Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

20 Ιουλ 2010

ΛΟΥΤΡΑΚΙ / ΠΟΖΑΡ 23-24/07/2010

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το φάντασμα της Ουγγαρίας
πλανάται πάνω από τη ΝΔ

ΑΡΗΣ ΡΑΒΑΝΟΣ | Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Με ιδιαίτερα επικριτική διάθεση για το μνημόνιο κλιμακώνει τις επιθέσεις στην κυβέρνηση η ΝΔ, προτάσσοντας τη δική της εναλλακτική πρόταση, την οποία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαράς (φωτογραφία) προβάλλει πλέον με περιοδείες του στην περιφέρεια, με πρώτο σταθμό χθες τα Ιωάννινα, λέγοντας ότι χρειάζεται «αλλαγή πορείας». Την ίδια στιγμή που η πολεμική της ΝΔ για το μνημόνιο γενικεύεται, σε βουλευτές και στελέχη του κόμματος, κυρίως σε όσους ανήκουν στη φιλελεύθερη πτέρυγα, επικρατεί έντονος προβληματισμός για τη «γαλάζια» στρατηγική και αναφέρονται στο παράδειγμα της Ουγγαρίας.

Η αποτυχία της νεοεκλεγείσας κεντροδεξιάς κυβέρνησης της Ουγγαρίας- η οποία κέρδισε τις εκλογές με σημαία την αποδέσμευση της χώρας από το ΔΝΤνα δανειστεί όσα χρήματα ζήτησε από τις αγορές, ενώ όσα βρήκε τα απέκτησε με ιδιαίτερα υψηλό επιτόκιο, φέρνει σε αρκετά «γαλάζια» στελέχη δεύτερες σκέψεις και αναζωπυρώνει τις συζητήσεις για την ορθότητα των κινήσεων του κ. Σαμαρά. Αρκετά στελέχη και της ΝΔ υπογραμμίζουν με έμφαση πως τα όσα συμβαίνουν στην Ουγγαρία πρέπει να προβληματίσουν και την αξιωματική αντιπολίτευση και επιβάλλεται να αλλάξει γραμμή πλεύσης, αλλά η ηγεσία έχει διαφορετική άποψη και δεν το συζητεί καν, αφού πρότυπο αποτελεί η πολιτική Ερντογάν και η αποδέσμευση της Τουρκίας από το μνημόνιο. Είναι ενδεικτικό ότι η ΝΔ επιμένει ότι, με τα μέτρα που προτείνει, σε δύο χρόνια η χώρα θα μπορεί να ξαναβγεί στις διεθνείς αγορές χωρίς να έχει ανάγκη να προσφεύγει στον μηχανισμό στήριξης.

Η κεντρική γραμμή της Ρηγίλλης εξακολουθεί να είναι ότι όταν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση θα σεβαστεί το μνημόνιο, δεν θα κινηθεί στα χνάρια του ουγγρικού κεντροδεξιού κόμματος αλλά θα προχωρήσει σε κινήσεις, εφαρμόζοντας το σχέδιό της για να απαλλαγεί όσο το δυνατόν νωρίτερα η χώρα από τη «μέγγενη του μνημονίου», όπως επισημαίνουν. Χαρακτηριστικά ο ίδιος ο κ. Σαμαράς χθες βράδυ απάντησε ότι η κριτική της ΝΔ προς το εφαρμοζόμενο μείγμα δεν είναι υποθετική, αλλά στηρίζεται σε πλούσια εμπειρικά δεδομένα.

Ο κ. Σαμαράς ακολουθεί μια αναθεωρητική νεοκεϊνσιανή πλατφόρμα εξόδου από την οικονομική κρίση που χαρακτηρίζεται υψηλού ρίσκου και λαμβάνει σαφείς αποστάσεις από τον νεοφιλελευθερισμό. Ως εκ τούτου δείχνει ιδιαίτερη επιμονή στην προβολή του προγράμματος της ΝΔ, όπως έκανε χθες, έχοντας δίπλα του στα Ιωάννινα και τον αντιπρόεδρο κ. Στ. Δήμα. «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ταχύτερης εξόδου της χώρας από την κρίση. Ενα πρόγραμμα που έχει λιγότερες θυσίες για τον ελληνικό λαό, σε λιγότερο χρονικό διάστημα και με μεγαλύτερη απόδοση από το σημερινό μνημόνιο που “κατεδαφίζει” πολλές από τις προσδοκίες που είχε ο ελληνικός λαός για το αύριο» είπε.

http://www.tovima.gr
------------------------------------------------------------------------

ο πρωθυπουργός της ουγγαρίας πριν λίγες ημέρες ζήτησε συγνώμη για τις προεκλογικές του διακηρύξεις και υποσχέθηκε πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων με το ΔΝΤ...
εξάλλου όταν βγήκαν στην αγορά για δανεισμό αντιλήφθηκαν που οδηγεί ο λαικισμός τους...
το παράδειγμα της τουρκίας που χρησιμοποιεί ο αντιτούρκος, αντιμακεδόνας, αντιαλβανός αρχηγός της αντιπολίτευσης της ελλάδος είναι ατυχέστατο αφού η έξοδος επήλθε μετά από μία οκταετία εφαρμογής μέτρων συμφωνηθέντων με το ΔΝΤ...
συνεπώς η λαικιστική καταψήφιση των μέτρων εκ μέρους της σαμαρικής Ν.Δ αποτελεί πράξη ιδιαίτερα βλαπτική για την πατρίδα μας...
υπάρχουν ένα σωρό ζητήματα στα οποία μπορεί η ΝΔ να διαφοροποιηθεί...
όχι βέβαια από θέσεις ανεύθυνου αυταρχικού εθνικολαικισμού...
αλλά υπεύθυνου δημοκρατικού φιλελευθερισμού...
ίσως θα έπρεπε να κηρύξει η χώρα στάση πληρωμών για να κατανοήσουν οι έλληνες πολίτες την πτωχευτική οικονομική κατάσταση της χώρας...

Ανώνυμος είπε...

22-07-10

Σύννομη με το διεθνές δίκαιο η κήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου

Σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης απεφάνθη ότι η κήρυξη το 2008 από το Κόσοβο της ανεξαρτησίας του δεν συνιστά παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

------------------------------------------------------------------------
άλλο ένα ράπισμα στο δια της βίας καθεστώς του κράτους-έθνους...
έπεται συνέχεια , με την καταλωνία, την χώρα των βάσκων, την ολλανδική φλάνδρα στο βέλγιο, την σκωτία , την ουαλλία και βόρεια ιρλανδία στο ηνωμένο βασίλειο...
όχι ελλάδα δεν περιλαμβάνει , ούτε χρειάζεται

Ανώνυμος είπε...

Hμερομηνία : 22-07-10

Ενα νέο όραμα για την Ελλάδα
Του Πασχου Mανδραβελη

Πληθαίνουν οι φωνές των «παραγωγικών» τάξεων (σ.σ.: στην Ελλάδα «παραγωγική τάξη» θεωρούμε τους μεταπράτες, τους εμπόρους, τους αργυραμοιβούς κ.λπ.) για ένα εθνικό σχέδιο στην οικονομία. Δεν διευκρινίζουν αν πρέπει να είναι πενταετές, όπως στην αλήστου μνήμης ΕΣΣΔ, αλλά δηλώνουν ότι χωρίς κάποιο κρατικά υπαγορευμένο όραμα για την οικονομία δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη.

Η αλήθεια είναι ότι η μόνη ανάπτυξη που γνώρισε η χώρα ήταν κρατικοδίαιτη και κρατικά ελεγχόμενη. Με τα θαλασσοδάνεια αμέτρητων «αναπτυξιακών» νόμων, με τις ρυθμίσεις επί ρυθμίσεων για τις οφειλές στα ασφαλιστικά Ταμεία και με χιλιάδες νομοθετήματα για τον ανταγωνισμό, οι Ελληνες επιχειρηματίες έγιναν κάτι σαν «free lancer δημόσιοι υπάλληλοι». Ηξεραν ότι βρέξει - χιονίσει, κάνουν - δεν κάνουν σωστές επιχειρηματικές επιλογές, κάποιο ΤΕΜΠΕ θα τους σώσει. Στο όνομα, φυσικά, της ανάπτυξης και της διατήρησης των θέσεων εργασίας.

Το θέμα όμως είναι ότι η ελληνική οικονομία δεν χρειάζεται ένα κρατικό όραμα για να σωθεί. Χρειάζεται πολλά και ιδιωτικά οράματα. Οποιος στις δεκαετίες ’60 - ’70 έλεγε ότι οι χίπις γύρω από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ θα πυροδοτούσαν την τρομακτική ανάπτυξη της νέας τεχνολογίας θα εθεωρείτο τρελός. Τα παιδιά της Σίλικον Βάλεϊ δεν είχαν ένα υπαγορευμένο από την Ουάσιγκτον γκράντε όραμα για τη δημιουργία της πληροφορικής κοινωνίας. Είχαν μικρά οράματα να κάνουν καλούς υπολογιστές. Δεν τους καθοδηγούσε κάποιο σοβιετικού τύπου πλάνο, αλλά δεν υπήρχαν και εμπόδια στο να πετύχουν.

Στην Ελλάδα τα οράματα πεθαίνουν εν τη γενέσει τους. Ακόμη και τα πιο ταπεινά. Αν π.χ. κάποιο παιδί θέλει να γίνει φορτηγατζής, ο κ. Ρέππας προτείνει ένα χαράτσι 200.000 ευρώ. Αν θέλει να ανοίξει φαρμακείο στην πόλη του, η κ. Κατσέλη θα θέσει πληθυσμιακά κριτήρια και θα το στείλει στην Ανω Αγουλινίτσα για να μαραζώσει. Αν κάποιος έχει την ιδέα να ανοίξει ένα δισκάδικο που θα λειτουργεί τις ώρες που τα μεγα-καταστήματα είναι κλειστά, θα πεταχτούν οι περιβόητες «παραγωγικές» τάξεις να το κλείσουν, στο όνομα του... «θεμιτού ανταγωνισμού». Γενικώς, στην Ελλάδα θέλουμε το κράτος να έχει όραμα και δεν το επιτρέπουμε στους ιδιώτες. Ολα –ακόμη και αυτή η ρητορική περί νέου αναπτυξιακού προτύπου– συνηγορούν στην αναπαραγωγή του υπάρχοντος αντιπαραγωγικού μοντέλου.

Η ελληνική κοινωνία χρειάζεται μόνο ένα όραμα· αυτό της ελευθερίας. Να αφήσουμε, επιτέλους, τα παιδιά να δουλέψουν και να προκόψουν. Είτε θέλουν να γίνουν φορτηγατζήδες, είτε ονειρεύονται να κερδίσουν στις επιχειρήσεις βιοτεχνολογίας. Φυσικά, δεν θα πετύχουν όλα. Κάποιες επιχειρήσεις τους θα αποτύχουν, αλλά και κάποιες άλλες θα γίνουν η ατμομηχανή ενός νέου αναπτυξιακού κύκλου. Αν, όμως, η Ελλάδα δεν απελευθερώσει τις αγορές και δεν απελευθερωθεί από τα σοβιετικής υφής ιδεολογήματα (π.χ. «τι κάνει το κράτος για την ανάπτυξη;»), τότε θα αποτύχουμε όλοι μας.

Ανώνυμος είπε...

“Μακεδονία” για το Connex-Tv τα Σκόπια!!!



Δεν πίστευαν στα μάτια τους όσοι παρακολούθησαν τον πρόσφατο Αγώνα Μπάσκετ των Σκοπίων μέσω του CONNEX-TV.

Στον Φιλικό αγώνα Σλοβενίας – Π.Γ.Δ. Μ που προσφερόταν από το γνωστό δορυφορικό κανάλι Eurosport 2 και προβλήθηκε ζωντανός, προκάλεσε πολλαπλά…. εγκεφαλικά.

Όποιος πάτησε το κουμπί πληροφοριών του Connex-TV και διάβασε το ελληνικό μενού της υπηρεσίας, θα μάθαινε πως σύμφωνα με το CONNEX-TV έπαιζε η Σλοβενία με Κάποια …Μακεδονία!


Ακόμα πιο εξοργιστικό ήταν το γεγονός πως ακόμα και η κάρτα που κατά διαστήματα έβγαζε το Eurosport, με την οποία πληροφορούσε για το score, έγραφε: Slovenia – F.Y.R. of Macedonia !

Αντίθετα το CONNEX-TV επέμεινε να χρησιμοποιεί αντί για το FYROM, το… Μακεδονία!!!!

Ανώνυμος είπε...

Hμερομηνία : 22-07-10

Σύννομη με το διεθνές δίκαιο η κήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου

Η κήρυξη το 2008 από το Κόσοβο της ανεξαρτησίας του δεν συνιστά παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας, σύμφωνα με το Δικαστήριο της Χάγης.
Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (CIJ) έκρινε σήμερα πως η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, σε συμβουλευτική του γνωμοδότηση σχετικά με τη νομιμότητα αυτής της ανακήρυξης.

Η Σερβία δεν αναγνωρίζει την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, θεωρώντας τα εδάφη αυτά ως νότια επαρχία της. Θέλει διαπραγματεύσεις για το καθεστώς του Κοσόβου, κάτι το οποίο δεν θέλει να ακούσει η Πρίστινα.

Εξήντα εννέα χώρες, ανάμεσα τους οι Ηνωμένες Πολιτείες και 22 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν μέχρι στιγμής αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, το οποίο έχει δύο εκατομμύρια κατοίκους, των οποίων το 90% είναι Αλβανοί.

Μπερίσα: Ιστορική η απόφαση της Χάγης για το Κόσοβο

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα χαρακτήρισε «ιστορική» την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που απεφάνθη ότι η κήρυξη το 2008 από το Κόσοβο της ανεξαρτησίας του δεν συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Ο κ. Μπερίσα τόνισε ότι η απόφαση αυτή συμβάλει στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια και πρόσθεσε ότι βοηθάει στην δημιουργία νέας προοπτικής στις σχέσεις Αλβανών και Σέρβων. Ο ίδιος ανέφερε ότι δύο σημαντικοί λαοί της περιοχής μοιράζονται κοινά ευρωπαϊκά ιδανικά, παρά τις διαφορές του παρελθόντος.

Σφοδρή αντίδραση Σερβίας

Η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει «ποτέ» την αυτο-ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Γέρεμιτς, μετά τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (CIJ).

«Εμείς ποτέ δεν θα αναγνωρίσoυμε τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου», δήλωσε στον Τύπο ο αρχηγός της σερβικής διπλωματίας, που ήταν παρών στη Χάγη, όταν το CIJ γνωμοδότησε ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

«Οι δύσκολες ημέρες είναι μπροστά μας, μεγάλες προκλήσεις. Είναι καθοριστικής σημασίας η διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας σε ολόκληρη την επικράτεια της επαρχίας (Κόσοβο). Είναι ζωτικής σημασίας το ότι οι πολίτες μας δεν απαντούν σε ενδεχόμενες προκλήσεις. Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την ηρεμία μας, να είμαστε επίμονοι, αποφασιστικοί και ενωμένοι για τη συνέχιση αυτού του αγώνα», τόνισε ο Γέρεμιτς.

Θετική αντίδραση των ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου (CIJ), το οποίο εκτιμά ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου δεν παραβίασε το διεθνές δίκαιο, και κάλεσαν τα ευρωπαϊκά έθνη να «ενωθούν» μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

«Η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου επιβεβαίωσε τη νομιμότητα της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Υποστηρίζουμε την απόφαση αυτή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Κρόουλι. «Ήρθε η ώρα για την Ευρώπη να ενωθεί για ένα κοινό μέλλον», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε τηλεφωνήσει στον Σέρβο πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς και είχε επιβεβαιώσει την πλήρη υποστήριξη της Ουάσινγκτον σε ένα δημοκρατικό, πολυεθνικό Κόσοβο.

Κατά τη συνομιλία που είχαν, πριν από την έκδοση της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, ο Μπάιντεν επανέλαβε τη σταθερή προσήλωση των ΗΠΑ στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Κοσόβου και κάλεσε την κυβέρνηση της Σερβίας να εργαστεί εποικοδομητικά για την επίλυση των πρακτικών ζητημάτων με το Κόσοβο. Το διεθνές δικαστήριο απεφάνθη, λίγη ώρα μετά, πως η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου το 2008 δεν συνιστά παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανώνυμος είπε...

enet.gr, 20:07 Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010
Ρατσιστική επίθεση κατά αλλοδαπών στη Λακωνία
Σπάρτη

Ρατσιστική επίθεση δέχτηκαν τα ξημερώματα Αφγανοί εργάτες που διαμένουν στην περιοχή του οικισμού Σωτήρας ή Κουσκούνι Αρεόπολης του δήμου Οιτύλου Λακωνίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομικής διεύθυνσης Λακωνίας, δέκα περίπου άτομα φορώντας κουκούλες, εισήλθαν σε οικία των Αφγανών εργατών και αφού τους χτύπησαν με ξύλα, αποχώρησαν πυροβολώντας στον αέρα με πιστόλι και χάθηκαν μέσα στη νύχτα με τα αυτοκίνητά τους.

Τέσσερις από τους Αφγανούς μεταφέρθηκαν με κακώσεις αρχικά στο κέντρο υγείας Αρεόπολης και μετά στο νοσοκομείο της Σπάρτης για ιατρικές εξετάσεις και το απόγευμα πήραν εξιτήριο και επέστρεψαν στο σπίτι τους.

Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε ένταση μεταξύ κάποιων κατοίκων της περιοχής και των Αφγανών εργατών εξ αιτίας μικροδιαφορών.

Ανώνυμος είπε...

Η μπάντα πνευστών του Δήμου Σαντάνσκι, το παραδοσιακό φολκλορικό συγκρότημα "Goce Delcev", το χορευτικό του Πόζαρ και του Πάτελε πρόσφεραν χθές Πέμτη μια φανταστική βραδιά στους συμμετέχοντες στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Πάτελε (Άγιος Παντελεήμων), που διοργανώνει και φέτος, όπως κάθε χρόνο, ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος.
Ακολούθησε αυθεντικό μακεδονικό γλέντι με μουσική, χορό και τραγούδι από την ορχήστρα των "Βόρειων"
Οι εκδηλώσεις που θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες, πραγματοποιούνται στον χώρο εκδηλώσεων δίπλα στη λίμνη και κάτω από το φως του ολόγιομου φεγγαριού.
Μπράβο στον Πολιτιστικό Σύλλογο του Πάτελε!!!
Μπράβο...

Ανώνυμος είπε...

Macedonian Lexicon - 16th Century

Containing a rich glossary and in excess of 300 words and phrases, the texts demonstrate the strength of the Macedonian language through preservation.

Un Lexique Macédonien du XVie siècle. Institut d'Études Slaves del'Université de Paris. Giannelli, Ciro and André Vaillant. 1958.
-------------------------------------------------------------------
ελληνο-μακεδονικό λεξικό του 16ου αιώνα , με την μακεδονική διάλεκτο της καστοριάς...
τρείς ολόκληρους αιώνες, 300 χρόνια πρίν γεννηθεί ο Τίτο...
ο υποτιθέμενος ιδρυτής της μακεδονικής γλώσσας...
μητρικής των μακεδόνων...
γαλλική έκδοση του 1958..

Ανώνυμος είπε...

μπράβο μπελο , δεν παίζεσαι...
συγχαρητήρια για την πλάγια ανάρτηση του λεξικού...

Ανώνυμος είπε...

24-07-10

Πολλά δισ. ευρώ το όφελος Τουρκίας- Ελλάδας από τη λύση του Κυπριακού

Έρευνα του Κυπριακού Κέντρου του PRIO, του Ινστιτούτου Έρευνας για την Ειρήνη στο Όσλο.
Σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ εκτιμάται το όφελος για Ελλάδα και Τουρκία από τη λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύει το Κυπριακό Κέντρο του PRIO, του Ινστιτούτου Έρευνας για την Ειρήνη, που εδρεύει στο Όσλο.

Την έρευνα έκαναν τρεις γυναίκες οικονομολόγοι, οι κυρίες Οζλέμ Ογούζ Τσιλσάλ, Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριακού και Φιόνα Mullen.

Μια προκαταρκτική εκτίμηση, που διατυπώνεται στην έρευνα, είναι ότι τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν για την Ελλάδα αφορούν ετήσιες εξοικονομήσεις στις στρατιωτικές δαπάνες ύψους 2,3 δις ευρώ, καθώς και επιπρόσθετα ετήσια εισοδήματα ύψους 160 εκατομμυρίων στον τομέα του τουρισμού και στον τομέα μεταφοράς φυσικού αερίου, ανάμεσα σε άλλα. Εντόπισε επίσης επιπρόσθετη εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων προς την Ελλάδα ύψους 19,8 δισεκατομμυρίων το χρόνο.

Η Τουρκία θα ωφεληθεί από ένα ετήσιο μέρισμα ειρήνης μεγαλύτερο των 17 δισεκατομμυρίων. Στην έρευνα υπό τον τίτλο, «Η Επόμενη Μέρα ΙΙΙ: Μέρισμα Ειρήνης από την Κύπρο για την Τουρκία και την Ελλάδα», αναλύονται τα οικονομικά οφέλη που αναμένουν την Τουρκία μετά από μια λύση που θα ενώνει το νησί, και εκτιμούνται προκαταρκτικά τα οικονομικά οφέλη που αναμένουν την Ελλάδα.

Οι ερευνήτριες εντοπίζουν ότι πέρα από τις σημαντικές εξοικονομήσεις από τις στρατιωτικές δαπάνες και τις απαιτήσεις που προκύπτουν από νομικές προσφυγές για τις περιουσίες, η Τουρκία έχει να αποκομίσει τεράστια οικονομικά οφέλη από τη μεταμόρφωση του τριγώνου Τουρκίας-Κύπρου-Ελλάδας σε περιοχή μόνιμης ειρήνης και σταθερότητας, οφέλη που θα προκύψουν από τις θετικές επιπτώσεις στους τομείς του τουρισμού, των μεταφορών, των χρηματοοικονομικών και επιχειρηματικών υπηρεσιών και οπωσδήποτε από τον τομέα της ενέργειας.

«Αυτή η μελέτη είναι μια επίκαιρη υπενθύμιση αυτού που από καιρό μου έλεγαν οι επιχειρηματίες στο νησί: ότι η λύση θα φέρει τεράστιες ευκαιρίες για την Κύπρο, την Τουρκία και την Ελλάδα. Και αυτά τα οφέλη θα διαρκέσουν επί μακρού ξεπερνώντας το οποιοδήποτε βραχυπρόθεσμο κόστος», επεσήμανε ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, προλογίζοντας την παρουσίαση της μελέτης.

Οι ερευνήτριες εκτιμούν ότι η Τουρκία έχει να κερδίσει ένα συνολικό μέρισμα ειρήνης ύψους 17,4 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως από μια ειρηνική λύση του Κυπριακού που θα ενώνει το νησί. Το ποσό αυτό αναλύεται σε ετήσιες εξοικονομήσεις € 5,1 δισεκατομμυρίων και τη δημιουργία επιπρόσθετων ετήσιων εσόδων ύψους 12,3 δισεκατομμυρίων.

Όπως αναφέρει η έρευνα, τα ποσά αυτά αντιστοιχούν στο 3,5% του ετήσιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Τουρκίας.

Ανώνυμος είπε...

Με βάση την έρευνα, τα μεγαλύτερα οφέλη αναμένεται να προέλθουν για την Τουρκία, από επιπρόσθετα κέρδη στους τομείς του τουρισμού και των μεταφορών, των χρηματοοικονομικών και επιχειρηματικών υπηρεσιών, από επιπρόσθετες άμεσες ξένες επενδύσεις αλλά και από εξοικονομήσεις από τις απαιτήσεις αποζημιώσεων και τις στρατιωτικές δαπάνες, σε περίπτωση επίτευξης λύσης στο κυπριακό.

Σε προηγούμενες μελέτες τους, οι ερευνήτριες εντόπισαν και ανέλυσαν τις κύριες εμπορικές ευκαιρίες, που θα προέκυπταν από την επανένωση της Κύπρου και εκτίμησαν το ύψος του μερίσματος ειρήνης που θα αποκόμιζε η Κύπρος από τους κύριους τομείς που θα επωφελούντο.

Επίσης, υπολόγισαν το ύψος της αναγκαίας επένδυσης σε υποδομές και ανοικοδόμηση κατά τα πρώτα χρόνια της εφαρμογής της λύσης και ανέπτυξαν την ανάλυσή τους σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Βρήκαν ότι μια ειρηνική λύση που θα ενώνει το νησί θα αυξήσει κατά μέσο όρο το εισόδημα κάθε οικογένειας κατά 12000 ευρώ το χρόνο, θα δημιουργήσει 33000 νέες θέσεις εργασίας και θα αυξήσει το πραγματικό Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόν κατά τρεις επιπρόσθετες ποσοστιαίες μονάδες, για τα πρώτα πέντε τουλάχιστο χρόνια.

Οι ερευνήτριες δήλωσαν πως «η μετατροπή των προβλέψεων μας σε πραγματικότητα βρίσκεται στα χέρια των πολιτικών ηγετών».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
---------------------------------------------------------------
τα οφέλη τόσο τα άμεσα όσο κυρίως τα έμμεσα είναι πολλαπλάσια...
αρκεί οι πατριωτικές δυνάμεις της ελλάδος να βγούνε στο προσκήνιο , παίρνοντας την θέση των σημερινών χρεωκοπημένων πατριδοκάπηλων ελλαδεμπόρων...

Ανώνυμος είπε...

Καταγγελία Αναγνώστη για την Ιστοσελίδα της PlanetSIM

Αναγνώστης του Blog μας είχε την ευγενή καλοσύνη να μας ενημερώσει ό,τι στην Ιστοσελίδα της PlanetSIM ,τα Σκόπια αναφέρoνται ως “Macedonia"

Constantine είπε...

Belomorska, πόσοι άνθρωποι, θα έλεγες, εδώ στην Ελλάδα αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους ως 'εθνικά Μακεδονόνες, μη Ελληνες', και πόσοι άνθρωποι μιλούν τη γλώσσα σε καθημερινή βάση;
θα υπάρξει ένα κόμμα να τους εκπροσωπεί στις Δημοτικές εκλογές του Νοέμβρη;

bb είπε...

Constantine, δεν χρειάζεται να γίνει κάποια ιδιαίτερη έρευνα για να διαπιστώσει κανείς ότι οι εθνικά Μακεδόνες είναι πολλές χιλιάδες, από άκρη σε άκρη της Μακεδονίας, αρκεί να δει τα βίντεο στο Youtube όπου γίνεται χαμός σε κάθε πανηγύρι η μακεδονική πολιτιστική εκδήλωση . Τώρα, εάν αυτοί που συμμετέχουν δηλώνουν Έλληνες εθνικά, δεν έχει μεγάλη σημασία γιατί όλοι ξέρουμε γιατί το κάνουν (από άγνοια, πλύση εγκεφάλου στο σχολείο, συμφέροντα ατομικά στο περιβάλλον τους, φόβο, κτλ).
Η μακεδονική γλώσσα χρησιμοποιείται καθημερινά σε όλα τα μακεδονικά χωριά, και από τις νέες γενιές, μόνο προφορικά λόγω του αναλφαβητισμού τους στην μακεδονική: εάν είχαμε σχολεία, θα ήξεραν και να γράφουν.
Για κόμματα και εκλογές δεν γνωρίζω κάτι.

Φίλιππος είπε...

Το πολλές χιλιάδες, πόσο είναι περίπου; Πολλές για κάποιον μπορεί να είναι 8, για κάποιον άλλον 80. Δώσε μια εκτίμηση.

Όσο για την άγνοια όσων δηλώνουν Έλληνες, αν έτσι αισθάνονται, εσύ γιατί έχεις πρόβλημα; Δεν έχουν κι οι Έλληνες δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό;