Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

20 Ιουλ 2010

ΜΕΛΙΤΗ / ΟΦΤΣΑΡΑΝΙ 19/07/2010

Μια πολύ ευχάριστη έκπληξη περίμενε όσους παραβρέθηκαν χθες 19/07/2010 στην Μελίτη/ Οφτσαρανι, στο καθιερωμένο πανηγύρι και στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει κάθε χρόνο ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος.
Φέτος ξεπέρασε κάθε προσδοκία, προσφέροντας μουσικό πρόγραμμα υψηλών καλλιτεχνικών προδιαγραφών με την παρουσίαση του παγκοσμίου φήμης μακεδονικό μουσικό συγκρότημα «SYNTHESIS», και άλλων αξιόλογων και διάσημων στην Δημοκρατία της Μακεδονίας καλλιτεχνών του τραγουδιού, όπως η Elena Veleska.
Ο κόσμος πολλοίς, που έδειχνε να απολαμβάνει τους «SYNTHESIS», οι οποίοι παρουσιάζουν την κοινή μουσική πολιτιστική κληρονομιά μας με υπέροχο και καλλιεργημένο τρόπο.
Μπράβο στους διοργανωτές του ωραίου αυτού festival, το οποίο ανεβάζει κατά μεγάλο βαθμό ποιοτικά αυτές τις εκδηλώσεις στα μακεδονικά χωριά μας και μας κάνει υπερήφανους για την μουσική μας παράδοση.
Ευχόμαστε να ακολουθήσουν και άλλοι Μακεδονικοί πολιτιστικοί Σύλλογοι το παράδειγμα της Μελίτης/Οφτσαρανι.
Οι παρουσιάσεις των καλλιτεχνών, από τους ίδιους, στην μακεδονική γλώσσα, χωρίς την περιττή μετάφραση στα ελληνικά, ήταν ένα άλλο δείγμα της προόδου προς την ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας μας. Και πάλι μπράβο, σε όλους!

9 σχόλια:

Constantine είπε...

Το μουσικό λινκ/σύνδεση στο Youtube που μας δώσατε περιλαμβάνει και ένα ενδιαφέρον κείμενο το οποίο κάνει αναφορά στην ανθρωπολογική προέλευση των Μακεδόνων και των Ελλήνων, λέει:
Macedonians belong to the "older" Mediterranean substratum...Macedonians are not related with geographically close Greeks, who do not belong to the "older" Mediterranenan substratum...
http://www.blackwell-synergy.com/doi/...

Δηλαδή το λινκ στο youtube κάνει αναφορά στα, HLA γονίδια των νην Μακεδόνων οι οποίοι ανήκουν στα αρχαία στρώματα της Μακεδονίας ενώ οι Ελληνες έχουν καταγωγή απο την Κάτο Σαχάρα της Αφρικής.

Θα είχε ενδιαφέρον αν θα μπορούσε το belomorskamacedonia να περιλαμβάνει ένα άρθρο σχετικά με το θέμα, διότι είναι άγνωστο στην Ελλάδα.

bb είπε...

Constantine, δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με γονίδια και γονιδιακές μελέτες. Δεν γνωρίζω το αντικείμενο και δεν μπορώ να κρίνω ποιες μελέτες έχουν κάποια επιστημονική αξία και ποιες είναι σκέτες «μπαρούφες».

Ανώνυμος είπε...

ουδεμία επιστημονική τεκμηρίωση υπάρχει ούτε δύναται να υπάρξει που να αποδεικνύει την διαφορετικόπτητα του βιολογικού υλικού του κατοίκου της Δράμας , από αυτή του Γκότσε Ντέλτσεφ λίγα χιλιόμετρα βορειότερα στη βουλγαρία...
τόσο σε επίπεδο σημερινό όσο και σε αρχαίο...
περιορισμένες γενετικές διαφορές υπάρχουν ανάμεσα σε ηπείρους και όχι στα κράτη-έθνη...
το εθνοτικό φαινόμενο αντίθετα αποτελεί αναγκαία πολιτική εκδήλωση των πολιτιστικών κοινοτήτων της βιομηχανικής επανάστασης του 18-20 αιώνα...
μόνο που στις βιομηχανικές χώρες που αναπτύχθηκε κατα κύριο λόγο σήμερα το πολιτιστικό έθνος έχει μετεξελιχθεί σε πολιτικό έθνος..
ως αποτέλεσμα , όχι μόνο άγγλοι , αλλά και γάλλοι , με τελευταίους τους γερμανούς θεωρούν ομοεθνείς τους μαυρόδερμους από την αφρική και κιτρινόμαυρους από την ασία...
κάτι αναλογο θα πρέπει να συμβεί στην ελλάδα με την συνδρομή των υπεύθυνων της ίδρυσης του ελληνικού κράτους , των αγγλογάλλων και γερμανών...
αυτό θα είναι ποιό εύκολο από τους παραπάνω αφού στην ελλάδα σε αντίθεση με τα παραπάνω έθνη το πολιτιστικό υπόβαθρο είναι ελλειπές και σαθρό...
φυσικά προϋπόθεση αυτής της μετεξέλιξης είναι η προηγούμενη αναγνώριση της πολιτιστικής/εθνοτικής ταυτότητας...
γιατί ο σκουρόχρωμος αφρογερμανός δεν χάνει ούτε θα έπρεπε τα πολιτιστικά στοιχεία της αφρικανικής του καταγωγής...
παρομοίως ο μακεδόνας, ο βλάχος, ο αλβανός, ο τούρκος της ελλάδος αλλά και οι νέοι πολιτογραφηθέντες γεννημένοι στην ελλάδα αφρικανοί και πακιστανοί οι οποίοι είναι μέλη του ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ελληνικού έθνους με προοπτική το πολιτικό ευρωπαϊκό έθνος..

Ανώνυμος είπε...

συγχαρητήρια για την ανάρτηση σχετικά με το πανηγύρι του ίλιντεν στη μελίτη/οφτσάρανι..
πράγματι είχε επιτυχία και μαζική συμμετοχή νεολαίας...
πέρα όμως από αυτή την εμφανή εικόνα δυστυχώς υπάρχει η αφανής πλευρά του κράτους-παρακράτους...
έτσι την ημέρα του ίλιντεν 20/07/2010 τροχονόμοι της ευρύτερης περιοχής έκαναν έλεγχο στα αυτοκίνητα με ερωτήσεις στους οδηγούς για που ταξιδεύουν, άκρως απαράδεκτο γεγονός για τροχαίο έλεγχο...
τους δε διοργανωτές παρενοχλούσαν δια της παρακολουθήσεως μυστικοί αστυνομικοί της ΕΥΠ...
γεγονός άκρως απαράδεκτο για μία χώρα μέλος της ευρωζώνης...

bb είπε...

Ανώνυμε 10:41, η ΕΕ δεν πρόκειται να βοηθήσει να αλλάξουν κάποια πράγματα στην Ελλάδα, αλλά μόνο οι ίδιοι οι πολίτες της μπορούν να το κάνουν αυτό. Όσοι παρενοχλήθηκαν, καλό είναι να κάνουν γραπτές καταγγελίες στις αρμόδιες Αρχές (Τροχαία, Αστυνομία). Οι τροχονόμοι που έκαναν τις ερωτήσεις που αναφέρεις, σίγουρα δεν τις έκαναν με δική τους πρωτοβουλία: αυτές οι πρακτικές, όμως, πρέπει και οι ίδιοι να καταλάβουν ότι είναι εκτός των καθηκόντων τους και εκλαμβάνονται ως κατάχρηση εξουσίας και παρενόχληση. Φυσικά οι πολίτες δεν είναι υποχρεωμένοι να απαντούν σε ερωτήσεις που δεν αφορούν την Τροχαία!
Όσο για τις παρακολουθήσεις, νομίζω είναι παράνομες και θα πρέπει να καταγγέλλονται.

Constantine είπε...

Τροχονόμοι κάνουν τέτοιου ίδους έλεγχο και ερωτήσεις σε όλη την Ευρώπη (ευρωζώνη και μη). Στην Βρετανία υπό το Section 60 (νόμος του 1994 Ποινικής Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως), η αστυνομία έχει δικαίωμα να ελέγχει όποιο άτομο θέλει σε μια καθορισμένη περιοχή και για ένα συγκεκριμένο χρόνο. Το ίδιο πιστεύω και στη Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, κτλπ. Και φυσικά το κάνουν.

bb είπε...

Constantine, σε καμία χώρα της Ευρώπης κανένας αστυνομικός η τροχονόμος κατά τους νόμιμους ελέγχους σε πολίτες μπορεί να ρωτά π.χ. εάν η κυρία που σε συνοδεύει είναι η σύζυγος σου η εάν πηγαίνεις στο πανηγύρι της Μελίτης!!!

Constantine είπε...

Η κάθε χώρα έχει τα παράξενά της με τους αστυνομικούς, στην Ελβετία μπορεί να σε καρφόσει γείτονας στην αστυνομία αν κοιμάστε σε δωμάτιο του σπιτιού σας το οποίο δεν έχει δηλωθεί ως κρεβατοκάμαρα. Στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, νομίζω, τέσσερις γυναίκες δεν μπορούν να ζήσουν μαζί και χωρίς έναν άνδρα, κάτο από την ίδια στέγη. Στην Αγγλία κατά τη διάρκεια της απεργίας των ανθρακωρύχων υπήρχε απαγόρευση της κυκλοφορίας σε τμήμα της Αγγλίας, αλλά κανείς δεν έγραψε γι 'αυτό, και για μερικά φεστιβάλ σε σταματάγανε. Στη Γαλλία τα CRS σε σταματάνε οποτεδήποτε θέλουν και χωρίς εξηγήσεις και σε ρωτάνε ότι θέλουν. Στην Ελλάδα σου λένε, πας στο πανηγύρι της Μελίτης; Το ότι είναι απαράδεκτο, το δέχομαι, είναι, αλλά το ότι η Ελλάδα παρίσταται ώς εξαίρεση...

Ανώνυμος είπε...

Ιούλιος 23, 2010

«Ως ένδειξη καλής θέλησης προς την Ελλάδα πρέπει η κυβέρνηση να παραιτηθεί από τον ‘αρχαιοποίηση’ της χώρας και να δωρίσει το μνημείο του Αλέξανδρου του Μακεδόνα στην Αθήνα»

Τα παραπάνω αναφέρει σήμερα, 23 Ιουλίου 2010, η σκοπιανή τηλεόραση Alsat και διευκρινίζει ότι η κίνηση αυτή αποτελεί μια σοβαρή και θετική στάση της χώρας προς τις Βρυξέλλες, για την επίλυση του ονόματος με την Ελλάδα.

Η παραπάνω πρόταση είναι του (σλαβο)μακεδονικού Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Παιδεία που είναι μια επίσημη οργάνωση των Σκοπίων.

Σε έγγραφό του το αναφερόμενο Κέντρο αναλύει την κατάσταση στο πλαίσιο της διαδικασίας επίλυσης της διαφοράς για το όνομα του κράτους και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιλύσει το πρόβλημα δείχνοντας έμπρακτο συμβιβασμό προς την κατεύθυνση αυτή.

«Η διαμάχη για το όνομα θα πρέπει να επιλυθεί αμέσως στα πλαίσια μιας ευρύτερης στρατηγικής με την Ελληνική Δημοκρατία. Η Ελλάδα θα πρέπει επίσης να υπερασπιστεί το κράτος μας προς την ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μέσα στο γενικότερο χρονοδιάγραμμα των Δυτικών Βαλκανίων έως το 2014» δήλωσε η Lidia Dimova του σκοπιανού Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Παιδεία