Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

21 Δεκ 2010

DEDO MRAZ OD KONJARI

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

21.12.10
Μακεδονικό Κόμμα: «προτείνουμε συνθήκη φιλίας με την Ελλάδα»
Δεκέμβριος 21, 2010.

Το κόμμα ‘Νέο Σοσιαλιστικό Δημοκρατικό Κόμμα’ (ή στα μακεδονικά ‘Нова социјалдемократска партија –НСДП-’) εξέδωσε σήμερα μια πρόταση για συνθήκη φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Μακεδονίας και της Ελλάδας, στην οποία – όπως τονίζεται- να αναγράφεται με ακρίβεια οι προτεραιότητες και οι δεσμεύσεις των δύο χωρών.
Ο αρχηγός του Νέου Σοσιαλιστικού Κόμματος , Τίτο Πετκόφσκι(- φωτό), εξήγησε ότι ο συμβιβασμός της Μακεδονίας θα πρέπει να εμπεριέχει την αναγνώριση της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα.

Το ‘ΝΣΔΚ’ πιστεύει ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί συμβιβασμός στο ζήτημα του ονόματος. Με το δεδομένο ότι τα ευρωπαϊκά έθνη, μετά από μακροχρόνιους, μεταξύ τους, πολέμους, προχώρησαν στη συμφιλίωση, γιατί η Μακεδονία και η Ελλάδα δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο;», δήλωσε ο Πετκόφσκι (Петковски).

Η συμφιλίωση με την Ελλάδα είναι δύσκολη αλλά όχι αδύνατη. Εξέφρασε, μάλιστα, την προθυμία του κόμματος του να προετοιμάσει το σχέδιο της Συνθήκης Φιλίας και Συνεργασίας με την Ελλάδα, αν αποφασίσει η κυβέρνηση της Μακεδονίας να προβεί σε ένα τέτοιο βήμα.

«Μια τέτοια συμφωνία, θα μας επιτρέψει να ενταχθούμε άμεσα στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ», είπε ο Πετκόφσκι.

Ο αρχηγός του μακεδονικού κόμματος τόνισε ότι τα «επιχειρήματα είναι με το μέρος μας και δεν χρειάζεται να εφεύρουμε ένα τρόπο ώστε να προσεγγίσουν σε αυτό οι διεθνείς παράγοντες. Ούτε έχει οποιαδήποτε άλλη χώρα τέτοια γλώσσα στον κόσμο, ούτε υπάρχει άλλο έθνος ή κράτος με αυτές τις ιδιότητες που έχει το κράτος αυτό που φέρει το όνομα Μακεδονία, τόνισε ο ηγέτης του Νέου Σοσιαλιστικού Κόμματος.
--

Τίτλος: «НСДП предлага Македонија да и понуди Договор за пријателство на Грција»

Δημοσίευση: ‘Kajgana’, 21.12.2010.

Ανώνυμος είπε...

19.12.10
Πρέσβης Σλοβενίας: Το Όνομα είναι το μοναδικό εμπόδιο για την ένταξη της Μακεδονίας στην ΕΕ
Δεκέμβριος 19, 2010.


Θα πρέπει να επιλυθεί η ελληνο-μακεδονική διαφορά.
Αυτή είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ένταξη της Μακεδονίας στην ΕΕ, δήλωσε ο πρεσβευτής της Σλοβενίας στα Σκόπια, Αλέν Μπέργκαντ, σε συνέντευξή του στο ‘Ράδιο Σλόμπονταν Εβρόπα’.

Η Σύνοδος Κορυφής παρέπεμψε το ζήτημα της ένταξης της Μακεδονίας στη συζήτηση της επόμενης προεδρίας της ΕΕ, εάν βέβαια υπάρξουν νέες εξελίξεις στο ζήτημα αυτό.

«Ελπίζουμε, ως μια φιλική χώρα προς την Μακεδονία, τα δύο μέρη να βρουν σύντομα κάποιο συμβιβασμό που, όμως, δεν θα πρέπει να αποβεί σε βάρος του μακεδονικού πολιτισμού, στην ταυτότητα, στο έθνος και σε κάθε τι που είναι σημαντικό για τη χώρα σας», είπε ο πρέσβης της Σλοβενίας.

Στην έκθεση, εξάλλου, για την πρόοδο της Μακεδονίας, επισημαίνεται, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πολλές αντιρρήσεις για την ένταξη της χώρας, αφού δεν έχει παρουσιάσει καμία πρόοδο σε πολλούς δημόσιους και κοινωνικούς τομείς.

Οι τομείς αυτοί είναι η δικαιοσύνη, οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, η καταπολέμηση της διαφθοράς, η έναρξη πολιτικού διαλόγου και η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.

Η χώρα, επίσης, έχει υψηλό ποσοστό ανεργίας, το οποίο είναι μεγάλο πρόβλημα για τη Μακεδονία, καθώς επίσης μεγάλο είναι και το πρόβλημα των επενδύσεων αφού το ποσοστό των ξένων επενδυτών στη χώρα είναι αρκετά μικρό.

«Όταν η Μακεδονία γίνει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, θα καθίσουμε μαζί και θα παρέχουμε ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη προς την Μακεδονία. Είμαστε μια από τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας που ζούσαμε μαζί, και το λέμε αυτό, επειδή μέσα στην ΕΕ υπάρχουν διάφορες πολιτικές ομάδες.
Πιστεύω, λοιπόν, ότι στο μέλλον θα έχουμε ένα ισχυρό λόμπι, εμείς οι χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Επίσης, είμαστε πολύ κοντά με τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, αλλά και της Μεσογείου, και θα σχηματίσουμε μια ισχυρή ομάδα.
Όσον αφορά τη στήριξη της Σλοβενίας προς την Μακεδονία, αυτή είναι παραδοσιακή και θα συνεχιστεί και στο μέλλον, δεν βλέπω, εξάλλου, γιατί η Σλοβενία να μην υποστηρίζει τους Μακεδόνες , είπε ο Bergant.

--

Τίτλος άρθρου: «Бергант: Името - единствената пречка за влез на Македонија во ЕУ».

Δημοσίευση: Alsat, 19.12.2010.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

bb είπε...

Δεν είναι μόνο το θέμα του ονόματος που εμποδίζει την ένταξη της Μακεδονίας στην ΕΕ, όπως είπε και ο πρέσβης της Σλοβενίας. Η αλήθεια είναι ότι η Μακεδονία δεν έχει κάνει καμιά πρόοδο για μεταρρυθμίσεις σε σημαντικούς τομείς. Η αντιπολίτευση δεν βοηθά γιατί το μόνο μέλημα της είναι πως θα πάρει πάλι την εξουσία, τα αλβανικά κόμματα συνεχίζουν την εθνικιστική και λαϊκίστικη πολιτική πουλώντας το όνειρο της Ιλλιριδας. Όλα αυτά δεν θα πάνε την χώρα μπροστά: ακόμα και εάν η Ελλάδα δεν εμπόδιζε τις ενταξιακές διαδικασίες με το θέμα του ονόματος, πιστεύω ότι θα ήταν λάθος η Μακεδονία να μπει στην ΕΕ πριν λύσει τα εσωτερικά της προβλήματα τα οποία είναι πολύ μεγάλα και εμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, μέσω ξένων επενδύσεων.

Ανώνυμος είπε...

τα προβλήματα της κύπρου είναι απείρως σοβαρότερα και μέχρι σήμερα άλυτα...
παρόλα αυτά το νότιο τμήμα της είναι πληρες μέλος της ΕΕ από το 2004...

bb είπε...

Ανώνυμε 11:19, αυτό που γράφεις είναι αλήθεια αλλά προφανώς η ΕΕ είχε περισσότερα συμφέροντα να εντάξει την Κύπρο στην Ένωση. Η Μακεδονία δεν σημαίνει τίποτα γι’ αυτήν και καλύπτεται πίσω από την Ελλάδα για να μην προχωρήσει την ενταξιακή της πορεία. Η Μακεδονία πρέπει να γίνει μια ευρωπαϊκή χώρα με δικά της μέσα και προσπάθεια και θα μπει στην ΕΕ όταν ΔΕΝ θα έχει καμιά ανάγκη να μπει! Δυστυχώς όμως δεν φαίνεται να το αντιλαμβάνονται αυτό οι πολιτικοί της Μακεδονίας που πιστεύουν ότι η ΕΕ θα σώσει την χώρα και τους πολίτες της (ειδικά οι Αλβανοί το πιστεύουν αυτό)!!!! Αντί να αναλώνονται σε αγώνες δρόμου για να μπουν στην ΕΕ, θα έπρεπε να ασχολούνται περισσότερο με την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας, με όσα μέσα και βοήθεια διαθέτουν.
Πάντως, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δεχτούν αλλαγή του ονόματος της χώρας για να μπουν στην ΕΕ, νωρίτερα. Να μπουν, κάποτε, αλλά ως Μακεδονία, σκέτο!

Ανώνυμος είπε...

συμφωνώ με την γενική αρχή ότι τα κράτη θα πρέπει να κινητοποιούν στο μάξιμουμ τις εσωτερικές τους δυνατότητες...
από την άλλη παρατηρούμε ότι οι οποίες σοβαρές αλλαγές έγιναν στις υπό ένταξη πρώην σοσιαλιστικές χώρες και νύν μέλη της ΕΕ και της ευρωζώνης-σλοβενία, σλοβακία οφείλονται ΚΥΡΙΩΣ σε εξωτερικούς παράγοντες...
έτσι όταν το διωκόμενο αποπαίδι της ελλάδος είναι η μακεδονία , το πολυαγαπημένο παιδί της αυστρίας ήταν η σλοβενία η οποία σε κάθε βήμα της είχε την έμπρακτη πολιτική και οικονομική υποστήριξη της αυστρίας και παραπέρα της γερμανίας...
σε όλες τις παραπάνω χώρες οι άμεσες ξένες επενδύσεις ενόψη της ένταξης στην ΕΕ ήταν υψηλές και καθοριστικές για την βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου...
από την άλλη 20 χρόνια ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΏΝ αλλαγών και ακόμα είναι ορατές οι διαφορές της ανατολικής από την δυτική γερμανία..
παρότι ο γερμανικός προυπολογισμός περιελάμβανε τεράστια ποσά υπέρ της ανατολικής...
παρομοίως συνέβηκε και στο αγαπημένο παιδί της Δύσης , τον τόπο όπου γεννήθηκε η δημοκρατία, την ελλάδα..
η οποία έγινε πλήρες μέλος, 30 δεκαετίες μετά την υπογραφή σύνδεσης με την ΕΕ...
φυσικά και είναι καταδικαστέα και ύποπτη η αντιπαραγωγική δράση των πρώην σοσιαλιστών , εξουσιαστών της μακεδονίας για 50 χρόνια...
αλλά και οι σημερινές αλλαγές στην μακεδονία του Γκρουέφσκι δεν είναι μηδαμινές..
στα μπίτολα τα ξενοδοχεια από 4-5 ξεπέρασαν τα 15..
στην οχρίδα πολύ περισσότερο...
στη γευγελή λειτουργεί το τρίτο μεγάλο καζίνο, το χιονοδρομικό του κόζουφ το ανέλαβαν επενδυτες από το ντουμπάι και υποσχέθηκαν επενδύσεις 200 εκατομύρίων δολλαρίων..
ήδη δε ξεκινά η ανέγερση στα σύνορα εμπορικού κέντρου για αγορά προιόντων και υπηρεσιών..
οι μακεδόνες ελεύθερα και δίχως ΒΙΖΑ πλέον ταξιδεύουν σε όλη την ευρώπη, γεγονός αδιανόητο πρίν....
οι επισκέψεις από την ελλάδα αυξάνονται καθημερινά λόγω κρίσης, η αγορά προϊόντων και υπηρεσιών- οδοντίατροι, κομμωτείς,καθαριστές αυτοκινήτων ανθεί..
μια νέα γενιά ελλήνων εγκαθίσταται στην μακεδονία για επιχειρηματικές δραστηριότητες, ως αποτέλεσμα οικονομικού υπολογισμού και όχι πολιτικού με την υποστήριξη της ελλάδος , όπως γίνονταν μέχρι τώρα...
από ότι φαίνεται υπάρχουν ακόμα ανεκμετάλευτες ευκαιρίες , με πολλά ανενεργά εργοστάσια να περιμένουν επενδυτές..
όποιος δεν γνωρίζει την μακεδονική ιστορία θεωρεί τους μακεδόνες παθητικούς και εσωστρεφείς , δίχως να λάβει υπόψη του ότι μέχρι πρόσφατα οι μακεδόνες στην γιουγκοσλαυία θεωρούνταν σέρβοι, στην βουλγαρία μέχρι σήμερα θεωρούνται βούλγαροι, στην δε ελλάδα μόλις πρόσφατα ο πρωυπουργός της μιλούσε για 2,5 εκατομμύρια μακεδόνες=έλληνες...
και οποίος τολμήσει το αντίθετο υφίσταται πολυεπίπεδες διώξεις...
χωρίς φυσικά αυτό να δικαιολογεί την έλλειψη αντίδρασης στην καταπίεση, κατά το παράδειγμα των κοσοβάρων αλβανών...
πάντως η δυτικότροπη νοοτροπία των μακεδόνων σε αντίθεση με αυτή των βουλγάρων ξεχωρίζει...
η δε απαγόρευση του καπνίσματος στη μακεδονία είναι καθολική, παρά την αντίδραση των καταστηματαρχών ..
σε αντίθεση με την λαϊκιστική χρεωκοπημένη εθνικιστική ελλάδα...