Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

17 Απρ 2013

H Συνέλευση της Κορσικής θα ψηφίσει για το επίσημο καθεστώς της Κορσικανικής γλώσσας

17/04/2013

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου των γλωσσών της Κορσικής αναμένει «ισχυρή πλειοψηφία» υπέρ του ψηφίσματος · Το κείμενο προβλέπει τη χρήση της Κορσικανικής γλώσσας στα σχολεία και στις συναλλαγές με τη δημόσια διοίκηση · Το σχέδιο αναγνωρίζει ότι η επίσημη χρήση της γλώσσας μπορεί να υλοποιηθεί μόνον εφόσον το γαλλικό σύνταγμα τροποποιηθεί.

Η Συνέλευση της Κορσικής αναμένεται να ψηφίσει επί της πρότασης που θα δώσει επίσημο καθεστώς στην γλώσσα της Κορσικής, αν και μια μεταρρύθμιση του γαλλικού Συντάγματος θα απαιτηθεί προκειμένου να είναι αποτελεσματική. Τα μέλη της Κορσικανής Συνέλευσης (AM) θα ψηφίσουν για το θέμα την ερχόμενη Πέμπτη 25/4, κατά τη διάρκεια της επόμενης συνεδρίασης της Συνέλευσης.

Το υποβληθέν κείμενο έχει συνταχθεί από τον Pierre Ghionga, πρόεδρος του Συμβουλίου της γλώσσας της Κορσικής. Το σχέδιο προβλέπει ότι "η γαλλική και Κορσικανική είναι οι επίσημες γλώσσες της Κορσικής» και ότι και οι δύο γλώσσες μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε πολίτη στις συναλλαγές με τη δημόσια διοίκηση. Το κείμενο θέλει η γλώσσα της Κορσικής να χρησιμοποιείται ως γλώσσα επικοινωνίας στα σχολεία και θέτει ένα σαφή στόχο: στο τέλος των σπουδών, όλοι οι μαθητές θα πρέπει να έχουν καλή γνώση τόσο της Κορσικανικής όσο και της Γαλλικής γλώσσας..

Η πρόταση της Κορσικής είναι μια πρεμιέρα στη Γαλλία, όπου η γαλλική είναι η μόνη επίσημη γλώσσα, όπως ορίζει στο Σύνταγμά της. Αυτός είναι ο λόγος που οι υποστηρικτές για το επίσημο καθεστώς υπογραμμίζουν ότι αυτό θα εφαρμοστεί μόνο αν η Γαλλία δεχτεί να τροποποιήσει το Σύνταγμα. Σε συνέντευξή του στην Corse Net Infos, ο Ghionga λέει ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό το γεγονός ότι οι Κορσικανοί αντιπρόσωποι πρέπει να δώσουν μια «μαζική ψήφο» για το επίσημο καθεστώς: «Πρέπει να έχουμε μια δημοκρατική θέση [...] δεν μπορώ να δω, πώς η Γαλλική Δημοκρατία θα μπορούσε να αντιταχθεί στην δημοκρατική βούληση μιας περιφέρειας», υποστηρίζει.

Από τους 51 αντιπροσώπους στη Συνέλευση της Κορσικής, αναμένεται ότι και οι 15 που ανήκουν στα εθνικιστικά κόμματα της Κορσικής θα στηρίξουν την κίνηση. Από τα άλλα 36 μέλη, ο Ghionga αναμένει ότι ένα μεγάλο μέρος από αυτούς θα ψηφίσουν υπέρ. «Περιμένω μια ισχυρή πλειοψηφία» για το επίσημο καθεστώς, είπε ο Ghionga. Ισχυρίζεται ότι πριν από δύο χρόνια, 36 αντιπρόσωποι είχαν ψήφιση υπέρ μιας πρότασης που υποστήριζε το ενδεχόμενο για επίσημο καθεστώς της Κορσικανικής γλώσσας.

Στην κίνηση αυτή αντιτίθενται ορισμένοι αντιπρόσωποι, αριστερά και δεξιά του πολιτικού φάσματος, καθώς και μερικές κεντρίστηκες ενώσεις. Μια από της πιο έντονες φωνές, αναφέρει το Corse-Matin, είναι τo Γαλλία-Corse. Σύμφωνα με αυτούς, η Κορσικανική θα πρέπει να διδάσκεται και να ομιλείται "σε εθελοντική βάση" και «μέσα στην οικογένεια».

Το 2009, οι αντιπρόσωποι που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας εισήγαγαν πρόταση για την κήρυξη του επίσημου καθεστώτος της Κορσικανικης. Η πρόταση καταψηφίστηκε με 19 ψήφους υπέρ και 28 κατά.

Για περισσότερες πληροφορίες:  εδώ

Corsica / Κορσική
Γενικές πληροφορίες
Πληθυσμός: 279.000 κάτοικοι (2006)
Έκταση: 8.860 km2
Θεσμοί: Εκτελεστικό Συμβούλιο της Κορσικής και Κοινοβούλιο της Κορσικής
Κράτος διοίκησης: Γαλλία
Μεγάλες πόλεις: Aiacciu (διοικητική πρωτεύουσα), Corti (ιστορική πρωτεύουσα)
Τοπική γλώσσα: Κορσικής και Ligur
Επίσημη γλώσσα: Γαλλικά
Κύρια θρησκεία: Χριστιανισμός (καθολικισμός)
Εθνική γιορτή: 8 Δεκ





Δεν υπάρχουν σχόλια: