Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

4 Μαρ 2010

TAKI DASKALOT


Таму ле мајко близу Битола
Таму ле мајко близу Битола
во ореовската густа корија
Таки Даскалот смело загина
со неговата верна дружина
со нив загина смела другарка
млада Елпида Карамандова.

Предадени од клети шпиуни
ги сардисаа од сите страни
пушки згрмеа, бомби трештеа
крвава почна борба нерамна.

Тогај извика Таки Даскалот
на неговата верна дружина
фрлајте бомби, тиран сотрете
живи во рака не се давајте.

Крвава почна борба нерамна
сета дружина му ја убија
Таки Даскалот жив не се даде
самиот крвта си ја пролеа
откачи бомба, над неа легна
за слободата на Македонија.

http://www.bitolatourist.info/about/licnosti/daskalo_taki.html

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

04 Μαρ 2010
Τα οικονομικά μέτρα η επανάσταση και η Εκκλησία
Τόσα οικονομικά μέτρα ελήφθησαν αλλά ούτε ένα μέτρο που να θίγει τα κεκτημένα της εκκλησίας! Διάβαζα κάποτε στο γερμανικό Weltalmanach, του 2004 αν δεν γελιέμαι, πως ένα από τα κυριώτερα προβλήματα στην Ελλάδα είναι και αυτό της νόμιμης φοροδιαφυγής της...

Εκκλησίας. Για όσους δεν γνωρίζουν το Weltalmanach είναι ένα εγκυρότατο ετήσιο βιβλίο που αφορά στατιστικές και γενικότερα δεδομένα, δοσμένα με τον κατά το δυνατόν πιο αντικειμενικό τροπο για την κάθε χώρα. Λοιπόν για τον Γερμανό και τον Αυστριακό π.χ. είναι απίστευτο το ότι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός φορέας στην Ελλάδα, η Εκκλησία α.ε. , δεν φορολογείται και αντί αυτού φορολογείται βάναυσα ο μικρομεσαίος. Τους είναι απίστευτο το ότι οι ιερείς πληρώνονται από το κράτος για να βυθίζουν την κοινωνία όλο και πιο πολύ στον μεσαίωνα. Τους είναι αδιανόητο πως η Ελλάδα έχει καταντήσει ένα καθυστερημένο νεοβυζαντινό ξενοφοβικό ψευτοδημοκρατικό μόρφωμα.

Την επαύριο θα βγούν στους δρόμους οι ψευτοκομμουνιστές, οι ψευτοαναρχικοί, οι ψευτοέλληνες.Θα την ξανακάψουν την Αθήνα. Πόσοι από αυτούς όμως νομίζετε θα απαιτήσουν φορολόγηση της Εκκλησίας; ΚΑΝΕΝΑΣ!

Αυτόν τον καιρό ξεκινάει μία κοινωνική επανάσταση στην Ελλάδα. Μην την αφήσουμε να πάει χαμένη.
Ας απαιτήσουμε λοιπόν:

Kαλύτερη παιδεία (Εκσυγχρονισμός γενικότερα)
Περισσότερο πολιτισμό (Βιβλιοθήκες, κλασική μουσική κ.α.)
Καλύτερες συνθήκες διαβίωσης (Περιβάλλον, συγκοινωνίες κ.α.)
Δικαιότερη κατανομή του πλούτου με φορολόγηση και της εκκλησίας
Λιγότερο ρατσισμό δίνοντας ευκαιρίες στον μετανάστη να γίνει Έλληνας
Διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας

Ας το κάνουμε λοιπόν ΤΩΡΑ ή ΠΟΤΕ!

Τίμαιος
http://greek-very-greek.blogspot.com


Αναρτήθηκε από taxalia στις 9:05:00 μ.μ.
Στείλτο τώρα στο FACEBOOK...
1 σχόλια:
akritas είπε...
Από την πόλη έρχομαι, και στην κορυφή κανέλα!!!
Η αλόγιστη χρήση ουσιών εκεί οδηγεί, να γράφει κανείς κάτι τέτοιες μπουρδολογίες.

Πεμ Μαρ 04, 11:40:00 μμ 2010
--------------------------------------------------------
πολύ καλή ανάρτηση , δείχνοντας ευφυώς το ψευτοπροοδευτισμό των ψευτοελλήνων...
η εκκλησία της ελλάδος είναι πρακτικά ιδιωτικός φορέας , όμως νομικά είναι ΝΠΔΔ .
ανεξαρτήτως τούτου οφείλει να τυγχάνει καθεστώτος φορολογικής ισονομίας και να φορολογείται όπως κάθε επιχείρηση,κρατική ή ιδιωτική...
παρότι δεν συμφωνούν οι χρυσαυγίτες σχολιαστές , τα τρωκτικά και οι ακρίδες...

Ανώνυμος είπε...

μπελο μόρε επικεντρώσου αν μπορείς σε οικονομικά ζητήματα, αναδεικνύοντας την στενή σχέση του ελληνικού εθνικισμού με το κρατιστικό και κρατικοδίαιτο μοντέλο , αιτία της σημερινής χρεωκοπίας μας...
κανείς μακεδόνας, ούτε βλάχος,ούτε αλβανός της ελλάδος δεν πρόκειται να δικαιωθεί αν δεν αλλάξει το οικονομικό μοντέλο και αν δεν αποσυρθεί η εθνικιστι8κή ιδεολογία που το τροφοδοτεί...

bb είπε...

Ανώνυμε 8:48, όποιος επιθυμεί να βρει κάποιες λύσεις στα τεράστια προβλήματα που έχει η χωρά μας, ας διαβάσει το πρόγραμμα της Φιλελεύθερης Συμμαχίας. Εκεί θα δει ότι μόνο μια κοινωνία δημοκρατικά φιλελεύθερη μπορεί να εξασφαλίσει όλα τα δικαιώματα των μειοψηφιών (η λέξη μειονότητα δεν μου άρεσε ποτέ): μία, πρώτα απ’ όλα, ανοικτή κοινωνία μπορεί θα διασφαλίσει και την ελεύθερη οικονομία. Δεν γίνεται να έχεις ελεύθερη οικονομία σε μια κλειστή, ξενοφοβική, ρατσιστική εθνικιστική κοινωνία. Και μόνο μια ελεύθερη οικονομία μπορεί να εξασφαλίσει σχετική ευημερία σε όλους τους πολίτες ενός κράτους, γιατί η οικονομία δεν τους χωρίζει σε ομάδες (ντόπιους, ξένους, χριστιανούς, μουσουλμάνους, μαύρους, άσπρους, ψιλούς, κοντούς, κτλ).αλλά μόνο η κοινωνία και το κράτος κάνουν τέτοιους διαχωρισμούς, εμποδίζοντας έτσι και την οικονομία να λειτουργήσει ελευθέρα.

Ανώνυμος είπε...

Άσυλο στο Βέλγιο ζητούν πολίτες της ΠΓΔΜ
Πολίτες από περιοχές της ΠΓΔΜ μεταβαίνουν μαζικά στο Βέλγιο και αιτούνται άσυλο λόγω οικονομικών προβλημάτων στη χώρα.

Έντονο προβληματισμό προκαλεί στις αρχές του Βελγίου ο μεγάλος αριθμός πολιτών της ΠΓΔΜ και της Σερβίας (κυρίως αλβανικής καταγωγής και Ρομά), οι οποίοι, με την κατάργηση του καθεστώτος θεωρήσεων (ισχύει από τις 19 Δεκεμβρίου 2009) μεταβαίνουν οργανωμένα και μαζικά στο Βέλγιο, ζητώντας άσυλο.

Όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ των Σκοπίων, ο υπουργός Μετανάστευσης του Βελγίου, Μελκιόρ Βάτλε, δήλωσε ότι οι βελγικές αρχές δεν πρόκειται να ικανοποιήσουν κανένα αίτημα για άσυλο σε πολίτες από την ΠΓΔΜ και τη Σερβία και θα τους επαναπροωθήσουν άμεσα στις χώρες τους.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Ιβ Λετέρμ, συνοδευόμενος από τον υπουργό Μετανάστευσης, θα μεταβεί στα Σκόπια, την επόμενη εβδομάδα, για να εξετάσει με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τον αυξημένο αριθμό πολιτών από την ΠΓΔΜ που αιτούνται άσυλο στο Βέλγιο.

Εκπρόσωπος της βελγικής κυβέρνησης δήλωσε ότι το Βέλγιο θα ζητήσει εξηγήσεις από την ΠΓΔΜ για το «φαινόμενο» αυτό.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι «ακατανόητο» το γεγονός ότι, ο αριθμός πολιτών από την ΠΓΔΜ που τους τελευταίους δύο μήνες αιτούνται άσυλο στο Βέλγιο, υπερβαίνει κατά πολύ τον αριθμό πολιτών από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και από εμπόλεμες περιοχές, που ζητούν άσυλο στο Βέλγιο.

Σύμφωνα με τις αναφορές των ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, ολόκληρα χωριά στην περιοχή του Λίπκοβο (στο βόρειο τμήμα της ΠΓΔΜ) και στην κοιλάδα του Πρέσεβο στη Σερβία, (πρόκειται για περιοχές όπου πλειοψηφεί ο αλβανικής καταγωγής πληθυσμός) «ερημώνουν» κυριολεκτικά τους τελευταίους δύο μήνες. Οι κάτοικοί τους μεταβαίνουν κυρίως στο Βέλγιο, όπου έχουν συγγενείς και γνωστούς, ελπίζοντας ότι, μετά την παρέλευση του νόμιμου διαστήματος παραμονής τους (90 ημέρες), θα βρουν κάποιον τρόπο να νομιμοποιήσουν την παραμονή τους.

Πολλοί από αυτούς, αμέσως μόλις φθάνουν στο Βέλγιο, μεταβαίνουν στην Υπηρεσία Αλλοδαπών της χώρας αυτής και αιτούνται άσυλο.

Οι λόγοι της μαζικής αυτής μετάβασης στο Βέλγιο και σε άλλες χώρες της ΕΕ συνδέονται με τα κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα στην ΠΓΔΜ και τη Σερβία, ιδιαίτερα στις λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές των δύο αυτών χωρών.

Όπως δηλώνουν αυτοί που μεταβαίνουν στο Βέλγιο, δεν έχουν καμία προοπτική στις περιοχές όπου ζουν, καθώς δεν έχουν δουλειές ούτε κάποιο εισόδημα.

Μάλιστα, αρκετοί από αυτούς που μεταβαίνουν σε χώρες της ΕΕ και κυρίως στο Βέλγιο, πωλούν όποια περιουσία έχουν για να εξασφαλίσουν τα έξοδα ταξιδιού.

Οι βελγικές αρχές απηύθυναν έκκληση στους πολίτες της ΠΓΔΜ, που τους τελευταίους δύο μήνες μεταβαίνουν μαζικά στο Βέλγιο, να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης ορισμένων επιτήδειων, οι οποίοι τους αναφέρουν ότι το βελγικό κράτος ικανοποιεί τα αιτήματα για άσυλο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, μετά τον «θόρυβο» που έχει ξεσπάσει, απηύθυνε ανάλογη έκκληση και επισήμανε ότι, οι πολίτες της χώρας που μεταβαίνουν στο Βέλγιο και σε άλλες χώρες της ΕΕ και αιτούνται άσυλο κινδυνεύουν να καταχωρηθούν στη «μαύρη λίστα» του συστήματος του Σένγκεν, κάτι που δεν θα τούς επιτρέπει να ταξιδεύουν πλέον σε καμία χώρα της ΕΕ.

Σύμφωνα με Αλβανούς πολιτικούς αναλυτές στην ΠΓΔΜ, το γεγονός ότι, αυτοί που εγκαταλείπουν τη χώρα και μεταβαίνουν σε χώρες της ΕΕ, ζητώντας άσυλο, είναι κυρίως αλβανικής εθνικής καταγωγής και όχι Σλαβομακεδόνες, αναδεικνύει και το ζήτημα των κοινωνικο-οικονομικών ανισοτήτων, που υφίσταται μεταξύ των δύο αυτών εθνικών κοινοτήτων στην ΠΓΔΜ.
Καθημερινη, 3-3-2010

Και καθε εθνικιστης στον παγκο του. Τωρα με την οικονομικη κριση δεν θα δινουν καρτες εργασιας σε εποχιακους εργατες, οποτε να δω τι θα γινετε. Αλλά τοτε εγω θα φωναξω τον Μπελο/Ανωνυμο να τους προσλαβει...

Ανώνυμος είπε...

Η Ιταλία θα σεβαστεί την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για το Κόσοβο, δήλωσε ο Ιταλός ΥΠΕΞ Φρ. Φρατίνι.

Η Ιταλία θα σεβαστεί την απόφαση που θα λάβει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ) για τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, κ. Φράνκο Φρατίνι.

Ο κ. Φρατίνι, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Βέτσερνιε Νόβοστι» του Βελιγραδίου, τόνισε ότι η αίτηση υποψηφιότητα της Σερβίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη του επόμενου Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών.

«Τώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε τεχνικό επίπεδο πρέπει να κάνει πλήρη ανάλυση της αίτησης της Σερβίας για απόκτηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας», ανέφερε ο κ. Φρατίνι.

«Φυσικά, θέση μου είναι ότι πρέπει να γίνει σύντομα. Η Ιταλία είναι καλός συνήγορος όσον αφορά το ευρωπαϊκό ζήτημα της Σερβίας. Αλλά χρειάζεται και χρόνος για τεχνικά θέματα», τόνισε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών.

Σε ερώτηση, αν το 2014 είναι μία ρεαλιστική ημερομηνία για την ένταξη της Σερβίας στην Ε.Ε., ο κ. Φρατίνι απάντησε ότι όλα εξαρτώνται από τις διαπραγματεύσεις και ότι είναι πολύ νωρίς να γίνεται συζήτηση για το θέμα αυτό.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, σε ερώτηση αν η Σερβία θα ενταχθεί στην Ε.Ε. με το Κόσοβο ή χωρίς αυτό, τόνισε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να τηρεί ισορροπημένη στάση.

«Εκτιμάμε το γεγονός ότι η Σερβία αποφάσισε να επιτύχει ένα αποτέλεσμα με νομικά και όχι πολιτικά μέσα όσον αφορά το ζήτημα της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Φυσικά, θα σεβαστούμε την απόφαση του δικαστηρίου», ανέφερε ο κ. Φρατίνι.

Ανυπομονουμε να δουμε αν η ΠΓΔΜ θα πραξει το ίδιο, ετσι ρόιδο που τα χουνε κανει στη χωρα τους. Ιδιως αν ο μαφιοζος Αχμετι, που κατω απο απειλες αναδειχτηκε στην κυβερνηση τους αφησει να το κανουν. Εδω μια εγκυκλοπαιδεια δεν τολματε να γραψετε.