Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

9 Δεκ 2010

Φόβοι περί σκλήρυνσης της καταστολής του δημοκρατικού κινήματος στην Κίνα

Σκλήρυνση της καταστολής των υπερασπιστών των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στην Κίνα φοβούνται οι αναλυτές. Ο Κινέζος διανοούμενος Λιου Σιαομπό, ο οποίος έχει τιμηθεί με το Νομπέλ Ειρήνης 2010, αλλά θα απουσιάζει από την τελετή απονομής στο Οσλο τη Παρασκευή, ενσαρκώνει από το κελί της φυλακής του στα μάτια του κόσμου τον ανυποχώρητο αγώνα για τα δημοκρατικά ιδεώδη στην Κίνα. Ο βετεράνος των αγώνων για την ελευθερία της έκφρασης και τη δημοκρατία, φυσιογνωμία του κινήματος της πλατείας Τιενανμέν, συντάκτης της Χάρτας 08, μαύρο πρόβατο του κινεζικού καθεστώτος, θα γίνει 55 ετών στις 28 Δεκεμβρίου. Στο κελί του έμαθε ότι τιμήθηκε με το Νομπέλ Ειρήνης και από εκεί αφιέρωσε το βραβείο στους νεκρούς της Τιενανμέν. Στο κελί του θα βρίσκεται την Παρασκευή όταν θα αντηχήσουν τα χειροκροτήματα προς τιμήν του στη διάρκεια της τελετής στο Όσλο, σε πείσμα του κινεζικού καθεστώτος που τον θεωρεί εγκληματία. Η απουσία του βραβευθέντα από την τελετή απονομής του Νομπέλ Ειρήνης ή κάποιου εκπροσώπου του, όπως θα γίνει την Παρασκευή, δεν έχει παρά ένα προηγούμενο στην ιστορία του Βραβείου: το 1936 ο Γερμανός δημοσιογράφος, ειρηνιστής Καρλ φον Οσιέτσκι δεν ήταν παρών στη τελετή, ούτε κανείς εκπρόσωπός του, διότι βρισκόταν σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ο παραλληλισμός ανάμεσα στις δύο περιπτώσεις οδήγησε χθες ορισμένους αμερικανούς βουλευτές να συγκρίνουν την Κίνα με τη ναζιστική Γερμανία. «Η Κίνα πρέπει να ντρέπεται και να ενοχλείται που βρίσκεται παρέα με τη ναζιστική Γερμανία, τη Σοβιετική Ενωση και τη Βιρμανία», δήλωσε ο ρεπουμπλικανός βουλευτής Φρανκ Γουλφ. Πολλοί αναλυτές φοβούνται μήπως η βράβευση του Λιου Σιαομπό πυροδοτήσει τη σκλήρυνση της καταστολής των διαφωνούντων από το κινεζικό καθεστώς. Αφού επί δύο μήνες κατήγγειλε την προσβολή που αποτελεί η βράβευση του Λιου Σιαομπό με το Νομπέλ αυτό, το Πεκίνο θα αντιμετωπίσει την Παρασκευή άλλη μία προσβολή από την παρουσία δεκάδων ξένων πρεσβευτών και υπερασπιστών των αρχών της δημοκρατίας στην τελετή. Για τους αναλυτές, είναι λογικό να υπάρχουν ανησυχίες για πιθανή σκλήρυνση της στάσης ενός καθεστώτος που έχει το ίδιο απειλήσει με «συνέπειες» όσους θα παρευρεθούν στην τελετή του Οσλο. Πολλοί άνθρωποι στην Κίνα ανησυχούν για την πιθανότητα η κυβέρνηση να επιδείξει αυτοσυγκράτηση πριν από την τελετή της Παρασκευής, αλλά στη συνέχεια να προχωρήσει σε φυλακίσεις και καταστολή για παραδειγματισμό, προειδοποιεί Νίκολας Μπέκελι, του Human Rights Watch. Οι διαφωνούντες στην Κίνα έχουν ήδη διαπιστώσει την ανεξήγητη εξαφάνιση ορισμένων υπερασπιστών των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και τη διακοπή των επικοινωνιακών μέσων για άλλους. Η σύζυγος του Λιου Σιαομπό, η Λιου Σια, βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό και οι τηλεφωνικές της επαφές με τη μητέρα και τους αδελφούς της είναι η μόνη της επαφή με τον έξω κόσμο. 
Περισσότερα

2 σχόλια:

ΜΑΚΕΔΝΟΣ είπε...

Ότι το καθεστώς Γκρουέφσκι πάει και κλείνει τηλεοπτικούς σταθμούς και εφημερίδες, δεν είδα από εσάς καμιά ευαισθησία. Γιατί?

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια για τις αναρτήσεις.
Υπενθυμίζω ότι αύριο 10 Δεκέμβρη γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η Ελλάδα κατέχει την αρνητική πρωτιά και στον τομέα αυτό.
Αφού αποτελεί την μοναδική χώρα η οποία έχει αφαιρέσει ΜΑΖΙΚΑ για πολιτικούς λόγους τις ιθαγένειες χιλιάδων αυτόχθονων ελλήνων πολιτών.
Με εθνοτική προέλευση αλβανική,μακεδονική,βλάχικη, τουρκική,εβραϊκή..
Δίχως εδώ και 60 χρόνια να προβεί στην δίκαιη επανόρθωση αυτής της παράνομης πράξης.
Γεγονός που έχουν καταδικάσει όλοι οι διεθνείς φορείς.
Την ίδια στιγμή έδινε την ιθαγένεια και δεκάδες άδικα προνόμια σε αλλοδαπούς ασιάτες, στην βάση μιάς περιορισμένης αρχαιοελληνογλωσσίας με σκοπό τον εμπλουτισμό του ελληνικού έθνους.
Αναμένω λοιπόν σχετική ανάρτηση.