12 Ιουν 2012

Το Τρίλημμα που δεν είναι Τρίλιζα

12/06/2012


του Γρηγόρη Ν. Βαλλιανάτου


Μου είναι αδύνατο να πιστέψω πως το μέλλον μας εξαρτάται από δύο τύπους που στην κατάσταση που βρισκόμαστε, δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα ουσιαστικό ντιμπέιτ! Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί!

Καλείται να κάνει τις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα σε θέματα φορολογίας, εργασιακών σχέσεων, περιβάλλοντος για επενδύσεις, μηχανοργάνωσης, γραφειοκρατίας, αποκρατικοποιήσεων, αλλά και ελευθερίας σε θέματα ατομικών δικαιωμάτων, που απέδειξε ακόμη και μέσα στην κρίση πως δεν μπορεί. Δεν μπορεί γιατί για πολλά χρόνια δέθηκε με όσους διόρισε και με όσους μοιράστηκε και τώρα δεν μπορεί να τους στενοχωρήσει! Τόσο απλά. Τα όσα στελέχη της διατηρούν ακόμη μια καθαρή ματιά σε θέματα ελεύθερης αγοράς και ελευθεριών, καταδυναστεύονται από τη γνωστή και ισοπεδωτική νομενκλατούρα που καθηλώνει το κόμμα στα ίδια και στα φθαρμένα. Δεν κινείται μια χώρα στο Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, με σύνθημα Πατρίς Θρησκεία Οικογένεια, απλά γιατί πατρίδα είναι πλέον ένας τόπος συνάντησης ανθρώπων, χωρίς διακρίσεις, όπου οι κάτοικοί του διαλέγουν ελεύθερα και ζουν τον τρόπο ζωής τους που δεν προσβάλλει τους άλλους, γιατί θρησκείες υπάρχουν πολλές αλλά και οι άνθρωποι ζουν και χωρίς αυτές, γιατί στο δικαίωμα στην άσκηση της θρησκείας, το κράτος δεν κάνει διακρίσεις αλλά εξασφαλίζει την ελεύθερη κυκλοφορία των ιδεών, και γιατί οικογένεια είναι σήμερα άνθρωποι που ζουν μαζί γιατί έτσι θέλουν οι ίδιοι όχι το περιβάλλον, και κανονίζουν τις σχέσεις τους σύμφωνα με τη θέλησή τους αλλά και το νόμο. Η ΝΔ είναι ένα συντηρητικό κόμμα που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός σύγχρονου κράτους στην Ευρώπη,

Ο Σύριζα δεν θέλει. Δεν θα πρέπει να προσεγγίζουμε το φαινόμενο Σύριζα με αφέλεια. Ο Σύριζα αποτελεί στις μέρες μας χωνευτήρι ατόμων με κοινωνικές ευαισθησίες κατ αρχήν, αλλά και βαθύτατων συντεχνιακών λογικών και συμπεριφορών. Αν ο Σ δεν είχε τον πρώτο λόγο στην πολιτική διακυβέρνηση της χώρας στα τελευταία τριάντα χρόνια, δεν συνέβη το ίδιο στους χώρους της Εκπαίδευσης, της Τέχνης και του Πολιτισμού. Τα χάλια μας στους χώρους αυτούς, οφείλονται στην παντελή αδιαφορία της Αριστεράς για την ανάπτυξη στην παγκοσμιοποιημένη αγορά αγαθών και υπηρεσιών, και στην ασυλία που τους παρείχε η δεξιά στους χώρους αυτούς, καθόσον η δεξιά παραμένει καθηλωμένη στο γνωστό αφελές τρίπτυχο της επιτυχίας!

Αλλά το μεγάλο πρόβλημα της Αριστεράς στή σύγχρονη Ελλάδα παραμένει η αδυναμία της να κατανοήσει πώς οι χώρες αναπτύσσονται στο σύγχρονο κόσμο με τη διοργάνωση των αγορών τους. Έτσι η Αριστερά προδίδεται ακόμη και στους παραδοσιακούς χώρους επιρροής της όπως την εργασία και τις κοινωνικές ελευθερίες καθώς δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει τα όνειρά της αφ ενός, και δεν έχει να επιδείξει ανάλογα επιτυχημένα παραδείγματα ελευθεριών στις χώρες όπου επικράτησε αφ ετέρου. Ο Σ θα αλλάξει πολιτική. Θα διαπραγματευθεί ένα νεό μνημόνιο γιατί ξέρει πως δεν θα αυτοκτονήσει τη χώρα! Ετσι κι αλλιώς το παρόν μνημόνιο έχει αχρηστευθεί απο την αναποτελεσματικότητα των κυβερνήσεών μας να το τηρήσουν στην ολότητά του αλλά και απο τις μεγάλες καθυστερήσεις στην τήρηση των συμφωνηθέντων στόχων λόγω αλεπάλληλων εκλογών. Το εαν το νέο μνημόνιο θα είναι "καλύτερο" απ αυτά που είδαμε κανείς δεν το γνωρίζει!

Η Δημιουργία ξανά, Δράση, Φιλελεύθερη Συμμαχία, είναι ένας ενδιαφέρων μικρόκοσμος που καλείται να παίξει ένα αποφασιστικό ρόλο στα πράγματα σήμερα. Καλείται, γιατί οι συνιστώσες της έχουν τα στοιχεία αυτά, να διευκολύνει την αδυναμία της ΝΔ να απεμπλακεί από τις εξαρτήσεις της με το παλιό κράτος, αλλά και να επισημάνει στον Σ τρόπους σύμφωνα με τους οποίους, η κοινωνική του ευαισθησία γίνεται πραγματικότητα. Όχι με συνθήματα και ευχές, αλλά με συγκεκριμένα συγκρίσιμα και μετρήσιμα μέτρα που ελήφθησαν και έφεραν αποτέλεσμα σε άλλες χώρες κοντά η μακριά μας.

Ο δικός μας συνασπισμός είναι υπέρ ενός αποτελεσματικού κράτους. Εμείς το θέλουμε μικρό, χωρίς γραφειοκρατίες, χωρίς ρόλο επιχειρηματία, σε ρόλο αδέκαστου ρυθμιστή των κανόνων της ελεύθερης αγοράς αγαθών και υπηρεσιών Εμείς θέλουμε μεταρρυθμίσεις παντού. Και είναι ακριβώς αυτό που συνεισφέρουμε σε καθένα απ τους δυό τους. Απόψεις για τη δυνατότητα του καθενός να ανοίγει μια δουλειά γρήγορα κι απλά. Απόψεις για την αξιολόγηση κάθε επιχείρησης δημόσιας ή ιδιωτικής. Απόψεις για τη λειτουργία ενός ελαστικού εργασιακού που θα μας επιτρέψει να προσελκύσουμε επενδύσεις και δουλειά για όλους λαμβάνοντας υπόψη το τί μπορούμε να παράγουμε και να εξάγουμε. Προτάσεις για βασική σύνταξη και υγειονομική περίθαλψη γιά όλους χωρίς εισφορές από αύριο!!

Εμείς μιλάμε για διαχωρισμό του κράτους απ τις εκκλησίες, για αντιμετώπιση του προβλήματος των "ναρκωτικών" χωρίς τη διάθεση καταστολής που το μόνο που φέρνει είναι εκμετάλλευση και θανάτους. Την θέσπιση επαγγελματικού στρατού και την κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, αλλά και το σεβασμό των μειονοτήτων σύμφωνα με τις διεθνείς μας υποχρεώσεις αλλά και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Δυνατότητα για όλους που επιθυμούν να σπουδάζουν σε εκπαιδευτικό ίδρυμα της επιλογής τους με τα κατάλληλα εφόδια. Φιλικές σχέσεις με τους γείτονές μας γιατί πρέπει να κάτσουμε να λύσουμε θέματα που εκκρεμούν για πολλές δεκαετίες και που αν ρυθμίζαμε θα άλλαζε η ζωή της Μεσογείου ολόκληρης. Πρόσβαση για όλους στις υπηρεσίες Υγείας δημόσιες ή ιδιωτικές.
Εμείς ξέρουμε καλά το Μεταναστευτικό και δεν λέμε ψέματα ή αφέλειες.Θέλουμε να αποσυμπιέσουμε άμεσα τις πόλεις απ τον τεράστιο αριθμό άγνωστων και δυστυχισμένων ανθρώπων που ήρθαν εδώ είτε στο δρόμο τους για χώρες της λοιπής Ευρώπης είτε κυνηγημένοι απ τον πόλεμο τις καταστροφές τα βασανιστήρια και τις διακρίσεις. Επειδή ο αριθμός τους είναι και μεγάλος και άγνωστος(!), θα πρέπει να ξεκινήσει τώρα η προσπάθεια συνεννόησης με τις χώρες προέλευσής τους, με τα κράτη της ΕΕ για αναλογική παρουσία τους αλλά και συνεργασίας με τις εδώ κοινότητές τους για την ενσωμάτωση αυτών που γίνονται έλληνες πολίτες. Στο διάστημα της προετοιμασίας και της εξόδου των θα παραμένουν σε ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας που μας πληρώνει η ΕΕ.Θα ενημερώσουμε όλους τους μετανάστες για τις δυνατότητες εθελοντικού επαναπατρισμού τους όπως προβλέπουν τα προγράμματα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Η επομένη των εκλογών, είναι ένας άλλος κόσμος. Είτε θα κάνει κυβέρνηση η ΝΔ, για να διαπιστώσει πολύ σύντομα πως δεν μπορεί να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις βαθειές χωρίς να διαλυθεί, είτε θα κάνει κυβέρνηση ο Σ, με νέο μνημόνιο που θα τεντώσει τα νεύρα των δανειστών μας, και θα προκαλέσει τη ρήξη του κόμματος στη μάχη για την επικράτηση της κοινής ή της αριστερής λογικής!! Στις εκλογές που έρχονται δεν θα ψηφίσω αυτούς που μας έφεραν εδώ για να μας βγάλουν απο δώ! Στις εκλογές που έρχονται δεν θα ψηφίσω αυτούς που έχουν κοινωνικές ευαισθησίες αλλά δεν βλέπουν πώς αυτές πραγματοποιούνται στα 2012 σε άλλες χώρες που πέτυχαν!
Η Δημιουργία ξανά, είναι μιά δύσκολη συνεργασία γιατί είναι συνεργασία πολιτών που συμφωνούν σε κάποια και διαφωνούν σε κάποια άλλα. Συμφωνούμε όμως πως οι λύσεις που προτείνουμε δεν περιέχουν βαρίδια και υποχρεώσεις προς τρίτους, έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία αλλού και είναι λύσεις κοινής λογικής.

Ενα τρίλημμα που δεν είναι Τρίλιζα!

Καλό βόλι!

*Ο Γρηγόρης Ν. Βαλλιανάτος είναι υποψήφιος στην Α Αθήνας με την ΔΡΑΣΗ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ!


Δεν υπάρχουν σχόλια: