Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

18 Ιαν 2010

ΧΟΡΟΣ ΜΠΑΪΝΤΟΥΣΚΑ


15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ερώτηση πρός ναυτιλλόμένους:
αφού επιτρέπονται τα μακεδονικά τραγούδια γιατί δεν αναγνωρίζεται η μακεδονική γλώσσα από το ελληνικό κράτος ?
γιατί δεν διδάσκεται η μακεδονική γλώσσα στα πανεπιστημιακά τμήματα βαλκανικών σπουδών της θεσσαλονίκης και της φλώρινας ?
γιατί δεν υπάρχουν ιδιωτικά φροντιστήρια εκμάθησης της μακεδονικής γλώσσας στην νότια/ελληνική μακεδονία , όπου ο μισός πληθυσμός την έχει ως μητρική ο δε υπόλοιπος ως γειτονική του παραπάνω μισού και επιπλέον ως επίσημη της γειτονικής χώρας, της Δημοκρατίας της Μακεδονίας ?
γιατί δεν έχει γίνει η νόμιμα προβλεπόμενη από σωρεία κυρωμένων διεθνών συμβάσεων εισαγωγή της μακεδονικής γλώσσας στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα μας , όπως ισχύει για μερικές εκατοντάδες ελληνόπαιδες της Τουρκίας σε αντιπαραβολή με τις μερικές εκατοντάδες ΧΙΛΙΑΔΕΣ των μακεδονόπαιδων της Ελλάδος ?

bb είπε...

Η Ελλάδα δεν θέλει να αναγνωρίσει μακεδονική εθνότητα. Αντίθετα, τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία ήταν διασφαλισμένα με την συνθήκη της Λοζάννης.
Το γεγονός ότι δεν υπάρχει συνθήκη με την όποια η Ελλάδα αναγνωρίζει τα δικαιώματα των Μακεδόνων, δεν σημαίνει ότι οι Μακεδόνες και η μακεδονική γλώσσα δεν υπάρχουν στην χώρα. Τώρα, με την συνθήκη της Λισαβόνας που είναι σε ισχύ από την 1 Δεκέμβριου 2009, τα δικαιώματα των Μακεδόνων είναι συγκεκριμένα και εξασφαλισμένα: εξαρτάται από τους Μακεδόνες η διεκδίκηση και η καλή χρήση αυτών των δικαιωμάτων.

Ανώνυμος είπε...

Η Μακεδονικη γλωσσα διδασκετε στην Μακεδονια.
Τωρα αν τυχαινει να ειναι η ιδια γλωσσα με τους υπολοιπους Ελληνες, αυτο ειναι ισως ενα απο τα μυστηρια της Ιστοριας.
Οσο για την γλωσσα των βορειων γειτονων ας καταλαβουν οτι δεν εχει καμια σχεση με την Μακεδονια.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 3:04, η Ελλάδα δεν έχει σχέση με την Μακεδονία. Την Βόρεια Ελλάδα την ξέχασες; Πριν το 1980 το όνομα Μακεδονία στην Ελλάδα ήταν σχεδόν απαγορευμένο!

Ανώνυμος είπε...

το μπουρδολογικό παραλήρημα των ελλήνων εθνικιστών δεν έχει όρια...
ίσως η πτωχευτική οικονομική ένδοια απόρροια του απομονωτικού εθνικισμού να τους δημιουργεί και τα αντίστοιχα ψυχικά προβλήματα...
η μακεδονική γλώσσα είναι αναγνωρισμένη από όλο τον κόσμο, από όλα τα κράτη, από όλα τα ΜΜΕ , από όλο το Ιντερνετ...
με εξαίρεση " της μικρής αλλά έντιμης " ελληνόφωνης τουρκαλβανικής χριστιανικής ελίτ της πατρίδος μας...
άλλο ελληνική γλώσσα , με 20 εκατομμύρια ομιλητές και υποψήφια για καθεστώς υπό εξαφάνιση γλώσσας...
και παντελώς άλλο η μακεδονική γλώσσα, μέλος και τροφοδότης γλωσσικής οικογένειας με πάνω από 500 εκατομμύρια ομιλητές....
μήπως το παρόν μπλόγκ πέρα από την επιτυχημένη εισαγωγή επισκεπτόμετρου θα πρέπει να εγκαταστήσει και βλακόμετρο ώστε να μη αναγκαζόμαστε να απαντάμε σε γραφικούς...?

Ανώνυμος είπε...

http://www.petitiononline.com/chasynag/
----------------------------------------------------------
To: Greek Parliament
ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΓΩΓΗ ΧΑΝΙΩΝ (ΙΑΝ. 2010)

Τον Ιανουάριο του 2010 δύο φορές (μία στις 5 Ιανουαρίου και μία στις 16) η Συναγωγή των Χανίων έγινε στόχος εμπρηστών. Καθώς τα αποτελέσματα της πρώτης φοράς δεν ήταν θεαματικά, επανήλθαν κατορθώνοντας να κάψουν συνολικά 2.500 παλιά και σπάνια βιβλία, μέρος του αρχείου και πολύτιμα αντικείμενα. Την πρώτη φορά είχαν ήδη καεί η ξύλινη οροφή, το πάτωμα, η εσωτερική σκάλα. Τώρα όσα αντικείμενα διεσώθησαν μεταφέρθηκαν αλλού και η κατεστραμμένη Συναγωγή έκλεισε. Η Συναγωγή των Χανίων είναι το μοναδικό ίχνος εβραϊκής παρουσίας στην Κρήτη μετά από 2.400 χρόνια εβραϊκής ζωής σ’ αυτό το νησί. Το 1999 ολοκληρώθηκε η αναστήλωσή της και άρχισε να λειτουργεί ως επισκέψιμο μνημείο πολιτισμού, κόσμημα αρχαιολογικό, αρχιτεκτονικό και συγχρόνως τόπος μνήμης για τους 265 Εβραίους των Χανίων που εκτοπίστηκαν από τους ναζί με πλοίο που βυθίστηκε. Η Συναγωγή αυτή, σε μια πόλη δίχως κοινότητα, μιλούσε για το παρελθόν και αποτελούσε έναν ανοιχτό χώρο συνεύρεσης επισκεπτών και ερευνητών με την πλούσια βιβλιοθήκη και το αρχείο της.
Εμείς, ιστορικοί, κοινωνικοί επιστήμονες και όσοι άλλοι συμμετέχουμε στην «Συνάντηση Κοινωνικής Ιστορίας για τη Δεκαετία του ’40», θεωρούμε εξαιρετικά επικίνδυνες αυτές τις ενέργειες, δείγματα ανόδου μιας επιθετικής ακροδεξιάς, ρατσιστικής, αντισημιτικής και ξενόφοβης. Oι επιθέσεις αυτές, που τον τελευταίο καιρό πολλαπλασιάζονται στην Ελλάδα, είναι πολύ ανησυχητικό σημάδι και απαιτούν εγρήγορση. Καταγγέλλουμε τις ναζιστικής έμπνευσης κινήσεις, που συμβαίνουν λίγες ημέρες πριν την Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Δηλώνουμε επίσης τη συμπαράστασή μας στην ολιγομελή ομάδα εθελοντών που κρατούσε ανοιχτή τη Συναγωγή με προσωπικό μόχθο.


Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κυριακή 17 Ιανoυαρίου 2010 Συνάντηση Κοινωνικής Ιστορίας για την Δεκαετία του 1940




Sincerely,

The Undersigned




View Current Signatures

Πέτρος Χουχούλης είπε...

Κατ' αρχάς, κύριε Μπέλο Μόρε, να σας ενημερώσω ότι μετά την λογοκρισία και του τελευταίου μου μυνήματος, μόλις κερδίσατε ένα ολόκληρωτικά δικό σας νήμα συζητήσεων με θέμα (τι άλλο;) την λογοκρισία στο Μπλόγκ που διατηρείτε.

http://www.macedonian.com.au/forum/showthread.php?t=11321

Επειδή εμείς δεν είμαστε κατ' επίφασην δημοκράτες, αλλά πραγματικοί, δεν έχουμε μπλόγκ (όπου πρώτα εγκρίνεται ένα σχόλιο και μετά δημοσιεύεται) αλλά φόρουμ (όπου πρώτα δημοσιεύεται ένα σχόλιο, και μετά λογοκρίνεται)

Είστε ευπρόσδεκτοι να καταθέσετε τις δικές σας απόψεις, και δεν μας πολυπειράζει τι πιστεύετε. Αντίθετα με το αγαπημένο σας φόρουμ "maknews.org" όπου απαγορεύεται σε οποιονδήποτε να δηλώσει ότι οι Μακεδόνες είναι Έλληνες με ποινή την διαγραφή, και ο χρήστης Paul διαγράφηκε προσωρινά λόγω των κατηγοριών του απέναντι στην UMD, αλλά και στο macedoniantruth.org όπου με διέγραψαν επειδή έκανα παραπομπές στην wikipedia και μόλις ακύρωσαν ομιλία του Σαμ Βακνίν σέ πανεπιστήμιο στην πόλη των Σκοπίων απειλώντας τους πανεπιστημιακούς με αντίποινα, αλλά και σε πολλά άλλα δικά σας φόρουμ όπου "βασιλεύει" η δημοκρατία, στα δικά μας φόρουμ (macedonian.com.au και macedoniaontheweb.com) μπορεί ο καθένας να υπερασπίζεται τα πιστεύω του ελεύθερα χωρίς υπερβολική λογοκρισία (το νήμα συζήτησης "who we ethnic macedonians really are" του dimi στο τελευταίο φόρουμ βρίσκεται αισίως στην 18η σελίδα του!) και γίνεται μία κάπως πιό πολιτισμένη συζήτηση χωρίς πολλές πολλές... σεξουαλικές παρορμήσεις.

Πέρα από αυτό, θα ήθελα να υπενθυμίσω σε οποινδήποτε εθελοτυφλεί ότι το Ελληνικό κράτος έχει διοικητική περιφέρεια με το όνομα Μακεδονία από το 1912/13 και ύστερα, ενώ υπάρχει Ελληνική εφημερίδα με το όνομα "Μακεδονία" από το 1908 η οποία κυκλοφορεί καθημερινά σε όλη την Βόρεια Ελλάδα (η οποία συμπεριλαμβάνει την Μακεδονία και την Θράκη)

Και σε περίπτωση που κάποιος δεν πιστεύει, σας παραπέμπω σε ιστοσελίδες της γνωστής ακαδημίας με έδρα στα Σκόπια, όπου αναφέρεται Έλληνας γενικός κυβερνήτης στην Μακεδονία:

http://www.gate.net/~mango/Rossos_British_FO.htm

" Athens was even more extreme than Belgrade: under the guise of "voluntary" emigration they sought to expel the entire Macedonian population. Colonel A.C. Corfe, chairman of the League of Nations Mixed Commission on Greco-Bulgarian Emigration, reported in 1923: "In the course of conversation, Mr. Lambros [Governor General of Macedonia], actually said that the present was a good opportunity to get rid of the Bulgars [sic] who remained in this area and who had always been a source of trouble for Greece." [10]

10. FO 371/8566, Bentinck (Athens) to Curzon, 20 August 1923, Enclosure, Colonel A.C. Corfe, "Notes on a Tour Made by the Commission on Greco-Bulgarian Emigration in Western and Central Macedonia," 5. By "Bulgars," Lambros meant Macedonians.

Όσον αφορά τα δικαιώματα της Ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία, να σας υπενθυμίσω ότι στην Τουρκία δεν αναγνωρίζεται "Ελληνική μειονότητα" αλλά "Ρούμ Μιλιέτ", δηλαδή Ελληνορθόδοξη χριστιανική μειονότητα, και ότι τα δικαιώματα της έχουν επειδίξει ιδιέταιρη άνθηση από το 1955 και έπειτα όταν στα "Σεπτεμβριανά" δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και σημειώθηκαν πάμπολλοι βιασμοί, πυρπολήσεις κ.τ.λ. με αποτέλεσμα η μειονότητα να μειωθεί από 135 χιλιάδες το 1955 σε 7 χιλιάδες το 1978 και 3-4 χιλιάδες σήμερα. Μετά το 1955, το Ελληνικό κράτος έλαβε κάποια αντίμετρα απέναντι στην Μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα, τα οποία είχαν όμως πολύ μικρότερο αντίκτυπο από ότι το πόγκρομ - και πάνω από όλα έγιναν με νόμιμες διαδικασίες και όχι μέσω τυφλής βίας.

Αυτά λοιπόν, κυρίες δεσποινίδες και κύριοι...

bb είπε...

Πέτρος Χουχούλης, πάααρα πολύ ωραίαααα! Εκεί να γράφεις τις σαχλαμάρες σου και να απαλλαγεί το παρόν blog από την ρυπαρή παρουσία σου.

Ανώνυμος είπε...

Προς belo more Είμαι και εγώ μακεδόνας πραγματικός και όχι ιμιτασιόν (έποικος) από την ανατολική Μακεδονία και παρακολουθώ αρκετά τακτικά το blog όπου κάποιες φορές συμμετέχω κιόλας. Έχω εξοργιστεί αφάνταστα με την απάντησή σου προς τον κύριο Χρυσούλη. Ανεξάρτητα εάν συμφωνεί κάποιος η όχι με οποιαδήποτε θέση μπορεί ευπρεπώς να καταθέσει την προσωπική του θέση και όχι να απαντά με αυτόν τον τρόπο . Με την συμπεριφορά σου αυτή όχι μόνον στα δικά μας μάτια αλλά και σε ενός άλλου άσχετου με τα δικά μας θέματα μειώνεις όλους εμάς τους ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ και φυσικά σε όλους εκείνους που μας κατηγορούν η και που δεν μας θέλουν .
Θέσεις Φασιστικές η Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει θέλω να πιστεύω πώς σε αυτό το blog δεν έχουν θέση
Σε ένα δε από τα θέματα που αναφέρει ο κύριος Χρυσούλης σχετικά με το με την λογοκρισία του blog; Εμένα με βρίσκει σύμφωνο πώς τα σχόλια θα πρέπει πρώτα να δημοσιεύονται , και μετά λογοκρίνονται

θα πρότεινα να ζητήσεις σήμερα κιόλας συγνώμη απ όλους όσους παρακολουθούν το blog καθώς και από τον κύριο Χρυσούλη

Το να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας δεν είναι ντροπή

Добър Ден Горе Глава

Ανώνυμος είπε...

United Macedonian Diaspora Press Release
Contact: (202) 756-2244
info@umdiaspora.org


UMD Welcomes Macedonia's Contribution to Haiti Relief Effort

WASHINGTON, D.C. - January 21, 2010 - United Macedonian Diaspora (UMD) welcomes the decision of the Republic of Macedonia today to send $100,000 to assist the victims of Haiti's devastating earthquake. Macedonia's government also announced that additionally it will send a medical team to Haiti to directly assist the victims. Recently, the Republic of Macedonia's capital city, Skopje, announced its intention to send another 25,000 Euros to Haiti.

"We are proud that, as a member of the international community, Macedonia is doing its part to bring relief to the people of Haiti," stated UMD President Metodija A. Koloski. "Macedonians deeply sympathize with the plight of the Haitian people."

Last week, UMD encouraged its membership and Macedonians throughout the world to donate to relief efforts for Haiti. According to current estimates, the devastating earthquake in Haiti has left up to 200,000 dead and almost 3 million homeless.
Founded in 2004, United Macedonian Diaspora (UMD) is the leading international non-governmental organization addressing the interests and needs of Macedonians and Macedonian communities throughout the world. Headquartered in Washington, D.C., UMD has an office in Melbourne, Australia and Toronto, Canada and representatives in Paris, London, Brussels, Vienna, Kiev, St. Petersburg, and Stuttgart.

Ανώνυμος είπε...

Σύμφωνα με σωρεία διεθνών εκθέσεων η προσήλωση των κατοίκων της ελλάδας στις δημοκρατικές αρχές και αξίες είναι ελλειπέστατη.
Ετσι η ελευθερία της έκφρασης η οποία αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα της Δημοκρατίας υπάγεται σε καθήκοντα και ευθύνες, περιορισμούς και κυρώσεις.
Αυτό δεν το αποδέχονται οι έλληνες εθνικιστές, χρυσαυγίτες και μη αφού δεν πιστεύουν στην Δημοκρατία, την οποία πολεμούν με κάθε μέσο συμπεριλαμβανομένου και του μέτρου της κατάλυσής της όταν όλοι τους αναγνωρίζουμε ως θιασώτες και υποστηρικτές της Χούντας των Συνταγματαρχών.
Συνεπώς σε οποιοδήποτε δημοκρατικό μπλόγκ, όπως και στο παρόν δεν έχουν θέση σχόλια εκτός του πλαισίου της δημοκρατικής νομιμότητας...
Πολλά από τα οποία έχουν ποινικό χαρακτήρα.
Η επίκληση της Δημοκρατίας από φασιστικά εκτρώματα μόνο στη ελλάδα της φαιδράς πορτοκαλέας είναι ακόμα αποδεκτή...
Καιρός αυτό να λάβει τέλος, πολύ περισσότερο πού στερούνται οποιασδήποτε επιστημονικής τεκμηρίωσης αλλά πρόκειται για πρωτόγονα αναμασήματα...
Της οικονομικής πτώχευσης της Ελλάδος προϋπήρξε η πνευματική ένδοια της οποίας ο βαθμός αποτελεί αρνητικό ευρωπαίκό προηγούμενο...
Ας ελπίζουμε η ΑΝΟΧΗ της διεθνούς κοινότητας να λάβει άμεσα τέλος..
Ο δανεισμός της χώρας μας να έχει όρους και προϋποθέσεις ,ανάμεσα στις οποίες κυρίαρχη θέση κατέχει η καταπολέμηση του ΚΥΡΙΑΡΧΟΥ ρατσισμού ,τους εθνικισμού και της ξενοφοβίας.
Ετσι μόνο στη πατρίδα μας θα αρχίζει να παράγεται ΠΛΟΥΤΟΣ σε στενή και αμοιβαία συνεργασία με τον υπόλοιπο κόσμο,ιδιαίτερα με τις γειτονικές χώρες...!!!

bb είπε...

Ρατσιστικά σχόλια του τύπου «είναι στα πλαίσια της φύσης των Νοτίων Ευρωπαίων, λόγου κλίματος , οι Αλβανοί να βγάζουν τις γυναίκες τους στο κλαρί...» και παρόμοια σχόλια και για άλλες εθνικές ομάδες, δεν πρόκειται να δημοσιευτούν σε αυτό το blog όχι μόνο επειδή είναι αντίθετα με τις απόψεις του blogger αλλά και για το λόγο ότι είναι ΠΑΡΑΝΟΜΑ. Υπάρχει νόμος που απαγορεύει την προσβολή ενός ολόκληρου έθνους με βρισιές αυτού του είδους. Εάν ο Πέτρος Χουχουλης δεν το γνωρίζει αυτό, δεν είναι δικό μου πρόβλημα.

Ανώνυμος είπε...

επειδή πλησιάζουν τα επίσημα καρναβάλια, αφού τα ανεπίσημα είναι καθημερινά στην ελλάδα οι εθνικοπαράφρονες αποφάσισαν να ντυθούν είτε Δημοκράτες είτε Μακεδόνες..
Μόνο που οι στολές τους είναι τόσο κακοραμμένες που η εμφάνισή τους είναι κίτς και κακόγουστη...
Για αυτό ο μπέλο μόρε σεβόμενος τόσο τς αρχές του μπλόγκ όσο και την πλειοψηφία των αναγνωστών του οφείλει να αποκλείσει από τούδε και στο εξής κάθε σχετικό ρατσιστικό σχόλιο αφού προηγούμενα μας ζητήσει συγνώμη...
στο ελληνικό διαδίκτυο τα εθνικιστικά σκουπιδομπλόγκ είναι κυρίαρχα με τα spam σχόλια να αποτελούν καθημερινότητα...
εκεί είναι η θέση των παραπάνω σχολιαστών ...
δεν χρειάζονται να μολύνουν άλλο την πολιτισμένη μπλογκόσφαιρα και το παρόν μπλόγκ...
καλύτερα βέβαια να ασχοληθούν με ΤΑΧΑΛΙΑ που οδήγησαν την πτωχευμένη ελλάδα μας οι έλληνες εθνικιστές και ρατσιστές...
παράγωντας πλούτο που φυσικά προυποθέτει καταδίκη του ελληνικού πρωτόγονου εθνικισμού

Ανώνυμος είπε...

22-01-10

Σπίντελεγκερ: « Διμερής υπόθεση η ονομασία της ΠΓΔΜ »

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων είναι διμερής υπόθεση ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και την Ελλάδα.
Τη θέση του, πως η διαφορά, ως προς την ονομασία της ΠΓΔΜ, αποτελεί κατά πρώτον μία διμερή υπόθεση ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια, επανέλαβε σήμερα ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ, μετά τις συνομιλίες που είχε σήμερα στην πρωτεύουσα της γειτονικής χώρας με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της.

Σύμφωνα με αποψινή ανακοίνωση του αυστριακού Υπουργείου Εξωτερικών στη Βιέννη, σε δηλώσεις του ο κ. Σπίντελεγκερ τόνισε πως «συνειδητοποιούμε ότι πρόκειται για μία ευαίσθητη υπόθεση για τις δύο πλευρές. Όμως δεν επιτρέπεται για το λόγο αυτό να εμποδιστεί η ευρωπαϊκή πορεία της Μακεδονίας».

------------------------------------------------
ας παραδειγματιστεί ο Αυστροαναθρεμμένος ΑλβανοΔρούτσας από τον Αυστριακό ομόλογο του
και ας αφήσει το ρατσιστικό υπερεθνικιστικό ΑΝΤΙΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ παραλλήρημα....

Ανώνυμος είπε...

Το εθνικό όνομα των κατοίκων της Μακεδονίας είναι "ΈΛΛΗΝΕΣ"! Το τοπικό είναι "Μακεδόνες"!
Όσο για την παραχάραξη της Ιστορίας, μπορεί ο καθένας να λέει ο,τι θέλει, μα ως και οι "πέτρες" μαρτυρούν την Ελληνικότητα του τόπου! Σχετικώς δε με τα ψευδή επιχειρήματα των σλαβογεννών (και ορισμένων δυστυχώς γενιτσάρων - σλαβόφωνων Ελληνων το γένος), υπάρχει (μεταξύ άλλων) το βιβλιο του πολυγραφότατου καθηγητή Σαράντου Καργάκου "Η Ελληνικότητα της Μακεδονίας", που καταρρίπτει ένα προς ένα τα γελοία επιχειρήματα των "επιμελώς ανιστόριτων".
Αυτά για την ώρα.
Και μέχρι την επόμενη φορα...

Χ.Γ.
Μανιάτικα Πειραιώς