Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

10 Ιαν 2011

Λύσεις τώρα!

ΡΙΧΑΡΔΟΣ ΣΩΜΕΡΙΤΗΣ | Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011 
Το 1965 ο Γεώργιος Παπανδρέου θέλησε να πάει στη Μόσχα. Οι υπερεθνικιστές της εποχής, σε συναυλία με τους Αμερικανούς, χάλασαν τον κόσμο και πέτυχαν την αναβολή του ταξιδιού. Τον θεωρούσαν «εθνικά ύποπτο».
Το 1998 ο Κώστας Σημίτης σχεδίαζε συνομιλίες με τον τούρκο συνάδελφό του. Οι υπερεθνικιστές της εποχής χάλασαν τον κόσμο για να τις αποτρέψουν. Τον θεωρούσαν «εθνικά ύποπτο».
Το 2011 ο Γιώργος Παπανδρέου θέλει ξανά συνομιλίες με τον κ. Ερντογάν. Οι δηλωμένοι και αδήλωτοι υπερεθνικιστές κραυγάζουν ότι οι Τούρκοι είναι επιθετικοί (δεν σημειώνουν όμως κανένα από τα διαφορετικά μηνύματά τους) και ότι με τα χάλια που έχουμε (μνημόνιο) δεν είναι ώρα για τέτοια. Τα ίδια λένε και για την πΓΔ της Μακεδονίας.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

από τους μετρημένους Δημοκράτες της Ελλάδος , ο Σωμερίτης.
σταθερά καταδικαστικός του ελληνικού υπερεθνικισμού και της επαγγελματικής πατριδοκαπηλείας...
από τους λίγους που ΔΗΜΟΣΙΑ χρησιμοποιεί το συνταγματικό όνομα της Μακεδονίας, έστω και ως πγδ Μακεδονίας...
στο στόχαστρο των υπερεθνικιστών ελλήνων χρυσαυγιτών...
η επίλυση των προβλημάτων με τους γείτονες , μακεδόνες , τούρκους , αλβανούς αποτελεί προϋπόθεση εξόδου από την χρεωκοπία της πατρίδος μας...

Ανώνυμος είπε...

Πρώην Γερμάνος πρέσβης: "Η Μακεδονία δεν υπηρξέ ποτέ Ελληνική πρίν το 1912" !!

17/12/2010

Ανιστορήτες και προκλητικές δηλώσεις βασισμένες στη μακεδονική προπαγάνδα από πρώην γερμανο πρεσβευτή στη Μακεδονία σε συνέντευξη του στο μακεδονικό κανάλι A1.

Ο γραφικός και δηθέν σοβαροφανής πρώην Γερμανός πρεσβής στη Μακεδονία Hans-Lothar Steppan σε συνεντευξή του δήλωσε οτι η Ελλαδα ποτε δεν κατειχε Μακεδονικες περιοχες και οτι η Θεσσαλονικη και οι αναλογες περιοχες της Βορείας Ελλάδας δεν υπηρξάν ποτε Ελληνικές πριν το 1913-1912 !!

Δηλώσε οτι η Ελλάδα απέκτησε την Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές της σημερινής βόρειας Ελλάδας με την βια κατά τους Βαλκανικούς πολέμους και οτι δεν υπήρξε ποτε Ελληνικη Μακεδονία, ουτε στην αρχαία εποχή, ούτε στην βυζαντινή, αλλα ουτε και στην Οθωμανική εποχή !

Μπορείτε να δειτέ βίντεο με την συνέντευξη του γερμανικού φερέφωνου των Σκοπίων ακολουθώντας το επόμενό lιnk:

http://www.youtube.com/watch?v=Jt9A74n_lw8
---------------------------------------------
σιγά το νέο...
μιά ΑΛΗΘΕΙΑ είπε ο άνθρωπος...

Ανώνυμος είπε...

9.1.11

Πώς άλλαξαν οι συσχετισμοί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Του Ιωαννη Ν. Γρηγοριαδη*

Τίποτε δεν προμήνυε στην αυγή του 21ου αιώνα ότι η Τουρκία θα ξέφευγε από τον φαύλο κύκλο της οικονομικής και πολιτικής καχεξίας, η οποία χαρακτήρισε τη δεκαετία του 1990.
Στο πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον γηραιό και ασθενή πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ παρουσίαζε όλα τα συμπτώματα αναποτελεσματικότητος των τουρκικών κυβερνήσεων συνεργασίας.
Ο στρατός παρέμενε πανίσχυρος στα παρασκήνια της πολιτικής. Η τουρκική οικονομία μαστιζόταν από υψηλά ελλείμματα, πληθωρισμό και δομικές δυσλειτουργίες, οι οποίες οδηγούσαν σε περιοδικές οικονομικές κρίσεις.
Η κορυφαία αυτών -αυτή του 2001- οδήγησε στη μείωση του τουρκικού ΑΕΠ κατά 9,4%, την πτώση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου κατά περίπου 50% και την απώλεια ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας. Η χώρα έδειχνε ακυβέρνητο καράβι σε θύελλα, και διάχυτη ήταν η απαισιοδοξία στην τουρκική κοινή γνώμη.

Η παρέμβαση του ΔΝΤ κατέστη αναγκαία αλλά και πολύ επώδυνη. Η μόνη αχτίδα αισιοδοξίας προερχόταν από την Ευρώπη. Τον Δεκέμβριο του 1999 η Τουρκία είχε αποκτήσει καθεστώς υποψηφίας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά την ιστορική αλλαγή της ελληνικής στρατηγικής στο ζήτημα.

Δέκα χρόνια μετά, η Τουρκία εμφανίζεται σαφώς ισχυρότερη. Οι επιδόσεις των κυβερνήσεων του Κόμματος Δικαιοσύνης και Αναπτύξεως (ΑΚΡ) στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής ξεπέρασαν και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Η πτώση του πληθωρισμού σε μονοψήφια επίπεδα, η αύξηση των ξένων επενδύσεων, η σταθερή άνοδος του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος (ΑΕΠ) συνδέονταν τόσο με την ευνοϊκή διεθνή οικονομική συγκυρία, όσο και με τις μεταρρυθμίσεις των κυβερνήσεων Ερντογάν.
Η σημασία των τελευταίων φάνηκε όταν ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση. Τα διδάγματα της κρίσεως του 2000-2001, το πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητος και οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις βοήθησαν την Τουρκία να αντιμετωπίσει την κρίση με μικρές, σχετικώς, απώλειες και να αναβαθμίσει τον διεθνή οικονομικό της ρόλο. Οι ρυθμοί αναπτύξεως της τουρκικής οικονομίας κατά το 2010 υπελείποντο μόνον της κινεζικής. Οντας μέλος του G-20 ήδη από την ίδρυσή του, η Τουρκία ανέβηκε πρόσφατα στην 15η θέση στον κατάλογο των μεγαλυτέρων οικονομιών στον κόσμο.

Ανώνυμος είπε...

Οι επιτυχίες της τουρκικής οικονομίας μεταφράζονται σε αυξημένη περιφερειακή πολιτική επιρροή, καθώς η οικονομική διπλωματία έχει μετατραπεί σε κύριο στρατηγικό εργαλείο προωθήσεως των τουρκικών εθνικών συμφερόντων. Ο ρόλος του στρατού στην πολιτική έχει περιορισθεί εντυπωσιακώς. Βεβαίως η εικόνα της πολιτικής καταστάσεως δεν είναι παντού ρόδινη. Μετά τις εντυπωσιακές μεταρρυθμίσεις των ετών 2002-2005, η κυβέρνηση Ερντογάν απώλεσε τον μεταρρυθμιστικό της οίστρο και συνέβαλε έτσι στην ντε φάκτο αδρανοποίηση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Σε στρατηγικό επίπεδο, η προσπάθεια αναδείξεως της Τουρκίας ως αυτονόμου περιφερειακού και παγκόσμιου παράγοντος, η οποία δείχνει να συγκινεί την παρούσα τουρκική κυβέρνηση, ενέχει σοβαρούς κινδύνους. Η αλαζονεία είναι κακός σύμβουλος των επιτυχημένων.

Αν στρέψει κανείς το βλέμμα του στην Ελλάδα κατά την ίδια δεκαετία, η πορεία είναι μάλλον αντίρροπη. Με την ένταξή της στην Ευρωζώνη η Ελλάς φαινόταν να μεγιστοποιεί τα πολιτικά και τα οικονομικά οφέλη της εντάξεώς της στην ΕΟΚ το 1981. Ηταν πλέον αμετακλήτως η «ευρωπαϊκή χώρα των Βαλκανίων». Δέκα χρόνια μετά, τα «βαλκανικά» χαρακτηριστικά της ελληνικής πολιτείας έχουν επανέλθει δριμύτερα, και η απαισιοδοξία είναι διάχυτη. Τι μπορεί να διδάξει το τουρκικό παράδειγμα; Πρώτον, ότι η ανάκαμψη της οικονομίας δεν μπορεί να προέλθει από τους τομείς της οικονομίας τούς κατ’ εξοχήν υπευθύνους για την κρίση. Ο δραστικός περιορισμός των δημοσίων δαπανών και η πάταξη των φαινομένων παρασιτισμού ιδιωτικών επιχειρήσεων εις βάρος του Δημοσίου αποτελούν το πρώτο βήμα για την απελευθέρωση των υγιών δυνάμεων της οικονομίας. Δεύτερον, ότι το εύρος των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία εν καιρώ κρίσεως θέτει το όριο της οικονομικής επιτυχίας εν καιρώ ακμής. Οσο περισσότερα βαρίδια κοπούν τώρα, τόσο πιθανότερο είναι να μιλούμε για το «ελληνικό οικονομικό θαύμα» σε δέκα χρόνια.



* Ο κ. Ιωάννης Ν. Γρηγοριάδης είναι επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Μπίλκεντ και Επιστημονικός Συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Ανώνυμος είπε...

4.12

Tην μεγαλυτερη αληθεια την ειπε ο πρωην υπουργος σας των Εξωτερικων

The idea that Alexander the Great was something that belonged to our history was in the minds of some extremist political groups only! These groups were insignificant the first years of our independence, but the big problem is that the old Balkan Nations have been used to be legitimized through their history. In the Balkans, if you want to be recognized as a Nation, you need to have history 3000 years old. So since you made us invent a history, we invented it! (…) You forced us to the arms of the extreme nationalists who today claim that we are direct descendants of Alexander the Great!

Denko Maleski, first Minister of foreign affairs of FYROM (1991 to 1993) and ambassador to the United Nations from 1993 to 1997, in an interview to Greek TV channel Mega, November 2006

Ανώνυμος είπε...

Nikola Gruevski

From Wikipedia, the free encyclopedia


Gruevski (Macedonian: Никола Груевски [ˈnikɔla ˈɡruɛfski] ( listen); born 31 August 1970 in Skopje) has been the Prime Minister of the Republic of Macedonia since 27 August 2006. He has also been the leader of VMRO-DPMNE since May 2003. He was Minister of Finance in the VMRO-DPMNE government led by Ljubčo Georgievski until September 2002.

Personal lifeGruevski completed primary and secondary education in Skopje. After having graduated from the Faculty of Economics at St. Clement of Ohrid University of Bitola in 1994, he worked in the banking sector. In 1996 he also acquired qualifications for the international capital market from the London Securities Institute.[1] On 12 December 2006, he obtained a Master’s degree from the Faculty of Economics at Ss. Cyril and Methodius University of Skopje.[2] Gruevski founded the Brokerage Association of the Republic of Macedonia in 1998 as its president and made the first transaction at the Macedonian Stock Exchange.[3] Gruevski is married to Borkica Gruevska and has two daughters with her: Anastasija and Sofija.[4] [5]

Gruevski has family roots in Macedonia, Greece.[6] His paternal grandparents stem from Achlada (Greek: Αχλάδα; Macedonian: Крушоради, "Krušoradi"),[7] a village in the Meliti municipality of the Florina Prefecture, Greece, where his family had the Greek surname Grouios ("Γρούϊος").[7] His grandfather, Νικόλαος Γρούιος, (Nicholaos Grouios), joined the Greek Army during the Second World War and fought in the Greco-Italian War where he lost his life in 1940 and his name is mentioned on the war memorial in Achlada among the names of the locals who were killed during World War II. Some years later, during the Greek Civil War, Gruevski's grandmother and father emigrated to the Socialist Republic of Macedonia where they gained macedonian citizenship.[8][9]

Ανώνυμος είπε...

Aνανεώσιμη πηγή ενέργειας... το ανθρώπινο σώμα

NAFTEMPORIKI.GR Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2011

Όλα άρχισαν το 2008, όταν η Jernhusen άρχισε να χτίζει το «πράσινο» κτίριό της απέναντι από το σταθμό.

Ήλιος, άνεμος, κύματα... Μας προσφέρονται σε αφθονία και η εκμετάλλευσή τους μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές μας ανάγκες. Υπάρχει όμως μια πηγή ενέργειας, στην οποία δύσκολα πάει ο νους παρότι βρίσκεται πιο κοντά μας απ' όσο μπορούμε να φανταστούμε: το σώμα μας.

Μια σουηδική μεσιτική εταιρία κατόρθωσε να διοχετεύσει την ενέργεια που παράγουν τα σώματα των χιλιάδων ανθρώπων που περνούν καθημερινά από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Στοκχόλμης σε κτήριο της περιοχής! Σύμφωνα με έναν εκ των εμπνευστών του πρωτότυπου πειράματος, πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα νέο τρόπο εφαρμογής μιας παλιάς ιδέας.

«Περίπου 250.000 άνθρωποι περνούν καθημερινά από τον Κεντρικό Σταθμό στη Στοκχόλμη», λέει ο Κλας Γιόχανσον της εταιρίας Jernhusen. «Οι ίδιοι παράγουν από μόνοι τους λίγη θερμότητα, όμως επιδίδονται και σε πολλές δραστηριότητες: αγοράζουν τρόφιμα, αγοράζουν ποτά, αγοράζουν εφημερίδες και βιβλία.» Καθώς τα κάνουν όλα αυτά, παράγουν ακόμη περισσότερη θερμότητα, την οποία, όπως λέει ο Γιόνασον, δεν χρειάζονται, συνεπώς γιατί να μην «ανακυκλωθεί»;

Πώς λειτουργεί;

Όλα άρχισαν το 2008, όταν η Jernhusen άρχισε να χτίζει το «πράσινο» κτήριό της απέναντι από το σταθμό. Χρησιμοποιώντας κοινούς εναλλάκτες ενέργειας στο σύστημα εξαερισμού του σταθμού, οι υπεύθυνοι του ομίλου κατόρθωσαν να κάνουν πραγματικότητα αυτό που είχαν κατά νου: να μετατρέψουν το πλεόνασμα θερμότητας από τα σώματα των επιβατών σε θερμό νερό, το οποίο διοχετεύεται στο κτήριο... ζεσταίνοντας τους ενοίκους του. Επιπλέον όφελος; Οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος είναι κατά 25% χαμηλότεροι από αυτούς που καλούνται να πληρώσουν οι ένοικοι συμβατικών κτηρίων.

«Εξοικονομούμε χρήματα από τις ενεργειακές δαπάνες, άρα το κτήριο αξίζει περισσότερα», εξηγεί ο Γιόχανσον αναφερόμενος στα οφέλη για την ίδια τη μεσιτική εταιρεία.

Όσο για τους επιβάτες που περνούν από το σιδηροδρομικό σταθμό; Η Jernhusen διαβεβαιώνει ότι η καθημερινότητά τους δεν θα επηρεαστεί στο ελάχιστο, αφού άλλωστε το σύστημα «χρησιμοποιεί την πλεονάζουσα ενέργεια» που κυκλοφορεί στο κτήριο του σταθμού.

Κινητική ενέργεια στο Παρίσι

Φαίνεται πως οι σταθμοί των τρένων αποτελούν πηγή έμπνευσης και για άλλα «πράσινα» μυαλά. Στο Παρίσι, όμιλος ανακοίνωσε πριν από λίγους μήνες ότι συγκρότημα 17 διαμερισμάτων θα θερμαίνεται χάρη... στα σώματα όσων περιμένουν το μετρό, αλλά και στους ίδιους τους συρμούς που παράγουν θερμότητα κατά την κίνησή τους, μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές του κτηρίου κατά το εν τρίτο!

Για τη διοχέτευση της ενέργειας θα χρησιμοποιείται σε αυτήν την περίπτωση μία... σκάλα που θα συνδέει το σταθμό με τα διαμερίσματα.

Ανώνυμος είπε...

10.1.11

Sitel: Οι έλληνες ξεκίνησαν αγώνα εναντίον των βιβλίων βαλκανικής ιστορίας


Ιανουάριος 10, 2011.

Οι Έλληνες άρχισαν μια εκστρατεία ενάντια στα βιβλία της ιστορίας των Βαλκανίων γιατί τα θεωρούν ανθελληνικά.

Τέσσερις τόμοι της βαλκανικής ιστορίας που προέκυψε από τη συνεργασία οκτώ βαλκανικών χωρών, η Ελλάδα τα έχει χαρακτηρίσει ως προπαγάνδα εναντίον των ελλήνων της μακεδονίας του αιγαίου.

Με την πλήρη υποστήριξη από την ελληνική διασπορά των ΗΠΑ, του Καναδά, της Αυστραλίας, και μέρος των καθηγητών, αντέδρασαν έντονα σε αυτά τα βιβλία και σε καμιά περίπτωση δεν συμφωνούν, ώστε να φθάσουν στα χέρια της ελληνικής νεολαίας.

Υποστηρίζουν ότι τα βιβλία της ιστορίας είναι προσαρμοσμένα, αποκλειστικά, στη διάδοση της μακεδονικής ταυτότητας και σε όλους τους τέσσερις τόμους η Ελλάδα απεικονίστηκε αρνητικά ως κατακτητής που κατέχει ως ‘σκύλος’ το μεγαλύτερο μερίδιο των μακεδονικών εδαφών.

Περιγράφοντας τις ιστορικές περιόδους οι Έλληνες ιστορικοί υποστηρίζουν ότι αλλοιώθηκαν πραγματικά περιστατικά και ότι οι συγγραφείς των βιβλίων επικαλούνται οθωμανικές και μακεδονικές πηγές και όχι ελληνικές.

Οι Έλληνες ιστορικοί υπέγραψαν μια αίτηση στην οποία ζητούν από τον Έλληνα Υπουργό Παιδείας και το ελληνικό κοινοβούλιο με κάθε θυσία να αποφευχθεί η διακίνηση αυτών βιβλίων στην Ελλάδα.

Τέτοιου είδους αντιδράσεις προέρχονται από ένα στενό εθνικιστικό κύκλο της Ελλάδας και την εκστρατεία αυτή την καθοδήγησε η ακροδεξιά νεοναζιστική εφημερίδα ‘Στόχος’.

Οι τέσσερις τόμοι της βαλκανικής ιστορίας εκδόθηκαν από το Κέντρο για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Συμμετείχαν στην συντακτική ομάδα 60 ιστορικοί από πολλές χώρες, όπως και από την Ελλάδα.
Ο σκοπός της έκδοσης ήταν να παράσχει μια αντικειμενική εικόνα των Βαλκανίων και να αποφευχθούν οι μονομερείς ερμηνείες της ιστορίας.

Τα βιβλία είναι τυπωμένα σε 8 γλώσσες: σερβικά, κροατικά, αγγλικά, ελληνικά, μακεδονικά, τούρκικα, αλβανικά και βοσνιομουσουλμανικά.
Όλα τα εγχειρίδια για τους καθηγητές και τα εναλλακτικά έντυπα και βιβλία, εγκρίθηκαν από τα γυμνάσια όλων σχεδόν των βαλκανικών χωρών εκτός της Ελλάδας.

Снежана Јовановска

--
Δημοσίευση: Sitel, 10.11.2011,

Keramitzis είπε...

Πολύ ωραίο άρθρο από τον κ.Σωμερίτη!
Οσο πιο γρήγορα κλείσουν τα λεγομενα εθνικά θέματα τόσο το καλύτερο για την Ελλάδα.