Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

24 Ιουν 2010

ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ!

Μεγάλη συζήτηση γίνεται στα αντί-μακεδονικά blogs για τα μακεδονικά πανηγύρια και πόσο θα πρέπει αυτά να ελέγχονται από τις κρατικές υπηρεσίες γιατί, κατα την γνώμη τους, στην διάρκεια αυτών γίνονται ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΤΙΚΕΣ ενέργειες με τραγούδια και χορούς με τα οποία διασκεδάζουν οι παρευρισκόμενοι. Θεωρούν επίσης ότι το ενδιαφέρον που μπορεί να δείχνουν σε αυτά κάποιοι από την Δημοκρατία της Μακεδονίας (είτε αυτοί είναι δημοσιογράφοι των ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, είτε απλοί επισκέπτες, πολλές φορές συγγενείς η φίλοι των κατοίκων της περιοχής οπού γίνεται το πανηγύρι) είναι άκρως εθνικιστική ενέργεια και επικίνδυνη για την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας.
Παρουσιάζω εδω κάποια βίντεο που υπάρχουν στο Youtube και έχουν σχέση με τραγούδια και πανηγύρια στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Ήπειρο και αναφέρονται στην «Βόρεια Ήπειρο», δηλαδή σε εδάφη της Αλβανίας. Αυτά δεν θεωρούνται από τα παραπάνω αντί-μακεδονικά blogs ούτε ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΤΙΚΑ ούτε ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΑ, φυσικά. Δυο μέτρα και δυο σταθμά, όπως πάντα για τους Έλληνες
Διαβάστε τις πολύ ενδιαφέρουσες αναρτήσεις στα αντί-μακεδονικά blogs (και τα σχόλια, παρακαλώ!):

http://taxalia.blogspot.com/2010/06/blog-post_492.html

Ζήτω η πολυπολιτισμικότητα της Ελλάδας, φίλοι του taxalia, όπου όλοι οι Έλληνες πολίτες με της εθνικές παραδοσιακές τους ταυτότητες μπορούν να γλεντούν ελεύθερα και στην μητρική τους γλώσσα, μάλιστα! Αυτά δεν θέλουμε και εμείς;

http://akritas-history-of-makedonia.blogspot.com/2010/06/blog-post_24.html

Εδω τραγουδά η Χάρις Αλεξίου!

31 σχόλια:

Constantine είπε...

Πραγματικά δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε όταν λέτε 'αντιμακεδόνες'. Όλες οι ελληνικές ιστοσελίδες υποστήριζουν την Μακεδονία και είναι περήφανοι της Μακεδονίας, διότι την βλέπουν ως αναπόσπαστο μέρος της Ελλάδα με μία αρχαία ελληνική ιστορία. Πολλές ελληνικές ιστοσελίδες δεν αναγνωρίζουν την ύπαρξη χωριστών εθνικών και αυτόχθονων πληθυσμών, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Αλλά κανένας από αυτούς δεν συκοφαντεί ή προσβάλει το όνομα της Μακεδονίας ούτε τους Μακεδόνες, το αντίθετο μάλιστα εφόσον τους θεορούν / αυτοθεορούντε και Ελληνες. Ακόμη και αν κάποιος διαφωνεί μαζί τους, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι υπερασπίζονται τα «περί Μακεδονίας».
Τουλάχιστων έτσι τα/τους βλέπω εγώ.
Για αυτό θα σας ήμουν ευγνώμων αν μπορούσατε να διευκρινίσετε τι εννοείτε με το ότι είναι 'αντιμακεδόνες'. Ευχαριστώ.

bb είπε...

Η έννοια είναι πάντα ίδια, πάνω από 100 χρόνια.: εννοώ τους αντί-μακεδόνες Μακεδονομάχους. Όλοι οι πολίτες της Ελλάδας φυσικά είναι πολιτικά Έλληνες και στηρίζουν το ελληνικό κράτος με πολλούς τρόπους: πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν, σέβονται τους νόμους που το ελληνικό κοινοβούλιο ψηφίζει, υπερασπίζονται τα εδάφη του Κράτους υπηρετώντας στον ελληνικό στρατό, κτλ. Από εκεί και πέρα όμως, μπορεί ο κάθε Έλληνας πολίτης να αισθάνεται ότι ανήκει σε άλλο έθνος, γειτονικό η μη, με η χωρίς κράτος, δεν έχει σημασία. Αυτές οι διαφορετικές εθνικές ταυτότητες μέσα στο ίδιο κράτος δεν αποτελούν απειλή για το ίδιο το κράτος, αλλά δυστυχώς έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για επεκτατικές εδαφικές βλέψεις κάποιων μη δημοκρατικών καθεστώτων. Οι λαοί πάντα ζούσαν στην γη τους και στην γη των προγόνων τους, ώσπου άρχισαν να δημιουργούνται τα «εθνικά» κράτη. Από τότε πολλοί λαοί μοιράστηκαν σε διάφορα κράτη και υπήρξαν αιτία πολέμου για εδαφική κυριαρχία του ενός κράτους στο άλλο (του ισχυρότερου, συνήθως έναντι του πιο αδύναμου). Αυτός ο νόμος της ζούγκλας ανάμεσα στα Κράτη έχει τελειώσει για πάντα αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα (και όχι μόνο), σε μεγάλο βαθμό, υπάρχουν νοσταλγοί εκείνης της εποχής. Ε, δεν θα τους περάσει: εμείς είμαστε Μακεδόνες εθνικά (και όχι γεωγραφικά όπως οι κάτοικοι της Μακεδονίας που είναι εθνικά Έλληνες), ζούμε στην πατρογονική γη και θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά με όλους τους λαούς που ζουν μαζί μας στην Μακεδονία, αλλά και ελεύθεροι να δηλώνουμε την εθνική μας ταυτότητα όπως την κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας. Οι αντί-μακεδόνες Μακεδονομάχοι εμάς έχουν στο στόχαστρο, όπως τότε και τώρα!

Ανώνυμος είπε...

ολοι οι εθνικά μακεδόνες είναι και γεωγραφικά μακεδόνες...
άσχετα που ζούνε, στη γειτονική δημοκρατία της μακεδονίας, στην ελληνική μακεδονία του αιγαίου,στην βουλγάρικη μακεδονία του πιρίν ...
αντίθετα όλες οι άλλες εθνότητες της μακεδονίας, αυτόχθονες και μη, βλάχοι, αλβανοί, βούλγαροι έλληνες είναι μόνο γεωγραφικά μακεδόνες...
οι διαφορετικές ταυτότητες, εθνικές ,γλωσσικές,θρησκευτικές αποτελούν ΠΛΟΥΤΟ για κάθε κράτος και δη ευρωπαϊκό όπως η ελλάδα...
δεν αποτελούν καμία απειλή...
απειλή αποτελούν οι αντιμακεδόνες μακεδονοφάγοι, υπεύθυνοι της πολιτιστικής γενοκτονίας των μακεδόνων της ελλάδος...
τα παραπάνω ΑΝΤΙ-μακεδονικά υπερεθνικιστικά μπλόγκ υπερασπίζονται ψευδώς και προσχηματικά την πολυεθνική πολυπολιτισμικότητα αλλά μόνο στις άλλες χώρες και μόνο για τους ελληνόφωνους και ελληνες.....
την ίδια στιγμή στην ελλάδα πολιτιστικό απαρτχάιντ για όλους όσοι δεν είναι ελληνες,ιδιαίτερα όμως όσοι είναι μακεδόνες μέλης της αυτοκέφαλου ορθόδοξης εκκλησίας...
ούτε κάν μέλη του ελληνοορθόδοξου οικουμενικού πατριαρχείου μπορούν να είναι...
και φυσικά ρωμαλέοι άνδρες...
ασιάτες καραγκιόζηδες....
ελλάς , ελλήνων ,χριστιανών εν έτει 2010...

Ανώνυμος είπε...

Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010
ΖΟΖΕΦ ΝΤΟΛ

Διμερές θέμα το όνομα των Σκοπίων
Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ Αρχισαν τα όργανα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το θέμα των Σκοπίων και μάλιστα από την πλευρά της ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην οποία συμμετέχουν οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Με αφορμή την επίσκεψη που πραγματοποίησε στα Σκόπια ο πρόεδρος της πρώτης σε αριθμό ευρωβουλευτών Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, Γάλλος Ζόζεφ Ντολ, εκδόθηκε χθες ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι το ΕΛΚ επιθυμεί να οριστεί ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η θέση αυτή του ΕΛΚ αποτελεί συνέχεια της δήλωσης του προέδρου της στα Σκόπια, στην οποία εξέφρασε την επιθυμία «να ορίσει η Ε.Ε. χωρίς καθυστέρηση μία ημερομηνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης».

Για τον Ζόζεφ Ντολ, πρέπει να δοθεί αυτό το πολιτικό μήνυμα στις αρχές των Σκοπίων, «οι οποίες είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου». «Δεν πρέπει να καθυστερήσουμε», είπε ο πρόεδρος του ΕΛΚ για τον ορισμό της ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα εισακουστεί από τη βελγική προεδρία που αναλαμβάνει από την 1η Ιουλίου τα ηνία της Ε.Ε.

Σχετικά με τη διαφορά για το όνομα μεταξύ Σκοπίων και Αθηνών, ο Ζ. Ντολ, που βρίσκεται από χθες στα Τίρανα, δήλωσε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις «σε καθαρά διμερές πλαίσιο, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ». Η διαδικασία αυτή, είπε, δεν πρέπει να συνδέεται με τις διαπραγματεύσεις ένταξης... Το θέμα του ορισμού ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης με τα Σκόπια -το οποίο προσπαθεί να αποφύγει η Αθήνα, αλλά μέχρι πότε;- είχε θέσει και η Σουηδία στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ στη σύνοδο του Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Constantine είπε...

Σχετικά με το 'αντι-μακεδόνες'. Αν η ερμηνεία μου αυτή είναι σωστή: αντι-μακεδόνες είναι αυτοί που υπερασπίζονται την ελλήνική και μόνο αντίλψη της Μακεδονίας, και που αρνούνται το δικαίωμα ενός μέρους του πληθυσμού να αυτοπροσδιορίζεται ως εθνικά Μακεδόνες, αρνούνται τη γλώσσα τους και τις τοπικές προγονηκές παραδόσεις τους. Εκαναν αυτό που λέει ο Παύλος Κούφης/Κούφεβ (1996, σ.14), «...ποτέ δεν σεβάστηκαν το θεμελιώδες αυτό δικαίομα στους σλαβομακεδόνες. Προσπάθησαν να τους συρρικνώσουν. Να τους μεταπλάσουν. Να τους κάνουν αγνώριστους. Για να χάσουν την πολιτισμική τους ταυτότητα. Να εξαφανιστούν. Να μην υπάρχουν...» Είναι αυτή μια δίκαιη αποτίμηση;
Πάντος, υπερασπίζομαι πλήρως το δικαίωμά σας, τις γλώσσας σας και των εθίμων σας, ότι το ελληνικό κράτος έχει καθήκον να διαφυλάξει αυτόν τον τοπικό και αρχαίο πολιτισμό στο έδαφός της. Και πιστεύω ότι πρέπει να προστατεύσει τον τοπικό χαρακτήρα του και μάλιστα από την εθνοκρατηκή κουλτούρα άλλης χώρας είτε Σκόπια, Σόφια ή Βελιγράδι.

Trajanos είπε...

Καθήκον των δημοκρατικών μπλογκ είναι να ξεσκεπάζουν τέτοια προβοκατόρικα δημοσιεύματα.
Μερικοί ρατσιστές μη μπορώντας να αντέξουν το καθεστώς ελευθερίας που ήδη απολαμβάνουν επίσημα οι Μακεδόνες στον τομέα της ελεύθερης καλλιέργειας του παραδοσιακού τους πολιτισμού, καταφεύγουν σε προβοκατόρικες ενέργειες.
Η επίσημη πολιτεία απαγόρευσε προ διετίας στους ρατσιστές της Χρυσής Αυγής ακόμα και να πλησιάσουν τον χώρο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του πανηγυριού της Μελίτης.
Αυτό δεν μπορούν να το χωνέψουν.
Έτσι καταφεύγουν στην άλλη προσφιλή τους μέθοδο, αυτήν της συκοφαντίας και λασπολογίας. Και από ότι φαίνεται προετοιμάζουν και το κλίμα ώστε μερικοί ρατσιστές να έχουν και παρουσία ή παρέμβαση στις εκδηλώσεις ή ακόμα και την εκδήλωση κάποιας προβοκάτσιας.
Οι Μακεδόνες έχουν ιερό και αναφαίρετο δικαίωμα να έχουν πολιτιστικές και κάθε είδους σχέσεις με τους ομογενείς τους των γειτονικών χωρών και της διασποράς. Αυτό το δικαίωμα δεν μπορούν να χωνέψουν μερικοί ρατσιστές και προσπαθούν να το υπονομεύσουν με κάθε αντιδημοκρατικό τρόπο.
Η επίσημη πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύσει αυτά τα δικαιώματα.
Οι Μακεδόνες καλό είναι να έχουν το νου τους και να μην ανέχονται κανενός είδους αμφισβήτηση ή υπονόμευση των δικαιωμάτων τους στον τομέα της καλλιέργειας της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, καθώς και των σχέσεών τους με τους ομογενείς τους.

bb είπε...

“Και πιστεύω ότι πρέπει να προστατεύσει τον τοπικό χαρακτήρα του και μάλιστα από την εθνοκρατηκή κουλτούρα άλλης χώρας είτε Σκόπια, Σόφια ή Βελιγράδι.”

Έτσι ακριβώς είναι, Constantine! Φυσικά, συμφωνώ και με την τελευταία φράση σου, μόνο μια παρατήρηση: τα Σκόπια είναι Μακεδονία, ενώ Σόφια και Βελιγράδι, όχι. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα εδάφη που ονομάζονται Μακεδονία η όπου ζουν Μακεδόνες θα πρέπει να αποτελούν μια μοναδική κρατική οντότητα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κράτος της Μακεδονίας έχει το όνομα ως κράτος και όχι μόνο ως έθνος. Πολίτες της Μακεδονίας, δηλαδή πολιτικά Μακεδόνες, σήμερα είναι και οι Αλβανοί, Βλάχοι, Τούρκοι, Ρωμα, κτλ. που ζουν εντος του μακεδονικού κράτους. Εθνικά Μακεδόνες είναι μόνο όσοι δηλώνουν εθνική ταυτότητα μακεδονική. Το Μακεδονικό κράτος δεν αντιπροσωπεύει γεωγραφικά τους Μακεδόνες αλλά εθνικά, λόγο ότι η πλειοψηφία των πολιτών του είναι εθνικά και όχι μόνο γεωγραφικά η πολιτικά Μακεδόνες. Όσον αφορά τώρα τους εθνικά Μακεδόνες στην Ελλάδα, και εγώ συμφωνώ ότι πρέπει να προστατεύουμε και να διατηρήσουμε την τοπική μας μακεδονική παράδοση και όχι να υιοθετήσουμε αυτήν της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, παρότι ανήκουμε στο ίδιο μακεδονικό έθνος. Ο τοπικός μακεδονικός πολιτισμός μας είναι πολύ πλούσιος και κινδυνεύει να εξαφανιστεί εάν δεν φροντίσουμε να τον διασώσουμε: δεν έχει νόημα να υιοθετήσουμε τον μακεδονικό πολιτισμό άλλης περιοχής της Μακεδονίας και να ξεχάσουμε τον δικό μας.

Ανώνυμος είπε...

καρατάσο, οι έλληνες έχουν ομογενείς...
αντίθετα οι μακεδόνες έχουν ομοεθνείς...
μπελομόρε, εθνικά μακεδόνες είναι όσοι έχουν μακεδονική εθνοτική ταυτότητα, έστω και αν δεν την εξωτερικεύουν/εκδηλώνουν και όχι μόνο οι μετρημένοι στα δάκτυλα ήρωες όπως Εσύ που έχουν το θάρρος και το σθένος να την εξωτερικεύουν...
η ελλάδα δίχως τον αυτόχθονο μακεδονικό πολιτισμό θα παραμένει ιδιαίτερη φτωχή και ορφανή πολιτιστικά...
κανένας μακεδόνας της ελλάδος δεν επιθυμεί αλλαγή συνόρων , ούτε αυτονομία,ούτε απόσχιση...
ακόμα και οι οπαδοί του Ηρακλή που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της γειτονικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας...
παρά μόνο ελεύθερη ανάπτυξη της μακεδονικής πολιτιστικής ταυτότητας..
τόσο της τοπικής όσο και της γενικότερης.

Constantine είπε...

Για τη εξέληξη της σλαυο-Μακεδονικής γλώσσας. Όπως ο Κούφης επισημαίνει, η προφορική γλώσσα στα περίγυρα της Καστοριάς και Φλώρινας αποτελούνταν από λέξεις καθημερινής χρήσης και δεν είχε γραφή. «Οι πολλοί από τον ντόπιο πληθυσμό που τη μιλάνε τη λένε ‘νάσσενσκι μακεντόνσκι ιάζικ (δική μας μακεδονική γλώσσα)» μας λέει το 1996. Από το 1944 (νομίζω) και μετά στην εξορία, όταν ντόποιοι παράγοντες προσπάθησαν να γράψουν πιο πολύπλοκα κείμενα και να εκφράσουν την ιδεολογία της εποχής, τότε έπρεπε να δανειστούν νέες λέξεις. Επέλεγαν από τα βουλγαρικά και ρωσικά. Εν τω μεταξύ, στα Σκόπια, η κυρίαρχη ιδεολογία ήταν από το Βελιγράδι και οι αρχές ήταν εναντίον οτιδήποτε Ελληνικό και κυρίως Βουλγαρικό. Έτσι, οι νέοι συντάκτες έλαβαν την εντολή να αποφέβγουν λέξεις από αυτές τις γλώσσες. Σήμερα, οι νέες λέξεις στην ΠΓ/ΔΜ επιλέγονται από το ‘δυτικό’ λεξιλόγιο. Έτσι έχουμε μια κατάσταση που για τους ίδοιους νεολογισμούς, η Σόφια επιλέγει μια λέξη και τα Σκόπια άλλη. Αυτό είναι ατυχές, διότι όλες οι χώρες στα Βαλκάνια θα μπορούσαν να επιλέγουν ίδιους νεολογισμούς, αλλά ο εθνικισμός είναι ισχυρότερος από την κοινή λογική.
Καλό θα ήταν να μάθουμε για την συμβολή των επί το πλείστον νομίζω Καστοριανών (sorry Φλώρινα) στα γράμματα της Δυτικής Μακεδονίας απο το 1943 και μετά επί Γιουγγοσλαβίας της ΣΔΜ.

Όσο για τον όρο ‘Βούλγαρος’ ...
Ο όρος χρησιμοποιήθηκε σιγά σιγά από τα τέλη του 18ου αιώνα με αναφορά στους σλαβόφωνους και κυρίος αγροτικούς, ‘αγράμματους’ (αλλά όχι και αμόρφοτους) και ορεινούς πληθυσμούς από τις Πρέσπες στον Ευξείνιο Πόντο. Όποις ήθελε να μορφωθεί μάθαινε τα ελληνικά και γινόταν ‘Έλληνας’. Το ίδιο και στη Αγγλία, όποις ήθελε να μορφωθεί και να πάρει κυβερνιτική θέση ή εκκλησηαστικό αξίομα, μάθαινε τα λατινικά και τα ελληνικά (τα αρχαία και μάλιστα μέχρι το 1940 και). Ο όρος βούλγαρος στα μέσα του 19ου αιώνα απέκτησε μια θρησκευτική και γλωσσική έννοια, και για κάποιους πρωτο-εθνική έννοια. Μετά τους Βαλκανικούς πολέμους, τον πρώτο παγκόσμιο και ειδικά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ο όρος ‘βούλγαρος΄άλλαξε ριζικά και δεν μπορούσε πλέον να χρησιμοποιηθεί από τους πολλούς. Ο Κούφης λέει, ‘ο χαραδτηρισμός βούλγαροι ερχόταν πολύ βαρύς.’ Σήμερα έχει ειδική αναφορά στο βουλγαρικό κράτος. Ο όρος «μπούλγγαρ» έχει χάσει την «αγροτική του οικουμενικότητα» και δεν περιγράφει πλέον έναν τρόπο ζωής αλλά μια εθνική ιδεολογία και ένα φιλικό κράτος. (Ότι διορθώσεις είναι ευπρόσδεκτες)

bb είπε...

Constantine, πολύ σωστά!

Ανώνυμος είπε...

πολλές αγάπες μεταξύ μερικών μακεδόνων ακτιβιστών και ελλήνων εθνικιστών τελευταία..
υπάρχει κάποιος λόγος..??
μήπως δεν καταλαβαίνετε ότι σας κοροιδεύουν...
ζητείστε να αναγνωρίσουν τη γειτονική χώρα με το συνταγματικό της όνομα, το μακεδονικό έθνος και την μακεδονική γλώσσα και θα το διαπιστώσετε...
και μόνο ότι ασχολούνται αποκλειστικά με τους μακεδόνες και την δημοκρατία της μακεδονίας και όχι με τα δικά τους ΤΑΧΑΛΙΑ , αρκεί...
ποτέ οι μακεδόνες δεν χρησιμοποιούσαν την λέξη νασσένσκι...
όλες οι μη αναγνωρισμένες και διωγμένες γλώσσες είναι προφορικές..
εξάλλου όπως απέδειξε και η υπόθεση του αναγνωστικού , το ελληνικό κράτος σε λίγο χρονικό διάστημα έκανε γραπτή την προφορική μακεδονική γλώσσα στην ελλάδα...
φυσικά το αντίθετο θα ήταν αδύνατο...
σήμερα η μακεδονική γλώσσα εμπλουτίζεται με λέξεις τεχνολογικής προέλευσης , δυτικού χαρακτήρα...
όχι φυσικά κατ΄εντολή του κράτους...
μάλλον κατ΄εντολή της παγκοσμιοποιημένης δυτικότροπης οικονομίας....

Ανώνυμος είπε...

το εθνικα μακεδονας δηλωνει δεσμο αυτοχθονιας με την μακεδονικη γη, γεγονος που προσβαλει όλους τους υπολοιπους λαους της μακεδονιας, οι οποιοι και αρνουνται να σας αναγνωρισουν με το αυτο ονομα. Δεν παει εξαλλου πολυς καιρος απο τοτε που με την περιφημη "μακεδονικη εγκυκλοπαιδεια" προσπαθησατε να βγαλετε εποικους (ασιατες καραγκιοζηδες, αφρικανους, μογγολοταταρους κλπ) ολους τους αλλους λαους της μακεδονιας στα μουλωχτα, πραγμα που εξοργισε την αλβανικη εθνοτητα, αλλα και τη γειτονικη βουλγαρια. Η Ελλαδα απαξιωσε να παρεμβει καθως σας εχει συνηθισει... Δεν μπορειτε λοιπον να διεκδηκειτε τον ορο μακεδονες σκετο, αφου αυτο οδηγει σε μονοπωλειο απο εναν μονο λαο, καθως οσοι δεν γνωριζουν την ιστορια της μακεδονιας, δηλαδη η συντριπτικη πλειοψηφια του πλανητη θα συγχεει ολους οσους αποκαλουνται μακεδονες με την εθνοτητα. Οταν λεμε ιταλος, γαλλος, ελληνας, τουρκος δεν εννοουμε τον γεωγραφικα ιταλο κοκ και να αφησετε αυτες τις αηδιες. Απο τη στιγμη μαλιστα που η κουλτουρα σας ειναι σλαβογενης, δεν μπορειτε να λετε ότι ειστε αυτοχθονες. Θ αυτοχθονησουμε μ αυτα που μας λετε... Οταν χρησιμοποιειτε σκετο το μακεδονας και απαιτειτε απο τον αλλο να δηλωσει εθνικα ελληνας, βουλγαρος, αλβανος της μακεδονιας (de jure ή de facto), τοτε λυπαμαι, αλλα εσεις ειστε αυτοι που δεν αναγνωριζετε την ταυτοτητα των αλλων λαων. Και στα βαλκανια για να επιβιωσεις πρεπει να εχεις τουλαχιστον 1 γειτονα φιλο. Κι εσεις με τη συμπεριφορα σας δεν εχετε κανεναν. Παρολο που θα μπορουσατε καθως ειναι περισσοτερα αυτα που σας ενωνουν με τους σλαβικους πληθυσμους. Κι όμως η Ελλαδα εχει πολυ καλυτερες σχεσεις τόσο με τους Βουλγαρους όσο και με τους σερβους. Τυχαιο; Δε νομιζω

bb είπε...

“το εθνικά μακεδόνας δηλώνει δεσμο αυτοχθονιας με την μακεδονικη γη,”
Έτσι ακριβώς, είναι!
“γεγονός που προσβάλει όλους τους υπόλοιπους λαούς της Μακεδονίας”

Κανείς δεν υποχρεώνει τους υπόλοιπους λαούς της Μακεδονίας να δηλώσουν άλλη εθνότητα: μόνοι τους δηλώνουν Έλληνες, Αλβανοί, Τούρκοι, Βούλγαροι η ότι άλλο!
Όσο για τους γηγενείς Μακεδόνες που δηλώνουν εθνικά έλληνες, που ήταν αυτοί οι κύριοι όταν διωκόταν στην Ελλάδα κάθε μακεδονικό πολιτιστικό στοιχείο; Γιατί δεν τα υπερασπίστηκαν, τότε, αλλά φρόντιζαν να τα κρύψουν επιμελώς; Πολλοί από αυτούς, στην μανία τους να δείχνουν «Έλληνες στην ψυχή«, είχαν γίνει οι πιο λυσσαλέοι διώκτες των γηγενών Μακεδόνων. Σήμερα, οι ίδιοι αυτοί «μακεδόνες» προβάλλουν την εθνική και πολιτιστική μας ταυτότητα ως ελληνική, και ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ!

“Όταν λεμε ιταλος, γαλλος, ελληνας, τουρκος δεν εννοουμε τον γεωγραφικα ιταλο κοκ”
Και όμως, τον Αλβανό που είναι κάτοικος και πολίτης του νέου κράτους του Κοσόβου, τον λέμε ΚΟΣΟΒΑΡΟ και οχι Αλβανό, ενώ εθνικά είναι Αλβανός (τουλάχιστον η πλειοψηφία των κατοίκων, είναι)!

“Όταν χρησιμοποιειτε σκετο το μακεδονας και απαιτειτε απο τον αλλο να δηλωσει εθνικα ελληνας, βουλγαρος, αλβανος της μακεδονιας (de jure ή de facto), τοτε λυπαμαι, αλλα εσεις ειστε αυτοι που δεν αναγνωριζετε την ταυτοτητα των αλλων λαων.”
Μα εμείς αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του καθένα να δηλώνει άλλη εθνική ταυτότητα από αυτήν της πλειοψηφίας των κατοίκων μιας περιοχής. Εάν κάποιους ζει στην Μακεδονία και ΔΕΝ είναι η δεν θέλει να είναι ΕΘΝΙΚΑ Μακεδόνας, ας δηλώσει ότι άλλο θέλει: ποιος τον εμποδίζει;

“Κι όμως η Ελλαδα εχει πολυ καλυτερες σχεσεις τόσο με τους Βουλγαρους όσο και με τους σερβους.”
Πάλι ψέματα λες! Ποιες καλές σχέσεις με την Βουλγαρία; Τώρα δεν ακύρωσαν οι Βούλγαροι την συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη; Όσο για τους Σέρβους, να σου θυμίσω ότι η Σερβία έχει αναγνωρίσει την Μακεδονία με το συνταγματικό της όνομα;
Τώρα, ας μη μιλήσουμε καλυτέρα για τις σχέσεις της Ελλάδας με Αλβανία και Τουρκία! Η Ελλάδα είναι απομονωμένη και εχθρική με όλους τους γειτονικούς της λαούς.

Ανώνυμος είπε...

"Ελλάδα και ΠΓΔΜ διαπραγματεύονται διμερώς το ζήτημα της ονομασίας"
Βρυξέλλες-Γιώργος Κωστούρος , 26 Ιουν,

Η βελγική κυβέρνηση γνωρίζει ότι Έλληνες και Σκοπιανοί διαπραγματεύονται μεταξύ τους το πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ εδώ και κάποιο καιρό σε διμερές επίπεδο, εκτός δηλαδή πλαισίου ΟΗΕ, και ότι υπάρχει πιθανότητα λύσης, δήλωσε χθες ο ΥΠΕΞ του Βελγίου Στέφεν Βανάκερε, στο περιθώριο της παρουσίασης από τον ίδιο, του προγράμματος της εξάμηνης προεδρίας στην Κοινότητα, που την άσκηση της αναλαμβάνει η χώρα του την 1η Ιουλίου.


Και οι δυο πλευρές μου είπαν ότι είναι δυνατό να βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας σε εύλογο χρονικό διάστημα, είπε ο κ. Βανάκερε. «Αφήστε να βρούμε τη λύση μόνοι μας», του είπαν χαρακτηριστικά ο κ.Γκρουέφσκι που ήταν προ ημερών στις Βρυξέλλες και ο ΑΝΥΠΕΞ Δ.Δρούτσας, με τον οποίο κ.Βανάκερε συναντήθηκε χθες το βράδυ σε ένα δείπνο εργασίας στη βελγική πρωτεύουσα.

Ο κ.Βανάκερε πάντως επέμεινε ότι τα διμερή προβλήματα δε πρέπει να εμπλέκονται σε θέματα διεύρυνσης της Κοινότητας. Και τούτο, διότι το ουσιαστικό για κάθε υποψήφια για ένταξη χώρα (σ.σ. όπως η ΠΓΔΜ) είναι η προσαρμογή της στο κοινοτικό κεκτημένο (σ.σ.κοινοτική νομοθεσία) και δεν είναι δυνατό να δημιουργούνται σε αυτή τη προσπάθεια της παράσιτα από τα διμερή της προβλήματα, εξήγησε ο ίδιος.

Ανώνυμος είπε...

Εχετε υπ'οψιν τον ορο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ; Ετσι αναφερονταν οι Ευρωπαιοι για την Μακεδονια την εποχη του 1900. οταν διαλυονταν η οθωμανικη αυτοκρατορια.
Και ξερετε γιατι:
Στην περιοχη της Μακεδονιας ζουσαν ανακατεμενοι Τουρκοι,Ελληνες, Βουλγαροι, Σερβοι,Αλβανοι και μαλιστα και με μεικτους γαμους οπου εβλεπες μεταξυ τους αδερφια να δηλωνουν διαφορετικη εθνικοτητα.
Ημακεδονια εγινε το μηλον της εριδος αρχικα μεταξυ Ελλαδας και Βουλγαριας και μετα και της Σερβιας.
Ποτε δεν υπηρχε Μακεδονικο εθνος μεχρι το 1944 που ο Τιτο για να διαχωρισει τους Βουλγαρους της Σερβικης Μακεδονιας τους ΟΝΟΜΑΣΕ Μακεδονες με αποτερο στοχο την Μακεδονια της Ελλαδας και της Βουλγαριας.
Η Βουλγαρια μπορει να αναγνωρισε το κρατος ως δημοκρατια της μακεδονιας αλλα δεν θα αναγνωρισει ποτε μακεδονικο εθνος και γλωσσα.
Και η Ελλαδα αντιστοιχα ποτε δεν θα αναγνωρισει Μακεδονικο κρατος, εθνος, και γλωσσα. Οσο και αν φοναζει ο Γρουεφσκι και οι εθνικιστες του ΒΜΡΟ.
Ο μεγαλυτερος εχθρος της ΠΓΔΜ ειναι ο Αλβανικος εθνικισμος που σιγα-σιγα θα διαλυσει το κρατος,και μετα η Βουλγαρια που θα το μοιραστει με τους Αλβανους.
Η Ελλαδα δεν εχει κανενα λογο να θελει την διαλυσή του επειδη δεν την συμφερει μια μεγαλη Αλβανια και μια μεγαλυτερη Βουλγαρια.
Ασ το σκεφτουν αυτο οι εθνικιστες των Σκοπιων που φοναζουν για μεγαλη και ενωμενη Μακεδονια, και οσοι τους σιγονταρουν.

Απο εναν γηγενη Μακεδονα
εδω ειναι Βαλκανια δεν ειναι πεξε γελασε.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 12:49, μακεδονικό έθνος υπάρχει και τώρα υπάρχει και μακεδονικό κράτος. Αυτό που δεν υπάρχει είναι το «ελληνικό» έθνος και είναι πιο εύκολο και πιθανό να διαλυθεί το ελληνικό κράτος, παρά το μακεδονικό.

Ανώνυμος είπε...

1- η οθωμανική μακεδονία ήταν πολυεθνική
2- περιοχές αυτές όπως αυτή που ακούει εδώ και 25 αιώνες στο ίδιο όνομα-Μακεδονία επίσης ήταν πολυεθνική...
συνεπώς ο ισχυρισμός του ελληνικού εθνικισμού περί ανύπαρκτων μακεδόνων στο ελληνικό τμήμα και υπαρκτών στο βόρειο τμήμα του γειτονικού κράτους, έστω και με μη αναγνωρισμένο τον μακεδονικό αυτοπροσδιορισμό του είναι ΨΕΥΔΗΣ , όπως όλο το ιδεολογικό οπλοστάσιο του ελληνικού εθνικισμού...
3- το σύγχρονο μακεδονικό έθνος έλαβε την τελική πολιτική του έκφραση στο συνέδριο της θεσσαλονίκης , το 1893 , πολύ πριν το 1944, το οποίο αποσκοπούσε στην απελευθέρωση της μακεδονίας από την οθωμανική αυτοκρατορία και ίδρυση ανεξάρτητου μακεδονικού κράτους...
συνέδριο με πλειοψηφία μακεδόνων συνέδρων, από την αιγαιατική μακεδονία..
και όχι από την βουλγαρία ή οπουδήποτε αλλού...
3- το μακεδονικό έθνος πληροί όλα τα στοιχεία του έθνους..
σε αντίθεση με το ελληνικό το οποίο πρόκειται για απολύτως τεχνητό κατασκεύασμα, βασισμένο στην θεσμική πατριαρχική ελληνογλωσσία και την βιολογική αρχαιολαγνεία...
4 - η αναγνώριση του μακεδονικού έθνους και της μακεδονικής γλώσσας και από την ελλάδα αποτελεί πρϋπόθεση της επικείμενης λύσης..
5- ο ελληνικός εθνικισμός επενδύει στην διάλυση της γειτονικής χώρας, με τον Σαμαρέα να αρνείται συνομιλίες στην λογική της προσδοκόμενης κατάρρευσης ...
ούτε φυσικά ξεχνάμε τα ελληνικά τάνκς που ήταν έτοιμα να εισβάλλουν , μαζί με την ελληνική αεροπορία , στις αρχές του 1990 ....
6- η μακεδονία με ιστορικό κράτους ανεξάρτητου μόλις 20 χρόνια σταδιακά αποκτά φιλικές σχέσεις με όλες τις γειτονικές χώρες...
σήμερα με την αλβανία και την σερβία, αύριο μετην ελλάδα και την βουλγαρία..
τα προβλήματα με την βουλγαρία οφείλονται στην πολύ μεγάλη, συμπαγή και ενεργή μακεδονική κοινότητα , στην μακεδονία του πιρίν, στην βουλγαρία...
και εδώ καταρρέει ο ισχυρισμός του ελληνικού εθνικισμού, ότι ο μακεδόνας είναι έλληνας και ο μη μακεδόνας βούλγαρος...
οι βούλγαροι εθνικιστές ,είναι καχύποπτοι έναντι των μακεδόνων της βουλγαρίας οι οποίοι κατέχουν υψηλόβαθμες θέσεις στο κράτος της βουλγαρίας , αφού απέκρυψαν την μακεδονική τους ταυτότητα...
7-οι μακεδόνες μοιράζονται την αυτοχθονία τους με τις άλλες αυτόχθονες εθνότητες της μακεδονίας, τον αρχαίο μακεδονικό πολιτισμό , ακόμα και τον μεσαιωνικό των μακεδόνων κυρίλλου και μεθοδίου ..
αντίθετα οι έλληνες εθνικιστές διεκδικούν πιστοποιητικά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ και ΜΟΝΟΠΩΛΗΣΗΣ , της περιοχής που μόλις το 1826 πήρε για πρώτη φορά το όνομα Ελλάδα..., του αρχαίου κλασσικού πολιτισμού και φυσικού του πλεθνικού βυζαντίου το οποίο ιδιοποιήθηκε ωςελληνικό στην βάση της ύστερης θεσμικής ελληνοφωνίας του ...
παρόμοιας με την δική του ξενόγλωσση κρατική ελληνοφωνία...
8- καμία μεγάλη μακεδονία δεν διεκδικού οι μακεδόνες..
τόσο οι ιστορικοί χάρτες όσο και μνημεία με αυτούς τους χάρτες αποτελούν έκφραση ιστορικής αυτογνωσίας...
το στεφάνι του γκρουέφσκι στο μνημείο του γκότσε ντέλτσεφ , με φόντο τον ιστορικό χάρτη της μη διαμελισμένης μακεδονίας, εκφράζει αυτή την ιστορική πραγματικότητα..
γιατί ο γκότσε ντέλτσεφ διεκδικούσε ένοπλα την ανεξαρτησία όλης της μακεδονίας από τους οθωμανούς..
και όχι τον διαμελισμό και την προσάρτηση από τους γείτονες...
όπως όλοι οι μακεδόνες ...
λαμβάνοντας παράδειγμα από τους αλβανούς του μωριά/πελλοπονήσου...
τους οποίους συνέδραμαν με πλούσιο εκστρατευτικό σώμα, υπό τον γκέλε γκάτσεφ/αγγελής γάτσος
από το σαρακίνοβο /σαρακηνοί της αριδαίας...
9-οι μακεδόνες σήμερα διεκδικούν εθνική ισοτιμία στα πλαίσια και στα σύνορα των κρατών που είναι πολίτες...
είτε της ελλάδος , είτε της βουλγαρίας...
καμία αυτνομία,απόσχιση,προσάρτηση...

Ανώνυμος είπε...

27.6.10
Αλβανική Βουλή: Ενός λεπτού σιγή για τη …γενοκτονία των Τσάμηδων από τους Έλληνες

Ιούνιος 27, 2010

Το αλβανικό κοινοβούλιο πραγματοποίησε σήμερα (25 /6) ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της σφαγής της Τσαμουριάς από τον Ελληνικό Στρατό, ένα αίτημα του προέδρου του κόμματος των Τσάμηδων ( Κόμμα Δικαιοσύνης και Ενότητας - PDU), Shpëtim Idrizi, το οποίο έγινε δεκτό από το προεδρείο της αλβανικής βουλής.

Σε επίθεση με ύβρεις και απειλές προέβη ο βουλευτής του κόμματος των Τσάμηδων, Tahiri Dashamir, από το βήμα της αλβανικής βουλής κατά του εκπροσώπου του κόμματος της ελληνικής μειονότητας (HURP), Βαγγέλη Ντούλε, γιατί δεν σηκώθηκε κατά τη διάρκεια της σιγής λόγω της άρνησής στην ύπαρξη της λεγόμενης «γενοκτονίας των Τσάμηδων», στην περιοχή της Θεσπρωτίας.

Ο εκπρόσωπος της ελληνικής μειονότητας απαντώντας στον εκπρόσωπο του κόμματος των Τσάμηδων δήλωσε ότι η απόφασή του για την άρνηση της λεγόμενης αυτής γενοκτονίας είναι προσωπική.

«Η στάση μου εκφράζει τους ανθρώπους που με ψήφισαν και είναι σύμφωνη με τις πεποιθήσεις μου και είναι μια προσωπική απόφαση που δεν την συζητώ με κανέναν» δήλωσε στο αλβανικό κοινοβούλιο ο Βαγγέλης Ντούλε.

Οι διαξιφισμοί μεταξύ των δύο βουλευτών διέκοψε τις εργασίες του κοινοβουλίου για λίγα λεπτά, με απόφαση του προέδρου της αλβανικής βουλής.

--------------------------------------------------------------------------------------------
αλιευμένο από ελληνικό εθνικιστικό μπλόγκ....

Ανώνυμος είπε...

26.6.10
Βέλγος ΥΠΕΞ: η ονομασία της πΓΔΜ είναι θέμα μερικών εβδομάδων

Ιούνιος 26, 2010



«Η διαμάχη του ονόματος μεταξύ της πΓΔΜ και της Ελλάδας κινείται σε κατεύθυνση λύσης και αυτή είναι δυνατό να γίνει τις προσεχείς εβδομάδες»

Τα παραπάνω δήλωσε ο βέλγος υπουργός Εξωτερικών, Στέβεν Βανάσκερε, η χώρα του οποίου ανέλαβε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Χθες είχα πάλι επαφές με τους συναδέλφους μου σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Πιστεύω ότι όλοι έχουν τη διακριτική ευχέρεια επίγνωσης, σχετικά με τις συνομιλίες που λαμβάνουν χώρα πρόσφατα μεταξύ των εκπροσώπων της Ελλάδας και της πΓΔΜ, ότι οδηγείται, δηλαδή, το ζήτημα της ονομασίας σε λύση.

Διατηρείται, βέβαια, το απόρρητο στις συνομιλίες αυτές, αλλά είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι η λύση θα επιτευχθεί στις προσεχείς εβδομάδες. Δεν θέλω να προβώ σε οποιαδήποτε δήλωση που θα μπορούσε να βλάψει τις συνομιλίες, αλλά προσωπικά πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση», δήλωσε ο Βανάσκερε.

Επιπρόσθετα ο βέλγος πρωθυπουργός, Υβ Λετέρμ, δήλωσε ότι εκτός από το όνομα, για να προχωρήσουμε στις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια, πρέπει η συγκεκριμένη χώρα να πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης.

Και αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Ανώνυμος είπε...

Υπουργείο Παιδείας:
Tα Ελληνικά είναι μια μικρή Γλώσσα!!!


Σήμερα το πρωί 21 Ιουνίου 2010, στις 9:20, στο Σκάι, στην εκπομπή του Άρη Πρωτοσάλτε μίλησε η ειδική γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας κα Δραγώνα για το Νέο Δημοτικό Σχολείο που θα ξεκινήσει πιλοτικά από το σχολικό έτος 2010-2011.

Είπε ότι από την Α΄ και τη Β΄ Δημοτικού τα παιδιά θα μαθαίνουν αγγλικά για να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουν και άλλες γλώσσες εκτός από την ελληνική. Επίσης, είπε ότι τα ελληνικά είναι μία μικρή γλώσσα (!) σε παγκόσμιο επίπεδο γιατί πολύ λίγοι άνθρωποι μιλάνε ελληνικά.

(Μήπως ξεχνάει η κυρία αυτή την εμβέλεια που είχε η ελληνική γλώσσα στην αρχαία ελλάδα, στα ελληνιστικά χρόνια, στην περίοδο του βυζαντίου; Μήπως είναι στο χέρι μας να την ξανακάνουμε μία παγκόσμια γλώσσα;)

---------------------------------------------------------------------
αλιευμένο από εθνικιστικό μπλόγκ...
από τη μία πλευρά η τεκμηριωμένη διαπίστωση της Δραγώνας ότι η ελληνική γλώσσα είναι μικρή, αφού αριθμεί 20 εκατομύρια ομιλητές..
από την άλλη οι εθνικιστικές φαντασιώσεις περί της δυνατότητας επαναφοράς τής αρχαίας νεκρής ελληνικής γλώσσας σε σύγχρονη παγκόσμια έκδοση...

Ανώνυμος είπε...

Μ' αυτα τα μυαλα να προχωρατε και θα χασετε και τους λιγους που σας ακουνε με καποιο φιλοτιμο.
Καταλαβαιτέ το χασατε τρεις πολεμους και ειστε ειδος προς εξαφανιση.
Το ποταμι δεν γυριζει πισω.
Η Ελλαδα ανταλαξε τους πλυθησμους με την Τουρκια και την Βουλγαρια, και με τον Ελληνικο εμφυλιο εφυγαν και οσοι ακολουθησαν την γραμμη του Τιτο.
Μεινατε πεντε εξι που φωναζετε και προσπαθειτε να αλλαξετε την ιστορια χωρις να θελετε να αποδεχτητε τα τετελεσμενα.
Οταν η Πολωνια και η Τσεχια δεχτουν πισω τους Γερμανους που εφειγαν στο τελος του 2ου παγκοσμιου πολεμου και τους δοσουν διαβατηριο τοτε εχετε και σεις καποια ελπιδα.
Οσο για το ποιο κρατος κυνδινευει με διαμελισμο δεν βλεπω Βουλγαρους να αλλαζουν εθνικοτητα αλλα πολιτες της ΠΓΔΜ να περνουν Βουλγαρικα διαβατηρια.
Οσο για την ιστορια απο την αρχαιοτητα ως σημερα μην ασχολειστε γιατι ειστε χαμενοι απο χερι.
Ολος ο κοσμος γνωριζει και σ'ολα τα σχολεια του κοσμου διδασκεται οτι οι μακεδονες και ο Αλεξανδρος ηταν Ελληνες εκτος απο την ΠΓΔΜ.
Οσο για το ονομα, ποτε στην ιστορια και πουθενα στον κοσμο ενας λαος δεν πηρε το ονομα της περιοχης που κατοικει αλλα εδωσε το ονομα του λαου του στην περιοχη.
Αυτα τα λιγα και ευχομαι καποια στιγμη να ξυπνησετε απο τον ληθργο του μισους που βρισκεστε.
Ενας γηγενης Μακεδονας.

bb είπε...

Η συμφωνηθείσα ονομασία, μάλλον, είναι Δημοκρατία της Μακεδονίας (Βαρδάρη) αλλά δεν γνωρίζουμε το εύρος της χρήσης. Εάν είναι να αλλάξει το σύνταγμα, η κυβέρνηση την Μακεδονίας θα πάει σε δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο λαός, εάν δέχεται αύτη την αλλαγή.

Ανώνυμος είπε...

κανείς μακεδόνας δεν παίρνει βουλγάρικο διαβατήριο για εθνοτικούς λόγους...
ο μόνος λόγος είναι για το δικαίωμα εργασίας στο εξωτερικό...
για αυτό πολύ σύντομα αυτό θα αλλάξει...
εξάλλου η νομική σχέση με το κράτος που καθορίζει το διαβατήριο είναι διαφορετική από την εθνοτική ταυτότητα...
για αυτό πολλοί πολίτες της ελλάδος έχουν διαβατήρια και άλλων χωρών, αμερικής, καναδά,σουηδίας , αυστραλίας, κ.λ.π
τα περισσότερα έθνη λάβανε την ονομασία τους από τον τόπο που ζούνε....
το ελληνικό έθνος , λόγω της τεχνητότητάς του έδωσε το όνομα στο κράτος που δημιούργησε...
αφού περιοχή με το όνομα ελλάδα ούτε υπήρξε ούτε υπάρχει...
αντίθετα περιοχές όπως μωριάς, θεσσαλία,κρήτη, μακεδονία, θράκη , υπάρχουν με τέτοια ονομασία εδώ και αιώνες...
ο μέγας αλέξανδρος ήταν αρχαίος μακεδόνας...
δεν ήταν έλληνας , τα δε ελληνικά τα έμαθαν οι ηλικιωμένοι συγγενείς του σε μεγάλη ηλικία...
μέχρι τότε μιλούσαν τα αρχαία μακεδονικά , προφορική γλώσσα ανάμεσα στα αρχαία ιλλυρικά και τα θρακικά...
κανένας πλήν των μακεδόνων δεν αυτοπροσδιορίζεται στην μακεδονία ως μακεδόνας και μάλιστα γηγενής...
ενδιαφέρον έχει όταν το κάνουν ασιάτες σχολιαστές , υπερεθνικιστικής και ρατσιστικής αντίληψης....
καμία αλλαγή ούτε στο σύνταγμα ούτε στις χώρες που έχουν ή πρόκειται να αναγνωρίσουν την συνταγματική ονομασία..
οποιαδήποτε λύση θα συνδυασθεί με ρητή αναγνώριση του μακεδονικού έθνους, της μακεδονικής γλώσσας από το ελληνικό εθνικιστικό κράτος...

Ανώνυμος είπε...

27 Ιουν 2010
Ποιές εφαρμογές του iPhone αναφέρουν τα Σκόπια, ως "Macedonia"
Με μεγάλη μου λύπη ανακάλυψα οτι σε κάποιες εφαρμογές του iphone
συμπεριλαμβάνεται η Fyrom ως "Μακεδονία".
Σας αποστέλλω και μερικά screenshots για να μπορέσουμε να ...

ευαισθητοποιήσουμε κι άλους
χρήστες αυτού του τηλεφώνου να αντιδράσουν.
Παρακαλώ πολύ όλους να μπουν στην ιστοσελίδα της apple και να διαμαρτυρηθούν έντονα.
Δυστυχώς δεν μπόρεσα να βρω κάποιο e-mail για την αποστολή παραπόνων.
Ελπίζω αν μπορείτε να με βοηθήσετε σε αυτό.
Οι εφαρμογές που ονομάζουν Μακεδονία την Fyrom ειναι οι:

- Allcountries
- Atlas 2010
- Translator
- Worldwiki
- World countries
- Facts 2010

-----------------------------------------------------------------------
αλιευμένο από το αντιμακεδονικό μπλόγκ ΤΑΧΑΛΙΑ...

Ανώνυμος είπε...

EΡ: Όσο για τους γηγενείς Μακεδόνες που δηλώνουν εθνικά έλληνες, που ήταν αυτοί οι κύριοι όταν διωκόταν στην Ελλάδα κάθε μακεδονικό πολιτιστικό στοιχείο;
Απ: Μάλλον ήταν στα μπιτολα, στη γευγελη, στα μπουντρουμια των ναζι, στους οποιους ασθμενως παρεδασε το ΒΜΡΟ-οχρανα ή ενδεχομενως κρυβονταν για ν αποφυγουν τους σνοφιτες.

Ερ: και ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ!
Απ: ποιος εχασε τη ντροπη του αραγε για να την βρουμε εμεις;

ΕΡ: Και όμως, τον Αλβανό που είναι κάτοικος και πολίτης του νέου κράτους του Κοσόβου, τον λέμε ΚΟΣΟΒΑΡΟ και οχι Αλβανό
Απ: To "συνταγμα" του κοσοβου δεν αναφερει πουθενα τη λεξη κοσοβαρος. Το Α3 οριζει : The Republic of Kosovo is a multi-ethnic society consisting of Albanian and other
Communities, ενω το Α5: The official languages in the Republic of Kosovo are Albanian and Serbian. Κανεις στο κοσοβο δεν θεωρει ότι ολοι τους συνιστουν μια ξεχωριστη ταυτοτητα.

ΕΡ: Εάν κάποιους ζει στην Μακεδονία και ΔΕΝ είναι η δεν θέλει να είναι ΕΘΝΙΚΑ Μακεδόνας, ας δηλώσει ότι άλλο θέλει: ποιος τον εμποδίζει;
Απ: Πολλοί από αυτούς, στην μανία τους να δείχνουν «Έλληνες στην ψυχή«, είχαν γίνει οι πιο λυσσαλέοι διώκτες των γηγενών Μακεδόνων. Σήμερα, οι ίδιοι αυτοί «μακεδόνες» προβάλλουν την εθνική και πολιτιστική μας ταυτότητα ως ελληνική, και ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ!

ΕΡ: Όσο για τους Σέρβους, να σου θυμίσω ότι η Σερβία έχει αναγνωρίσει την Μακεδονία με το συνταγματικό της όνομα;
Απ: Εγω να σου υπενθυμισω ότι η πγδμ εχει αναγνωρισει το κοσοβο ή να σου υπενθυμισω κατω απο ποιες συνθηκες; Επισης ερευνα στη σερβια κατεδειξε τους Ελληνες ως τον πιο φιλικο και συμπαθη προς αυτους λαο, ξεπερνωντας και τους Ρωσους με τους οποιους εχουν κοινη πολιτισμικη παραδοση. (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100034_09/10/2005_159500)


Οσο για τους μακεδονες με βουλγαρικο διαβατηριο για... εργασιακους λογους (πχ Μητροβα), εγω ενα θα ρωτησω:
Εχουν και αυτοι εργασιακους λογους; http://www.youtube.com/watch?v=oJU0cE4CIZQ

Ανώνυμος είπε...

10,02
Σωπα ρε κακοιμοιρη πυ θα μας πεις τι ηταν o Αλεξανδρος

WE on the contrary shall fight for
GREECE, and our hearts will be in it.
As for our FOREIGN troops —Thracians, Paeonians, Illyrians,
Agrianes — they are the best and stoutest soldiers of Europe, and they will find as their opponents the slackest and softest of the tribes of
Asia.

Arrian (The Campaigns of Alexander) Alexander talking to the troops before the battle. Book 2-7 Penguin Classics. Page 112. Translation by Aubrey De Seliucourt.

Δες και εδω τι λενε οι Ευρωπαιοι

European public opinion overwhelmingly regards the image of Alexander the
Macedonian as intrinsically linked to the Hellenic (i.e. Greek) identity. A claim by any other
state but Greece to this historic and cultural legacy is considered, to put it mildly, illegitimate.

European Policy Centre
epc eu

Ανώνυμος είπε...

28-06-10
Η πρωθυπουργός της Ισλανδίας παντρεύτηκε τη σύντροφό της

Μόλις την πρώτη ημέρα που νομιμοποιήθηκαν οι γάμοι ομοφυλοφίλων.
Η πρωθυπουργός της Ισλανδίας Γιοχάνα Σιγκουρνταρνότιρ παντρεύτηκε τη σύντροφό της την Κυριακή, ημέρα που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος που νομιμοποιεί τους γάμους μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου.

Σύμφωνα με το ισλανδικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RUV, η Ισλανδή ηγέτης παντρεύτηκε επίσημα τη σύντροφό της, την Γιονίνα Λεοσντότιρ, μετά την κατάθεση μιας αίτησης μετατροπής της πολιτικής ένωσής τους σε κανονικό γάμο. Δεν έγινε καμια ιδιαίτερη τελετή, σύμφωνα με το RUV.

Το ισλανδικό κοινοβούλιο υιοθέτησε ομόφωνα στις 12 Ιουνίου τη νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλοφίλων και ο νόμος τέθηκε σε ισχύ την Κυριακή. Ως τώρα τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια μπορούσαν να ενώνονται νομίμως και να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, όμως η ένωση δεν ήταν ένας αληθινός γάμος.

Η Γιοχάνα Σιγκουρνταρντότιρ, η οποία ήρθε στην εξουσία τον Φεβρουάριο 2009, ζει με τη σύντροφό της εδώ και πολλά χρόνια και είναι η πρώτη ανοικτά ομοφυλόφιλη αρχηγός κυβέρνησης.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
-------------------------------------------------------------------------
ισως επειδή αφορά ανώτατους κρατικούς λειτουργούς να έχει εισαχθεί η νομική δυνατότητα πολιτικού γάμου , δίχως ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ λόγω φύλου...

Ανώνυμος είπε...

Ανωνυμε 27 Ιουνιου 2010 10:02 μ.μ.
Δεν ξερω με ποιον δασκαλο εμαθες γραμματα, αλλα αν θελεις να κοιμασαι στον υπνο σου και να βρισκεσαι στον κοσμο σου ειναι δικαιωμά σου, και κανενας δεν μπορει να σε αλλαξει.
Η ημιμαθεια χειροτερη της αμαθειας.

Ανώνυμος είπε...

η βουλγαρία με την χορήγηση διαβατηρίου σε υπήκοους αλλης χώρας , δίχως της τήρησης ελάχιστου χρονικού διαστήματος πραγματικής παραμονής στην βουλγαρία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο...
ούτε η εθνικιστική ελλάδα δεν δίνει διαβατήρια στους αλλοδαπούς ασιάτες ομοεθνείς/ομογενείς της, παρά μόνο κάρτα ομογενούς ( για το οποίο έχει κατακριθεί από διεθνή όργανα αφού εισάγει αρνητική διάκριση θεσμικού χαρακτήρα από τους υπόλοιπους αλλοδαπούς )...
υπηκοότητα και διαβατήριο ΟΡΘΑ δίνει μετά από ένα χρονικό διάστημα πραγματικής παραμονής , έστω αν αυτό το διάστημα δεν είναι ρητά καθορισμένο , ως θα όφειλε σε ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου...
παρομοίως και ορθά πράττει η ελλάδα με τους ελληνόφωνους της αλβανίας, αφού τους χορηγεί υπηκοότητα μετά την μετανάστευση τους και ελάχιστη παραμονή στην ελλάδα...
αφού προηγούμενα ορθά διασφάλισε, έστω για εθνικιστικούς λόγους την ταυτόχρονη διατήρηση της αλβανικής υπηκοότητας τους...
ουδέν στοιχείο αποδεικτικό της ξεχωριστής/βουλγαρικής εθνοτικής ταυτότητας των παραπάνω που αποκτούν βουλγάρικη υπηκοότητα δεν υπάρχει...
πρόκειται για μακεδόνες οι οποίοι για βιοποριστικούς λόγους αποκτούν βουλγάρικη υπηκοότητα, δίχως να αποκτούν φυσικά βουλγάρικη εθνική ταυτότητα, ούτε να το επιθυμούν ....
οι μακεδόνες της βουλγαρίας , όπως και της ελλάδας έχουν αρνηθεί την απόκτηση της μακεδονικής υπηκοότητας και διαβατηρίου ως πράξη αντίθετη με το διεθνές δίκαιο και πηγή αλυτρωτικής έντασης...
αντίθετα οι μακεδόνες πολιτικοί πρόσφυγες στην δημοκρατία της μακεδόνες οι οποίοι κατέχουν μακεδονική υπηκοότητα οφείλουν να επαναποκτήσουν την ελληνική υπηκοότητα , ως παρανόμως αφαιρεθείσα, διατηρώντας εκ παραλήλου την μακεδονική υπηκοότητα...
οποιαδήποτε σύγκριση με τους γερμανούς πολίτες των ανατολικών χωρών, οι οποίες δέχθηκαν εισβολή από το γερμανικό ναζιστικό καθεστώς , με αφορμή τις εκεί γερμανικές κοινότητες είναι παντελώς άστοχη...
παρα ταύτα ουκ ολίγοι γερμανοί που τους αφαιρέθηκε συλλογικά η υπηκοότητα αυτών των χωρών , την ελαβαν ατομικά μετά το 1990 ...
στους μακεδόνες η ελληνική υπηκοότητα αφαιρέθηκε όχι με την κατηγορία του δοσιλογισμού αλλά της αποσχιστικής δράσης..
κατηγορία ψευδής και ανυπόστατη...
πουθενά το ΝΟΦ δεν αναφέρει ότι επιδιώκει την απόσχιση...
ξεκάθαρα όμως αναφέρει την διεκδίκηση εθνοτικής ισοτιμίας, στα όρια του ελληνικού κράτους....
η ένοπλη δράση σε περίοδο δημοκρατίας είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο...
δεν ισχύει όμως αυτό σε περίπτωση έλλειψης δημοκρατίας...
η δράση των ελάχιστων αντιδικτατορικών ένοπλων οργανώσεων επί επταετίας ήταν σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο...
αντίθετα η δράση των σημερινών ένοπλων οργανώσεων , σε καιρό δημοκρατίας, είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο και ορθά θεωρείται τρομοκρατία...
ο μέγας αλέξανδρος αποτελεί ΚΟΙΝΗ κληρονομιά όλων των σημερινών κατοίκων της Μακεδονίας, ακόμα και αυτών που διαμένουν λίγες δεκαετίες..
από την κρήτη και την πελλοπόνησο..
φυσικά και των ασιατών πατριαρχικών...

Ανώνυμος είπε...

10.47
Επι του προκειμενου απαντησε τα δικαιωματα μας τα ξερουμε δεν θα μας τα πουν οι απογονοι των Κομμιτατζηδων

Ανώνυμος είπε...

(κανείς μακεδόνας δεν παίρνει βουλγάρικο διαβατήριο για εθνοτικούς λόγους...
ο μόνος λόγος είναι για το δικαίωμα εργασίας στο εξωτερικό...
για αυτό πολύ σύντομα αυτό θα αλλάξει...)
Ενα ονομα: Γκεοργκεφσκι, πρωην πρωθυπουργος της ΠΓΔΜ. Μαλλον δεν εβρισκε δουλεια γι'αυτο δηλωσε Βουλγαρος.
Οσο για τις υπολοιπες σαχλαμαρες που αναφερεις σου απαντουν οι ιστορικοι απο την αρχαιοτητα ως σημερα.