Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

7 Ιουλ 2012

Συνέντευξη στην εφημερίδα Dnevnik

Ευγενία Νατσουλίδου, εκπρόσωπος της UMD στην Ελλάδα

Η Εφορία στην Έδεσσα εμπόδισε την εκμάθηση της μακεδονικής γλώσσας

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα δεν συνέβη μόνο λόγω της τεράστιας αύξησης των δαπανών, αλλά και λογω της έλλειψης δημοκρατίας και σύγχρονων ευρωπαϊκών αντιλήψεων στη χώρα, λέει η Ευγενία Νατσουλιδου, πρόσφατα εκλεγμένη εκπρόσωπος της Ηνωμένης Μακεδονικής Διασποράς (UMD) στην Ελλάδα και ακτιβίστρια της οργάνωσης Μορφωτική και Πολιτιστική Κίνηση Έδεσσας. Η Νατσουλιδου, γνωστή στα κοινωνικά δίκτυα ως Vodenka, είπε ότι ως εκπρόσωπος της Ε.Μ.Δ. θα προσπαθήσει να επηρεάσει ώστε να αυξηθεί η φωνή των Μακεδόνων στην Ελλάδα, να μην φοβούνται να μάθουν την μακεδονική γλώσσα, τα τραγούδια και τα έθιμα.

Ποιες θα είναι οι βασικές σας δραστηριότητες ως εκπρόσωπος της UMD στην Ελλάδα;

- Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Μακεδόνων στην Ελλάδα είναι πολύ κακή. Για παράδειγμα, γιατί μόνο στα μακεδονικά χωριά, σε αυτή την περίοδο κρίσης, όσοι θέλουν να πουλήσουν κάποια περιουσία τους δεν δικαιούνται να το πράξουν, επειδή το κράτος δεν τους αναγνωρίζει τίτλους κυριότητας. Αυτό το πρόβλημα συμβαίνει μόνο στους Μακεδόνες, και όχι μόνο στα παιδιά-πρόσφυγες (του εμφυλίου), το οποίο είναι φοβερό. Τα χωράφια μπορούν να τα καλλιεργούν, αλλά δεν μπορούν να αποδείξουν ότι είναι δικά τους, δεν μπορούν να κτίσουν στην ιδιοκτησία τους, δεν παίρνουν την άδεια. Γι 'αυτό, έχω ένα προσωπικό παράδειγμα με τη γη όπου η οικογένειά μου καλλιεργούσε αμπέλια. Οι άνθρωποι εξακολουθούν να φοβούνται επειδή δεν υπάρχει δημοκρατία στη χώρα. Η κρίση δεν συνέβη μόνο λόγω των ανεξέλεγκτων δαπανών και όσα χρήματα και αν δίνει η Ευρώπη, το φαινόμενο αυτό θα παραμείνει!

Αναφέρεται ότι υπάρχουν απειλές όχι μόνο από τους εξτρεμιστές, αλλά και από τα πολιτικά κόμματα. Για ποιες απειλές μιλούν;

- Σχεδόν όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα έχουν εθνικιστικές ιδέες που δεν διαφέρουν από αυτές της Χρυσής Αυγής. Δεν μας απειλούν ανοιχτά, αλλά κάθε φορά που προσπαθούμε να κάνουμε κάτι, αυτοί, μέσω των media, το παρουσιάζουν κάτω απο ένα αρνητικό φως. Αυτό το σύστημα είναι ισχυρό, ακόμη και ο Συνήγορος του Πολίτη δεν ανταποκρίνεται στις καταγγελίες μας. Όταν κάνουμε προσφυγή για κάποιο πρόβλημα σε ένα υπουργείο ή στο δήμο, συνήθως δεν παίρνουμε απάντηση.

Απίθανο ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί με τον Αντώνη Σαμαρά ως πρωθυπουργό.

- Λάθος είναι που συχνά το πρόβλημα το εξατομικεύουμε. Δεν έχει σημασία αν είναι ο Παπανδρέου ή ο Σαμαράς, το πρόβλημα έγκειται στο σύστημα. Μάταια συζητούμε αν ο ένας ήταν καλύτερος από τον άλλον.

Πριν λίγα χρόνια η οργάνωση σας είχε ανακοινώσει το άνοιγμα σχολείου για την μακεδονική γλώσσα. Τι συνέβη σε αυτή την πρωτοβουλία;

- Το σχέδιο για τη μελέτη της γλώσσας ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια. Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από τους νέους, αλλά το έργο αρχικώς σταμάτησε από την Εφορία στην Έδεσσα, η οποία απαγόρευσε να γίνονται μαθήματα επειδή τα θεώρησε παράνομα. Μας είπαν ότι τα μαθήματα δεν μπορούσαν να είναι δωρεάν και μας κάλεσαν επανειλημμένα να υπογράψουμε μια δήλωση ότι κανένας δεν τα χρηματοδοτούσε. Προσωπικά, ήταν σαν απειλή ότι θα είχα προβλήματα. Ωστόσο, οι απειλές δεν είναι ο λόγος για την αποτυχία του σχεδίου, διότι δεν φοβάμαι, δεν είμαι δημόσιος υπάλληλος, και δεν υπάρχει τρόπος για εκβιασμό. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε κανέναν δάσκαλο μακεδονικής γλώσσας αλλά θα επιδιώξουμε μια λύση για την υλοποίηση αυτής της ιδέας.

http://www.dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=CAE078130B69204DB63329A442A6BBA8

Δεν υπάρχουν σχόλια: