Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

26 Ιαν 2011

Alexandar e Car Makedonski

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2011

"M.Θεοδωράκης: ένας παρανοϊκός, εθνικιστής και φιλοπόλεμος φανφαρόνος"..
σύμφωνα με ελβετική εφημερίδα!

«Ο Μίκης Θεοδωράκης και το τραγούδι της παράνοιας», είναι ο τίτλος σχολίου στην ελβετική Neue Zürcher Zeitung -που αναμεταδίδει σήμερα και η Ντόιτσε Βέλλε-με θέμα το..νέο κίνημα «Ανεξάρτητων Πολιτών η Σπίθα» που ως γνωστόν ίδρυσε ο Θεοδωράκης τον Δεκέμβριο:
«Ο Μίκης Θεοδωράκης εκπροσωπούσε πάντα το καλό. Στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο βασανίστηκε από τους φασίστες, στη χούντα το ίδιο. Με τις αντιστασιακές του συναυλίες κίνησε τότε το ενδιαφέρον του κόσμου για την κατάσταση στην πατρίδα του. Αγωνίστηκε για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Και ασφαλώς πάνω από όλα είναι ο δημιουργός της περίφημης μουσικής του Ζορμπά. Πως κατέληξε όμως τώρα;»
Η εφημερίδα ενημερώνει για την ίδρυση του κινήματος «των Ανεξάρτητων Πολιτών η Σπίθα» και υπογραμμίζει: «Ο Θεοδωράκης βλέπει τη χώρα του περικυκλωμένη από εχθρούς.
Εάν ήταν ένας από αυτούς τους θερμοκέφαλους συνωμοσιολόγους που κατακλύζουν τα ελληνικά ιδιωτικά κανάλια και εκτονώνονται, δεν θα πείραζε. Όμως η μεταστροφή του Θεοδωράκη από αντιφασίστα-αντιστασιακό σε παρανοϊκό, εθνικιστή και φιλοπόλεμο φανφαρόνο μας αφήνει άναυδους.
Ας ελπίσουμε ότι οι περίπου 10.000 οπαδοί που έχει το κίνημά του στο Facebook έχουν πιο κριτικό πνεύμα...»


http://greece-salonika.blogspot.com/2011/01/m_25.html#ixzz1C8kiRP9h

Ανώνυμος είπε...

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Απέρριψε προσφυγή της Εκκλησίας της Κύπρου κατά της Τουρκίας

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011 [ 13:02 ]

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Μη παραδεκτή κρίθηκε από το τέταρτο τμήμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) η προσφυγή, την οποία είχε υποβάλει εναντίον της Τουρκίας το 2009 ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εκ μέρους της Εκκλησίας της Κύπρου και του ποιμνίου της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», το ΕΔΑΔ αναφέρει ότι η προσφυγή του αρχιεπισκόπου Κύπρου και τα αιτήματά της περί παραβιάσεων εκ μέρους της Τουρκίας «εμπίπτουν και δεσμεύονται από την απόφαση της Ολομέλειας (του Δικαστηρίου) στην υπόθεση «Δημόπουλος» ».

Το ΕΔΑΔ παραπέμπει τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο να αποταθεί πρώτα, αν το επιθυμεί, στην «επιτροπή αποζημιώσεων» στο βόρειο (κατεχόμενο) τμήμα της Κύπρου, η οποία, σύμφωνα με την απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση «Δημόπουλος» «αποτελεί ικανοποιητικό εσωτερικό ένδικο μέσο».

Στην προσφυγή της η Εκκλησία της Κύπρου είχε καταγγείλει την Τουρκία για παραβιάσεις σειράς άρθρων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων η στέρηση περιουσιακών δικαιωμάτων και η μη πρόσβαση σε ναούς, μονές, κοιμητήρια στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, η εξαφάνιση εκκλησιαστικών κειμηλίων και έργων τέχνης, οι βανδαλισμοί και οι καταστροφές χώρων λατρείας και η στέρηση του δικαιώματος των Ελληνοκυπρίων να ασκούν ελεύθερα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.

Το ΕΔΑΔ, στην απόφασή του, η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Δικαστηρίου, δεν κάνει δεκτό ότι στη συγκεκριμένη προσφυγή ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εκπροσωπεί τους ενορίτες της Εκκλησίας Κύπρου, σημειώνοντας ότι στην προσφυγή δεν επισυνάφθηκε κατάλογος με τα ονόματά τους ούτε σχετική εξουσιοδότηση.

Το ΕΔΑΔ, αν και αναγνωρίζει στον κ. Χρυσόστομο το δικαίωμα να ενεργεί νομικά εκ μέρους της Εκκλησίας Κύπρου, σημειώνει ότι αρκετοί από τους τίτλους ιδιοκτησίας που επισυνάφθηκαν στην προσφυγή εμφανίζουν ως ιδιοκτήτες (ναών και νεκροταφείων) τοπικές εκκλησιαστικές επιτροπές και Δήμους.

Σχετικά με τις καταγγελίες για βανδαλισμούς και καταστροφές εκκλησιών και μονών στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, το ΕΔΑΔ σημειώνει ότι «οι πράξεις αυτές συντελέστηκαν πριν από το 1987, όταν η Τουρκία αποδέχθηκε τη Σύμβαση» και ως εκ τούτου το Δικαστήριο είναι «αναρμόδιο» να κρίνει τέτοια ζητήματα.

Αναφορικά με το θέμα της παρεμπόδισης της ελεύθερης άσκησης των θρησκευτικών δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων, το ΕΔΑΔ αποφάνθηκε ότι και αυτή η πτυχή ομοιάζει με το θέμα της ειρηνικής απόλαυσης της περιουσίας και παραπέμπει γι΄αυτό την Εκκλησία της Κύπρου στην «επιτροπή αποζημιώσεων», η οποία -σημειώνεται στην απόφαση- επιδικάζει αποζημιώσεις για «ηθική βλάβη», οπότε θα μπορούσε να υπάρξει «θεραπεία» για τη στέρηση ελεύθερης άσκησης θρησκευτικών δικαιωμάτων.



Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/

Ανώνυμος είπε...

Mετά το μπιγκάιτε... τι λέει ρε παιδιά δεν ακούγεται?όπως και μετά το μακέντονσκα προτι (ΑΤΙΝΑ)?

bb είπε...

Ανώνυμε 7:00, δες εδω
http://www.youtube.com/watch?v=YOWck9m-QwA

Ανώνυμος είπε...

Ο Πάγκαλος στο Σαντάνσκι

Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2011

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, θα πραγματοποιήσει τα εγκαίνια λειτουργίας του νέου εργοστασίου της εταιρείας «Καπνική Μιχαηλίδης» στην πόλη Σαντάνσκι της Βουλγαρίας, το Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011, παρουσία και του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης της Βουλγαρίας.

Η εταιρεία «Καπνική Μιχαηλίδης», διατηρώντας εν πλήρη λειτουργία το εργοστάσιό της στο Κιλκίς, προχώρησε σε μια μεγάλη επένδυση στη Βουλγαρία που θα αποτελέσει ένα ακόμα βήμα επωφελούς συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών. Στο εργοστάσιο της Βουλγαρίας θα εργάζονται και Έλληνες. Η οικοδόμηση κοινών συμφερόντων είναι ο καλύτερος τρόπος για την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης μεταξύ των Βαλκανικών χωρών, διότι αυτός είναι ο δρόμος για την κοινή ανάπτυξη και ευημερία.

Τον Ιούνιο του 2010 ο Αντιπρόεδρος είχε πραγματοποιήσει τα εγκαίνια του νέου εργοστασίου της φαρμακευτικής εταιρείας Pharmathen στις Σάπες της Ροδόπης. Η Θράκη και η Μακεδονία, στις νέες πραγματικότητες που οικοδομούνται, μπορούν και πρέπει να παίξουν καθοριστικό ρόλο.

Ανώνυμος είπε...

Αλλάζουν τα βιβλία Ιστορίας στην Τουρκία

Δεν θα διδάσκονται µόνο οι τουρκικές θέσεις

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ
Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Ριζικές αλλαγές στο µάθηµα της Σύγχρονης Ιστορίας στην Τουρκία – που θα περιλαµβάνονται και οι θέσεις της Ελλάδας – φαίνεται ότι προετοιµάζει το υπουργείο Παιδείας της γείτονος, σύµφωνα µε δηµοσίευµα τουρκικής εφηµερίδας.

Κατά τη «Σαµπάχ», το υπουργείο Παιδείας θα εισαγάγει νέο µάθηµα στο οποίο οι µαθητές δεν θα διδάσκονται µόνο τις τουρκικές θέσεις αλλά και τις θέσεις άλλων χωρών για διάφορα ζητήµατα. Μάλιστα, το δηµοσίευµα της εφηµερίδας – η οποία, όπως λένε διπλωµατ ικές πηγές,φροντίζει πάντα ναπροβάλλει το θετικό προφίλ της Τουρκίας προς τα έξω – αναφέρει ως παράδειγµα της νέας πρακτικής το γεγονός ότι οι µαθητές θα διδάσκονται και τις θέσεις της Ελλάδας για την υφαλοκρηπίδα. Ακόµη, φιλοξενεί δηλώσεις ιθυνόντων του υπουργείου Παιδείας, σύµφωνα µε τις οποίες το ίδιο θα ισχύει και για το Κυπριακό, δηλαδή θα υπάρχουν αναφορές και για όσα υποστηρίζει η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Η αλλαγή, εφόσον προωθηθεί, θεωρείται µεγάλη µεταρρύθµιση, καθώς, όπως έλεγαν διπλωµατικές πηγές, µέχρι σήµερα στα τουρκικά βιβλία Ιστορίας (έχουν γραφεί µετά το πραξικόπηµα του 1980) διδασκόταν «πατριδογνωσία» στη βάση της αντίληψης ότι η χώρα βρίσκεται υπό διαρκή απειλή από γείτονες και εχθρούς. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ είναι το γεγονός ότι ακόµη στα σχολεία διδάσκεται το µάθηµα Στοιχεία Εθνικής Ασφάλειας, το οποίο – παρ’ ότι έγιναν αλλαγές στην ύλη µετά το 1998 – περιλαµβάνει, µεταξύ άλλων, τις αρχές του Ατατουρκισµού και τις «απειλές και συνωµοσίες κατά της Τουρκικής ∆ηµοκρατίας». Αναφέρεται χαρακτηριστικά στην παρουσίαση του βιβλίου (Α. Ινσέλ - Α. Μπαϊράµογλου «Ο τουρκικός στρατός», εκδ. Βιβλιόραµα): «Η Τουρκική ∆ηµοκρατία, λόγω της γεωπολιτικής της θέσης, απειλείται από τις ξένες δυνάµεις. Η τουρκική νεολαία πρέπει να είναι έτοιµη να αντιµετωπίσει τις απειλές αυτές». Η Τουρκία παρουσιάζεται ως χώρα η οποία λόγω της γεωπολιτικής της θέσης συγκεντρώνει το παγκόσµιο ενδιαφέρον. Πρώτοι ως απειλή έρχονται οι γείτονες. Οπως σηµειώνεται, «είναι γνωστό ότι ηΕλλάδα είναι πρώτη σε ενέργειες κατά της Τουρκίας. Τέτοιες ενέργειες συνδέονται µε το ζήτηµα της Μεγάλης Ιδέας, των νησιών του Αιγαίου και των χωρικών υδάτων και της Κύπρου».

Ενώ η Αρµενία, «έχει στόχο να ιδρύ σει τη Μεγάλη Αρµενία, που αν και η ίδια θεωρεί ότι υπήρχε ιστορικά, στην ουσία δεν υπάρχει».

Σε κάθε περίπτωση, αν η µεταρρύθµιση εφαρµοστεί, θεωρείται µάλλον απίθανο να µη ζητήσουν οιΤούρκοι κάτι αντίστοιχο από την Ελλάδα στη λογική της «αµοιβαιότητας» και της δηµιουργίας θετικού κλίµατος – για παράδειγµα, να ανταποδώσει µε αντίστοιχες αναφορές στα ελληνικά βιβλία Ιστορίας.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΤΑΙ ότι τον περασµένο Μάιο, λίγο πριν από την πανηγυρική πρώτησυνεδρίαση του Ανώτερου ΣυµβουλίουΣυνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας που έφερε δεκάδες τούρκους υπουργούς στην Αθήνα και µε αφορµή και την επίσκεψη της υπουργού Παιδείας στην Ελλάδα, ο τουρκικός Τύπος διοχέτευε πληροφορίες περί συµφωνίας για αλλαγές των βιβλίων Ιστορίας εκατέρωθεν, που ωστόσο δεν υφίστατο.

Να σηµειωθεί ότι από τη «Σαµπάχ» είχε διαρρεύσει για πρώτη φορά το θέµα περί αλλαγής τουχαρακτηρισµού της Ελλάδας ως “εξωτερικής απειλής” και της απάλειψης του casus belli από την ΕρυθράΒίβλο της τουρκικής εθνικής ασφάλειας. Το πρώτο είναι ήδη γεγονός, όµως το δεύτερο, για το οποίο έγινε συζήτηση, οι ένοπλεςδυνάµεις το απέπεµψαν.
----------------------------------------------------------
σειρά έχει πλέον η εθνικιστική ελλάδα στην αλλαγή του βιβλίου ιστορίας...

Ανώνυμος είπε...

enet.gr, 10:43 Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Ο Σόιμπλε υπέρ μιας ευρωπαϊκής οικονομικής κυβέρνησης
Σταθερά κατά των ευρωομολόγων

Τα μέλη της Ευρωζώνης πρέπει να δράσουν γρήγορα για να εγκαθιδρύσουν μία οικονομική κυβέρνηση στην ζώνη, μία η οποία να είναι προσιτή στα υπόλοιπα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε χθες ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Γούλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σόιμπλε
Μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου, ο βετεράνος συντηρητικός πολιτικός δήλωσε επίσης πως κατά τη γνώμη του η Ε.Ε. θα εξέλθει ισχυρότερη από την χρηματοπιστωτική κρίση και πως δεν πιστεύει πως το ευρώ κινδυνεύει. Κατά τον Σόιμπλε ο στενότερος συντονισμός σε θέματα χρηματοπιστωτικής, οικονομικής κια κοινωνικής πολιτικής δεν πρέπει να εξαιρεί χώρες που δεν συμμετέχουν στην 17μελή Ευρωζώνη.

"Θα ήθελα να δω το θεσμικό πλαίσιο να ξεκαθαρίζει γρήγορα όσον αφορά το τι εννοούμε ως οικονομική κυβέρνηση, καθώς επίσης και τον τρόπο με τον οποίο θα λαμβάνονται οι οικονομικές αποφάσεις ώστε να είναι αποτελεσματικές και δημοκρατικά νομιμοποιημένες" δήλωσε. "Είναι σημαντικό αυτή η συνεργασία να μην περιορισθεί και να επιτρέψει και στις άλλες χώρες που δεν συμμετέχουν ακόμη στην Ευρωζώνη να λάβουν εκούσια μέρος" δήλωσε ο Σόιμπλε.

Επίσης, επισήμανε πως ενώ "οι ιδιαίτερα νευρικές κεφαλαιαγορές" δοκιμάζουν το πόσο καλά θα συνεργασθούν τα ευρωπαϊκά έθνη μεταξύ τους σε συνθήκες κρίσης, ο ίδιος εκτιμά πως η Ε.Ε. θα εξέλθει ισχυρότερη από αυτήν. "Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση πάντα ισχυροποιούνταν από τις κρίσεις στο τέλος της μέρας" τόνισε.

"Αυτό που ουσιαστικά βλέπουμε δεν είναι μία κρίση του ευρώ, μία νομισματική κρίση, αλλά μία κρίση χρέους μεμονωμένων ευρωπαϊκών κρατών. Τόσο οι εξωτερικές όσο και οι εσωτερικές αξίες του ευρώ, παρά τις αναταράξεις, είναι εντυπωσιακά σταθερές" και συνέχισε εκθειάζοντας τη καλή δουλειά της ΕΚΤ . "Το κλειδί για την επίλυση της κρίσης είναι η ανάληψη από τις προβληματικές χώρες υπεύθυνης χρηματοπιστωτικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Αυτός, δε, είναι ο λόγος που δεν πρέπει να υποκατασταθεί ο μηχανισμός αυτός από συλλογική ανάληψη του κινδύνου του επιτοκίου με την μορφή έκδοσης ευρωομολόγων" πρόσθεσε.

----------------------------------------------------------------
πολύ σωστά , πρώτα κοινό ευρωπαϊκό υπουργείο οικονομικών και ύστερα έκδοση ευροομολόγων..

Ανώνυμος είπε...

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα (27/1) για τα θύματα του Ολοκαυτώματος

Καταδίκη των αντισημιτικών επιθέσεων που πολλαπλασιάζονται...

Ο πρόσφατος εμπρησμός της Συναγωγής στα Χανιά και η δήλωση των συλληφθέντων γι΄ αυτό το έγκλημα μίσους ότι "δεν συμπαθούσαν τους Εβραίους", κάνει πιο αναγκαία την επισήμανση ότι σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του εβραϊκού Ολοκαυτώματος, είναι απαραίτητη η καταδίκη του κλίματος αντισημιτισμού που έχει οξυνθεί τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας.

Τιμώντας τη μνήμη των 6 εκατομμυρίων Εβραίων, που μαζί με εκατομμύρια άλλους Ευρωπαίους υπήρξαν τα θύματα των εκκαθαρίσεων του παρανοϊκού ναζιστικού καθεστώτος, οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουν ότι η 27η Ιανουαρίου θα πρέπει να είναι μια Ημέρα αντίδρασης και καταδίκης για τα φαινόμενα αντισημιτισμού που αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται στη χώρα μας. Το δείχνουν κρούσματα όπως:

- o πρόσφατος εμπρησμός της Συναγωγής των Χανίων και της καταστροφής μνημείων πολιτισμού των Ελλήνων εβραίων,

- ο βανδαλισμός εβραϊκών τάφων στα Ιωάννινα,

- η βεβήλωση της Συναγωγής του Βόλου με συνθήματα,

- η επίθεσης στη Συναγωγή της Λάρισας.

Καμία ανοχή στη μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό!
-------------------------------------------------
παράκληση για ανάρτηση..

Ανώνυμος είπε...

27.1.11
Στρασβούργο: Αίρονται οι ενστάσεις για τη μακεδονική μειονότητα στη Βουλγαρία


Ιανουάριος 27, 2011.



Η μακεδονική τηλεόραση ‘Sitel’ αναφέρει, σήμερα, ώς κύριο θέμα – πέρα από αυτό που γράφουμε εμείς ως τίτλο- ότι το :

«Συμβούλιο της Ευρώπης προειδοποίησε τη Βουλγαρία και την Ελλάδα να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα»
και συνεχίζει, δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά στην αναφορά της Ελλάδας :

«Η Βουλγαρία και η Ελλάδα είναι πρώτες στον κατάλογο των χωρών που δεν εφαρμόζουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με ψήφισμα που εγκρίθηκε από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, εννέα χώρες έλαβαν την τελική προειδοποίηση για καθυστερήσεις στην εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων.

«Εντονότερη ήταν η κριτική για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Πρόσθετες πιέσεις θα δημιουργήσει με το νέο ψήφισμα που εγκρίθηκε, χθες, το οποίο προβλέπει την εκπλήρωση των υποχρεώσεων προς όλες τις χώρες να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους πριν να συνέλθει το Συμβούλιο της Ευρώπης και πριν από τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», δήλωσε ο Αλεξαντάρ Νικολόβσκι, μέλος της μακεδονικής αντιπροσωπείας στο Μόνιμο Συμβούλιο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η έκθεση που ετοίμασε ο Κύπριος ευρωβουλευτής Χρήστος Πουργουρίδης, σχετικά με την οργάνωση OMO Ίλιντεν, δεν καταγράφονται περιπτώσεις για τις οποίες απαιτείται άμεση εφαρμογή.

Έτσι, το Στρασβούργο αποφάσισε να άρει τις ενστάσεις για τη Βουλγαρία, αφού σύμφωνα με την έκθεση δεν καταγράφονται παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων , όπως βασανιστήρια ή θάνατος.

«Αυτές οι περιπτώσεις, ωστόσο δεν κλείνουν το θέμα της Βουλγαρίας, σύμφωνα με τον επίτροπο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Thomas Hamemberg, ο οποίος προτρέπει με σαφήνεια η Βουλγαρία να εφαρμόσει τις αποφάσεις σχετικά με τα δικαιώματα της μακεδονικής μειονότητας», όπως είπε ο Αλεξαντάρ Νικολόβσκι, μέλος της μακεδονικής αντιπροσωπείας στο Μόνιμο Συμβούλιο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.

Η επιτροπή των Υπουργών θεωρεί το θέμα της περίπτωσης του OMO Ίλιντεν Πιρίν, ως λυμένο – αν και το κόμμα των Μακεδόνων της Βουλγαρίας δεν έχει ακόμη ταξινομηθεί ως τέτοιο.

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ μπέλο μόρε στο βίντεο που μου έδειξες ακούγεται καθαρά ο στίχος,ίσως σε αυτό που ανάρτησες να μην ήθελε να το πεί.

Ανώνυμος είπε...

26.1.11
Канал 5 : «Ο Σαμαράς μάρτυρας υπεράσπισης της Μακεδονίας στη Χάγη»


Ιανουάριος 26, 2011.

Ο αρχηγός της ελληνικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, αποδυνάμωσε τους ισχυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο της διαδικασίας που οδηγεί στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

Η δήλωσή του ότι η Ελλάδα έθεσε ΒΕΤΟ με την προηγούμενη κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, στην οποία συμμετείχε ως υπουργός Πολιτισμού, διευκολύνει το έργο των εκπροσώπων της Μακεδονίας, στο Διεθνές Δικαστήριο καθώς και τους δικαστές της Χάγης.

Τώρα η μακεδονική πλευρά έχει σαφή αποδεικτικά στοιχεία από ανώτερους Έλληνες αξιωματούχους, ότι, δηλαδή, έθεσε ΒΕΤΟ στο Βουκουρέστι, αποκλείοντας, έτσι, τη Μακεδονία στην ένταξη τους στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες του Kanal 5 τα έγγραφα τα οποία έχουν υποβληθεί στη Χάγη από τους εκπροσώπους της Μακεδονίας, όπως του πρέσβη Ντιμιτρόφ και του υπουργού Μιλοσόσκι, είναι αρκετά για να επιβεβαιώσουν ότι η Αθήνα έθεσε ΒΕΤΟ.

Η δήλωση του Σαμαρά στο ελληνικό Κοινοβούλιο για ελληνικό ΒΕΤΟ και ιδιαίτερα οι δηλώσεις του Δρούτσα που αμέσως ακολούθησαν, ο οποίος αναγνώρισε ότι δημιουργεί τεράστια ζημιά, με τη δήλωση αυτή, στα εθνικά συμφέροντα στην υπόθεση της Χάγης, μειώνονται δραστικά οι πιθανότητες να κερδίσει τη δίκη η Ελλάδα.
Μια δίκη στην οποία κατηγορείται από την Μακεδονία ότι έχει παραβιάσει τη ενδιάμεση συμφωνία.

( σ.σ. ο Σαμαράς είπε συγκεκριμένα σύμφωνα με το βίντεο του μακεδονικού καναλιού «… η κυβέρνηση Καραμανλή.. παραμέλησε όλες τις προτάσεις για διπλές και τριπλές ονομασίες και έβαλε ΒΕΤΟ για την ένταξη της Fyrom στο ΝΑΤΟ και στην Ένωση»)

Οι Έλληνες εμπειρογνώμονες τους οποίους συμβουλεύτηκε το Kanal 5, είπαν ότι η δήλωση Σαμαρά είναι σοβαρή και μπορεί τώρα να κληθεί ως μάρτυρας για την Μαεδονία με την συγκλονιστική αυτή παραδοχή.

Ωστόσο και η δήλωση του Παπανδρέου, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, είναι ασαφής, αφού εξέφρασε την απαισιοδοξία του για την επίλυση της διαφοράς του ονόματος, αδυνατώντας τη θέση του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, που πρόκειται να συνεδριάσει με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών στις 9 Φεβρουαρίου στην Ουάσιγκτον.

--

Τίτλος: «Самарас сведок на Македонија во Хаг»

Ανώνυμος είπε...

Hμερομηνία : 27-01-11

Από τις 30 Μαρτίου έως τις 13 Απριλίου η απογραφή του πληθυσμού

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα πραγματοποιήσει γενική απογραφή του πληθυσμού και των κατοικιών της χώρας.
Από τις 30 Μαρτίου έως τις 13 Απριλίου θα διεξαχθεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) η γενική απογραφή του πληθυσμού και των κατοικιών της χώρας, ενώ θα έχει προηγηθεί- από 1 έως 28 Φεβρουαρίου- η γενική απογραφή των κτιρίων. Στόχος της γενικής απογραφής πληθυσμού και κατοικιών, που θα έχει ημερομηνία αναφοράς την 29η Μαρτίου, είναι να καταγραφούν όλα τα άτομα που διαμένουν στην ελληνική επικράτεια, στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, δηλ. στον τόπο της συνήθους διαμονής τους. Θα γίνει η καταμέτρηση των νοικοκυριών και της σύνθεσής τους, η καταγραφή των μελών των νοικοκυριών και των δημογραφικών, κοινωνικών, εκπαιδευτικών και οικονομικών χαρακτηριστικών τους, καθώς και η καταγραφή των χαρακτηριστικών και ανέσεων όλων των κατοικιών της χώρας.

Ο υπεύθυνος και τα μέλη του νοικοκυριού σε συνεργασία με τον απογραφέα, που και αυτός θα είναι εντεταλμένο άτομο της ΕΛΣΤΑΤ, θα συμπληρώσουν τα ειδικά ερωτηματολόγια, με τη μέθοδο της συνέντευξης, ενώ το περιεχόμενο των ερωτηματολογίων θα είναι εμπιστευτικό και θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για στατιστικούς σκοπούς.

Αντικείμενο της γενικής απογραφής κτιρίων, που θα έχει ημερομηνία αναφοράς τη 15η Ιανουαρίου, είναι η καταμέτρηση όλων των κτιρίων της χώρας, με αναφορά στη βασική τους χρήση, στο ιδιοκτησιακό τους καθεστώτος και σε άλλα χαρακτηριστικά τους. Οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές των κτιρίων θα κληθούν να συνεργαστούν με τον

εντεταλμένο και εκπαιδευμένο άτομο της ΕΛΣΤΑΤ για τη συμπλήρωση του ειδικού ερωτηματολογίου, με τη μέθοδο της συνέντευξης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, γενικός στόχος των απογραφών αυτών, είναι η συγκέντρωση πρόσφατων στοιχείων για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού, για τη σύνθεση των νοικοκυριών και τις συνθήκες στέγασής τους καθώς και για τον οικοδομικό πλούτο της χώρας.

Τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν είναι απαραίτητα για:

- τη χάραξη οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο,

- την περιφερειακή ανάπτυξη, δεδομένου ότι αποτελούν τη μόνη στατιστική εργασία, η οποία παρέχει τη δυνατότητα παραγωγής στατιστικών στοιχείων σε μικρή γεωγραφική ενότητα και μέχρι το επίπεδο οικοδομικού- απογραφικού τετραγώνου,

- τη ρύθμιση ποικίλων διοικητικών και νομικών θεμάτων, όπως η κατανομή κρατικών επιχορηγήσεων στους ΟΤΑ, η ρύθμιση εκλογικών θεμάτων κ.λπ.,

- την εφαρμογή και υλοποίηση ακαδημαϊκών και λοιπών ερευνητικών προγραμμάτων,

- τη διάχυση και επέκταση της στατιστικής πληροφόρησης στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, αφού τα στοιχεία που προκύπτουν ενδιαφέρουν άμεσα κάθε πολίτη,

- τη δημιουργία του βασικού πλαισίου αναφοράς για τη διενέργεια των περισσοτέρων στατιστικών ερευνών και εργασιών.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
-----------------------------------------------------
μήπως θα υπάρχουν και ερωτήσεις για την μητρική γλώσσα και την εθνοτική προέλευση των απογραφομένων...???

bb είπε...

Ανώνυμε 7:33 , στο 2:13 ακούγεται μια χαρά! Γιατί να μην θέλει να το πει, δεν κατάλαβα!!!