Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

11 Μαρ 2009

ΧΑΡΤΗΣ του 1962


THE BALKANS, Atlas Plate 39, February 1962, Compiled and Drawn in the Cartographic Division of the National Geographic Society for THE NATIONAL GEOGRAPHIC MAGAZINEMelville Bell Grosvenor, Editor, James M. Darley, Chief Cartographer.

Ο άνω χάρτης είναι του 1962 και δείχνει με πια από τις 6 Δημοκρατίες της Γιουγκοσλαβίας συνόρευε η Ελλάδα. Τότε όμως οι Έλληνες πολιτικοί είχαν φορέσει την κουκούλα του Γιουγκοσλάβου στους Μακεδόνες της Γιουγκοσλαβίας και δεν τους πείραζε καθόλου ότι η Δημοκρατία αυτή λεγόταν Μακεδονία και οι κάτοικοι αυτής αυτοαποκαλούνταν Μακεδόνες. Με την απόσχιση από την Γιουγκοσλαβία της Μακεδονίας, οι Έλληνες τα είδαν όλα!
Για όσους θυμούνται κάτι από εκείνη την εποχή, για την Ελλάδα τότε δεν υπήρχαν καθόλου Μακεδόνες αλλά μόνο Γιουγκοσλάβοι και Έλληνες. Πως γίνεται σήμερα ΟΛΟΙ οι Έλληνες να αισθάνονται Μακεδόνες είναι τουλάχιστον περίεργο!
Εμείς οι Μακεδόνες της Ελλάδας δεν μπορεί παρά να χαιρόμαστε που ο γειτονικός λαός αυτοπροσδιορίζεται ως Μακεδονικός και αντιλαμβανόμαστε τις ομοιότητες που έχουμε μαζί του (στην γλώσσα μας, την παράδοση, την μουσική, τους χορούς και την ιστορία: δεν έχουμε τόσες ομοιότητες με κανέναν άλλο γειτονικό λαό η με λαό που μιλάει κάποια σλαβική γλώσσα). Τις ομοιότητες αυτές τις βρίσκουμε μόνο στο χώρο της ελληνικής Μακεδονίας (και όχι σε όλη την ελληνική επικράτεια) και μόνο στους μακεδονόφωνους Μακεδόνες (είτε αυτοί δηλώνουν εθνικά Μακεδόνες είτε δηλώνουν ελληνική εθνική ταυτότητα) και όχι σε όλο τον πληθυσμό της Μακεδονίας (πρόσφυγες, βλάχοι, αρβανίτες, κτλ).
Φαντάζομαι ότι εάν υπήρχε κάποιος λαός στον κόσμο που να είχε τόσες ομοιότητες με τον Ελληνικό λαό (όσες εμείς οι Μακεδόνες με τους βόρειους γείτονες) και ήθελε να αυτοπροσδιορίζεται και αυτός ως Ελληνικός, οι Έλληνες θα ήταν ευτυχείς με αυτό το γεγονός.

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το ξαναγύρισες στις χαζομάρες βλέπω Ασπροθαλασσίτη:
α) Λίγα χρόνια πιο πριν οι χάρτες του NG έδειχναν το Macedonia εκεί που είναι η Ελληνική Μακεδονία.
β) Το παραμύθι πως για τους Έλληνες δεν υπήρχαν "Μακεδόνες" πριν το 1988 άστο για τη διασπορά σας που τρώει κουτόχορτο.
γ) Και βέβαια ανάμεσα στους κατοίκους της Ελληνικής Μακεδονίας υπάρχουν και γηγενείς ελληνόφωνοι και όχι μόνο πρόσφυγες, Αρβανίτες και Βλάχοι. Αλλά η ύπαρξη τους και μόνο σας τσούζει κομιτατζήδες της μαύρης συμφοράς...

Ανώνυμος είπε...

Να κάνω δύο παρατηρήσεις - διορθώσεις?
1)Λες: "δεν έχουμε τόσες ομοιότητες με κανέναν άλλο γειτονικό λαό η με λαό που μιλάει κάποια σλαβική γλώσσα)"...

Ελα ντε που δεν έχετε... υπάρχει κι άλλη χώρα που και λαός νομίζω... από "Β" αρχίζει. Για άκου αυτό (από το maknews είναι):
http://www.youtube.com/watch?v=6uh2rhqK3aE

2) Λες "τις ομοιότητες αυτές τις βρίσκουμε μόνο στο χώρο της ελληνικής Μακεδονίας (και όχι σε όλη την ελληνική επικράτεια)"

Να προσθέσω ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.
Αντε να βρεις "μακεδονόφωνους Μακεδόνες" στη χαλκιδική, την Πιερία, τα Γρεβενά, την Καβάλα και στα νότια τμήματα των νομών Καστοριάς, Κοζάνης, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Σερρών και Δράμας. Κι αν βρεις κανέναν σόγαμπρος θα είναι.

Με συμπάθεια
Στέφανος

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε, δεν ξέρω την ηλικία σου αλλά εγώ που είμαι 41, θυμάμαι που μας μαθαίνανε στο δημοτικό, για τον εορτασμό των εθνικών επετείων το "Μακεδονία ξακουστή" και τη "Βόρεια Ήπειρο". Ήταν πριν το 1988?? Για να υπολογίσω.... 3χ11, 3χ12, 3χ15 +11+7+8+18+5+6 και μισο....
κατά το 1975-77 ήτανε...λέω...

Ανώνυμος είπε...

You are funny belo...ha...ha....you better look on the map, it shows, macedonia in Greece.
1. Why would the Greek government protest about this (showing Titos macedonia in Yugoslavia, previous :Vardarska) and at a time that had no relation with the communist, argue about what...? with the communist.
They were the enemy of NATO and the western world.
So now you claim your identity with the communist and all the coltural conection to them..ah...I know you will think...that what i say is not fair....remember...it has alot of truth in it.
2. There were alot of Hellenes in monastiri...250.000....what happened to them....ah..Tito did a good job !!!
I recall when the border opened in mid 70's, and greek citizens would go in Yugoslavia shopping or Yugoslavians would come to Greece, shopping their eyeballs out, while Tito was alive and dinnar 1/1.
Yugoslavians would wisper in Greek, in fear...just in case (Yugo) secret police, might hear...many of them.
As for Greek slavs...it was OK to speak Bulgarian (that's your language).
I know (acording to you) macedonski.... abe.. sho.. velish be...belo.

Just yesterday...the new claim by your friends arived to our enlightement....and that...Aristotel was a Vlax...ha..ha..( you know they appeared after Romans).
I had enough of their B.S, ....check this out....ARISTOTEL was not Macedonian.....he was from AFRICA...and had skin therapy....just like.... Michel Jackson......
and...when he become...big & famous.......
Skopians.....adopted him..........KALO...E.
Dear belo, I know you love the area, so do I, so cut the craps....it's not to gumble.
You know the map..and that what i staits was dictated by Tito and the communist.
You now that the greeks of macedonia are the ones that kicked out the bulgarian sorry ass in the early 1900, and then the Balkan wars with help of the rest of Greece.

Get real for a real solution..the EU looks like 2017 now, conditional, to good neighborhood (as per EU spokesman).
.ca

Ανώνυμος είπε...

Παντως εγω που δεν εχω ουτε 45, οταν πηγα 1η δημοτικου δεν ηξερα γρι ελληνικα.Ηξερα ομως απταιστα τουκασνι.

Ανώνυμος είπε...

Καλά Belo more, το youtube με τη διάλεκτο του Σοχού το άκουσες καλά? Σε ποια γλώσσα μοιάζει περισσότερο? Στη μακεδονική που μιλάνε στη ΔτΜ ή μήπως με τη βουλγαρική? Εμένα μου μοιάζει περισσότερο με βουλγάρικη. Τώρα θα μου πεις ότι η "βουλγαρική είναι διάλεκτος της μακεδονικής..."

bb είπε...

I do not know what you are talking about! All your thoughts are so confused. I am telling you just this: in 1922 Macedonia (Greek part) was full of Macedonians and Turks. When the exchanging of population took place, the Macedonians were saying that …"it is exactly like before! Turks left Macedonia, Turks arrived in Macedonia". They did not know many Greeks back then and could not see "Greeks" among the refugees who arrived from Turkey.

Δεν ξέρω για τι πράγμα μιλάς! Όλες οι σκέψεις σου είναι πολύ μπερδεμένες, Θα σου πω μόνο αυτό: το 1922 στην Μακεδονία (το ελληνικό κομμάτι) ήταν γεμάτο Μακεδόνες και Τούρκους. Όταν έλαβε μέρος η ανταλλαγή πληθυσμών, οι Μακεδόνες λέγανε ότι… "είναι ακριβώς όπως πριν! Τούρκοι φύγανε από την Μακεδονία, Τούρκοι ήρθανε στην Μακεδονία". Δεν γνωρίζανε πολλούς Έλληνες τότε και δεν μπορούσαν να δουν "Έλληνες" μεταξύ των προσφύγων που είχαν έλθει από την Τουρκία.

Αστερίκιος είπε...

Στέφανε και Ανώνυμε, δεν μιλάμε για τους Έλληνες και ελληνόφωνους της Μακεδονίας οι οποίοι δηλώνουν εθνικά Έλληνες και γεωγραφικά Μακεδόνες!
Μιλάμε για Μακεδόνες μακεδονόφωνους.
Η Ελλάς πάντα ήθελε την Μακεδονία (σαν γεωγραφικό χώρο, φυσικά) και την θεωρούσε ελληνικό έδαφος, αλλά δεν ήθελε Μακεδόνες (μη έλληνες το γένος) και από τότε που απέκτησε ένα κομμάτι του γεωγραφικού χώρου της Μακεδονίας, επιδόθηκε στην εθνοκάθαρση για να έχουμε σήμερα τον Πρωθυπουργό να δηλώνει Μακεδόνας και ότι δεν αισθάνεται ότι ανήκει σε μειονότητα! Φυσικά και δεν ανήκετε σε μειονότητα κύριε Καραμανλή αφού είστε Έλληνας και ζείτε στην Ελλάδα. Αλλά στην Ελλάδα ζουν και Μακεδόνες που δεν είναι Έλληνες σαν εσάς.

Αστερίκιος είπε...

Η γλωσσική ομοιότητα δεν δηλώνει και εθνική ομοιότητα. Πες σε έναν Βόσνιο ότι είναι Σέρβος η σε έναν Αυστριακό ότι είναι Γερμανός!
Στην Βουλγαρία όμως ζούνε και Μακεδόνες και οι ομοιότητες με αυτούς είναι πολύ περισσότερες από την γλωσσική μόνο.

Ανώνυμος είπε...

gence εσύ δεν είσαι ο(?) ιδιοκτήτης του blog της ΜΑΚΙΒΕ? Γιατί το παράτησες?

Αστερίκιος είπε...

Εγώ το ξεκίνησα το blog της ΜΑΚΙΒΕ για να το παραδώσω κάποια στιγμή. Από την αρχή, δεν το έφτιαξα για μένα. Το παράτησα γιατί δεν μου αρέσει να με "καπελώνουν".