Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

1 Ιαν 2010

Τότε που οι Αρβανίτες έγιναν «Έλληνες»


Το παραπάνω ντοκουμέντο αποδεικνύει ότι στο νεοελληνικό κράτος του 1889 η αλβανοφωνία ήταν πολύ διαδεδομένη. Χρειάστηκε τεράστια προσπάθεια για να επιβληθεί η «ελληνοφωνία» στους κατοίκους της νέας χώρας.

23 σχόλια:

Πέτρος Χουχούλης είπε...

Μεγάλη ανακάλυψη μπρέ, συγχαρητήρια, μπράβο σου. Πές μας όμως, πώς Εξελληνίστηκαν οι Αλβανοί; Τους έβαλε κανένας Έλληνας το πιστόλι στον κρόταφο;

Σιγά μην απολογηθούμε και γιά όλους τους Εξελληνισμούς από την αρχή της ιστορίας, ή γιά τις χιλιάδες Ελληνικές λέξεις που έμειναν αμανάτι σε όλες σχεδόν τις ξένες γλώσσες!

Γιά πές μου όμως, πότε ήταν οι Έλληνες λαός που είχε κοινή φυλετική καταγωγή; Οι Αθηναίοι, λένε κάποιοι, ήταν Αρβανίτες (ή Αλβανοί - ότι προτιμάτε παλληκάρια μου) στα 1821. Γιατί, μήπως στην Αρχαιότητα όλοι οι Ίωνες και πρώτοι από όλους οι Αθηναίοι, δεν ήταν Πελασγικά φύλα που Εξελληνίστηκαν;

Οπότε γιά τι ακριβώς να απολογηθούμε πιά; Γιά μία ομοιογένεια που δεν ήταν ποτέ φυλετική αλλά στην πραγματικότητα ούτε και γλωσσική, αλλά γιά την ίδια την φύση της Ελληνικής γλώσσας που κατάφερε να επιβληθεί ακόμα και πριν την ίδρυση του Ελληνικού κράτους; (γιατί η κοινή γλώσσα των Βαλκάνιων εμπόρων ήταν η Ελληνική, και έτσι άρχισε ο Εξελληνισμός των Βαλκανίων σαΐνια μου, όχι από τα μέτρα Εξελληνισμού του σύγχρονου Ελληνικού κράτους)

Καταδικάστε λοιπόν... Την Ελληνική γλώσσα, ως γλώσσα που με την αποτελεσματικότητα της υποσκέλισε την δική σας άλλά και πολλές άλλες κατά την διάρκεια της πολύχρονης Ελληνικής ιστορίας.

Διότι ώς γνωστόν, πάρα πολλοί αγωνιστές της Ελληνικής επανάστασης ήταν Αρβανίτες, αλλά πάρα πολύ λίγοι μη Έλληνες ή Εξελληνισμένοι ήταν έμποροι ή επιστήμονες. Αυτοί οι τελευταίοι σας φάγανε λάχανο σαΐνια μου, και όχι οι μπάτσοι του Μεταξά που δεν κατάφεραν τίποτα περισσότερο από το να εξαγριώσουν τον τοπικό Σλαϋόφωνο πληθυσμό.

Που πάτε όρε όμως, ξυπόλητοι στα αγκάθια, όταν ούτε στα Σκόπια πολυακούγονται τα τραγούδια που διαφημίζετε εδώ, και ειδικά οι νέοι ακούνε είτε Σέρβικη Τούρμπο-πόπ από Σκόπια μέχρι Λιουμπλιάνα, και Ελληνική ποπ στην Ελλάδα; Και ποιός θα φταίει γιά την εξαφάνιση σας τότε; Το Ελληνικό κράτος;

Γιά να μην ξεχάσουμε και την συγγραφική σας δραστηριότητα, αφού όλοι οι δικοί σας γράφουν συνεχώς βιβλία και εγκυκλοπαίδειες που δεν πρόκειται να πάρει ποτέ κανείς στα σοβαρά, εκτός από τους φανατικούς σας...

PETROS είπε...

BELO MORE
ΒΡΗΚΕΣ ΤΟΝ ΜΑΣΤΟΡΑ ΣΟΥ!!

ΜΠΡΑΒΟ
ΠΕΤΡΟ ΧΟΥΧΟΥΛΗ
ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ!

bb είπε...

Πέτρος Χ.,προσωπικά, ούτε τις βρισιές μου δεν χαλαλίζω για σένα, γιατί τα σχόλια σου μόνο εσύ τα καταλαβαίνεις! Τα περισσότερα από αυτά μάλλον για παραληρήματα μου φαίνονται. Περαστικά σου.

PETROS είπε...

belo more

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ
ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΧΑΛΚΕΥΜΕΝΟ ΚΟΣΜΟ!!

ΠΟΥ ΤΟ ΕΙΔΕΣ ΤΟ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ;

ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΊΣΕΙΣ ΤΗΝ ΑΛΉΘΕΙΑ
ΝΑ ΣΙΩΠΑΣ ΟΠΩΣ ΤΩΡΑ!!!!

ΒΑΡΥΣΤΟΜΑΧΙΑ ΕΙΝΑΙ!!
ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΣΕ ΕΣΕΝΑ!

bb είπε...

Τώρα, μάλιστα! Βλέπω ότι πρόκειται για ομαδική παράκρουση!

Ανώνυμος είπε...

Αϊ κίχου Πετράν που θα πιάσεις και την Αρβανιτιά στο βρωμόστομα σου. Η φάρα μας δε γέννησε μπουμπούκια σαν εσένα και τους υπόλοιπους κομιτατζήδες. Και όταν η πατρίδα κινδύνεψε η Αρβανιτιά καθάρισε για πάρτη της - όταν ξαναμπήξετε το μαχαίρι στην πλάτη της Ρωμιοσύνης εδώ θα είμαστε και πάλι. Γκέκε;

γιώργος μηντσίδης είπε...

καλή χρονιά με υγεία και επιτέλους δημοκρατία στην ελλάδα το 2010.
ηδη βρισκόμαστε στην εποχή της συνθήκης της λισσαβώνας και σιγα σιγά ο ρατσιστικός λόγος και η πρόκληση σε ρατσιστική βία θα είναι και στην ελλάδα ποινικά κολάσιμη...
η αθήνα το 1850 ήταν μία 100% αλβανική κωμόπολη.
όλοι οι αυτόχθονες αθηναίοι,όλοι οι πλούσιοι και μη νεόπλουτοι χωρικοί ήταν αλβανοί.
εξάλλου οι απόγονοι τους ζούνε και σήμερα και κατέχουν υψηλόβαθμες θέσεις..
είναι θέμα χρόνου πότε θα ΕΚΔΗΛΩΣΟΥΝ την αλβανική εθνοτική τους ταυτότητα.
το ίδιο και οι νεόφερτοι πατριαρχικοί έποικοι με τουρκική εθνοτική ταυτότητα.
τέλος πιθανόν να λειτουργήσουν και οι τριμελείς ψυχιατρικές επιτροπές με διεθνή συμμετοχή με σκοπό να μαζέψουν τους εθνικοπαράφρονες που μολύνουν το περιβάλλον της αγαπημένης μας πατρίδας που δυστυχώς την οδήγησαν σε πτώχευση...

Ανώνυμος είπε...

Απ΄οτι γνωρίζω ο Μιαούλης ήταν αυτός που έβαλε φωτιά στο ελληνικό στόλο, γιατί δεν πήρε αποζημίωση απο το ελληνικο Κρατος για τους «αγώνες» του, όση θα ήθελε!

Ανώνυμος είπε...

μπράβο μπελο μόρε .

για την αλβανικότητα του τεχνητού ελληνικού έθνους έχουν γράψει πολλοί επιστήμονες.
μάλιστα ένας έγινε και επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
αναφέρομαι στον γερμανό φαλμεράυερ..
ο λόγος της εθνοτικής παραφροσύνης στην ελλάδα αφενός οφείλεται στην εθνοτική ανασφάλεια αφετέρου στο γεγονός της υπενθύμισης της αλβανικής και της τούρκικης εθνοτικης ταυτότητας της πλειοψηφίας των κατοίκων της πατρίδος μας.
σε αυτό προστίθεται και η μακεδονική εθνοτική ταυτότητα και γενικότερα ο μακεδονικός πολιτισμός , ο οποίος έχει έντονη παρουσία σε όλη την ηπειρωτική ελλάδα μέχρι και τον μωριά/μόρε-θάλασσα έως και στο υποθηκοφυλάκειο της καλαμάτας....
μήπως και ο νέος αρχηγός είναι εθνικά μακεδόνας και δεν είναι αλβανός...???
εξάλλου η προγιαγιά του αναγνώριζε δίχως πρόβλημα το μακεδονικό έθνος, είτε το πσατριαρχικό είτε το εξαρχικό...

Ανώνυμος είπε...

το πασοκ σύντομα πρόκειται να καταθέσει νομοσχέδιο για αναγνώριση της μεταναστευτικής πραγματικότητας με την εναρμόνιση της νομοθεσίας με αυτή στις χώρες της Ε.Ε και τις γενικές κατευθύνσεις της Επιτροπής,σε σχέση με τους όρους χορήγησης ιθαγένειας και δικαιώματος συμμετοχής στις αυτοδιοικητικές εκλογές δίχως ιθαγένεια.
εξαιτίας των παραπάπανω ρυθμίσεων και των ευρωπαϊκών κοινωνιών εκατομμύρια πρώην κάτοικοι της ελλάδος εργάζονται και προοδεύουν σε όλο τον κόσμο.
πολλοί έχουν εκλεγεί δήμαρχοι και βουλευτές ακόμα και υπουργοί...
μέχρι πρόσφατα η τρίτη πηγή συναλλάγματος ήταν τα εμβάσματα των μεταναστών από την ελλάδα...
εμβρόντητοι παρακολουθούμε τον ανθελληνικό εθνοπαραλογισμό στα σχόλια της διαβούλευσης από τον νεοναζιστικό συρφετό των Χρυσαυγιτών και των συμπαθούντων της...
οι ανακρίβειες, οι παραποίησεις και οι μισές αλήθειες είναι το κοινο τους γνώρισμα.Ετσι:
1- αναφέρουν ότι στην ελλάδα δήθεν υπάρχουν δύο ειδών νομικές σχέσεις των ανθρώπων με το κράτος, αφενός της ιθαγένειας και αφετέρου της υπηκοότητας. πρόκειται για ψέμμα αφού τόσο στην ελλάδα όσο και σε όλη την ευρώπη υπάρχει ΜΙΑ. αυτή ονομάζεται nationality ασχέτως αν στα ελληνικά γίνεται χρήση του ρατσιστικού όρου ιθαγένεια(ιδιο-γένος)και εναλλακτικά υπηκοότητα.
2- στην ελλάδα μοναδική παγκόσμια εξαίρεση η νομική σχέση-υπηκοότητα/ιθαγένεια έχει σκόπιμα ταυτιστεί με την πολιτιστική σχέση , την εθνική ταυτότητα.
δηλαδη οποιος έχει ελληνικη ιθαγένεια,ελληνική αστυνομική ταυτότητα,ελληνικό διαβατήριο είναι εθνικά έλληνας.
άσχετα αν είναι τούρκος,βλάχος , αρβανίτης/αλβανός,μακεδόνας,εβραίος,αρμένιος,τσιγγάνος...
3- η αμοιβαιότητα και η εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο παραγνωρίζεται στο έπακρο...
η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση οφείλει να παραβλέψει το ρατσιστικό οχετό...
να εξηγήσει στον ελληνικό λαό ότι δημοψήφισμα για ζητήματα που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι αντίθετο στην ευρωπαϊκή έννομη τάξη όπως ορίζεται από την ΕΣΔΑ...

Ανώνυμος είπε...

στην ελλάδα διαμένουν μόνιμα 100.000 άνθρωποι οι οποίοι από την γέννησή τους απέκτησαν την ελληνική υπηκοότητα.
αργότερα μετανάστευσαν στις Η.Π.Α όπου μετά απο ολιγόχρονη διαμονή απέκτησαν την αμερικανική υπηκοότητα , ως δεύτερη και δίχως να χάσουν την πρώτη/την ελληνική.
οι παραπάνω ψήφισαν στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, στα αντίστοιχα εκλογικά τμήματα της αμερικής στην ελλάδα.
παρομοίως στην ελλάδα διαμένουν μόνιμα 20.000 άνθρωποι οι οποίοι από την γέννησή τους απέκτησαν την ελληνική υπηκοότητα.
λόγω της μετανάστευσής τους στην Σουηδία σύντομα απέκτησαν και δεύτερη σουηδική υπηκοότητα ,δίχως να τους ζητηθεί να απορρίψουν την ελληνική από τις σουηδικές αρχές (σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία έλληνας πολίτης μπορεί να έχει περισσότερες ιθαγένειες,όπως συμβαίνει με πολλούς διάσημους έλληνες).
οι παραπάνω ψηφίζουν τακτικά στις σουηδικές εκλογές , σε σουηδικά εκλογικά κέντρα στην ελλάδα.
οι παραπάνω απέκτησαν την δεύτερη υπηκοότητα με βάση το σύγχρονο δίκαιο της ιθαγένειας/υπηκοότητας , το οποίο πέρα απο το ρατσιστικό δίκαιο του αίματος περιλαμβάνει και το μετανεωτερικό δίκαιο του εδάφους/κατοικίας.
η διενέργεια δημοψηφίσματος αποτελεί πρωτοβουλία ακροδεξιών και χουντικών δυνάμεων οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με την δημοκρατία και τον δημοκρατικό θεσμό του δημοψηφίσματος για κοινωνικά και πολιτικά θέματα , πλήν των σχετικών με τα ανθρώπινα δικαιώματα.
το σχετικό αίτημα οφείλει να απορριφθεί και για τους παραπάνω δημαγωγικούς και καιροσκοπικούς λόγους.
τέλος σχόλια χρήζοντα ψυχιατρικής αρωγής οφείλουν να μην δημοσιεύονται στο παρόν μπλόγκ, το οποίο έχει να ασχοληθεί με πολύ σοβαρά θέματα.
όπως το ζήτημα της παρέμβασης στην πολιτεία του νεοναζί χριστιανού μητροπολίτη της πόλης μας και του λαϊκού τραγουδιστή και ασιάτη τηλενομάρχη με αίτημα την απαγόρευση διαφήμισης στην ελλάδα του καζίνο φλαμίγκο από το γευγελή της μακεδονίας....!!!!!!
με απώτερο σκοπό την πρόκληση προβλημάτων στην γείτονα χώρα..
άλλη μία συμπεριφορά καλής γειτονίας της ελλάδος απέναντι στην μακεδονία...
ας ελπίζουμε να τα βλέπουν αυτά οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι και να καταλογίσουν σύντομα τις σχετικές ευθύνες...

PETROS είπε...

Στα διόδια έξω από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και στο δρόμο προς Κάϊρο, "στέκεται" με περηφάνεια η λέξη "ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ"
Η αναγραφή του ονόματος της πόλεως και στα Ελληνικά ήταν συλλογική απαίτηση των Αιγυπτίων Δημάρχων της περιοχής της Αλεξάνδρειας, προς τιμήν του Μεγάλου Αλεξάνδρου...
Μία αιχμηρή απάντηση όχι μόνο απέναντι στους ανιστόρητους γείτονες αλλά και στους γηγενείς μας...
Αλλά εδώ οι Ευρωλγούρηδες, ντρέπονται γι΄αυτό που είναι, καταργώντας την ιστορία τους ακόμα και την γλώσσα τους.
Πάλι καλά που υπάρχουν οι Αιγύπτιοι που είναι περήφανοι τουλάχιστον για τους δικούς μας προγόνους.

Ανώνυμος είπε...

Ο Άνθιμος θαυμαστής του Μίκη Θεοδωράκη!

Για μία ακόμη φορά ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος αναφέρθηκε στο κήρυγμά του στο «Κυπριακό», το «Μακεδονικό» και στο επικείμενο σχέδιο αφανισμού του ελληνισμού. Αφορμή στάθηκε η πρόσφατη επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη για τα λεγόμενα «εθνικά» θέματα της Ελλάδας, αποσπάσματα της οποίας και διάβασε
------------------------------------------------
η κατάντια του εθνικού συνθέτη και η πλήρης απομυθοποίησή του, ιδιαίτερα στα μάτια των αριστερών....

Ανώνυμος είπε...

η πατρίδα μας βιώνει μία μεγάλη οικονομική κρίση εξαιτίας του κρατισμού, του κρατικοδιαιτισμού ,ως αποτέλεσμα της εσωστρεφούς εθνικιστικής ιδεολογίας.
το γεγονός αυτό προκαλεί μεγάλη θλίψη σε όλους τους πολίτες που μοχθούν στον ιδιωτικό τομέα.ιδιαίτερα στους ιδιώτες Μακεδόνες οι οποίοι μόλις τα τελευταία χρόνια με την δημιουργία του ΑΣΕΠ έγιναν κατά ένα μέρος δημόσιοι υπάλληλοι.
η ευθύνη των κρατικοδίαιτων υπαλλήλων που ζούν με τα χρήματα τόσο του έλληνα όσο κυρίως του ευρωπαίου φορολογούμενου είναι πολύ μεγάλη , όπως οι παραπάνω εθνικιστές με το αζημίωτο οι οποίοι πρωτοστατούν στις κάθε είδους αντιμακεδονικές εκστρατείες...
οι Μακεδόνες παρά ταύτα θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να συμβάλλουν στην επαναφορά της πατρίδος μας σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου από την σημερινή προπτωχευτική κατάσταση που μας οδήγησαν οι έλληνες εθνικιστές και η εθνικιστική εσωστρεφής ιδεολογία.
οι Μακεδόνες μπορούν να αποτελέσουν ΓΕΦΥΡΑ της πατρίδας μας με τις πρώην ανατολικές χώρες οι οποίες προβάλλουν στο πολιτικό και οικονομικό ευρωπαϊκό προσκήνιο ...
εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους και μόνο για σκέψεις τρίτου βαλκανικού πολέμου που φαντασιώνονται οι έλληνες εθνικιστές.
υπενθυμίζοντας ότι στο σημερινό και στον αυριανό κόσμο θα επικρατεί η δύναμη των επιχειρημάτων και όχι το επιχείρημα της δύναμης...
που σημαίνει ότι θα αρθεί η αδικία του βίαιου διαμελισμού της Μακεδονίας!!!
αλλά και δευτερευόντως με τον διαμελισμό της Θράκης και της Ηπείρου...

Ανώνυμος είπε...

kathimerini.gr ,Hμερομηνία : 01-01-10

Προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη οι εορτασμοί των Ενόπλων Δυνάμεων

«Ο Μίκης Θεοδωράκης αποτελεί ένα ζωντανό μνημείο του Έθνους και όχι μόνο του Πολιτισμού μας», δήλωσε ο υπ. Άμυνας, κ. Βενιζέλος. Ο Μίκης Θεοδωράκης τόνισε πως «σε αυτή την ξεχασμένη γωνιά που λέγεται Ελλάδα συμβαίνουν θαύματα».
------------------------------------------------------------
άλλη μία απόδειξη αμετροέπειας και ματαιοδοξίας του αριστερού κρατικοδίαιτου εθνικιστή συνθέτη ...κρίμα...

Ανώνυμος είπε...

“Πάλι καλά που υπάρχουν οι Αιγύπτιοι που είναι περήφανοι τουλάχιστον για τους δικούς μας προγόνους.”

Δηλαδή, ντρέπονται για τους δικούς τους προγόνους; Η μήπως και η Αίγυπτος είναι Ελλάδα;

Ανώνυμος είπε...

Να αφησετε τους ανθρωπους ησυχους. Δικαιωμα τους ειναι να αισθανονται οπως θελουν και να δηλωνουν ό,τι θελουν. Σιγουρα καποιοι απο τους προγονους τους περασαν δυσκολα, αλλα αυτο που δηλωνουν σημερα ειναι περα για περα αληθινο. Αν ο Belo εχει την πετρια να μας κανει ολους μειονοτητα με το ζορι, δυστυχως θα τον απογοητευσουμε... Η ελληνικη γλωσσα και ο ελληνικος πολιτισμος παρεμεινε και παραμενει μεχρι σημερα, κάποτε υπηρξε και international πολυ πριν κατεβουν οι Σλαβοι και όλα αυτα χαρη σ εναν Μακεδονα, που τιμήθηκε από μια ομαδα Σλαβικων φυλων που κανει σαν 50αρα παρθενα που ψαχνει να βρει συζυγο για να τεκνοποιησει πριν η κλιμακτηριος της χτυπησει την πόρτα...
Η Ελλάδα, όπως όλα τα ευρωπαικα κρατη είναι κρατος ομοιογενες, γιατι πολύ απλα δημιουργηθηκε στις αρχες του 19ου αιωνα. Αντιθετα, κρατη όπως η ΠΓΔΜ που δημιουργηθηκαν στα τελη του 20ου, εχουν τεραστιο προβλημα εθνοτικο και αναζητησης ταυτοτητας. Μακεδόνες σκετο, Μακεδόνες νοτιοσλαβοι, Μακεδονες απογονοι του Αλεξανδρου, Grkomani, Srbomani, Μακεδονες με βουλγαρικο διαβατηριο και βουλγαρικη εθνικη συνειδηση, 1/4 Αλβανοι...
Αντι να ασχολειστε συνεχεια με την ταυτοτητα των αλλων, αποφασιστε τι απ ολα τα παραπανω ειστε για να ξερουμε κι εμεις. Είναι ευλογία να έχεις στα βαλκανια ξεχωριστη γλωσσα και γραφή που σε διαφοροποιει απ ολους τους άλλους και αυτη ηταν η μεγαλυτερη προσφορα του Αλεξανδρου σε μας. Αντιθετα εσεις είστε σαν χαμενοι... Πουθενα στην Ευρωπη δεν συμβαινει αυτό. Μονο τη Βοσνια μπορω να σκεφτω...

Ανώνυμος είπε...

03-01-10



Πολλαπλές αναγνώσεις μιας κρίσης
Του Λουκα Tσουκαλη*

Η οικονομική κρίση που περνάει η χώρα προσφέρεται για πολλαπλές αναγνώσεις. Αρκεί να θέλει ο αναγνώστης να αναζητήσει το νόημα πίσω από τις λέξεις. Αλλωστε, η οικονομία δεν λειτουργεί ποτέ σε πολιτικό ή κοινωνικό κενό.

Πολλοί εστιάζουν στο δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας και μένουν εκεί. Το κράτος ξοδεύει πολύ περισσότερα από όσα εισπράττει σε μόνιμη βάση. Αυτό προφανώς εξηγεί τη σταθερή αύξηση του συσσωρευμένου δημόσιου χρέους τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, με μια μεγάλη δημοσιονομική κρίση να αναλογεί σε κάθε δεκαετία.

Το κράτος είναι σπάταλο, αναποτελεσματικό και διεφθαρμένο. Λειτουργεί κυρίως με πελατειακά κριτήρια, εργαλείο στη διάθεση κομμάτων και πολιτευτών, με λιγοστές εξαιρέσεις, για την εξαγορά ψήφων και την αποσπασματική αντιμετώπιση μιας μάλλον δομικής ανεργίας. Τα υπέρογκα έξοδα του κράτους δεν είναι αποτέλεσμα γενναιόδωρης κοινωνικής πολιτικής, ούτε καν φιλόδοξων δημόσιων επενδύσεων.

Τα ελλείμματα είναι σαν ένα νόμισμα με δύο όψεις: μεγάλα έξοδα και λίγα έσοδα. Η είσπραξη φόρων (και ασφαλιστικών εισφορών) υστερεί σημαντικά λόγω της περιβόητης μαύρης οικονομίας, πολύ μεγάλης σε έκταση στην Ελλάδα, αν κρίνουμε με μέτρα ευρωπαϊκά και όχι τριτοκοσμικά. Στριμώχνονται πολλοί και διάφοροι εκεί, από τον μικρό επιχειρηματία που απασχολεί μέλη της οικογένειας και ανασφάλιστους μετανάστες, τον ελεύθερο επαγγελματία που υπερηφάνως φοροδιαφεύγει, μέχρι τον καταξιωμένο κοινωνικά (τη φωτογραφία του τη βλέπουμε συχνά στα περιοδικά που διαβάζει η καλή κοινωνία), ο οποίος ξεπλένει συστηματικά χρήμα στο μεγάλο οικονομικό πλυντήριο. Και ο οποίος, επίσης, μπορεί να εξαγοράζει, να διαβρώνει και να απειλεί. Αυτό το είδος άνθησε πολύ τα τελευταία χρόνια μετά την κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων στη γειτονιά μας και την απελευθέρωση των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών –τα δύο αίτια δεν συνδέονται υποχρεωτικά μεταξύ τους.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα συνοδεύεται και από ένα άλλο, πιο επικίνδυνο: το έλλειμμα της ανταγωνιστικότητας που καθρεφτίζεται στο ισοζύγιο πληρωμών της χώρας. Εισάγουμε, αλλά δεν εξάγουμε, γιατί έχουμε ολοένα και λιγότερα πράγματα που οι ξένοι θέλουν να αγοράσουν από εμάς στις τιμές που τα προσφέρουμε. Και τώρα πια δεν μπορούμε να προσφύγουμε στην υποτίμηση του εθνικού νομίσματος που μας ξελάσπωνε κάθε τόσο στη μεταπολιτευτική περίοδο. Η αναγκαία προσαρμογή γίνεται λοιπόν πολύ πιο δύσκολη και πολιτικά επώδυνη. Και τότε ξεπροβάλλουν λογιών λογιών ανίδεοι και ανεύθυνοι, που μας λένε τι καλά θα ήμασταν χωρίς ευρώ.

Σε μια κοινωνία με μεγάλες οικονομικές ανισότητες και άδικη μεταχείριση των πολιτών της, η συντεταγμένη πολιτεία διαθέτει περιορισμένη νομιμοποίηση να επιβάλει τις όποιες αποφάσεις της. Προσπαθεί και αυτή με τη σειρά της να εξαγοράσει συνειδήσεις, υποχωρεί άτακτα στην πίεση μεγάλων συμφερόντων και οργανωμένων ομάδων, ενώ αποδέχεται σιωπηρά τη σχετικότητα ενός κράτους δικαίου. Και έτσι, η ανομία νομιμοποιείται και διευρύνεται, προσφέροντας πεδίον δόξης λαμπρόν σε περιθωριακές ομάδες ή και κόμματα που φαντασιώνουν κινήματα και επαναστάσεις. Και η ανομία ανοίγει τον δρόμο για τη βία. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Ενα από αυτά το συναντάμε στα πανεπιστήμια της χώρας, όπου η φεουδαρχία της καθηγητικής έδρας έδωσε τη θέση της στην κομματοκρατία, μαζί με όλα τα ελληνικά παράγωγα, και με τη σειρά της έφερε την οχλοκρατία και την αυξανόμενη βία. Μερικοί μιλάνε ακόμη για άσυλο!

ευρωπαϊκή δημοκρατία είπε...

Οσο η οικονομία παρήγε ανάπτυξη, έστω και στρεβλή, και τα κομμάτια της πίτας μεγάλωναν συνεχώς, ακόμη και αν μοιράζονταν άδικα, το πολιτικό και κοινωνικό σύστημα είχε την ικανότητα να αναπαράγεται με σχετικά περιορισμένες προσαρμογές. Αγγίξαμε όμως τα όρια του μεταπολιτευτικού μοντέλου. Ο κόσμος αρχίζει να υποψιάζεται, μερικοί το έχουν ήδη εμπεδώσει, ότι οι παραγωγικές μας δομές, το κράτος, οι θεσμοί και η παιδεία μας υπολείπονται κατά πολύ του βιοτικού επιπέδου που κερδίσαμε τις τελευταίες δεκαετίες ξεπουλώντας τα οικόπεδα του παππού και της γιαγιάς ενώ φορτώναμε τα παιδιά μας με δυσβάστακτα χρέη και υποχρεώσεις.

Μαζί με τα οικονομικά ελλείμματα, υπάρχει σήμερα στη χώρα και ένα μεγάλο έλλειμμα αισιοδοξίας, ένας φόβος για το αύριο. Σε τέτοιες συνθήκες, είναι εύκολο να επικρατήσουν τάσεις συντηρητισμού και εσωστρέφειας σε μια απέλπιδα προσπάθεια διαφύλαξης των όποιων κεκτημένων αλλά και αναζήτησης αποδιοπομπαίων τράγων εντός και εκτός συνόρων. Οσοι έχουν τη συνήθεια να μετατρέπουν τον πατριωτισμό σε επάγγελμα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος. Συνεπικουρούν και άλλοι, ασχέτως πολιτικού χρώματος πλέον. Οι συνωμοτικές θεωρίες ανθούν. Στα δημόσια πράγματα, οι Οδυσσείς ήταν πάντα λίγοι και οι Καραγκιόζηδες πολλοί. Κάποιοι άρχισαν πάλι να ζητούν πιστοποιητικά εθνικοφροσύνης. Το αυγό του φιδιού δεν θέλει πολύ για να σπάσει. Και τότε, δεν θα έχουμε να κάνουμε μόνο με Καραγκιόζηδες.

Δεν φοβάμαι τόσο τον κίνδυνο μιας χρεοκοπίας, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Οταν φτάνεις στην άκρη του γκρεμού, αντιδράς για να σωθείς. Φοβάμαι πολύ περισσότερο τη διαιώνιση του φαύλου κύκλου, με τη χώρα να σέρνεται αδύναμη να αντιμετωπίσει χρόνια προβλήματα και παθογένειες. Θα συνεχίσουμε να βγαίνουμε στους δρόμους διεκδικώντας κεκτημένα που συνεχώς θα συρρικνώνονται, μερικοί θα διεκδικούν με τη βία το δικό τους μερίδιο της πίτας ή της απόλυτης αλήθειας, άλλοι θα ασχολούνται με το κυνήγι μαγισσών, ενώ τα πιο δυναμικά στοιχεία της κοινωνίας θα παίρνουν ξανά τον δρόμο για έξω. Δεν μας αξίζει, αλήθεια, μια τέτοια προοπτική. Για να αλλάξουμε όμως, πρέπει πρώτα να καταλάβουμε τι διακυβεύεται. Οι περισσότεροι στην κυβέρνηση φαίνεται να το έχουν καταλάβει – και μερικοί εκτός.

* Ο κ. Λουκάς Τσούκαλης είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ.

---------------------------------------------------------
οσοι χρεωκόπησαν την ελλάδα με τον κρατικοδίαιτο εθνικισμό με τα χρήματα των φορολογουμένων ελλήνων αλλά κυρίως ευρωπαίων θα πρέπει να καταδικασθούν για εσχάτη προδοσία για τις ανθελληνικές και αντιπατριωτικές τους ΠΡΑΞΕΙΣ...
όσοι συντηρούν τον στρατιωτικό αιμορραγικό ανταγωνισμό με τη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Τουρκία πρέπει να λογοδοτήσουν...
οσοι μας φέρνουν σε αντίθεση με όλο τον πολιτισμένο κόσμο εξαιτίας της νεοναζιστικής και ρατσιστικής άρνησης του μακεδονικού έθνους,της μακεδονικής γλώσσας, του ανεξάρτητου κράτους της Δημοκρατίας της Μακεδονίας θα πρέπει να τιμωρηθούν αυστηρά, και όχι μόνο ο γνωστός θίασος των μακεδονομάχων/μακεδονοφάγων...

ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ Ο ΔΙΚΑΙΟΚΡΑΤΗΣ είπε...

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΣΧΗΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΝΤΙΜΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΑΝΕΧΘΗΚΑΝ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ...!!!
ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΟΙ ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ ΘΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΛΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥΣ.
ΟΛΑ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΚΡΑΤΗ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ Η ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ-ΒΕΛΓΙΟ,ΕΛΒΕΤΙΑ,ΙΣΠΑΝΙΑ,ΣΟΥΗΔΙΑ,ΓΑΛΛΙΑ.
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΥΤΟ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗ ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗΣ, ΠΟΛΥΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΉΣ,ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΙΚΗΣ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ.
ΜΕ ΤΗ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΔΕΙΚΤΗ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΑΣΧΕΤΩΣ ΤΗΣ ΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΟΥ.
ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ , ΟΠΟΥ Η ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΗ ΩΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ.
ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΠΙΣΗΜΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΟ ΠΛΟΥΤΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ, ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΝΟΤΙΟ 51% ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΜΟΝΟ ΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΟΤΗΤΑ...
ΟΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΔΩ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΤΟΥΣ ΘΕΩΡΕΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΛΛΑ ΤΑ ΕΚΕΙ ΑΔΕΛΦΙΑ ΚΑΙ ΞΑΔΕΛΦΙΑ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΠΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥΣ ΤΑ ΘΕΩΡΕΙ " ΜΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟ ΓΕΝΟΣ "...
Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ...
ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΦΑΙΟΚΟΚΚΙΝΟΥ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟΥ ΜΠΛΟΓΚ...
ΤΩΝ ΚΑΡΑΤΖΑΦΥΡΕΡ,ΤΩΝ ΣΑΜΑΡΑΔΩΝ, ΤΩΝ ΑΝΘΙΜΩΝ,ΤΩΝ ΨΩΜΙΑΔΗΔΩΝ,ΤΩΝ ΚΑΡΓΑΚΩΝ, ΤΩΝ ΠΑΠΟΥΛΙΑΔΩΝ,ΤΩΝ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΔΩΝ....

Ανώνυμος είπε...

Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική

Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική.
το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου...
Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου...
Εκεί σπάροι και πέρκες
ανεμόδαρτα ρήματα
ρεύματα πράσινα μες στα γαλάζια
όσα είδα στα σπλάχνα μου ν' ανάβουνε
σφουγγάρια, μέδουσες
με τα πρώτα λόγια των Σειρήνων
όστρακα ρόδινα με τα πρώτα μαύρα ρίγη...
Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου, με τα πρώτα μαύρα ρίγη...
Εκεί ρόδια, κυδώνια
θεοί μελαχροινοί, θείοι κ' εξάδελφοι
το λάδι αδειάζοντας μες στα πελώρια κιούπια.
Και πνοές από τη ρεμματιά ευωδιάζοντας
λυγαριά και σχίνο
σπάρτο και πιπερόριζα
με τα πρώτα πιπίσματα των σπίνων
ψαλμωδίες γλυκές με τα πρώτα-πρώτα Δόξα Σοι...
Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου, με τα πρώτα-πρώτα Δόξα Σοι!..
Εκεί δάφνες και βάγια
θυμιατό και λιβάνισμα
τις πάλες ευλογώντας και τα καριοφίλια
στο χώμα το στρωμένο με τ' αμπελομάντιλα ,
κνίσες, τσουγκρίσματα
και Χριστος Ανέστη
με τα πρώτα σμπάρα των Ελλήνων!
Αγάπες μυστικές με τα πρώτα λόγια του Ύμνου...
Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου, με τα πρώτα λόγια του "Υμνου !..

Οδυσσεας Ελυτης, Αξιον εστι


Αυτα... Και νομιζω ότι όλος ο υπολοιπος κόσμος έχει εκφρασει προ πολλου τη γνωμη του για τον Μ. Θεοδωράκη. Η δική μου η γνώμη όπως και η γνωμη του κάθε Ανωνυμου ή ασημου επωνυμου ειναι περιττη. Κι όπως ειπε κι ο Ζ. Πεταν: "Ο κριτικός είναι ένας ευνούχος στο χαρέμι της τέχνης"

Ανώνυμος είπε...

Σαφώς και τη εκφράζει καθημερινά τη απαξία για τον Θεοδωράκη των ύστερωνχρίονωνκαι δή τον σημερινό.
η ματαιοδοξία είναι σαντο κρασί που γίνεται με την πάροδο των χρόνωνξύδι..
η υστεροφημία αντίθετα σαν το κρασί που με τη πάροδο των χρόνων αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη αξία.
αυτό ισχύει και για την ματαιοδοξία του Μίκη που η στάση του και η απαίτησή του να βραβεύεται από τον πρόεδρο της δημοκρατίας και εθνικιστή φίλο του μέχρι το συνοικιακό σωματείο έχει ξεπεράσει κάθε όριο..
τώρα δε με τις ευλογίες του μακεδονοφάγου Ανθιμου Ρούσα από την Πελλοπόνησο/Μωριά-μόρε στα μακεδονικά θάλασσα

Ανώνυμος είπε...

Ο ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ


Καλά μωρέ για ποιόν Θεοδωράκη μιλάτε αυτός ξεκούτιανε τελείως για την Ελλάδα θα ήταν προτιμότερο να τον δέσουν και να τον φιμώσουν γιατί με τις βλακείες που άρχισε και λέει τα τελευταία χρόνια μόνο κακό κάνει στην Ελλάδα. Βλέπε Κωνσταντίνο Καραμανλή στα τελευταία του ήταν περίγελος των ξένων


Και κάτι ακόμα για τους πολέμιους των μακεδόνων του αιγαίου
Παιδιά σταματήστε να πολεμάτε τους μακεδόνες μας , ναι υπάρχουν όπως υπάρχουν και όλοι οι άλλοι (αρβανίτες ,Βλάχοι, τσιγγάνοι, τούρκοι , ρώσοι δηλ. μεταλαγμένοι πόντιοι. Ασιάτες κάποι απο αυτούς μεταλαγμένοι πόντιοι, ασιάτες Καραμανλήδες το ίδιο κ.α.Η πατρίδα μας μην γελιόμαστε είναι ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ και όλοι εμείς που ήρθαμε με την ανταλλαγή αυτούς τους ανθρώπους αν μη τι άλλο θα έπρεπε να τους όχι μόνο να τους αναγνωρίζουμε αλλά και να τους σεβόμαστε Γιατί εμείς ήρθαμε στην γη τους και όχι αυτοί
Αυτά που έκαναν οι τούρκοι στον τόπο μας σε μάς και μας πονάει ακόμα
Τώρα εμείς γιατί συμπεριφερόμαστε πολλές φορές σε αυτούς τους ανθρώπους σαν τούρκοι ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ ΛΙΓΑΚΙ






ΝΑΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΕΝΑ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ