Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

2 Μαρ 2010

ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΟΥ

Φίλοι μου του Maknews--

Έχω κάποιες σκέψεις που ήθελα να μοιραστώ με όλους εσάς.
Είμαι στη διαδικασία της συγκέντρωσης μερικών φίλων για την παρακολούθηση της ταινίας, «Ένα όνομα είναι ένα όνομα», που θα προβληθεί στη Μελβούρνη στις 4 Μαρτίου, αλλά έχω μια αίσθηση μάλλον μελαγχολική.
Φυσικά, ζητώ να με ακολουθήσουν σε αυτό άνθρωποι ανεξαρτήτως της εθνοτικής τους καταγωγής, ωστόσο έχω ζητήσει επίσης σε μια φίλη που τυχαίνει να είναι - παραθέτω - "Περιφανή Μακεδόνισσα, αλλά με κανένα ενδιαφέρον για την πολιτική».
Τώρα, αυτό με ανησυχεί, γιατί όσο να θέλω να αγνοήσουμε την πολιτική που υπάρχει πίσω από το λόγο που βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο - να μην επιτρέπεται στον Ισλανδό σκηνοθέτη να προβάλλει την ταινία του και ότι αυτό οφείλεται σε πιέσεις που γίνονται στην κυβέρνησή του από την κυβέρνηση της Ελλάδας - φοβάμαι ότι δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε.
Αυτό είναι αηδιαστικό! Είναι ανήθικο και είναι ένα τεράστιο πλήγμα για την ίδια την έννοια της Ελευθερίας - είτε πρόκειται για την ελευθερία του λόγου, την ελευθερία της διαφορετικής άποψής, η και του δικαιώματος στην ελευθερία για αυτοδιάθεση.
Πρόκειται για μια παρωδία της δικαιοσύνης, εάν επιτρέπεται η πολιτική να ενεργεί πίσω από αυτή την πράξη χωρίς την ύπαρξη κάποιου είδους δημόσιας κατακραυγής - και πραγματικά, η ευθύνη αυτή βαρύνει τον καθένα από εμάς, όχι απλώς τους Μακεδόνες.
Είναι επιτακτική ανάγκη να δημοσιοποιηθεί στο κοινό, προς αυτό το σκοπό.

Βγαίνοντας για να δούμε αυτή τη σημαντική ταινία σημαίνει κάτι περισσότερο από την ευκαιρία να μας εκπαιδεύσει σχετικά με την κατάσταση των Μακεδόνων, για όσους από εμάς το χρειάζονται. Στην προκειμένη περίπτωση, αυτό αντιπροσωπεύει μια ευκαιρία να αντισταθούμε στις τακτικές εκφοβισμού της ελληνικής κυβέρνησης και μάλιστα σε κάθε κυβέρνηση που χρησιμοποιεί τακτικές, όπως αυτές. Δεν μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό, αν λάβουμε ένα αντίγραφο της ταινίας και το δούμε ιδιωτικά.
Θα πρέπει να συμμετέχουμε σε αυτό που ευελπιστούμε να έχει μια μεγάλη συμμέτοχη, για να δείξουμε ότι η κυβερνητική βλακώδη κατασταλτική πολιτική τους δεν μπορεί να επικρατήσει, ότι δεν μπορεί να κερδίσει ποτέ, στο τέλος.
Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να είναι ορατό σε ένα δημόσιο χώρο, ως ομάδα, και θέλω να το τονίσω αυτό όσο έντονα μπορώ!
Έχω ξεφύγει ωστόσο, από την απάντηση που δίνω στην Μακεδόνισσα φίλη μου, σε αυτή την επιστολή - και σε όποιον εκεί έξω έχει επίσης την ίδια άποψη, όπως εκείνη: εύχομαι να μην ήταν αυτός ο τρόπος. Εύχομαι τα γεγονότα να μην είχαν λάβει χώρα για να μας φέρουν εδώ που βρισκόμαστε, και τα γεγονότα στα όποια αναφέρομαι είναι οι αδικίες που έχουν γίνει προς τους Μακεδόνες από τους΅Ελληνες. Μακάρι να μην χρειαζόταν να μιλήσουμε ή να σκεφτόμαστε αυτά, και εύχομαι να μην καταλήγατε να με μισήσετε όταν ευθαρσώς σκάψαμε στο παρελθόν, προκειμένου να προσπαθήσουμε να “διορθώσουμε” το παρόν. Θα μετάνιωνα εάν χάσω την φιλία σας με την αναφορά μου στην πολιτική, αλλά, σαν φίλη σας, αληθινή φίλη σας, σας χρωστάω την αλήθεια.

Σας χρωστάω τα εξής:
Μακεδόνες, θα πρέπει να κάνετε περισσότερο θόρυβο.
Θα πρέπει να θυμώσετε με τους Έλληνες, αυτό είναι αναπόφευκτο.
Είναι επίσης αλήθεια ότι θα χάσετε μερικούς από τους Έλληνες «φίλους σας», ωστόσο, πιθανότατα, δεν θα ήταν πολύ καλοί φίλοι, εξ αρχής ...
Από την πλευρά μας, αν είμαστε αληθινοί φίλοι σας, θα καταλάβουμε την αναταραχή σας. Θα σας αποδεχτούμε, ανεξάρτητα από αυτό, και θα πρέπει να είμαστε υπομονετικοί.
Και αν μπορείτε να βρείτε δύναμη στην καρδιά σας για να μας συγχωρήσετε, τότε αυτή θα είναι μια ευλογία για όλους μας, καθώς μαζί μπορούμε να εξελίξουμε την φιλία μας σε ακόμα δυνατότερη, και κυρίως αυτή θα μας έχει απελευθερώσει για να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας, γιατι θα βασίζεται στην αλήθεια.

Τέλος, κατά το παρελθόν μπορεί αυτό το σημείωμα να το τελείωνα με την φράση, «Μακεδόνες πάρτε τον Έλληνα φίλο σας για να δείτε αυτήν την ταινία μαζί ", αλλά τώρα νιώθω ότι είναι πιο σωστό να πω, "Έλληνες, ας κάνουμε μια προσπάθεια να δούμε αυτή την ταινία και ας πάρουμε τους Μακεδόνες φίλους μας μαζί ".
Μπορεί αυτό να οδηγήσει σε κάποιο πολύ αναγκαίο διάλογο μεταξύ μας, ποιος ξέρει ... Και σας παρακαλώ όλους, να προσπαθήσετε να δείτε αυτή την ταινία

Κατ
_________________
Όταν το τσεκούρι ήρθε στο δάσος, τα δέντρα είπαν: η λαβή είναι ένας από εμάς.
____________________________________________
Αν μιλήσουμε σε ένα άτομο σε μια γλώσσα που κατανοεί, αυτό θα πάει κατευθείαν στο μυαλό του.. Αν του μιλήσουμε στη γλώσσα του, αυτό θα πάει στην καρδιά του.

http://www.maknews.com/forum/general-discussions/a-letter-to-my-macedonian-friend-t18788.html

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μία συγκινητική επιστολή από μία απόδημη Μακεδόνισσα της Αυστραλίας ...
εκφράζει την ανάγκη ανάπτυξης διεθνοτικής ελληνο-μακεδονικής γνωριμίας, συνεργασίας, φιλίας...
η αυτιστική περιχαράκωση, τόσο της μακεδονικής όσο και της ελληνικής κοινότητας μόνο ζημιές προκαλεί , στους μακεδόνες , στους έλληνες, στην αυστραλία, στην ελλάδα, στην μακεδονία...
το παραπάνω φίλμ για το όνομα της Μακεδονίας , του Ισλανδού σκηνοθέτη, αποτελεί καλή αφορμή για το ξεκίνημα ελληνο-μακεδονικών σχέσεων...
παρακαλείται ο μπελομόρε να αναρτήσει σε προβεβλημένη θέση το σχετικό βίντεο από το youtube...
υπενθυμίζεται επίσης η ανάγκη μόνιμης πλάγιας ανάρτησης καταλόγου ελληνόγλωσσων βιβλίων από το πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων- μακεδόνες,βλάχοι, αλβανοί,τούρκοι,εβραίοι,μετανάστες, ορθόδοξοι,καθολικοί,μουσουλμάνοι, ιδιωτική πρωτοβουλία, διασυνοριακή οικονομική συνεργασία , κ.λ.π

Akritas είπε...

Η Κατερίνα ξεχνάει το βασικό νόμο σε ότι αφορά την amoralite:

Όταν η συνείδησή σου χάσει τις 3 πολύτιμες πηγές από τις οποίες η ηθική βούληση αντλεί την δύναμη και την αλκή της τότε εσύ ο ίδιος κόβεις από της ρίζες της την ανθρωπιά σου. Και μία από αυτές τις πηγές είναι η αγάπη για τους ανθρώπους. Και δεν θέλεις πολύ το να γίνεις amoraux.

bb είπε...

Ανώνυμε 7:54 η ΚΑΤ είναι Ελληνίδα της Αυστραλίας. Δεν νομίζω να δήλωσε ότι είναι Μακεδόνισσα η από την Μακεδονία.

Ανώνυμος είπε...

Σιγά μην είναι και Ελληνίδα η περίφανη απόγονος οπαδών του παπά Εφτύμ - οι ελάχιστοι Καραμανλήδες που ακολούθησαν τον εκλεκτό πατριάρχη του Κεμάλ έδειξαν πόσο Τούρκοι ήταν στην ψυχή. Αλλά και σύμφωνα με τα δικά σας "αντικειμενικά" κριτήρια ετεροπροσδιορισμού είναι η μισή Τουρκάλα και η μισή Αλβανίδα. Οπότε μη μη μας πουλάτε τον εξωμότη για Έλληνα.

Ανώνυμος είπε...

όντως πρόκειται για γράμμα μιάς καλής ελληνίδας της αυστραλίας...
συμφωνώ μαζί της ότι όλοι οφείλουμε να δούμε την ταινία....
μόνο που στην ελλάδα είναι απαγορευμένη...
όπως είναι ακόμα απαγορευμένα πολλά βιβλία και όχι μόνο του φαλμεραύερ...
δυστυχώς η καθυστέρηση στον εξευρωπαϊσμό της ελληνικής κοινωνίας είναι τρομακτική...

Ανώνυμος είπε...

Δεν πειραζει. Πολλα πραγματα απαγορευονται. Οπως πχ η δημοσιευση σχολιων που λενε την αήθεια που δεν αρεσει στον διαχειριστη.

Ψεμα:http://www.youtube.com/watch?v=gyVoQF__Iwg

Αληθεια: http://www.youtube.com/watch?v=y1USv6QL-Dc

Η αληθεια Μπελο ή ανωνυμε που κατα καιρους δημοσιευεις ακρως ρατσιστικα σχολια (2 ονοματα για το ιδιο προσωπο), δεν βολευει. Σε σπαει και σε πλακωνει. Σε φερνει σε δυσαρεστη θεση. Και το προβλημα ειναι ότι αποτελει τη μονη σταθερη αξια. Δηλαδη ειτε τη δημοσιευσεις ειτε όχι, δεν αλλαζει. Το πολυ-πολυ συνηγορεις και προσυπογραφεις, δειχνοντας το ποσο υποστηριζεις την ελευθερια του λόγου. Ομως τι σημασια εχει μπροστα στο δικαιωμα της ιδιοκτησιας, που κατα καιρους ασκεις; Εισαι ο τελευταιος που μπορει να μιλησει για απαγορευση και ελευθερια.
Η ιστορια δεν ειναι κινηματογραφικη ταινια. Δεν υπαρχουν αποκλειστικα θυματα και θυτες. Κι ουτε μπορεις να εχεις μονο εναν απεναντι σου ν απολογειται και εναν να συγχωρει μονοπλευρα. Δεν γινεται. Δεν κολλαει.

Ηράκλειτος είπε...

η ελευθερία του λόγου αποτελεί βασικό στοιχείο του δημοκρατικού πολιτεύματος...
έχει κανόνες και ευθύνες , που σημαίνει ότι δεν περιλαμβάνει τον ρατσιστικό σχολιαστικό λόγο...
συνεπώς δεν αφορά τους έλληνες ρατσιστές που μολύνουν την μπλογκόσφαιρα και το παρόν μπλόγκ..
ο διαχειριστής ίσα ίσα είναι πολύ ανεκτικός και δημοσιεύει διάφορα μπουρδολογικά ρατσιστικά σχόλια ημιμαθών συμπολιτών μας...
το ψέμμα είναι θεμελιώδες και εγγενές συστατικό του ελληνικού μυθολογικού εθνικισμού...
η ελευθερία της τέχνης αποτελεί πυλώνα του ευρωπαϊκού πολιτισμού...
ας ελπίζουμε η ευρώπη της Ε.Ε να την διασφαλίσει στο νότιο καθυστερημένο τμήμα της...
οι αδικίες και το απαρτχάιντ του ελληνικού εθνικισμού εναντίον των Μακεδόνων οφείλουν να γίνουν γνωστές σε όλο τον ελληνικό λαό και την παγκόσμια κοινότητα...
οι έλληνες εθνικιστές υπεύθυνοι όλων των κακών της πατρίδας μας της ελλάδας και της σημερινής χρεωκοπίας οφείλουν να ΣΙΩΠΗΣΟΥΝ...

Ανώνυμος είπε...

η ελευθερία της ιδιοκτησιας αποτελεί βασικό στοιχείο του φιλελευθερου-συντηριτικου πολιτεύματος...
έχει φοβους και ευθύνες, που σημαίνει ότι δεν περιλαμβάνει τον περα για περα αληθινο σχολιαστικό λόγο...
συνεπώς δεν αφορά τους μη έλληνες ρατσιστές που μολύνουν την μπλογκόσφαιρα και το παρόν μπλόγκ..
ο διαχειριστής ίσα ίσα είναι πολύ μονολιθικος και δημοσιεύει διάφορα μπουρδολογικά ρατσιστικά σχόλια ημιμαθών συμπολιτών μας, όταν στηριζουν τις θεσεις του...
το ψέμμα είναι πανακεια καθε ανθρωπου που δεν μπορει ν αντιμετοπισει την αληθεια...
η ελευθερία της τέχνης αποτελεί πυλώνα του συγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού...
ας ελπίζουμε η ευρώπη της Ε.Ε να την διασφαλίσει στο νότιο καθυστερημένο τμημα του ανθρωπινου εγκεφαλου, υπευθινου για την γενικοτερη (κατα)νοητικη και αντιληπτικη ικανοτητα...
οι αδικίες και το απαρτχάιντ της Οχρανας, της ΣΝΟΦ και του σλαβομακεδονικου εθνικισμού εναντίον των Ελληνων και ιδιως των Μακεδονων από το Μοναστηρι οφείλουν να γίνουν γνωστές σε όλο τον ελληνικό λαό και την παγκόσμια κοινότητα...
οι ανθέλληνες εθνικιστές με γεωγραφικο στιγμα που παραλασσουν την ταυτοτητα τους όχι μονο στο διαδυκτιο υπεύθυνοι όλων των κακών της αγαπημενης τους χωρας και της σημερινής της εξαρτησης σχεδον αποκλειστικα απο μια σχεδον χρεωκοπημενη χωρα οφείλουν να ΣΙΩΠΗΣΟΥΝ...

Και συγνωμη Μπελο για τη λογοκλοπη. Ειναι βλεπεις συνηθεια χιλιαδων ετων στην Μακεδονια. Πώς να την ξεχασει κανεις. Ελπιζω να με συγχωρεσεις για την χρηση των απαγορευμενων λεξεων οπως οχρανα σνοφ και Μοναστηρι και να το δημοσιευσεις, αλλά η ασχημια και ο ρατσισμος δεν υπαρχει στις λεξεις. Ολες οι λεξεις αποδιδουν καμψοτατα την πραγματικοτητα για να μην ξεχαστει.
Stat Roma pristina nomine, nomina nuda tenemus.

Ανώνυμος είπε...

το ΣΝΟΦ ήταν μία από τις ισχυρότερες ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ οργανώσεις της Ελλάδος, αποτελούμενη από Μακεδόνες με ελληνική υπηκοότητα.
έδωσε πολλές μάχες εναντίον των γερμανών ναζί και των δοσίλογων συνεργατών τους ΠΑΟΤΖΗΔΩΝ , ΕΟΝΗΤΩΝ η πλειοψηφία των οποίων αποτελούνταν από έποικους τούρκους χριστιανούς...
οι μακεδόνες είναι περήφανοι για τον έμπρακτο σεβασμό τους στην πολυεθνικότητα της Μακεδονίας....
ποτέ οι μακεδόνες δεν έβλαψαν ούτε κατ΄ελάχιστον τους έλληνες ...
σέβονται τόσο τους έλληνες όσο και γενικότερα την ελληνική ταυτότητα, παρά τον τεχνητό της χαρακτήρα...
αντίθετα οι έλληνες έχουν διαπράξει εναντίον των μακεδόνων το έγκλημα της εθνοκάθαρσης και συνεχίζουν το έργο της πολιτιστικής γενοκτονίας...
ας παραδειγματιστεί και η ελλάδα , αν επιθυμεί να ξεφύγει από τον πάτο που βρίσκεται...
είναι μεγάλη ευκαιρία που πρέπει να αδράξει και να σταματήσει να είναι όμηρος ανυπόληπτων
συμπολιτών μας χρυσαυγίτικης νοοτροπίας και δράσης...
οι μακεδόνες τυγχάνουν του σεβασμού όλης της διεθνούς κοινότητας , σε αντίθεση με τους έλληνες οι οποίοι χάνουν και τα τελευταία στοιχεία συμπάθειας λόγω του λαμπρού πολιτισμού του τόπου εξαιτίας της εθνικιστικής τους στάσης και της αντιμακεδονικής δράσης τους....