Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

29 Ιαν 2011

Violent August: The 1918 Anti-Greek Riots in Toronto

Τον Αύγουστο του 1918, οι Καναδοί βετεράνοι του Α' ΠΠ, επί 4 ημέρες διαδήλωναν κατά των Ελλήνων μεταναστών, σε ένα πογκρόμ εναντίον τους, καταστρέφοντας τα μαγαζιά των Ελλήνων μεταναστών και ασκώντας βία εναντίον τους. Η αφορμή για αυτό το ρατσιστικό πογκρόμ ήταν η (μέχρι ενός χρονικού σημείου) ουδετερότητα της Ελλάδας στον Α'ΠΠ, και η άρνηση των Ελλήνων μεταναστών να καταταχθούν στον Καναδικό στρατό.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αρκετά με τα ψέματα σας στον κόσμο,
Δεν σας πειράζει το όνομα, αλλά σας πειράζει το Αιγαίο
Ο χρόνος έχει περάσει, η συμμαχία σας έχει καταρρεύσει
όλος ο κόσμος ξέρει τι κάνατε, έχετε αποσπάσει την αρχαία Μακεδονία
Η συμφωνία του Βουκουρεστίου θα ανοίξει σύντομα,
Το Μακεδονικό ζήτημα θα κλείσει
Το Αιγαίο μας, αυτό της Μακεδονίας, πρέπει να το επιστρέψετε,
Για ότι κακό έχετε κάνει θα μας το πληρώσετε
Ει, Έλληνες Δολοφόνοι, πως δεν ντρεπόσαστε να αλλάξετε το όνομα Μακεδονία
Πάντα ήταν και θα παραμείνει, το όνομα Μακεδονία
Όλος ο κόσμος ξέρει τι κάνατε ότι έχετε αποσπάσει την αρχαία Μακεδονία
Η συμφωνία του Βουκουρεστίου θα ανοίξει σύντομα,
Το Μακεδονικό ζήτημα θα κλείσει,
Το Αιγαίο μας, αυτό της Μακεδονίας, πρέπει να το επιστρέψετε,
Για ότι κακό έχετε κάνει θα μας το πληρώσετε
Εάν δεν το επιστρέψετε, θα το πληρώσετε στον θεό,
Θα καείτε από φλόγες,
Θα σας συγκλονίσουν οι θεοί
Στα επόμενα 300 χρόνια όλα τα νησιά σας θα καταποντιστούν
Δεν νιώθω λύπη που θα καείτε
Και ούτε θα λυπηθώ επειδή θα πνιγείτε
Αλλά λυπάμαι γιατί δεν θα περπατώ στο κέντρο της «Μακεδόνσκι Σολούν»
Κόκκινο κρασί δεν θα πιώ
Ένα Μακεδόνσκατα τραγούδι μας να σας τραγουδώ

(Το τραγούδι ανέβασε στο διαδίκτυο ο Σέρβος ακτιβιστής Βάσκο Γκλιγκορίεβιτς


O Τσερβενκοφσκι -επικριτης του αλυτρωτιστη και εθνικιστη γκορουεφσκι- αποχωρησε απο το κοινοβουλιο. Ενας απο τους λιγους σοβαρους πολιτικους της πγδμ, εξαιτιας της προπαγανδας του vmro θεωρειται προδοτης και εξαγορασμενος πρακτορας των Ελληνων. Το ξερω ότι τρεμετε στη σκεψη ενος νεου 2001, αλλα μηπως εσεις οι ιδιοι δεν το προκαλέσατε; Οπως βεβαια εκοψες παρομοια σχολια, δεν ξερω αν θα το δημοσιευσεις. Αλλα όχι να λεμε και παπαριες. Ακου κει θα το πληρωσετε στο θεο και θα καειτε στις φλογες. χαχαχα!

Ανώνυμος είπε...

Πρόεδρος Βουλής της Μακεδονίας :

Η Ελλάδα εμποδίζει την ένταξη της χώρας στην ΕΕ

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011 [ 22:45 ]


Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Μακεδονίας, Τράικο Βελιάνοσκι, κατηγόρησε σήμερα από την Ποντγκόριτσα την Ελλάδα ότι είναι παράγοντας αστάθειας για την περιοχή επειδή μπλοκάρει την ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δυστυχώς, πρέπει να πω ότι η Ελλάδα, αντί να είναι παράγοντας σταθερότητας, έχει εξελιχθεί σε παράγοντα αστάθειας για την περιοχή, επειδή εμποδίζει τη χώρα μας να συνεχίσει τη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», είπε ο Βελιάνοσκι μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του του Μαυροβουνίου, Ράνκο Κριβόκαπιτς.

«Η ειλικρίνεια θα πρέπει να μεταφράζεται με έργα και όχι με λόγια», πρόσθεσε ο Βελιάνοσκι, ο οποίος είναι μέλος του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/

Ανώνυμος είπε...

«Κλαμπ χριστιανών» η ΕΕ, λέει ο Αλί Μπαμπατζάν
Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011 [ 16:12 ]


Η Ευρωπαϊκή Ενωση τείνει να γίνει «ένα κλαμπ χριστιανών», δήλωσε σήμερα από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν, καταγγέλλοντας την έλλειψη προόδου στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ. Μιλώντας στο Νταβός ο Μπαμπατζάν εκτίμησε ότι «η πολιτική της ανοικτής πόρτας δεν ισχύει πια» στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Ολοι πιστεύαμε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν ένα μεγάλο σχέδιο ειρήνης και στη συνέχεια η διαδικασία διεύρυνσης απλώς μπλόκαρε», πρόσθεσε. «Ενας από τους σημαντικότερους λόγους για τον οποίο η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ είναι ότι αυτή έχει γίνει ένα χριστιανικό κλαμπ. Στα μάτια μας αυτό είναι πολύ επικίνδυνο», υπογράμμισε ο Μπαμπατζάν.



Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/

Ανώνυμος είπε...

Hμερομηνία : 29-01-11

Το μεγάλο κράτος φέρνει ύφεση
Tου Μπαμπη Παπαδημητριου

Τι διαλύει την οικονομία και την υποβιβάζει σε διαρκή ύφεση; Το μεγάλο κράτος. Σε αντίθεση με όσα πιστεύουν –αν και αναρωτιέμαι αν ακόμη τα πιστεύουν– πολλοί από εμάς, ιδιαίτερα μεταξύ των οργανώσεων που εκπροσωπούν μεγάλες επαγγελματικές ομάδες, η δαπάνη του κράτους σε μισθούς υπαλλήλων ή προμήθειες κρατικών υπηρεσιών μπορεί να μεγαλώνει την κατανάλωση, περιορίζει όμως τη δυνατότητα της οικονομίας να δημιουργεί νέο πλούτο. Γιατί, όμως, χτίζουμε μεγάλο κράτος; Απλώς για να «τα τρώνε» οι πολιτικοί μας παρέα με τη διαπλοκή; Σωστό κι αυτό, αλλά δεν αρκεί για να φτάσουμε στο μέγεθος των ελλειμμάτων, δηλαδή των χρεών. Ούτε ο συνεχής διορισμός «κομματικών επιρροών» το εξηγεί. Ο βασικός λόγος για τον οποίο η Ελλάδα έχει μεγάλο κράτος είναι απαίτηση της πλειοψηφίας των πολιτών. Σε πολύ εκλαϊκευμένο επίπεδο, αν συνεχώς ζητούμε να προσφέρει το κράτος όσα κρίνουμε «απαραίτητα», τότε θα καταλήξουμε με ένα πολύ μεγάλο και τσαπατσούλικο κράτος. Το χειρότερο, μάλιστα, είναι ότι ένα κράτος που μεγαλώνει χωρίς να αναδιοργανώνεται συνεχώς, χωρίς αρχές οργάνωσης και δίχως μετρήσιμους στόχους, θα καταντήσει σαν το δικό μας. Πριν από πολλά χρόνια, ρώτησα τον Αλέκο Παπαδόπουλο, τότε υπουργό Οικονομικών, πώς απαντά σε εκείνους που τον επέκριναν για καθυστερήσεις στην εκταμίευση των κονδυλίων που απαιτούσε η επίσπευση κατασκευής των μεγάλων περιφερειακών νοσοκομείων. Με τη χαρακτηριστική ηπειρώτικη σοφία με επέπληξε: «Δεν περίμενα να ρωτάς εσύ με αυτόν τον τρόπο!» Στη λογική αντίδρασή μου, με έφερε αντιμέτωπο με τα ακόλουθα ερωτήματα.

«Αναρωτήθηκες», μου επισήμανε, «πόσα χρήματα χρειάζονται για να λειτουργήσουν αυτές οι τεράστιες μονάδες που τώρα κατασκευάζουμε; Σκέφτηκες ότι η Ευρωπαϊκή Eνωση, που τόσο πλουσιοπάροχα μας δίνει τώρα χρήματα για την κατασκευή και τον εξοπλισμό τους, δεν θα μας δίνει «δεκάρα» για τη λειτουργία τους; Και πώς θα τα πληρώνει όλα αυτά ο επόμενος υπουργός Οικονομικών;», κατέληξε, πολύ ικανοποιημένος από την προφανή άτακτη υποχώρησή μου. Ο κ. Παπαδόπουλος είχε δίκαιο!

Τώρα το κράτος πρέπει να «ρουφάει» συνεχώς τεράστιους χρηματικούς πόρους από τα διαθέσιμα της οικονομίας, προκειμένου να συντηρηθεί. Oσο καλύτερα κλείνει τα ελλείμματα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τόσο «κλέβει το οξυγόνο» της οικονομίας. Η πρωτοφανής καθαρή μείωση των δανείων προς την οικονομία δεν είναι αποτέλεσμα της ύφεσης. Το αντίστροφο ισχύει. Το μεγάλο κράτος καταδικάζει την οικονομία σε ασφυξία, αφού, για να συντηρηθεί, καταλήγει να «κλέβει» τις διαθέσιμες πιστώσεις.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τις απαράδεκτες οριζόντιες περικοπές στις αμοιβές. Το ίδιο και με τους απαράδεκτα υψηλούς φόρους στο εισόδημα που αποκτά ο ιδιωτικός τομέας. Επιπλέον, η σπάταλη διαβίωση του κράτους, όσο δεν βελτιώνει τις υπηρεσίες ούτε περιορίζει τις απαιτήσεις και την επέκτασή του, προκαλεί και διευκολύνει τη φοροδιαφυγή. Ο κ. Παπακωνσταντίνου υπολόγιζε ότι το 2010, σε σύγκριση με το 2008, που ήταν ένα «κανονικό» έτος, θα είχε 15% περισσότερα έσοδα από ΦΠΑ. Με 4 μονάδες μεγαλύτερο φόρο, μοιάζει λογικό. Αντί αύξησης, είχε μείωση κατά 5%!

Ανώνυμος είπε...

Η αντίδραση στο μνημόνιο και στην τρόικα καθώς και κοινές απόψεις στα εθνικά θέματα φέρνουν πιο κοντά ετερογενείς δυνάμεις από τις παρυφές της Δεξιάς ως την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά

Η διακομματική «εθνικοπατριωτική συμμαχία»

ΛΑΜΠΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ | Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

ΕΝΑΣ «αναδυόμενος πατριωτισμός», όπως χαρακτηρίζεται από κύκλους του λεγόμενου εθνικοπατριωτικού τόξου,προβάλλει την περίοδο αυτή ως πολιτικός και ιδεολογικός αντίλογος στο μνημόνιο και στις επιταγές της τρόικας κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία των εθνικών θεμάτων.Εννοιες όπως «κατοχική κυβέρνηση», «εθνοπροδότες» κτλ.έχουν καταστεί σύμβολο στον αγώνα κατά του «καθεστωτικού κοσμοπολίτικου εθνομηδενισμού», όπως τον αποκαλούν φορείς του εθνικοπατριωτικού φάσματος, κηρύσσοντας «πόλεμο» μέχρις
εσχάτων στην κυβερνητική πολιτική. Με αιχμή το μνημόνιο και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα έναντι των δανειστών της αλλά και την πορεία των εθνικών θεμάτων στην παρούσα συγκυρία, με επίκεντρο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών του Αιγαίου, προσωπικότητες, κόμματα, κινήσεις και οργανώσεις από ένα ευρύ πολιτικό φάσμα και με διαφορετικές διαδρομές πρωτοστατούν στη διαμόρφωση του αντιμνημονιακού μετώπου αρθρώνοντας έναν πολιτικό λόγο με εθνικοπατριωτικά χαρακτηριστικά και συνθήματα βάλλοντας ιδεολογικά κατά των εκπροσώπων του «σύγχρονου ραγιαδισμού».

«Παρών» στο «κίνημα των πατριωτών» έχει δηλώσει και η «ποιμαίνουσα Εκκλησία», η οποία διακήρυξε προσφάτως ότι «αυτό που συμβαίνει στην πατρίδα μας είναι πρωτόγνωρο και συνταρακτικό» και ότι «μαζί με την πνευματική, κοινωνική και οικονομική κρίση συμβαδίζει και η πάσης φύσεως ανατροπή», η οποία συνιστά «προσπάθεια εκρίζωσης και εκθεμελίωσης πολλών παραδεδομένων, τα οποία ως τώρα θεωρούνταν αυτονόητα για τη ζωή του τόπου μας». Υπό το πρίσμα αυτό ετερόκλητες ιδεολογικοπολιτικές συγκλίσεις και διεργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με στόχο τη συγκρότηση ενός ευρύτερου «κινήματος αντίστασης» που εκτείνεται από την άκρα Δεξιά και φτάνει ως την άκρα Αριστερά με λιγότερο ή περισσότερο ανομοιογενή χαρακτηριστικά και καταβολές, προσδοκώντας να εκφράσει την κοινωνική οργή και δυσαρέσκεια, καθώς και να διεκδικήσει ενεργό ρόλο με τη διαμόρφωση ακόμη και νέων πολιτικών υποκειμένων, όπου αυτό είναι εφικτό, ή τη συγκρότηση συμμαχιών ακόμη και με ενδεχόμενη (μελλοντική) εκλογική αναφορά. Η πρόσδεση στο άρμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ.Σαμαρά παραγόντων με προϊστορία στον εθνικοπατριωτικό χώρο, όπως οι κκ. Χρ.Λαζαρίδης και Φ. Κρανιδιώτης, έχει φέρει στο επίκεντρο των «γαλάζιων» συζητήσεων αλλά και διαγκωνισμών στο εσωτερικό της ΝΔ το ζήτημα της φυσιογνωμίας και του χαρακτήρα του κόμματος.

Ανώνυμος είπε...

Η πολεμική που ξέσπασε προσφάτως με αφορμή το άρθρο του κ. Κρανιδιώτη περί «ντιντήδων» διήγειρε τα κομματικά αντανακλαστικά φέρνοντας στην επιφάνεια τα παρασκηνιακά «μίση και πάθη» που ταλανίζουν τη ΝΔ, ενώ πίσω από τις προσωπικές αιχμές αναδείχθηκαν οι πολιτικές προεκτάσεις της ιδιότυπης συγκατοίκησης. Για τους θιασώτες του ξεχασμένου «μεσαίου χώρου», στον οποίο επένδυσε η νεοκαραμανλική τάξη πραγμάτων, ο αιχμηρός λόγος του γνωστού από την υπόθεση Οτσαλάν δικηγόρου κ. Κρανιδιώτη, νυν προέδρου του «Δικτύου 21», το οποίο συγκροτήθηκε το 1997 με σκοπό την «πατριωτική αφύπνιση των Ελλήνων» στη βάση «των καλύτερων παραδόσεων του Ελληνισμού και του πνευματικού υποδείγματος της Ορθοδοξίας», αποτελεί επιστροφή «στο πιο δεξιό παρελθόν της ΝΔ». Παράγοντες οι οποίοι διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο επί πρωθυπουργίας κ. Κ. Καραμανλή, όπως ο επικοινωνιολόγος κ. Ι. Λούλης, δεν διστάζουν να βάλλουν κατά των νυν συνεργατών του κ. Σαμαρά θεωρώντας ότι η συνύπαρξη αυτή περί τη σημερινή ηγετική ομάδα αποτελεί μια σύνθεση «περιθωριακών λαϊκιστικών στελεχών της ΝΔ με υπερεθνικιστές λαϊκιστές του σαμαρικού παρελθόντος». Μάλιστα έχει πει ότι η σημερινή ΝΔ είναι δεξιότερη εκείνης του πολιτικού μέντορα του κ. Σαμαρά, του αείμνηστου Ευάγγελου Αβέρωφ: «Μαζί με την περίοδο Αβέρωφ αυτή είναι η δεξιότερη στροφή που έχει κάνει η ΝΔ» έχει δηλώσει ο κ. Λούλης κατακρίνοντας την «εθνικοπατριωτική σταυροφορία κατά του μνημονίου» την οποία υιοθέτησε, παρά τις όποιες επί μέρους παραλλαγές, η ΝΔ. Για τον ίδιο άλλωστε η ύπαρξη της συγκεκριμένης ομάδας κοντά στον κ. Σαμαρά υποδηλώνει τη σύμπλευση με μια δεξιά στροφή του κόμματος και τη ρήξη με τη στρατηγική του μεσαίου χώρου στην οποία επένδυσε ο κ. Καραμανλής επί των ημερών του.

Ανώνυμος είπε...

Οι Κινέζοι φτιάχνουν τον νέο ταξιδιωτικό χάρτη στην Ευρώπη

Οι «καλύτεροι πελάτες» διαμορφώνουν νέες τάσεις στους τουριστικούς προορισμούς ανάλογα με τα πολυτελή γούστα και τα βιώματά τους

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΟΥΤΕΤΣΗ | Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Από τον Καρλ Μαρξ ως τις τσάντες Louis Vuitton, τα κοστούμια Ηugo Βoss, το γαλλικό κρασί και τις βελγικές σοκολάτες, οι επιλογές των κινέζων τουριστών στην Ευρώπη συνθέτουν ένα ιδιότυπο μείγμα Ιστορίας, ρομαντισμού και lifestyle, χαράσσοντας έναν άλλο ταξιδιωτικό χάρτη για τη Γηραιά Ηπειρο, τον πιο επιθυμητό προορισμό τους. Η ίδια επιθυμία καλλιεργείται όμως και αντίστροφα, αφού για τους Ευρωπαίους οι Κινέζοι είναι οι «καλύτεροι πελάτες» ξεπερνώντας τους Ρώσους σε αγορές το 2009. Με βάση τα στοιχεία της εταιρείας Global Βlue (Τax Free Shopping) το διάστημα από τον Ιανουάριο ως τον Οκτώβριο του 2010 η δαπάνη των κινέζων τουριστών στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 99% σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά, με τη μέση δαπάνη κάθε συναλλαγής να ανέρχεται στα 718 ευρώ.

Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Τourism Εconomics περίπου 240 εκατ. Κινέζοι ταξίδεψαν στη Δυτική Ευρώπη το 2010, κατά 20% περισσότεροι από τα 200 εκατ. το 2009. Κατά μέσο όρο οι 1,3 τρισ. Κινέζοι πραγματοποιούν 1,3 ταξίδια τον χρόνο, αριθμός που ως το 2015 προβλέπεται να ανέβει στα 3,3 ταξίδια.

Το πρόσωπο του κινεζικού τουρισμού μεταβάλλεται ταχύτατα, καθώς πολλοί ταξιδιώτες κάνουν πλέον τη δεύτερη ή την τρίτη επίσκεψή τους στην Ευρώπη. Την ίδια ώρα η μείωση των ταξιδιωτικών περιορισμών, οι αυξημένες συνδέσεις και η άνοδος της μεσαίας τάξης αποτελούν πρόκληση για τους λιανοπωλητές των ευρωπαϊκών μητροπόλεων. Για αυτό και οι πολυτελείς οίκοι της Ευρώπης παράλληλα με την επέκτασή τους στην Ασία ανακαινίζουν με ταχείς ρυθμούς τα καταστήματά τους στην Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο ότι την περασμένη χρονιά και παρά την πτώση που σημείωσε η εμπορική κίνηση της Αθήνας οι πολυτελείς φίρμες που διατηρούν καταστήματα στην οδό Βουκουρεστίου κατέγραψαν άνοδο κυρίως λόγω των τουριστών από Κίνα, Ρωσία και Μέση Ανατολή.

Για τη μεσαία τάξη της Κίνας δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα στην Ευρώπη αποτελούν ο πύργος του Αϊφελ, το Λούβρο και το Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας. Ωστόσο οι επισκέπτες έχουν χαράξει και μια δική τους διαδρομή με βάση τα πολιτικά, ιστορικά και καταναλωτικά τους βιώματα, από τα ξένα σήματα που ταυτίζονται με την αισθητική και την υψηλή ποιότητα. Οι μπουτίκ του Παρισιού είναι απαραίτητες στάσεις, με οίκους όπως Louis Vuitton, Ηermes, Chanel, Dior, να έχουν προσλάβει προσωπικό που μιλά τη γλώσσα για να εξυπηρετούν τους πελάτες. Πρόσφατη ανακάλυψη της εύπορης τάξης είναι και τα γαλλικά κρασιά, καθώς ταξιδιωτικό γραφείο που εδρεύει στο Παρίσι οργάνωσε εκδρομή στο Μπορντό για να προμηθευτούν οι πελάτες του φιάλες από την τοπική παραγωγή.

Από τη Γαλλία το ταξίδι συνεχίζεται στην Ιταλία, με ένα πέρασμα από τα καζίνα της Νίκαιας και του Μονακό, αφού ο τζόγος αν και δεν ενθαρρύνεται είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Κίνα. Η Βενετία και η Ρώμη αποτελούν σταθερούς σταθμούς, αλλά τελευταία οι επισκέπτες από την Ασία απαιτούν μια στάση και στη Βερόνα. Ο λόγος είναι το κτίριο του 13ου αιώνα που συνδέεται με το έργο του Γουίλιαμ Σαίξπηρ «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», που είναι ιδιαίτερα αγαπητό στην Κίνα και από τα πρώτα που μεταφράστηκε στη γλώσσα. Στη Γερμανία σταθμός τους είναι η Βόννη του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν και η Τρίερ του Καρλ Μαρξ, αφού το μουσείο Μαρξ δέχεται περίπου 13.000 Κινέζους κάθε χρόνο. Ωστόσο το Μέτζιγκεν της Γερμανίας αποτελεί δημοφιλή στάση, αφού η φίρμα Ηugo Βoss διατηρεί εκεί το εκπτωτικό της outlet, εκεί όπου Κινέζοι, Ρώσοι και Ινδοί συναγωνίζονται για το ποιος ξοδεύει τα περισσότερα.

Ανώνυμος είπε...

Η αύξηση των αγορών των Κινέζων στην Ευρώπη σχετίζεται και με τη διείσδυση των ευρωπαϊκών προϊόντων στη χώρα τους τα τελευταία χρόνια, όπως επισημαίνει ο κ. Σ. Χατζηχρηστίδης, διευθύνων σύμβουλος της Οilco Μediterranean Foods, εταιρείας με έδρα το Χονγκ Κονγκ και με εργοστάσιο στην Αττική, που δραστηριοποιείται στην ασιατική αγορά. Ο ίδιος σημειώνει ωστόσο ότι η Ελλάδα δεν έχει «αναπτύξει μια αναγνωρίσιμη εικόνα» στα προϊόντα και στις υπηρεσίες της. Κάτι που δεν συμβαίνει με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες διοργανώνουν συστηματικά εμπορικές εκθέσεις προωθώντας τα προϊόντα τους με αποτέλεσμα «οι Κινέζοι να πιστεύουν ότι το ελαιόλαδο ανακαλύφθηκε στην Ιταλία, η Γαλλία κάνει το καλύτερο τυρί και η Ισπανία έχει τα καλύτερα θαλασσινά» υπογραμμίζει.

ΕΛΛΑΔΑ
Τροχοπέδη η αεροπορική σύνδεση και η έκδοσης βίζας
Ελάχιστα είναι αυτά που κερδίζει μέχρι σήμερα η Ελλάδα σε επίπεδο τουριστικής κίνησης από την Κίνα, παρά την υψηλή αναγνωρισιμότητα και εκτίμηση των Κινέζων για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, αλλά και το όνειρο πολλών νέων ζευγαριών να επισκεφθούν τη Σαντορίνη και το Αιγαίο για το ταξίδι του μέλιτος, καθώς η λέξη Αegean είναι ομόηχη με το «Αϊ τσιν» που σημαίνει «θάλασσα της αγάπης» στα κινεζικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) το διάστημα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2010 10.834 Κινέζοι επισκέφθηκαν τη χώρα σημειώνοντας αύξηση 83,2% σε σύγκριση με το 2009 (5.915), ενώ καλύπτουν μερίδιο που αγγίζει μόλις το 0,1% του εισερχόμενου τουρισμού στη χώρα.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/