρεπε συνεπώς να καταδειχθεί, ότι η επιλογή του άλματος στο κενό είναι οικεία ευθύνη. Όταν όμως γίνεται γνωστό ότι η υπόληψη της Ελλάδας είναι κόσκινο, ότι ο ΕΟΤ χρωστά στο περιοδικό Focus (το επίμαχο περιοδικό με την Αφροδίτη της Μήλου) 280.000 ευρώ από διαφημιστική καμπάνια του 2008 (σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου), ότι στα λειτουργικά έξοδα των υπουργείων περνούσαν υπουργοί απολύτως προσωπικές τους δαπάνες με το αζημίωτο (μολονότι αντίστοιχο κρούσμα στη Βρετανία λύθηκε δικαστικά με καταβληθείσες αποζημιώσεις), ότι συγκροτούνταν Επιτροπές- φαντάσματα με υπέρογκες αμοιβές, ότι ακόμη για την Eurovision κάποιοι καρπώθηκαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ ως ... «επιστημονικοί σύμβουλοι», η αντίδραση των ευρωπαίων εταίρων εξηγείται. Διότι ζούμε σε μιαν ανοιχτή κοινωνία όπου όλα γίνονται γνωστά και το παράδειγμα μιας κοινωνίας που ανέχεται κρούσματα κακοδιαχείρισης, όπου η κοινωνία εμφανίζεται να είναι μέρος αυτής της συμπαιγνίας, υπαγορεύει την τήρηση αποστάσεων.


Το εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στηρίχθηκε πάνω στην έννοια της συνεργασίας. Μέσω της κοινοτικής τους ιδιότητας τα μικρά κράτη απέκτησαν «πρόσωπο» στη διεθνή σκηνή ακριβώς διότι η ΕΕ τους έδωσε τη δυνατότητα να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες πολυσχιδούς συνεργασίας με άλλες μικρές ή μεγάλες χώρες σε μια μεγάλη βεντάλια θεματολογίας. Αυτή η δυνατότητα σε τούτη τη συγκυρία, για τη χώρα μας έχει ακυρωθεί. Η Ελλάδα, ούτε πρωτοβουλίες αναλαμβάνει ούτε καλείται να λάβει μέρος σε πρωτοβουλίες άλλων. Και αυτός είναι ο σημαντικός πολιτικός λογαριασμός που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση.

Ανώνυμος είπε...

οι ενέργειες της διεθνούς κοινότητας για τον εκδυτικισμό της ελλάδος είναι αμυδρές και επιφανειακές με αποτέλεσμα την ανάπτυξη αυτού του εθνικιστικού τέρατος, το οποίο δεν τον ταρακουνάνε διάφορες προτροπές και συστάσεις όπως η παραπάνω του Συμβουλίου της Ευρώπης...
Μόνο αποφασιστικά μέτρα που θα συνδέουν τα οικονομικά στοιχεία με τα πολιτικά και ιδιαίτερα αυτά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπορούν να προκαλέσουν αποτελέσματα..
διαφορετικά θα παραμείνουν διακηρύξεις και ευχολόγια...
το πρόβλημα είναι διαχρονικό, υπερκομματικό , άσχετα αν εντάθηκε το τελευταίο διάστημα...
οι εταίροι μας το ΕΛΑΧΙΣΤΟ που μπορούν να πράξουν είναι να λάβουν από τις νομικές τους υπηρεσίες γνωμοδότηση για το περιεχόμενο της ομοφωνίας σε περιπτώσεις διεύρυνσης , από το οποίο θα προκύπτει άμεση σύνδεση με τα οριζόμενα κριτήρια και όχι με μονομερείς και άσχετες ενστάσεις...οι οποίες επιπλέον είναι αντίθετες με τις γενικές νομικές αρχές και αξίες της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ..
αναφέρομαι φυσικά στην απαράδεκτη αποδοχή από τους εταίρους μας του άσχετου, παρανοϊκού, αντιευρωπαϊκού ΒΕΤΟ της Ελλάδος εναντίον της Μακεδονίας...
όπως και τα παραποιημένων οικονομικών στοιχείων της ελλάδος από την Ε.Ε..
με αποτέλεσμα την σημερινή χρεωκοπία...

Ανώνυμος είπε...

Ρε παιδιά

Τι γίνεται με αυτό το κόμμα σας, το Ουράνιο Τόξο?
Τρεις μέρες τώρα έχει την ανακοίνωση για την ετήσια έκθεση του Στεϊτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα μόνο στα αγγλικά.

Μόνο στους αγγλόφωνους Μακεδόνες απευθύνεται?
Δεν το ενδιαφέρουμε εμείς οι ελληνόφωνοι?
.

bb είπε...

Ανώνυμε 7:31, γιατί δεν ρωτάς το ίδιο το κόμμα; Εμείς εδω στο blog γιατί θα πρέπει να ξέρουμε;

Ανώνυμος είπε...

Το παραδειγμα των Μακεδόνων της Αλβανίας πρέπει να το ακολουθήσουν και οι Μακεδόνες της Ελλάδας και όχι να περιμένουν πότε το εθνικιστικό ελληνικό κράτος θα υποχρεωθεί να φτιάξει μεκεδόνικα σχολεία.
Οι Ελληνες νοιάζονται μόνο για τους Αλβανούς και τους Τσιγγάνους και σε λίγο θα αρχίσουν μαθήματα στα αλβανικά κια στα τσιγγάνικα, αλλά όχι στα μακεδόνικα. Τόσες δεκαετίες υπό ελληνική κατοχή και σχολεία οι Μακεδόνες δεν είδαν και οι Αλβανοί θα έχουν δικά τους μετά από μόλις 10-15 χρόνια από τότε που ήρθαν στην Ελλάδα...
Αίσχος και πάλι αίσχος!!!
Οι Μακεδόνες ακτιβιστές αντί να κάνουν γραφεία όπου δεν πατάει κανείς ας οργανώσουν κανα μάθημα μακεδονικών, όποτε έχουν την δυνατότητα βέβαια.

bb είπε...

http://edessavoden.gr/page001.html
Ανώνυμε, 3:49, ο παραπάνω σύλλογος έχει οργανώσει μαθήματα αλλά η συμμέτοχη ήταν απογοητευτική στο δεύτερο δίμηνο (για Μαρτη-Απριλη). Όσο για το Ουράνιο Τόξο, τώρα θυμήθηκε και οργανώνει, μόνο στην Θες/νίκη, μαθήματα αυστηρά μόνο για τα μέλη του.

Marsyas Periandrou είπε...

http://my.opera.com/GreeceLAOS/blog/

VISTINATA