Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

2 Ιουλ 2010

«Καλύτερα: τα λεφτά μας για τον λαό μας»



«Καλύτερα: τα λεφτά μας για τον λαό μας»
Πολιτική διαφημιστική αφίσα αυστριακού άκρο-δεξιού κομματος.

Οπως μπορούμε όλοι να αντιληφθούμε, ειδικά οι ακροδεξιοί ποντάρουν στα αντί-ελληνικά αισθήματα που διακατέχουν πολλούς ευρωπαίους πολίτες τον τελευταιο καιρό. Η εντύπωση που έχει περάσει στους ευρωπαίους συμπολίτες μας στην ΕΕ είναι ότι οι Έλληνες τους εκμεταλλεύονται «εις υγεία του κορόιδου» και δεν υπάρχει μηχανισμός στην ΕΕ να τους τιμωρήσει για τις «λαμογίες» τους. Πιστεύουν επίσης ότι η ατιμωρισία που επικρατεί στην Ελλάδα, θα γίνει θεσμός και την ΕΕ, για πολιτικούς και άλλους παράγοντες. Οι ευρωπαίοι ακροδεξιοί δεν χάνουν ευκαιρία να προβάλλουν τους Έλληνες με αυτόν τον τρόπο για να τα «πάρουν στο κρανίο» οι ψηφοφόροι και να στραφούν υπέρ τους, στις εκλογές.
Στην Ελλάδα, αντί να επικρατήσει κάποιος προβληματισμός γι’ αυτήν την κατάσταση, η αλαζονεία των Ελλήνων για την σπουδαιότητα τους λόγω «προγόνων», δεν έχει τέλος. Εάν συνεχιστεί αυτή η συμπεριφορά, πολύ σύντομα δεν θα μπορούμε να ταξιδεύουμε στην ΕΕ γιατί οι Έλληνες θα είμαστε ένα είδος «κόκκινο πανί» για τους εταίρους μας.

26 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι ακροδεξιοί, όλων των εποχών και απανταχού γης, συνηθίζουν να απευθύνονται στις κοινωνικές ομάδες με το χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης.
Που είναι το παράξενο?

Ανώνυμος είπε...

Οχι μπελο δεν μπορουμε ν ασχοληθουμε με το τι θα πει και τι θα κανει το καθε ακροδεξιο κομμα και ψηφοφορος. Ετσι κιαλλιως κανεις δεν τους υπολογιζει -εκτος απο την πγδμ- οπου ανθει η ακροδεξια. Ουτε με το τι θα γραψει η Bild -η γερμανικη esrpesso δηλαδη, ούτε με το τι προσπαθεις να περασεις εσυ. Οι ακροδεξιοι, απο τους ακραιους ταλιμπαν μεχρι τους νεοναζι πονταρουν παντα στο φοβο και την αμορφωσια. Προσπαθουν να τρομαξουν τον κόσμο με μεσα απροσφορα να τρομαξουν τον εχοντα ενα minimum λογικης. Ο κόσμος τους τρομοκρατειται πιστευοντας ότι το κρατος χαριζει χρηματα στους ξενους, ενω στην ουσία δεν ειναι σε θεση να διακρινουν τη δωρεα απο το δανειο (κεφαλαιο και τοκοι). Γιατι για επενδυση προκειται. Η ιρλανδια χθες βγηκε και επισημα απο την υφεση. Δυστυχως οι χωρες της ηπειρωτικης Ευρωπης, που ζουν απο την αυτοκινητοβιομηχανια και τη βιομηχανία του πολεμου δεν θα βγουν ευκολα απο την κριση, ιδιως τωρα που τα πλειοψηφικα πακετα γνωστων αυτοκινητοβιομηχανιων αγοραστηκαν απο κινεζικες-αμερικανικες-ιαπωνικες πολυεθνικες, ενω στο "νομιμο" εμποριο όπλο αρχισε να μπαινει δυναμικα και η Ρωσία με τεχνογνωσια και υλικα που κανεις δεν περιμενε.
Είμαστε περηφανοι για τους προγόνους μας, όχι τοσο εκεινους της αρχαιας εποχης, αλλα της πιο συγχρονης που δεν ακολουθησαν το παραδειγμα της περιοχης που αργοτερα θα γινοταν το κρατος της ΠΓΔΜ και δεν συνεργαστηκε με εκεινες τις χωρες οι οποιες καθε φορα που αντιμετοπιζουν οικονομικα προβληματα αιματοκυλουν την Ευρωπη και τους παρατρεχαμενους τους -επαγγελματιες ανθελληνες και υποστηριχτες πρωην ναζιστικου κυβερνόντος κομματος χωρας των βαλκανιων.
Γιατι αν τα μελουμενα ειναι παραπλησια των συμβεβηκοτων (όπως ελεγε ο λαμπρος θουκυδιδης) με το BMRO και τους φανατισμενους υποστηριχτες του μαλλον θα πρεπει ν αρχισουμε να αποθηκευουμε κονσερβες.... Ελπιζω να μην το κοψεις κι αυτο. Τοσο κοπο εκανα να το γραψω.

Ανώνυμος είπε...

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αθώωσε τον φιλέλληνα πρωθυπουργό της πολιτείας της Νότιας Αυστραλίας, Μάικ Ραν, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για ρατσισμό σε βάρος του λαού της ΠΓΔΜ. Ο κ. Ραν είχε κατηγορήσει την ΠΓΔΜ ότι "κλέβει την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας".

Μιλώντας πέρσι στο Ελληνικό Φεστιβάλ της Αδελαίδας, ο κ. Ραν κατηγόρησε, παράλληλα, τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ ότι "εξάπτει τα πάθη κατά επικίνδυνο τρόπο και δημιουργεί ένταση με την Ελλάδα".

Εναντίον του πολιτειακού πρωθυπουργού κινήθηκε η παροικία των καταγόμενων από την ΠΓΔΜ κατοίκων της Νότιας Αυστραλίας, που έκανε καταγγελία στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η δικαστής Κάθριν Μπράσον, ο οποίος εξέτασε την καταγγελία, είπε ότι αυτή "στερείται ουσίας".

Ο ίδιος ο κ. Ραν είπε ότι "μισεί τον ρατσισμό" και η κριτική του δεν στρεφόταν εναντίον του λαού της ΠΓΔΜ, αλλά εναντίον της πολιτικής που εφαρμόζει το καθεστώς των Σκοπίων.

Ο κ. Ραν δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα υπερήφανος όσον αφορά τη στάση του στα θέματα του ρατσισμού, του πολυπολιτισμού και της ανεκτικότητας εθνοτικών διαφορών.

"Αλλά κανείς δεν θα μπορέσει να με φιμώσει και να εκφράζω ευθαρσώς την άποψή μου πάνω σε θέματα ιστορικής αλήθειας", τόνισε.

Ο κ. Ραν, εδώ και χρόνια, υποστηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο τις ελληνικές θέσεις για τη Μακεδονία και την Κύπρο, προκαλώντας την οργή κατοίκων της Αυστραλίας που κατάγονται από την Τουρκία και την ΠΓΔΜ.

Ο κ. Ραν αναθέρμανε την υπόσχεσή του στους ελληνικής καταγωγής ψηφοφόρους του, ότι θα «συνεχίσει με συνέπεια και χωρίς περιστροφές να υποστηρίζει το σκοπό» τους.

Ο κ. Ραν είχε δηλώσει παλαιότερα πως "η Μακεδονία είναι τόσο ελληνική όσο και η Ακρόπολη" .


H αποψη εκπροσωπου μη ακροδεξιου κομματος που προφανως ο ιδιοκτητης αυτου του μπλογκ δεν θα δημοσιευε ποτε, αφου κατι τετοιο θα συνιστουσε διαφημηση αποψεων μη φασιστικων τις οποιες ενας του συναφιου της ακρας δεξιας δεν μπορει να αντεξει. Διοτι οι απανταχου φασιστες ειναι κωλος και βρακι. Το βρακι φυσικα ειναι η ευρωπαϊκη ακρα δεξια.

Ανώνυμος είπε...

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010
Διαφωνίες από Σλοβακία για το πακέτο στήριξης της Ελλάδας
Η νέα κυβέρνηση της Σλοβακίας δεν υποστηρίζει το πακέτο στήριξης της Ελλάδας και επιθυμεί να επαναδιαπραγματευθεί το ύψος της συνεισφοράς της χώρας σε αυτό, φέρεται να δήλωσε η πρωθυπουργός Ιβέτα Ραντίκοβα στο τηλεοπτικό κανάλι Sme-TV.
Λίγες ημέρες πριν αναλάβει και επίσημα την εξουσία, η Ραντίκοβα τόνισε πως"Δεν θα υποστηρίξουμε αυτό το δάνειο στο κοινοβούλιο" προσθέτοντας ότι η προηγούμενη επικύρωση δεν θα ισχύει εάν δεν εγκριθεί εκ νέου.

Χαρακτήρισε την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, τεράστια υποχρέωση για τη Σλοβακία, καθώς τόνισε πως τα 4,4 δισ. που θα προσφέρει αναλογούν στο ¼ του προϋπολογισμού της.

"Δεν υποστηρίζαμε αυτή την απόφαση και δεν ρωτηθήκαμε" ανέφερε.

"Δεν θεωρούμε ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Οικονομικής Σταθερότητας είναι μια καλή λύση και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες που θα αφορούν το ύψος του ποσού που θα πρέπει να καταβληθεί από τη Σλοβακία" κατέληξε στις δηλώσεις της.


(Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

1 σχόλιο. Σχολιάστε!Πρώτη σελίδα Προηγούμενη 1 Επόμενη Τελευταία σελίδα 1 Ο/Η ΚΩΣΤΑΣ έγραψε: (πριν 1 ώρα)
Μεχρι και οι πρωην κομμουνιστες οι ποιναλεοι δεν μας εμπιστευονται.

Ρε που καταντησατε Ελληνες διεφθαρμενοι.

Φοβος και τρομος καπελωματων και ελεγχομενης πτωχευσης.

Καλοι μου διεφθαρμενοιιιιιιι, οπως θα ελεγε και ο Βεγγος

Ανώνυμος είπε...

Poor macedonia
GORAN RIZAOV AND DANICA TUNTEVSKA

10.06.2010 @ 20:45 CET

Among all the countries of the former Yugoslavia, Macedonia comes out bottom in terms of wages and purchasing power. Although foodstuff in the country is cheaper than in the European Union, the average salary of €331 is hardly enough to cover a monthly budget for food and drinks.

The wage differences between the poorest and the richest countries of the region are substantial. In Serbia, the average monthly income of €340 is slightly higher than in Macedonia. The standard Montenegrian has €451 at his or her disposal, Croats earn €743 a month and Slovenes, the only EU-members of the Ex-Yu federation, have an average salary of €935.


Macedonian flag - the country is the poorest of the former Yugoslav countries (Photo: European Commission)
Print
Comment article
Experts say that the Macedonian figure is not a sufficient indicator of the population's purchasing power. A comparison of food prices among countries with higher and lower incomes are likely to show that the affordable quantities are similar. But the comparison with non-nutrition products is striking.

http://waz.euobserver.com/887/30262

bb είπε...

Ο λόγος που ανάρτησα την φωτογραφία είναι για να τονίσω το γεγονός ότι οι άκρο-δεξιοί της ΕΕ εκμεταλλεύονται πολιτικά μια γενική αίσθηση αποδοκιμασίας που υπάρχει στην πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών για τους Έλληνες, ενώ οι τελευταίοι κάνουν ότι μπορούν για να επιβεβαιώσουν τους άκρο-δεξιούς.
Όσο για φράσεις τύπου «δεν μας νοιάζει τι λένε οι Ευρωπαίοι», είναι στα πλαίσια της αλαζονείας που ανέφερα στην ανάρτηση.

Ανώνυμος είπε...

πρόκειται για απόψεις ευρέως διαδεδομένες και πλειοψηφούσες στην Ε.Ε...
απλώς οι ακροδεξιοί τις υπερτονίζουν και τις κάνουν κεντρικό πολιτικό τους σύνθημα...
το ερώτημα βέβαια δεν είναι ποιός το λέει αλλά το τι λέει....
μήπως δηλαδή δεν είναι αλήθεια ότι τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων κατασπαταλήθηκαν σε ελληνικά θαλασσοδάνεια , τα οποία δεν πρόκειται ποτέ να εξοφληθούν...???
αυτό δεν είναι επένδυση...
είναι πολιτική αλληλεγγύη αυτοκτονίας...!!!
η δε άποψη του Ράν σαφώς και είναι ψευδής και ανέντιμη με κίνητρο τους εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους των ελλήνων της νότιας αυστραλίας...

Ανώνυμος είπε...

Αναγνώριση των Βλάχων στην Αλβανία ως Ρουμάνους ζήτησε ο πρόεδρος της Ρουμανίας
Submitted by Θεόδωρος Ορέστης on Fri, 11/06/2010 - 00:14
Βαλκάνια

Πέμπτη, 10 Ιούνιος 2010 12:01
Την αναγνώριση των Βλάχων της Αλβανίας ως ρουμάνικη εθνική μειονότητα ζήτησε χθες ο πρόεδρος της Ρουμανίας κατά την διάρκεια επίσημης επίσκεψης στα Τίρανα. Ο Ρουμάνος πρόεδρος, Τραϊάν Μπασέσκου, κατά την συνάντησή του με τον Αλβανό ομόλογό του, Μπαμίρ Τόπι, υποστήριξε ότι οι Βλάχοι θα πρέπει να απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα που απολαμβάνει η "αντίστοιχη" αλβανική μειονότητα στην Ρουμανία.

Ο Τόπι από την πλευρά του επικαλέστηκε τις καταγραφές του συμβουλίου της Ευρώπης που αναγνωρίζουν τους βλάχους ως ανεξάρτητη εθνο-γλωσσική κοινότητα.
Ο Μπασέσκου, επανέλαβε την αμετάβλητη στάση της χώρας του για μη αναγνώριση του Κοσόβου.
Κατά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Μπασέσκου στα Τίρανα, υπογράφηκε «μνημόνιο κατανόησης στους τομείς των επικοινωνιών και της τεχνολογίας της πληροφορικής» καθώς και «πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ λιμένων».

http://nenanews.eu/politics/636-baseskutirana.html

Ανώνυμος είπε...

Η Ζάντρουγα πότε θα ξαναβγεί??

Ανώνυμος είπε...

Ποια από τα τοπωνύμια δε βρίσκονται στην Ελλάδα;
quiz-QUIZ-ΚΟΥΙΖ-κουιζ-quiz-QUIZ-ΚΟΥΙΖ-
"Τούτα τα χώματα ποιος τα πατάει;"

Ποια από τα παρακάτω τοπωνύµια εντοπίζονται εντός των ορίων
του ελληνικού κράτους και δη στο νοµό Ιωαννίνων και ποια σε άλλα
βαλκανικά κράτη;



Ντάκοβο
Κεράσοβο
Βρίστοβο
Ριάχοβο
Μέτσοβο
Κρύφοβο
Κόσοβο
Μπέροβο
Μπούκοβο
Καπέσοβο
Γκρίμποβο
Κουμάνοβο
Τέροβο
Τέτοβο
Ντρούγκοβο
Τσεπέλοβο
Σρμπίνοβο
Ρουσίνοβο

Απαντήστε και κερδίστε... super δώρα!!!


1ο Βραβείο:
Ποιητική συλλογή του Ανώνυµου Ελληναρά µε τίτλο “Μειονότητες; Ποιές Μειονότητες;”
2ο Βραβείο:
DVD µε dolby surround + extras, της ταινίας “Τι Έκανες στη Σρεµπρένιτσα Θανάση;”, συµπαραγωγής ΥΠΕΞ-Εκκλησίας της Ελλάδος.
3ο Βραβείο:
Ένα πλήρες σετ εθνοκαθαριστικών προϊόντων “Σλόμπο”.
4ο Βραβείο:
Μια µέρα µε τους stars Μλάντιτς-Κάρατζιτς στις εξωτικές βίλες του Βελιγραδίου, προσφορά του “Συνδέσµου Ελληνοσερβικής Φιλίας” - παράρτηµα Ιωαννίνων.
5ο Βραβείο:
∆ωρεάν µετάβαση για 2 άτοµα στο επόµενο συλλαλητήριο για την ελληνικότητα της Μακεδονιάς, προσφορά της Νοµαρχίας Θεσσαλονίκης.


--------------


Απαντήσεις:
Ελλάδα: Κεράσοβο, Βρίστοβο, Ριάχοβο, Καπέσοβο, Τσεπέλοβο, Γκρίμποβο, Κρύφοβο, Τέροβο, Μέτσοβο. (χάρτης του Νομού Ιωαννίνων)
Κροατία: Ντάκοβο
Κόσοβο/Σερβία: Κόσοβο
Δ της Μακεδονίας/ΠΓΔΜ: Ρουσίνοβο, Μπέροβο, Μπούκοβο, Ντρούγκοβο, Σρμπίνοβο, Κουμάνοβο, Τέτοβο.

bb είπε...

Mercer: Skopje one of Cheapest Cities in the World...


Friday, 02 July 2010

Skopje, Macedonia's capital, is one of the cheapest cities in the world and the region, shows the survey conducted by US consulting company Mercer. The Macedonian capital ranks 197th out of 200 global cities ranked according to living costs.

Sarajevo ranked 196th, Ljubljana 137th, Zagreb 71st, while Tirana is the cheapest city at 200. Mercer’s survey includes prices of 200 products and services, including electricity, water supply, municipal, transport and food bills as well as basic costs necessary for households and entertainment.


http://macedoniaonline.eu/content/view/15903/2/

Επιπλέον οι Μακεδόνες, αντίθετα με τους Έλληνες, δεν χρωστάνε τα μαλλιοκέφαλα τους σε όλο τον κόσμο! Τώρα, πως είναι δυνατόν οι Έλληνες να θεωρούν ότι είναι πλουσιότεροι, αυτό είναι ένα από τα..... σχιζοφρενικά αυτού του λαού!

Ανώνυμος είπε...

Δεκαετίες αργότερα, το 2000, ο Δήμος Βεγορίτιδας, έπειτα από αίτημα των ιδιοκτητών, ζήτησε την τακτοποίηση του θέματος και στη συνέχεια η Νομαρχία Πέλλας πρότεινε τη ρύθμισή του κατά παρέκκλιση των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας, με τη μέθοδο του διαχωρισμού των μεριδίων. Το 2005 συντάχθηκε και σχετικό τοπογραφικό διάγραμμα, το οποίο κατατέθηκε αρμοδίως.

Στην επίμαχη απόφαση ο κ. Κοντός, κρίνοντας ότι «η διαμορφωθείσα κατάσταση, λόγω της παρόδου αρκετού χρόνου, δεν μπορεί σήμερα να ανατραπεί» και ότι «η επίλυση του ζητήματος αυτού με τις ισχύουσες διατάξεις της αγροτικής νομοθεσίας δεν είναι επιτρεπτή», αποφάσισε, «κατά παρέκκλιση των ορισμών των κείμενων διατάξεων» την παραχώρηση των οικοπέδων σε κάθε ενδιαφερόμενο, στέλνοντας την απόφαση στο οικείο υποθηκοφυλακείο. Ουσιαστικά, αντί της προτεινόμενης λύσης από την Αυτοδιοίκηση, ο κ. Κοντός παραχώρησε γη που δεν ήταν καν στην αρμοδιότητά του, αλλά σε εκείνη του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και ιδιωτών!

Ο τότε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, δίχως να λάβει υπόψη του την Πολεοδομία που είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις της, αλλά και τον δασάρχη, που σημείωνε ότι η έκταση απετελείτο από δάση, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, αλλά και το ίδιο το Δημόσιο (!), δημιούργησε στα χαρτιά αναρμοδίως έναν νέο οικισμό 800 στρεμμάτων με οικόπεδα 80 στρεμμάτων!

Τρία χρόνια αργότερα και με το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου να κλονίζει την κυβέρνηση του κ. Κ. Καραμανλή , ο κ. Κοντός ανακάλεσε τη συγκεκριμένη απόφαση. Είχε προηγηθεί η Επιτροπή Δασικών Αμφισβητήσεων, η οποία απεφάνθη ότι η εν λόγω έκταση «έχει δασική μορφή» και ότι ως εκ τούτου δεν υπάγεται στις νομοθετικές ρυθμίσεις επίλυσης ιδιοκτησιακών ζητημάτων σε κατεχόμενες αγροτικές εκτάσεις. Μάλιστα το διορθωτικό ΦΕΚ κλείνει αναφέροντας ότι στην προηγούμενη απόφαση του (ίδιου του) κ. Κοντού «δεν είχε γίνει ο χαρακτηρισμός των υπό ρύθμιση εκτάσεων από το αρμόδιο όργανο και επομένως πεπλανημένα (!)θεωρήθηκε ότι αυτές είχαν αγροτικό χαρακτήρα». Είχε προηγηθεί βέβαια η έντονη αντίδραση μεριδιούχων τους οποίους είχαν αφήσει έξω από τη συμφωνία και, φυσικά, η καταγγελία τους.

http://www.tovima.gr
------------------------------------------------------------------------------------------
άμεσα να επιστραφεί η ακίνητα περιουσία του Πατήματος του Οστρόβου/Αρνισσας του Δήμου Έδεσσας καθώς και η ελληνική υπηκοότητα στους ΒΛΑΧΟΥΣ και τους απογόνους τους, μετανάστες στη Ρουμανία καθώς και στους λοιπούς ΒΛΑΧΟΥΣ δικαιούχους, με ελληνική υπηκοότητα...!!!

Ανώνυμος είπε...

Ο «πεπλανημένος» πρώην υπουργός
Πώς ο κ. Αλ. Κοντός ανακάλεσε μια εσφαλμένη απόφασή του όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΕΚΙΜΟΓΛΟΥ | Σάββατο 3 Ιουλίου 2010
Μετά τους «παραπλανηθέντες υπουργούς», ήρθε και ο «πεπλανημένος» . Το δάσος... οικόπεδο «βάφτισε» στην Πέλλα το 2005 ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλ. Κοντός, παραχωρώντας γη που δεν ανήκε καν στην αρμοδιότητα του υπουργείου του και αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις τόσο των πολεοδομικών όσο και των δασικών υπηρεσιών. Τελικώς ο κ. Κοντός ανακάλεσε την «γκάφα» του το 2008, τις ημέρες που αποκαλυπτόταν το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου!

Η επίμαχη έκταση, συνολικού εμβαδού 15.000 στρεμμάτων, ονομάζεται Πάτημα ή αλλιώς Πατενίτσα και βρίσκεται στον Δήμο Βεγορίτιδας, του Νομού Πέλλας, αποτελούμενη, σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, από καλλιεργήσιμες και βοσκήσιμες εκτάσεις, αλλά και από έκταση για συνοικισμό.

Το 1920 οι κάτοικοι της περιοχής αγόρασαν τα μερίδια των Σουλεϊμάν Μπέη, Αχμέτ Εφέντη και άλλων, στους οποίους ανήκαν τα 2/7 του κτήματος (περίπου 4.285

στρέμματα). Η εν λόγω έκταση χωρίστηκε σε 72 μερίδια, ένα για κάθε μεριδιούχο. Η οικοπεδική έκταση ανερχόταν σε ένα στρέμμα για όσους ήταν κύριοι ολόκληρου μεριδίου (περίπου 60 στρέμματα) και μισό στρέμμα γι΄ αυτούς που διέθεταν μισό μερίδιο (περί τα 30 στρέμματα).

Το 1932 οι εκτάσεις κηρύχθηκαν απαλλοτριωτέες και εκδικάστηκαν υπέρ προσφύγων από την τότε Επιτροπή Αποκαταστάσεως Προσφύγων. Ωστόσο λόγω των κατοπινών πολεμικών γεγονότων οι περισσότεροι από τους μεριδιούχους- περί τα 52 άτομα- εγκατέλειψαν τις εκτάσεις τους και εγκαταστάθηκαν στη Ρουμανία. Ο οικισμός είχε εγκαταλειφθεί. Τα κτήματα περιήλθαν στο Δημόσιο ως ανήκοντα σε φυγάδες. Σύμφωνα με το «ένοχο» ΦΕΚ, οι υπόλοιποι μεριδιούχοι και οι κληρονόμοι τους συνέχισαν να κατέχουν τις εκτάσεις τους, οι οποίοι σποραδικά επισκέπτονταν τον οικισμό για τις καλλιέργειές τους. Ουσιαστικά οι κύριοι της γης ήταν το Δημόσιο και οι λιγοστοί εναπομείναντες ιδιώτες.

Ανώνυμος είπε...

Macedonia Leads World Unemployment Study
Skopje | 25 June 2010 | Sinisa-Jakov Marusic


SkopjeMacedonia’s unemployment rate of 33.8 percent is the highest in the world, according to a study conducted by the well-known internet economic portal 24/7 Wall St.

The internet portal listed the 15 nations with the highest unemployment in the world, and Macedonia ranks as the only country with over 30 per cent unemployment. It is followed by Armenia with 28.6 per cent, Algeria with 27.3 per cent and the West Bank and the Gaza Strip with 25.7 per cent.

Joining Macedonia from the Balkan region are Bosnia and Herzegovina, which takes fourth place with 23.4 per cent unemployment, and Croatia, which is ranked as number 13 with 14.8 percent unemployment.

"The first thing that is likely to strike the reader is that most of the nations with high unemployment rates have fairly young governments. They were, usually, either colonies of larger countries or provinces of existing nations that have gained independence," the portal notes.

It also adds that war-torn countries generally have higher unemployment rates because of ruined infrastructure and displaced population.

The portal gathered data from various sources, including the International Monetary Fund, the United Nation’s International Labour Organization, and the CIA World Factbook.

Macedonia gained its independence from former socialist Yugoslavia, SFRY in the early 1990s. The country’s industry, which at that time was largely oriented towards meeting the needs of the federal state, sustained a serious blow with the closing of markets. During the painful process of privatization that followed many state owned companies shut their doors permanently.

http://www.balkaninsight.com/en/main/news/29047/

bb είπε...

Ανώνυμε 4:59, ρώτα να μάθεις εάν όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις στην Μακεδονία ασφαλίζουν το προσωπικό τους, πρώτα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι η διαφθορά όχι η πλασματική ανεργία.


Ohrid, 30 June 2010 (MIA) - Minister of Labor and Social Policy Xhelal Bajrami expressed belief Wednesday the establishment of an economic-social council would contribute to the reduction and mitigation of economic crisis effects, primarily in preventing the release of workers and reduction of high unemployment rate in Macedonia.
"We hope the measures we are undertaking and the future ones will contribute to reduction of unemployment. Numbers released by the Statistical Office are not real, since we are facing a more serous problem - grey economy - which needs to be uprooted", said Minister Bajrami at the sidelines of regional tripartite conference on topic "Role of Economic-Social Councils in Time of Crisis", organized by the International Labour Organization (ILO) June 30-July 1 in Ohrid.
He added the council's establishment should wait, so that the anti-crisis package includes certain proposals by trade unions that could contribute to the reduction of the high unemployment rate. ik/fd/14:48
http://www.mia.com.mk/default.aspx?vId=75135402&lId=2&pmId=501

Ανώνυμος είπε...

Ma ποιος μιλησε για ασφαλιση εργαζομενω απο τις Ελληνικες η μη επιχειρησεις στην ΠΓΔΜ ?
Το αρθρο της balkaninsight.com ειναι ξεκαθαρο και ανφερεται στο ποσοστο ανεργειας εκει που ειναι το μεγαλυτερο στον Κοσμο ολο.

SkopjeMacedonia’s unemployment rate of 33.8 percent is the highest in the world, according to a study conducted by the well-known internet economic portal 24/7 Wall St.

http://www.balkaninsight.com/en/main/news/29047/

bb είπε...

Ανώνυμε 11:17, grey economy - όπως αναφέρεται στο παραπάνω σχόλιο μου, σημαίνει μαύρη οικονομία (και εργασία). Υπάρχουν στην Δημοκρατία της Μακεδονίας πάρα πολλοί εργαζόμενοι ανασφάλιστοι, οι οποίοι όμως είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους των ανέργων για να έχουν δωρεάν ιατρική περίθαλψη και κάποια άλλα κρατικά βοηθήματα .Επιπλέον πολλοί αγρότες δηλώνουν και αυτοί άνεργοι για τους ίδιους λόγους Υπάρχουν πληροφορίες ότι αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις (και όχι μόνο ελληνικές, φυσικά!) στην Μακεδονία δεν δηλώνουν ούτε ασφαλίζουν το προσωπικό τους.
Έτσι εξηγείται το πολύ μεγάλο ποσοστό ανεργίας.
Αλλά εσύ τι ζόρι τραβάς; σκοπεύεις να μεταναστεύσεις εκεί και φοβάσαι μην δεν βρεις δουλειά;

Ανώνυμος είπε...

Φανταστειτε ρε παιδια να φυγουν και οι Ελληνικες επιχειρησεις απο εκει που θα παει η ανεργια τους και τι πεινα εχει να πεσει στην Βαρντασκα

bb είπε...

Ναι;;; Και που θα πάνε οι ελληνικές επιχειρήσεις εάν φύγουν από εκεί; Να έρθουν στην χρεωκοπημένη Ελλάδα να πληρώσουν τα σπασμένα;

Ανώνυμος είπε...

"Αλλά εσύ τι ζόρι τραβάς; σκοπεύεις να μεταναστεύσεις εκεί και φοβάσαι μην δεν βρεις δουλειά;"

axαχαχαχαχαχχαχα Το ανεκδοτο του Αιωνα ηταν αυτο
" Ελληνας Μεταναστης στα Σκοπια", καλα στραβοι ηταν οι Αλβανοι και δεν πηγαν εκει αλλα ηρθαν στην Ελλαδα????

Ανώνυμος είπε...

Greek investments In FYROM

Greece has ranked first in investments in FYROM over the last years. The Greek investments, which are realized or are in process of realization now, amount to about EUR 950 mln. The Greek companies invest mainly in the sectors: foods and drinks (paste products, ice-creams, beer and non-alcoholic drinks), energy, oil, concrete, mines, murmur, banks, tobacco products, ready-to-wear clothes and accessories (with materials of clients), construction, establishment of companies and representations.
Main Greek investments in FYROM:
*Acquisition of OKTA Refinery’s majority share (1999) and the construction of the Thessaloniki-Skopje oil pipeline. The oil pipeline in question with length of 210 km was put into operation in July 2003 (ELPE holds 80% of the company, managing the pipeline).
* Acquisition of Stopanska Banka (the largest bank in FYROM) by the National Bank of Greece. Alpha Bank is also considered to be successful in FYROM.
* Acquisition of the second license for mobile telephony (Cosmofon) by OTE. Besides, OTE sold 100% of the mobile operator Cosmofon to its subsidiary Cosmote.
* Acquisition of the largest part of TV Skopje’s shares by Alpha TV.
* Acquisition of mining and coal processing company Iskra by DS Steel (with Greek participation) in October 2004 with the engagement to realize more investments.

http://www.focus-fen.net/index.php?id=l9052&PHPSESSID=iur27q1rc4n3o4c7vgbc1sb742

bb είπε...

Ανώνυμε 12:03, σε λίγο οι Ελληνες θα τρέχουν για δουλειά στην Αλβανία! Οι Αλβανοί άρχισαν να την «κοπανάμε» από εδω, σιγά σιγά!

Ανώνυμος είπε...

Mην πανε στα Σκοπια που ειναι ηδη το 35%, και μετα εσεις που θα πατε???????????????

bb είπε...

Εμείς στην Ελλάδα βγάζουμε λεφτά, στην Μακεδονία τα ξοδεύουμε γιατί εκεί τα πάντα είναι πολύ πιο φτηνά και έτσι όλοι οι Μακεδόνες είμαστε κερδισμένοι. Δεν άκουσες τον Άνθιμο, τον Μητροπολίτη της Θεσσαλονίκης, που παροτρύνει τους Έλληνες ΝΑ ΜΗΝ πηγαίνουν να ξοδέψουν στην Μακεδονία γιατί δεν είναι πατριώτες αυτοί που το κάνουν; Είναι πιο πατριωτικό π.χ. να μας καταληστεύουν τα ελληνικά σουπερ-μάρκετ!

Ανώνυμος είπε...

την επόμενη ημέρα που θα φύγουν οι αναξιόπιστες και αφερέγγυες ελληνικές επιχειρήσεις από την μακεδονία θα αντικατασταθούν από εύρωστες και ισχυρές γερμανικές,αυστριακές,ιταλικές,γαλλικές...
οι ελληνικές επιχειρήσεις επιβλήθηκαν στη μακεδονία απο την διεθνή κοινότητα και κυρίως τους αμερικανούς στα πλαίσια της ενδιάμεσης συμφωνίας, στην προοπτική επίλυσης του ζητήματος του ονόματος....
την οποία η ελλάδα παραβίασε στο βουκουρέστι με το ΒΕΤΟ, το οποίο αποδέχθηκαν οι νατοικοί εταίροι ,παρότι αντίθετο με το άρθρο 11,παρ.1 της ενδιάμεσης συμφωνίας

Ανώνυμος είπε...

Η ανάρτηση αυτή που κολλάει τώρα? Θα μπορουσα κάλλιστα να τη διαβάσω στο τρωκτικό ή στο tvxs αλλά εδώ τι δουλειά έχει? Απο τα ακροδεξια κόλπα των Ευρωπαιων πολιτικών θιγομαστε εμείς οι Έλληνες και όχι εσεις belo. Εσεις δεν ειστε Ελληνας, οπότε ποιος ο λόγος να αναρτησετε το συγκεκριμενο δημοσιευμα? Η χαρά σας? Εσεις είστε Αρειοι Μακεδόνες, αφηστε εμας τους Ελληνες να τα ακουμε απο τους Ευρωπαιους