Παρασκευή, 26 Απριλίου 2013
Η Ηνωμένη Μακεδονική Διασπορά (UMD) επικροτεί τον κ. Aleksandar Nikoloski, επικεφαλής της μακεδονικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE), που έκανε λόγο για τις συστηματικές διακρίσεις σε βάρος της Μακεδονικής μειονότητας, μεταξύ άλλων, στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίας της PACE .
Μετά την ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων για το 2012 του Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κ. Nils Muižnieks, ο κ. Nikoloski άδραξε την ευκαιρία να ρωτήσει τον Επίτροπο σχετικά με την έκθεση του στις 16 Απρίλιου για την άνοδο των εγκλημάτων μίσους στην Ελλάδα, κυρίως ως αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων του το νέο-ναζιστικού πολιτικού κόμματος Χρυσή Αυγή. Ο κ. Nikoloski τόνισε επίσης την έλλειψη θρησκευτικής ελευθερίας για τον Αρχιμανδρίτη Νικόδημο Τσαρκνιά, θρησκευτικός ηγέτης της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα.
Η UMD ευχαριστεί τον κ. Nikoloski, και ενθαρρύνει περισσότερα μέλη της PACE να μιλήσουν ανοιχτό κατά των ενθετικών και θρησκευτικών διακρίσεων όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Ο κ. Nikoloski ήταν ομιλητής στην 2η Ετήσια Παγκόσμια Διάσκεψη της UMD στο Τορόντο του Καναδά τον Ιούνιο του 2010.
Παρακάτω είναι ο διάλογος μεταξύ του κ. Nikoloski και του κ. Muižnieks. Για την πλήρη ανάγνωση των πρακτικών της συνόδου, κάντε κλικ εδώ.
Ο κ. NIKOLOSKI - Είπατε ότι προσκομίσατε μια έκθεση για την Ελλάδα. Θα γνωρίζετε ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει εθνικές, αλλά μόνο θρησκευτικές μειονότητες. Αυτή είναι μια προσέγγιση του 19ου αιώνα, δεν είναι προσέγγιση του 21ου αιώνα. Η Ελλάδα δεν επέτρεψε στην Μακεδονική, Βλάχικη, Αλβανική ή Τουρκική μειονότητα να οργανωθούν σε πολιτικά κόμματα ή μη κυβερνητικές οργανώσεις, να μιλούν τη δική τους γλώσσα, να έχουν τα δικά τους σχολεία, ή να μιλούν τη γλώσσα τους στα σχολεία. Τι θα κάνετε ως πρόκληση γι’ αυτό; Ποια είναι η γνώμη σας για μια χώρα που είναι μέλος αυτού του Οργανισμού, να έχει μια τέτοια προσέγγιση και να μην επικυρώνει ή υπογράφει πολλά από τα έγγραφα τα οποία είναι υποχρεωμένη να επικυρώσει και να υπογράψει;
Ο κ. MUIŽNIEKS - Σε μια πρόσφατη επίσκεψή στην Ελλάδα, θίξαμε μια σειρά από αυτά τα ζητήματα. Μιλήσαμε με τις Αρχές για τη μη κύρωση των συμβάσεων για τις μειονότητες και τους ωθήσαμε για την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σε μια σειρά από υποθέσεις που αφορούν σε μειονότητες. Η εστίασή μας ήταν για τη ρατσιστική βία, την άνοδο της Χρυσής Αυγής και ο ρόλος της αστυνομίας. Ήταν σαφές ότι όχι μόνο οι μετανάστες πρόσφατης προέλευσης έχουν γίνει στόχος των ρατσιστικών επιθέσεων, αλλά και οι Ρομά που ζουν στη χώρα εδώ και πολλά χρόνια, οι μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης και άλλες ομάδες, επίσης. Συνάντησα τους εκπροσώπους των ομάδων αυτών και προσπαθήσαμε να εκφράσουμε τις ανησυχίες τους, και το επίκεντρο της έκθεσης ήταν τα ζητήματα αυτά και όχι το ευρύτερο ζήτημα των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Αν οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου εφαρμοστούν και το θέμα της ρατσιστικής βίας αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, τότε όχι μόνο οι μετανάστες, αλλά και οι μακροχρόνια μειονοτικοί πληθυσμοί θα ωφεληθούν.
Ο κ. NIKOLOSKI - θέλω να συζητήσω για ένα θέμα παρόμοιο με αυτό του προηγούμενου ομιλητή, υπό την έννοια ότι θα ήθελα να μιλήσω για τη λειτουργία της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και των πολιτικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Σήμερα, ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κ. Muižnieks, δήλωσε σαφώς ότι η ρητορική μίσους βρίσκεται σε άνοδο στην Ελλάδα. Είπε επίσης ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει αυστηρότερα μέτρα για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της βίας που συνδέεται με την αύξηση της δημοτικότητας της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως ένα νεοναζιστικό κόμμα. Η Χρυσή Αυγή αναδειχθείκε ως κόμμα στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου, κερδίζοντας τον εντυπωσιακό αριθμό των 18 εδρών, από τις 300 του Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Δεδομένου του πολιτικού και εκλογικού συστήματος στην Ελλάδα, αυτό είναι ένα μεγάλο αποτέλεσμα. Το κόμμα συνδέεται με δραστηριότητες εγκλημάτων μίσους.
Ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε ότι η Ελλάδα θα ήταν πλήρως εντος του πλαισίου των δικαιωμάτων της βάσει του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα για την απαγόρευση του κόμματος από το δημόσιο αξίωμα. Είπε:« Η δημοκρατία στην Ελλάδα απειλείται σοβαρά από την έξαρση των εγκλημάτων μίσους και αδύναμη απάντηση του κράτους. Η διαρκής και συντονισμένη δράση, ιδίως από την αστυνομία και τα δικαστήρια, είναι αναγκαία για την προστασία του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα."
Το Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Κογκρέσο χαιρέτισε την έκθεση του Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα και, ειδικότερα, σχετικά με το ρατσισμό της Χρυσής Αυγής και το μίσος. Ο πρόεδρος του EJC, Moshe Kantor, δήλωσε: «Αυτή η έκθεση είναι ισχυρό ορόσημο κατά της αύξησης του ρατσισμού, μίσους και μισαλλοδοξίας στην Ελλάδα και χαιρετίζουμε την έκθεση και την έκκληση για την πλήρη εφαρμογή της από τις ελληνικές αρχές». Συνέχισε λέγοντας ότι "το πιο σημαντικό, ζητήθηκε η δυνατότητα απαγόρευσης του νέο-ναζιστικού κόμματος λόγω των δραστηριοτήτων που συνδέονται με αυτό. Αυτό έγινε απαραίτητο για πρώτη φορά σε επίσημο ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο και ελπίζουμε ότι η κατάσταση θα παρακολουθείται πολύ προσεκτικά."
Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών αποτελεί τον πυρήνα αυτής της Συνέλευσης, η οποία είναι ο λόγος που πρέπει να σας ενημερώσω ότι ο Νικόδημος Τσαρκνιάς, θρησκευτικός ηγέτης της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα, δεν έχει το δικαίωμα της θρησκευτικής εκδήλωσης και, ως εκ τούτου, έχει πρόβλημα. Μπορείτε να φανταστείτε έναν ορθόδοξο ιερέα σε μια ορθόδοξη χώρα που δεν έχει όλες τις ελευθερίες του, απλά και μόνο επειδή δεν είναι Έλληνας αλλά είναι Μακεδόνας, και μιλά Μακεδονικά; Έτσι, ζητώ από όλους σας να πάρετε πολύ σοβαρά ό, τι ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αναφέρει και ζητώ να γίνουν σοβαρά βήματα για να εκπληρωθεί ό, τι εκείνος έχει καθορίσει.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ - Σας ευχαριστώ, κύριε Nikoloski.
http://www.umdiaspora.org/index.php/en/civil-rights-contents/810-greece-s-macedonian-minority-brought-up-during-council-of-europe-pa-session
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου