Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

26 Ιουν 2012

Η UMD διορίζει την πρώτη αντιπρόσωπο για την Ελλάδα, στην Αιγαιάτικη Μακεδονία

H Ηνωμένη Μακεδονική Διασπορά (UMD), είναι περήφανη για την ανακοίνωση της πρώτης επίσημης αντιπροσώπου της στην Ελλάδα, στη Μακεδονία του Αιγαίου. Η Ευγενία "Evgenija" Νατσουλίδου, ακτιβίστρια εδώ και πολύ καιρό και συνιδρυτής της Μορφωτικής και Πολιτιστικής Κίνησης Έδεσσας (Voden), ορίστηκε με ομόφωνη ψηφοφορία του Διοικητικού Συμβουλίου της UMD .

«Η επέκταση των ενεργειών για τα ανθρώπινα δικαιώματα μας σε χώρες που γειτνιάζουν με τη Δημοκρατία της Μακεδονίας, που φιλοξενούν σημαντικό πληθυσμό εθνικά Μακεδόνων, αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα για την UMD. Δεν είναι απλά μόνο η περιοχή απ‘ όπου κατάγονται πολλά από τα μέλη μας, αλλά είναι επίσης όπου ο Μακεδονικός πολιτισμός και η πολιτιστική κληρονομιά υφίσταται την μεγαλύτερη απειλή», δήλωσε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της UMD Stojan Nikolov. "Το πάθος της Ευγενίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Μακεδόνων μας εμπνέει, κάνοντάς ευνόητη την επιλογή της για το σημαντικό αυτό ρόλο, που είναι το πρώτο στο είδος του."

Η Νατσουλίδου γεννήθηκε στην πόλη της Έδεσσας (Voden), Ελλάδα, το 1955 και μετακόμισε στο Τορίνο, στην Ιταλία, στην ηλικία των 9 ετών. Εκεί σπούδασε διαχείριση ξενοδοχείων, πριν την επιστροφή της στην πατρίδα, την Έδεσσα/ Voden το 1974, μετά την πτώση του καθεστώτος της χούντας. Εργάστηκε για διάφορα ξενοδοχεία στην Κέρκυρα και στη Χαλκιδική πριν μετακομίσει στο Σικάγο, στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 1979. Αργότερα, θα επιστρέψει στην Ελλάδα, και θα συνεχίσει την καριέρα της στην ξενοδοχειακή διαχείριση, στη Μύκονο και τη Ρόδο.

"Το 1991, άρχισα να συνειδητοποιώ πλήρως πόσο επικίνδυνη ήταν η κατάσταση για τους Μακεδόνες στην Ελλάδα, όταν η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε την αναγνώριση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, και σχεδίασε μια τεράστια έγερση ενός φανατικού αντί-Μακεδονισμου στην ελληνική κοινωνία», δήλωσε η Νατσουλίδου. "Όπως και πολλοί Μακεδόνες της ηλικίας μου στην Ελλάδα, είχα άγνοια σε μεγάλο βαθμό για τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν από το ελληνικό κράτος εναντίον του λαού μας, γιατί οι πρεσβύτεροι δεν μας μιλήσουν γι 'αυτό, και τα επίσημα ελληνικά σχολικά βιβλία διδάσκουν μια εντελώς διαστρεβλωμένη ιστορία όσον αφορά την Μακεδονία ... όχι μόνο την ιστορία των αρχαίων χρόνων, αλλά κυρίως την ιστορία του 20ου αιώνα. "

Στα επόμενα χρόνια, η Νατσουλίδου θα μάθει πολύ περισσότερα για την πραγματική κληρονομιά της. Σφυρηλάτησε φιλίες με άλλους Μακεδόνες από όλη την περιοχή της Αιγαίατικης (στην Ελλάδα), από του Πίριν (στη Βουλγαρία), από την Μάλα Πρέσπα / Γκόλο Μπρντο (στην Αλβανία), καθώς και από την ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας.

"Το 2006, άρχισα να παρακολουθώ απο κοντά τις δραστηριότητες της UMD, καθώς αυτές προωθούσαν των αγώνα μας με πολύ θετικό τρόπο. Οι προσπάθειές τους βοήθησαν να μας εμπνεύσουν για να δημιουργηθεί η Μορφωτική και Πολιτιστική Κίνηση Έδεσσας (ECME). Οι πολιτιστικές δραστηριότητες μας πραγματοποιήθηκαν με τη γενναιόδωρη υποστήριξη του Jim Daikos ( μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της UMD) , και πολλών συμπολιτών του, Μακεδόνες πατριώτες του Τορόντο, Καναδά. Αυτές οι δραστηριότητες συμπεριλαμβάνουν το περιοδικό Zadruga, την οργάνωση μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων, το Voden Makedonsko Radio στο Διαδίκτυο, καθώς και μεταφράσεις πολλών σημαντικών μακεδονικών βιβλίων. Πρόσφατα, έχουμε εργαστεί μαζί για την δημοσίευση του «Το μήνυμα του Ντόπιου», ενός βιβλίου για την επέτειο των 100 χρόνων της βίαιης προσάρτησης στην Ελλάδα του Μακεδονικού εδάφους το 1913, το οποίο έχουμε αρχίσει να διανέμουμε δωρεάν σε όλη τη χώρα», πρόσθεσε η Νατσουλίδου.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την κατάσταση των ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη σύγχρονη Ελλάδα, είπε: "Φυσικά, οι συνθήκες κάτω απο τις οποίες λειτουργούμε δεν είναι εύκολες. Συνεχίζουμε να λαμβάνουν απειλές, όχι μόνο από ιδιώτες εξτρεμιστές, αλλά και από ενεργούς παράγοντες των μεγάλων πολιτικών κομμάτων, οι οποίοι μας θεωρούν σαν ένα "ξένο σώμα" που ρυπαίνει την ελληνική κοινωνία. Από την εποχή του Ελληνικού Εμφύλιου Πόλεμου, οι άνθρωποι μας έχουν ανατραφεί σε μια κουλτούρα του φόβου επιχορηγούμενη από το κράτος . Ως εκ τούτου, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να πείσουμε τους δικούς μας ανθρώπους να δηλώνουν ελεύθερα ως Μακεδόνες. Ευτυχώς, βλέπουμε πολλά ενθαρρυντικά σημάδια, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι μας συμμετέχουν ενεργά, συμπεριλαμβανομένων των νεότερων γενεών."

http://umdiaspora.org/content/view/669/1/

Δεν υπάρχουν σχόλια: