Ο μουσικός πολιτισμός των Μακεδόνων και τα επικά τραγούδια τους κατακτούν σιγά σιγά τους Ευρωπαίους! Ολλανδική χορωδία ερμηνεύει το τραγούδι «Μπόλεν μι λέζι Μίλε Ποπ Ιορντάνοβ», στην μακεδονική γλώσσα, φυσικά!
31 σχόλια:
Ανώνυμος
είπε...
πολύ καλή παρουσίαση ενός γνωστού μακεδονικού τραγουδιού.. δυστυχώς ο πλέον ανεπτυγμένος κόσμος δεν έχει βρεί ακόμα τους τρόπους και τις χαμηλού κόστους ιδέες για να έλθει σε ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ επαφή με τους ανθρώπους στον υπόλοιπο κόσμο, με συνέπεια εν τέλει να υφίσταται τις συνέπειες της πολιτικής και οικονομικής υποανάπτυξης του όπως στις αραβικές χώρες... φυσικά και η πολιτικοοικονομική μεροληψία πάει σύννεφο, με αποτέλεσμα χώρες όπως η μακεδονία να βιώνουν επενδυτική έρημο, παρά τα πολύ χαμηλά μεροκάματα και γενικά τα επενδυτικά πλεονεκτήματα... τέλος πιστεύω ότι σχόλια ασχετα με το θέμα αλλά πλέον ΕΠΙΚΑΙΡΑ θα πρέπει να είναι αποδεκτά...
γεια σας συγχαρητήρια για το μπλόγκ σας. κατάγομαι από το γνωστό κεφαλοχώρι της δράμας, τον Βώλακα. η πλειοψηφία στο χωριό μου , ιδιαίτερα οι γέροι αποκαλούνε τους εαυτούς τους μακεδόνες. στα σπίτια τους μιλάνε μιά γλώσσα την οποία την ονομάζουν μακεδονική. και την οποία μιλούσανε από ανέκαθεν. πολλοί συγγενείς των συγχωριανών μου εξεδιώχθηκαν από το ελληνικό κράτος επειδή μιλούσαν στο καφενείο , στα γλέντια και τους γάμους , στα πανηγύρια και στα έθιμα που έκαναν την οικογενειακή μακεδονική γλώσσα.. η πλειοψηφία των εκδιωχθέντων εγκαταστάθηκε στην γειτονική βουλγαρία, κυρίως στην ακριτική πόλη γκότσε ντέλτσεφ... λόγω των διώξεων που υπέστησαν είναι βαθιά πληγωμένοι με το ελληνικό κράτος. με κάθε τρόπο και παντού δηλώνουν μακεδόνες και όχι βούλγαροι , ούτε βέβαια έλληνες. αλλά και αυτοί που παρέμειναν και φοβόντουσαν δημόσια να μιλάνε μακεδονικά , στο σπίτι πάλι μακεδονικά μιλούσαν. μερικοί δε από τους παραπάνω πολέμησαν μαζί με τον ελληνικό στρατό τους συγγενείς τους. στο χωριό μας όλα τα μικροτοπωνύμια είναι μακεδονικά και αυτό περιγράφεται στα εκατό χρόνων ελληνικά συμβολαιογραφικά συμβόλαια των κτημάτων που έχουμε. τέτοιες ονομασίες είναι : μπέλα ρέκα / ασπρο ποτάμι , ιζβορ-πηγή , βισόκα τσέσμα-υψηλή βρύση , γκολεμο πόλε- μεγάλη πεδιάδα , κ.λ.π στα παραπάνω συμβόλαια συχνά αναφέρεται ότι οι αγοραστές και οι πωλητές δεν γνωρίζουν την ελληνική και για αυτό κάνουν χρήση μεταφραστή ο οποίος γνωρίζει τόσο την μακεδονική όσο και την ελληνική γλώσσα . για αυτο θα παρακαλούσα όσους δηλώνουνε ότι κατοικούν στη μακεδονία εδώ και πολλές γενιές και μόνο ελληνικά μιλούσαν στο σπίτι τους να μας πούνε για ποιό χωριό μιλάνε , πως ονομάζονται τα παραδοσιακά μικροτοπωνύμια στο χωριό τους στα συμβόλαια τους. τι έθιμα και παραδόσεις έχουν. έτσι όλοι θα γνωρίσουμε για αυτά τα χωριά , τα οποία μας είναι άγνωστα. ευχαριστώ.
Έτσι είναι, φίλε από τον Βώλακα Δράμας. Οι Έλληνες της Μακεδονίας προσπαθούν να κάνουν το άσπρο, μαύρο! Η αλήθεια είναι ότι η σιωπή των Μακεδόνων τόσα χρόνια τους είχε αφήσει ελεύθερο πεδίο να λένε ότι ανακρίβεια και ψέμα τους ερχόταν στο κεφάλι, για την Μακεδονία. Τώρα όμως οι Μακεδόνες πρέπει να βγουν και να αποκαταστήσουν την αλήθεια για τον τόπο τους. Θα έπρεπε σε κάθε πόλη να δημιουργηθούν σελίδες τύπου blogger (που είναι δωρεάν και προσφέρουν ανωνυμία) και εκεί να γράφονται και να παρουσιάζονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (τοπική ιστορία, παράδοση, γεγονότα που αφορούν Μακεδόνες, κτλ), για να γνωρίζουμε όλοι αυτά τα στοιχεία που παρέμειναν τόσα χρόνια στο σκοτάδι.
Ανώνυμε 1:00, δεν έγραψα κάτι για τα σχόλια αλλά για τα δημοσιεύματα! Ένα λινκ πιστεύω είναι αρκετό για όσους θέλουν να ενημερώνονται, απο αυτό το blog.
Ο όρος Μακεδονία «έχει γεωγραφικά και όχι εθνοτικά χαρακτηριστικά» λέει η Αλ.Παπαρήγα
Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011
------------------------------------------------------------ η αντιμακεδονική τροχιά του ΚΚΕ σε όλη της την εμφάνιση... ούτε ο ορος Μακεδονία για την ομώνυμη γεωγραφική περιοχή , ούτε η πολιτική ονομασία της Δημοκρατίας της Μακεδονίας συνδέεται αποκλειστικως με το μακεδονικό έθνος ... γιατι τόσο η περιοχή όσο και κυρίως το μακεδονικό κράτος είναι εγγυημένα πολυεθνικά , με σεβασμό σε όλες τις εθνότητες του: μακεδοική, αλβανική, ελληνική, βλάχικη, βουλγάρικη. κανείς μακεδόνας δεν ισχυρίζεται το αντίθετο. ούτε επιζητεί αλλαγή συνόρων της διαμελισμένης μακεδονίας. η ανασφάλεια του ελληνικού κράτους μπορεί να διαλυθεί με την υπογραφεί σχετικής συμφωνίας , με την εγγύηση των μεγάλων δυνάμεων , συμπεριλαμβανομένης της ρωσίας.
Πρέπει να ομολογήσω ότι πολλά από τα σχόλια που γράφτηκαν από πολέμιους της τηλεοπτικής σειράς του «1821» με εντυπωσίασαν με την οξύτητά τους και ενίοτε με την παραποίηση του θεάματος. Ανάλογα με ξάφνιασαν οι διαστρεβλώσεις επιστολογράφων, όπως εκείνη που δημοσιεύτηκε στην «Ελευθεροτυπία» της περασμένης εβδομάδας, η οποία μου απέδωσε –μηδέποτε υπάρξασα– ομιλία σε πανεπιστήμιο της Κωνσταντινουπόλεως, όπου φέρομαι ειπών σε τουρκικό κοινό ότι οι Ελληνες διέπραξαν γενοκτονίες και όχι οι Τούρκοι. Το πάθος του συγγραφέα της επιστολής προφανώς ξεπέρασε τη στοιχειώδη ευθυκρισία. Ή ακόμα το παραλήρημα επιστολογράφου της Πελοποννήσου, ο οποίος διατρέχει αιώνες ιστορίας σαν να είναι ημέρες και καταλήγει στη γνωστή πλέον επωδό του ενόχου για όλες τις αμαρτίες, ΕΛΙΑΜΕΠ. Για τους μηδέποτε αναγνώσαντες οτιδήποτε κυκλοφόρησε από το Ιδρυμα αυτό και τα κατά καιρούς μέλη του Δ.Σ., το ΕΛΙΑΜΕΠ αποτελεί μόνιμο στόχο εκτόνωσης.
Η συζήτηση που ακολούθησε την προβολή του τέταρτου επεισοδίου της σειράς, στις 15 Φεβρουαρίου, υπήρξε για μένα αποκαλυπτική. Η άποψη του Στέλιου Ράμφου είναι ότι οι Νεοέλληνες αντιλαμβάνονται την ταυτότητά τους ως αποτέλεσμα αναφοράς στο συλλογικό τους παρελθόν και ότι αυτό καθιστά προβληματική τη σχέση τους με τον παρόντα χρόνο. Ας μου συγχωρήσει ο κ. Ράμφος τούτη την απόπειρα ερμηνείας της σκέψης του.
Ετσι επανέρχονται συνεχώς στην αρχική πράξη γέννησης της συλλογικής τους συνείδησης, η οποία συνιστά αμετακίνητη αλήθεια που ουδείς έχει δικαίωμα να αναθεωρήσει. Το ιστορικό παρελθόν, όπως τους δόθηκε από το σχολείο, έγινε πηγή ανατροφοδότησης που δεν επιδέχεται αλλαγές. Ο κ. Ράμφος τοποθέτησε μεγάλο μέρος του ελληνικού προβλήματος εκσυγχρονισμού στην αντίφαση ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τους οποίους υιοθετήσαμε στην Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου χάρη στους Φαναριώτες πολιτικούς, και στην έλλειψη της εσωτερικής διεργασίας, που θα επέτρεπε την αφομοίωση των επείσακτων ιδεών. Το νέο κράτος που εισάγεται στην Επίδαυρο σαν ένδυμα από τη Γαλλία, δεν καλύπτει απόλυτα την ντόπια φορεσιά μας από μέσα. Με άλλα λόγια, η ψυχή των περισσότερων δεν συγχρονίστηκε με τους ξένους θεσμούς που επικάθησαν στην κοινωνία. Ο Στέλιος Ράμφος αποδίδει την ασύμπτωτη σχέση με επιλογές του Βυζαντίου όταν προτιμήθηκε το «τουρκικό φακιόλι από την παπική τιάρα». Ο Σωτήρης Ριζάς επισήμανε ότι η επιλογή επιβλήθηκε μάλλον από τη στρατιωτική ισχύ του κατακτητή. Ωστόσο, η επιλογή εκείνη, αλλά και άλλες παλαιότερες, διαμορφώνουν μια αντίληψη ταυτότητας που βρίσκει στην αέναη συλλογική ζωή τα πρότυπα για τη διαμόρφωση της σημερινής μας αυτοσυνειδησίας. Ετσι η έννοια της ατομικότητας και της ατομικής ευθύνης που λανθάνει, διαχέεται στην αδιάκοπη ανακύκλωση της συλλογικότητας της οικογένειας, της φυλής και της ιστορίας. Οι προτεραιότητες αυτές άλλωστε υπονομεύουν την αξιοκρατία στις δημόσιες επιλογές και τη λειτουργία των νόμων γενικότερα. Η έννοια του απρόσωπου χειραφετημένου πολίτη δεν είναι δυνατό να αποκτήσει οντότητα στην κοινότητα αυτή.
Η εξαιρετική ανάλυση του κ. Ράμφου με βοήθησε να κατανοήσω το πάθος των επικριτών της σειράς και των συζητήσεων που ακολουθούν. Είναι φανερό ότι η σειρά αυτή απέδειξε ότι το διακύβευμα δεν είναι απλώς η ορθότητα ή μη της ερμηνείας των γεγονότων μιας άλλης εποχής, ούτε η κολακευτική ή μη παρουσίασή τους, αλλά η ίδια η αμφισβήτηση μιας παγιωμένης αλήθειας, με κεφαλαίο Α, όπως διαμορφώθηκε από την πρωτοβάθμια κιόλας εκπαίδευση.
Η αναψηλάφηση των ιερών και οσίων της Ιστορίας αποτελεί για πολλούς άμεση απειλή αμφισβήτησης της αντίληψης που διατηρούν για τον ίδιο τους τον εαυτό και την ψυχή τους. Αντιλαμβανόμαστε έτσι ότι η εκπομπή αυτή άθελά της θέτει επί τάπητος, όχι μόνο την ιστορία του 1821, αλλά προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία υπέρβασης της καθηλωμένης συνείδησής μας. Και αν δεν αλλάξει η συνείδηση του κάθε πολίτη, η κάθοδός μας θα συνεχίζεται.
* Ο κ. Θάνος Βερέμης είναι αντιπρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ.
Φέτος συμπληρώνονται 300 χρόνια αφότου ένας Οθωμανός αξιωματικός του ιππικού δολοφόνησε τον Τούρκο διοικητή της Τρίπολης, αναγορεύθηκε πασάς της Τρίπολης, κατέστησε την εξουσία του κληρονομική και αναγνωρίσθηκε από την Υψηλή Πύλη. Τον έλεγαν Αχμάντ Καραμανλί και ήταν ο ιδρυτής της δυναστείας των Καραμανλήδων, που κυβέρνησε τη Λιβύη ώς το 1835. Ενα το κρατούμενο...
Αν, τώρα, λάβετε υπ’ όψιν δύο ακόμη ευνοϊκούς παράγοντες για την ιδέα μου: πρώτον, ότι οι Λίβυοι διαδηλώνουν κυματίζοντας σημαίες του μοναρχικού καθεστώτος που ανέτρεψε ο Καντάφι και, δεύτερον, το χόμπι του Γιώργου με τη διεθνή διπλωματία και τις μεσολαβητικές πρωτοβουλίες από πλευράς της Ελλάδος, τότε δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να μας απασχολεί το κενό στην πολιτική ζωή της Λιβύης που αφήνει ο Καντάφι με την πτώση του. Θα μπορούσαμε να τους προσφέρουμε τον τέως πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, για να κυβερνήσει τη Λιβύη! Γιατί όχι; Ιστορικό όνομα έχει, αξιόλογη κυβερνητική εμπειρία διαθέτει επίσης. Πού θα βρουν καλύτερο;
Κατανοώ, βέβαια, ότι ο μεν τέως πρωθυπουργός είναι εθνικό κεφάλαιο, η δε κοινή γνώμη είναι αντίθετη με την ιδέα της εκποίησης εθνικού πλούτου. Αλλά για αξιοποίηση θα τον παραχωρήσουμε στους Λίβυους, όχι για πάντα. (Αλλωστε δεν απασχολείται με τίποτε ιδιαίτερο αυτόν τον καιρό ο Κ. Καραμανλής...) Δεν λέω, είναι μια ιδέα που ίσως να μην αρέσει σε ορισμένους στην Ελλάδα, ιδίως δε στη Ν.Δ. Πιστεύω όμως ότι θα την υποστηρίξει σθεναρά ο Αντώνης Σαμαράς... ----------------------------------------------------------- αλλη μια απόδειξη της τουρκοαιγυπτιακής καταγωγής του καραμανλή.. του οποίου οι προπάπποι αλληλογραφούσαν στα τουρκικά , με χρήση του πατριαρχικού αλφαβήτου.. ο οποίος όμως δήλωνε καθαρός έλληνας και ταυτόχρονα μακεδόνας. στην ελληνική εθνικιστική λογική μακεδόνας=έλληνας όπως στην βουλγάρικη εθνικιστική λογική μακεδόνας=βούλγαρος πρόκειται φυσικά για τις δύο όψεις ενός εθνικιστικού ΨΕΥΔΟΥΣ
η κ. παπαρήγα έχει την ευκαιρία να τιμήσει πραγματικά τους νεκρούς μακεδόνες κομμουνιστές, μέλη του ΚΚΕ οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία των νεκρών της μάχης της φλώρινας... ξεκινώντας τον αγώνα με αίτημα την άμεση αυτόματη επανάκτηση της ελληνικής ιθαγένειας από τους μακεδόνες συγγενείς των παραπάνω νεκρών , οι οποίοι είναι μέχρι σήμερα πολιτικοί πρόσφυγες , με παρανόμως αφαιρεμένη την ελληνική ιθαγένεια οι οποίοι εξαιρέθηκαν από τον ρατσιστικό νόμο του πασοκ, ως μη έλληνες το γένος.. με τον οποίο νόμο επανέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια μόνο οι ελληνικής καταγωγής κομμουνιστές πολιτικοί πρόσφυγες. κάνοντας έτσι πράξη τον νόμο του κράτους, ο οποίος ψηφίσθηκε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και όλων των κομμάτων , με σκοπό την άρση των συνεπειών του εμφυλίου.
Γρεκομανος τι ειναι συμφωνα με τη λογικη σας; Αφηστε, απανταω εγω. Είναι ένας προδοτης που εξαγοραστηκε με χρηματα στην καλυτερη περιπτωση, ή του εγινε πλυση εγκεφαλου και σε καμια περιπτωση δεν έχει δικαιωμα να δηλωνει (ελληνο)Μακεδονας, αλλα ειναι (σλαβο)Μακεδονας το διχως άλλο. Και επειδη εδω δεν μιλάμε για τη σωτηρια του Αγιου Εθνους σας, δεν εχει κανενα δικαιωμα να αυτοπροσδιοριζεται. Είναι επίσης η χειροτερη ντροπη για το Εθνος σας και θα πρεπει να καει στην πυρα ως αιρετικός, να κλειστει στο ψυχιατρειο και σε περιπτωση που εχει αποκτησει παιδι με Καθαροαιμο Μακεδονα (με τεστ DNA αποδεδειγμενο), να του αφαιρειται παραυτα. Είναι εκεινος ο παναθλιος ανθρωπισκος που γκρινιαξε για την "φιλοξενία" που του παρειχε το βμρο (το μεγα, κορυφαιο αυτο συμβολο) και τόλμησε να φυγει απο το μαναστηρι και τη Γευγελη πριν τον σκοτωσετε (ακουσον-ακουσον, τι θρασος). Αλλά εσεις φροντισατε και παλι με τη συσταση φιλελευθερων φιλοδυτικων (γιατι κι η Γερμανια Δυση ειναι) οργανισμων (θυγατρικων του βμρο, οχρανα, νοφ κλπ) να τους υπενθυμισετε την παρουσια σας. Ετσι, γιατι τους ειχατε λειψει. Τώρα θελετε να τους προστετεψετε από την κακια του Ελληνικου λαου (χωρις κονσερβοκουτια αυτη τη φορα) και αυτα τα αχαριστα πλασματα αρνουνται... Από τη μια πλευρα υπαρχουν 30 ατομα και κανουν τοσο θορυβο. Απο την αλλη υπαρχουν χιλιαδες που αν μιλησουν, θα τρεχετε και δεν θα φτανετε. Γι αυτο και σχόλια που καταπιανονται με αυτο κομματι του παρελθοντος σπανια δημοσιευονται στα blog σας. Εγω βλεπω στην Ελλάδα να υπαρχουν πολλες διαφορετικες φωνες, και στην πγδμ τιποτα (εκτος απο Τσερβενκοφσκι, Ντάουτι, Πετκοφσκι και Λιούμπομιρ Φρίτσκοφσκι) που φυσικα φιμωνονται από τα μμε και ειναι εξαιρετικα αντιδημοφιλεις. Α, και παιρνουν και ελληνικα χρηματα για να μην ξεχνιομαστε.
Ανώνυμε 1.54 μμ, Καλέ μου φίλε και κοντοχωριανέ, από το Βώλακα. Χαίρομαι αφάνταστα για την πρόσκληση σου να γνωριστούμε. Σύμφωνα με τα γραφόμενα σου δεν γνωρίζεις το δικό μου χωριό. Λέγαται Δοξάτο. Βέβαια είναι κάτι παραπάνω από χωριό, κωμόπολη κι έχει ιστορία και το νωρίζουν μέχρι και οι τσοπάνηδες της Κρήτης και ψαράδες του Καστελόριζου. Καιρός να μας μάθεις κι εσύ, κύριε από το "Βώλακα".
http://www.worldlingo.com/ma/enwiki/en/Former_toponyms_of_places_in_Drama_Prefecture -------------------------------------------------------------- στην παραπάνω ιστοσελίδα θα βρείτε όλες τις παραδοσιακές ονομασίες των χωριών του νομού μας. η ιστοσελίδα αυτή , όπως και εμείς ουδεμία σχέση έχουμε με το ουράνιο ή το σεληνιακό τόξο. όπως καμία σχέση δεν έχει το συνοριακό κεφαλοχώρι μας ο Βώλακας, με την νότια κωμόπόλη Δοξάτο. στην παραπάνω σελίδα γίνεται αναφορά και στο μακεδονικό χωριό Chataldzha(Чаталџа) Choristi (Χωριστή) , με 2,5 χιλιάδες κατοίκους που στην πλειοψηφία τους λένε στους φίλους τους ότι είναι μακεδόνες. ενας από αυτούς είναι και φίλος μου, συνταξιούχος της αεροπορίας, με συγγενείς στην μακεδονία της βουλγαρίας. είτε εκδιωγμένους από το ελληνικό κράτος είτε μεγαλοεπιχειρηματίες που ξεκίνησαν την δεκαετία του 1990 φυσικά στον νομό μας υπάρχουν και πολλοί με καταγωγή από τον πόντο, μερικοί φανατικοί ελληνομακεδόνες. τελευταία όμως έρχονται τουρίστες από την τουρκία οι οποίοι είναι μουσουλμάνοι και δηλώνουν μακεδόνες, μιλάνε μακεδονικά και γεννήθηκαν οι γονείς και οι παππούδες τους στο νομό μας.
---------------------------------------------------------------- ενα ενδιαφέρον άρθρο, αν και σε πολλά σημεία ελλειπές. ο κοσμοπολίτης δεν απεμπολεί την τοπική και την εθνοτική του ταυτότητα αλλά την επανατοποθετεί σε χαμηλότερη θέση , επαναπροσδιορίζοντας την και ανάγοντας σε πρωτεύουσα θέση την πολιτική ταυτότητα του σε παγκόσμια εκδοχή.
http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=5465910&publDate=13/2/2011 ------------------------------------- μιά ξεχασμένη ανακοίνωση του Ιανουαρίου του 2010 του ΚΚΕ στον Ριζοσπάστη , με αφορμή τον νόμο της ιθαγένειας . περιέχει έκκληση για ανάκτηση της ελληνικής ιθαγένειας από τους μακεδόνες πολιτικούς πρόσφυγες καθώς και τους τούρκους της θράκης.
Ο Βώλακας έχει σήμερα περίπου 1.200 κατοίκους. Και είναι όλοι συμπαγείς, γνήσιοι Μακεδόνες, άξιοι απόγονοι του Αρμεν Κούπτσιου. Θα με ενδιέφερε πολύ, σε παρακαλώ, να μου πεις: πρώτον αν συμφωνείς με τα ΚΟΥΠΤΣΙΑ που διοργανώνονται με μεγάλη επιτυχία κάθε χρόνο και που ΟΛΟ το χωριό συμμετέχει (έχω έρθει πολλές φορές και έχω πολύ καλούς φίλους εκεί, γνήσια και καθαρά παλλικάρια), και δεύτερον πόσοι Βωλακιώτες εκδιώχθηκαν από τον Βώλακα, και τρίτον γιατί δεν εκδιώχθηκε η οικογένεια σου,
Σε ευχαριστώ προκαταβολικά για την απάντησή σου. Επίσης να σου πω ότι Γνήσιοι Ντόπιοι Μακεδόνες υπάρχουν και νότια της Δράμας που δεν ξέρουν ντιπ σλαβικά (Χωριστή, Δοξάτο .....)
όλα τα χωριά του νομού μας βρέθηκαν τον περασμένο αιώνα στην δίνη πρωτοφανών αντίπαλων εθνικισμών, του ελληνικού και του βουλγάρικου. η μη ερήμωση και εθνοκάθαρση προυπέθετε την κατά δύναμη ουδετερότητα των κατοίκων τους. παρα ταύτα δεκάδες χιλιάδες και από τον βώλακα φυσικά σε πρώτη γραμμή εκδιώχθηκαν κατά τον μεσοπόλεμο στην βουλγαρία αποκλειστικά λόγω της οικογενειακής τους μακεδονοσλαβοφωνίας. τους αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια, τους δημεύθηκε η περιουσία τους. όσοι συγγενείς τους απέμειναν στις γενέτειρες τους , εμειναν στιγματισμένοι ως βούλγαροι, με αποτέλεσμα να θεωρούνται πολίτες τρίτης κατηγορίας σε σχέση με τους πόντιους και τουρκόφωνους οι οποίοι απολαμβάνανε πλήθος προνομίων- παραχώρηση δημευμένων κτημάτων, ειδικά δάνεια, πρόσληψη στο δημόσιο , μέχρι και άδειες εξόρυξης των ορυκτών της περιοχής. ενώ οι ίδιοι ήταν εκτός συστήματος. η κατάσταση χειροτέρεψε με την εισβολή του βουλγάρικου στρατού ο οποίος πίεζε τους μακεδόνες να δηλώσουν βούλγαροι. μέρος της διοίκησης του βουλγάρικου στρατού αποτελούσαν μακεδόνες της περιοχής. μερικοί μάλιστα επιδόθηκαν σε αντεκδίκηση λόγω των εγκλήματων που υπέστησαν από το ελληνικό κράτος. ακολούθησε ο εμφύλιος που χειροτέρεψε την κατάσταση. πολλοί μακεδόνες της περιοχής έγιναν πολιτικοί πρόσφυγες στην τασκένδη. σήμερα ζούνε στο μακεδονικό κράτος, με αφαιρεμένη την ελληνική ιθαγένεια και συχνά με όχι καλές σχέσεις με τους συγγενείς τους λόγω κληρονομικών προβλημάτων. έτσι μεταπολεμικά οι μακεδόνες που παρέμειναν στον δημόσιο λόγο αποποιήθηκαν την επιβεβαρημένη μακεδονικότητα τους. πολλοί , όπως η ουδέτερη οικογένεια μου μετανάστευσαν στην αθήνα και την θεσσαλονίκη. η πλειοψηφία σπούδασε , μορφωθηκε και διαπρέπει στο επιχειρείν. οι επίσημες εκδηλώσεις στο χωριό μου διοργανώνονται από την ελληνόφρονα μακεδονική πλευρά, με μακεδονική μουσική, δίχως μακεδονικά τραγούδια , με συμμετοχή φυσικά όλων των φιλήσυχων και νομιμόφρονων κατοίκων , όπου τιμούνται οι ελληνομακεδονομάχοι . συχνά όμως στους γάμους και σε γλέντια ακούς μακεδονικά τραγούδια, ιδιαίτερα από υπερήλικες , προκαλώντας ρίγη συγκίνησης. σιγά σιγά τα γλέντια αυτά μεγαλώνουν. ιδιαίτερα με την ένταξη της βουλγαρίας στην Ε.Ε. όπως με βεβαιώνει ο φίλος μου από την Χωριστή Chataldzha(Чаталџа) , όλοι οι ενήλικες γνωρίζουν την μακεδονική γλώσσα, άσχετα του βαθμού χρήσης της. πρόβλημα υπάρχει στα νέα παιδιά αφού οι μακεδόνες γονείς τους φοβόντουσαν να την μεταδώσουν, τα οποία όμως κατά παράξενο τρόπο δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την μακεδονική μουσική παράδοση. πολλοί πόντιοι μετανάστευσαν τελευταία στη βουλγαρία όπου έχουν γίνει πετυχημένοι επιχειρηματίες. αλλοι δε αγοράσαν ακριβά αυτοκίνητα και βάλανε πινακίδες βουλγαρίας, εξοικονομώντας τεράστια ποσά.
Μπράβο παλικαρι Μακεδόνα. Δεν είναι μόνο η Δράμα που υπέφερε από τον ελληνικό σωβινισμό, αλλά ολοκληρη η Μακεδονία. Αλλά τα χρονια της καταπιεσης τελειωσαν. Τωρα οι Μακεδονες εκφραζουν ελευθερα την εθνικη τους ιδιατερότητα χωρις φόβο. Δεν είμαστε Βουλγαροι, δεν ειμαστε Ελληνες, είμαστε ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ!!!
Δεν θα σε κουράσω με μακροσκελείς αναλύσεις. Επειδή όμως νομίζω ότι γνωρίζω πολύ καλά την Ιστορία της Δράμας θα μου επιτρέψεις να κάνω πρώτα μια εισαγωγή και μετά τις ερωτήσεις μου. Πριν το 1880 όλοι οι Μακεδόνες ήταν ΟΜΟΘΡΗΣΚΟΙ και ομοεθνείς Πατριαρχικοί . Με μαθηματική ακρίβεια θα υπαγόταν στο μεταβυζαντινό νεοσύστατο ΚΡΑΤΟΣ, στην Ελλάδα. Οι βόρειοι γείτονες μας προσπάθησαν, και το κατάφεραν, το Ομόθρησκο και το Ομοεθνές να το διασπάσουν για να διεκδικήσουν την Μακεδονία. Δεν ισχύει αυτό που γράφεται από το σύγχρονο φαινόμενο δηλ. τους ¨"Εθνικά Μακεδόνες" : άλλοι έγιναν πατριαρχικοί και άλλοι εξαρχικοί. Είναι ιστορικό λάθος. Το σωστό είναι ότι η Μακεδονική κοινωνία ΕΣΠΑΣΕ σε δύο κοινωνικές ομάδες. Πατριαρχικούς με την χιλιετή παράδοση και τους ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΟΥΣ εξαρχικούς οι οποίοι ασπάστηκαν την Βουλγάρικη. Έχουμε δηλαδή την ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ εκ του μη όντως μιας ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑΣ ομάδας με βουλγάρικη συνείδηση. (ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΑΟΥΛΓΑΡΟΙ) Αυτό -προσδιορίστηκαν όμως Βούλγαροι. Αυτή οι κοινωνική ομάδα, οι εξαρχικοί, συνεργάστηκαν από τότε ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ με τους βούλγαρους κομιτατζήδες, φορώντας διάφορα προσωπεία. Η Εξαρχία, φίλε μου, από την στιγμή που δεν είχε την αποδοχή από την πλειοψηφία των Μακεδόνων πατριαρχικών, έστειλε ΠΡΩΤΗ τους Βούλγαρους "Κρητικούς" Κομιτατζήδες για να εκβουλγαρίζουν με τα όπλα τον ΑΜΑΧΟ και ΑΟΠΛΟ Μακεδόνα πατριαρχικό. Εδώ συνέπραξαν με τον εισβολέα οι Εξαρχικοί. Η Ίδρυση της VMRO η καλύτερα της αρχικής BMARC - Βουλγάρικης Επαναστατικής Οργάνωσης Μακεδονίας-Αδριανούπολης έγινε το 1893. Το γνήσιο Μακεδονικό κομιτάτο ιδρύθηκε το 1900 για να προστατέψει τους Μακεδόνες από την τρομοκρατία των Κομιτατζήδων. Η σχέση φίλε μου είναι αμυνόμενος πατριαρχικός προς επιτιθέμενο εξαρχικό. Διατήρηση της βυζαντινής παράδοσης ενάντια στον ΕΠΕΚΤΑΤΙΣΜΟ της Εξαρχίας. Έτσι είναι. Οι κοινωνική ομάδα "εξαρχικοί" στα δύσκολα χρόνια της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους κατακτητές ήταν πάντα με τους κατακτητές. Δεν υπήρχαν ποτέ ΟΥΔΕΤΕΡΟΙ Μακεδόνες. Υπήρχαν και υπάρχουν από τις δύο πλευρές φιλήσυχοι Μακεδόνες αλλά ανήκαν και ανήκουν κατά συνείδηση στην μία ή στην άλλη πλευρά. Η αλήθεια είναι σκληρή Φίλε μου. Οι ερωτήσεις μου: Γνωρίζεις αν από την κοινωνική ομάδα "εξαρχικοί" την προηγούμενη εκατονταετία πήγε κανένας όμηρος στην Βουλγαρία, Ντουρτουβάκι; http://yaunatakabara.blogspot.com/2010/07/1916-1918.html Γνωρίζεις οτι στην τελευταία κατοχή στην Δράμα εξέδωσαν ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ οι κατακτητές για να αλλοιώσουν τον πραγματική πληθυσμιακή εικόνα . Υπήρχαν Φίλε δύο ειδών, η μία κοινωνική Μακεδονική ομάδα στην Ταυτότητα της έγραφε "Β" Βούλγαροι, η άλλη κοινωνική ομάδα "Γ" Γραικομάνοι. ΟΥΔΕΤΕΡΟΙ δεν υπήρχαν. Ρώτησε τους συγγενείς σου τη Ταυτότητα είχαν. Οι "Γ" φίλε μου μεταχειρίζονταν σαν τα σκυλιά. Οι "Β" τύγχαναν ιδιαίτερης εκτίμησης. Άλλοι έγιναν πρόεδροι, δήμαρχοι, αγροφύλακες, αξιωματικοί. Αυτές τις δόξες αναπολούν μερικοί ακόμα "Β". Σήμερα "Εθνικά Μακεδόνες". Αυτό που με ανησυχεί στο γραπτό σου στο τέλος λες για την Χωριστή, που επιμένω ότι δεν μίλησαν ποτέ σλαβικά, ότι "φοβόντουσαν να την μεταδώσουν(την γλώσσα)". Ελεος Φίλε μου. Στα δικά μας ντόπια χωριά βόρεια της Δράμας υπάρχουν παππούδες και γιαγιάδες που δεν ξέρουν Ελληνικά. Και ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ εκ των πραγμάτων τα εγγόνια να μάθουν πέντε λέξεις για να μπορούν να συνεννοηθούν με τους παππούδες.. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον από την σύγχρονη νεολαία για μάθουν το σλαβικό αυτό ιδίωμα. Τελειώνοντας να σε ρωτήσω πως συνδέεις "τα γλέντα σιγά σιγά μεγαλώνουν ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ με τη ένταξη της Βουλγαρίας στην Ε.Ε." Εδώ φίλε μου χάνεις την ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ σου.
αν οι μακεδόνες της ελλάδος είχαν ιδιοτελή συμπεριφορά θα δήλωναν βούλγαροι και θα είχαν πλάτες το δυνατό βουλγάρικο κράτος, μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. στην αρχή του προηγούμενου αιώνα οι μακεδόνες που δήλωναν βούλγαροι(εκτός από τους ιδιοτελείς ) πίστευαν ότι ποιό ηθική είναι η συγγενής βουλγάρικη εθνοτική δήλωση παρά η παντελώς ξένη ελληνική. αλλά και σήμερα αν υπήρχαν μόνο δύο επιλογές και πάλι θα δήλωνανε βούλγαροι, παρότι μακεδόνες. ευτυχώς το 2011 ή μακεδονική εθνική ταυτότητα είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη. συμφωνώ με το παραπάνω σχόλιο προσθέτοντας ότι οι μακεδόνες δεν είναι ούτε αρχαίοι ούτε σλάβοι. είναι μόνο μακεδόνες.
Η ονομασία Τσατάλτζα είναι τούρκικη. Οπως και οι περισσότερες παλιές ονομασίες των χωριών του κάμπου της Δράμας.
Η πρώτη Τσατάλτζα χτίστηκε δυτικά (50 χιλιόμετρα) της τότε Κων/πολης, από τους επελαύνοντες Οθωμανούς. Σήμερα έχει καμμιά πενηνταριά χιλιάδες κατοίκους.
Η Τσατάλτζα της Δράμας, σήμερα Χωριστή, ονομάστηκε έτσι από Οθωμανούς αξιωματούχους που προέρχονταν από την "ορίτζιναλ" Τσατάλτζα.
ούτε οι μακεδόνες ούτε οι βούλγαροι ούτε οι σέρβοι ούτε οι ρουμάνοι ορθόδοξοι ήταν ποτέ πατριαρχικοί , θεωρώντας το πατριαρχείο ως ελληνοορθοδοξο και τους εαυτούς τους ως ελληνες. αντίθετα θεωρούσαν και θεωρούν το πατριαρχείο λίκνο της οικουμενικής ορθοδοξίας, όπως και το αγιο όρος. οι μακεδόνες εντάχθηκαν στην βουλγάρικη ορθόδοξη εκκλησία στα πλαίσια μιας φυσιολογικής επιλογής, ως πλησιέστερης πολιτισμικά , λόγω ελλειψης τότε δικής τους ξεχωριστής μακεδονικής εκκλησίας . αφού έτσι θα επικοινωνούσαν με το θείο σε γλώσσα συγγενή με την μητρική τους και σε κείμενο στο δικό τους μακεδονικό αλφάβητο/θεσσαλονικιώτικο κυριλλικό. η ενταξη τους είχε λοιπόν θρησκευτικό και όχι εθνικό χαρακτήρα. ούτε βέβαια όσοι μακεδόνες ήταν πιστοί στο ελληνορθόδοξο πατριαρχείο ήταν έλληνες , αφού παρέμειναν μακεδόνες. οι μακεδόνες που βρέθηκαν στην βουλγαρία ήταν δεκάδες χιλιάδες και προιόν εθνοκάθαρσης, αφού ως εκδηλωμένοι μακεδόνες δεν μπορούσαν να ζήσουν στην ελλάδα, η οποία απαγόρευε αυστηρά την δημόσια χρήση της μακεδονικής γλώσσας. δεν έφυγαν για εύρεση εργασίας ως μετανάστες. η δε μετακίνησή τους ήταν κρατικά οργανωμένη και όχι προσωπική επιλογή. ακόμα και βούλγαροι να ήταν δεν θα αφηναν από μόνοι τους τον γενέθλιο τόπο τους για να ζήσουν στην μητέρα πατρίδα. βουλγάρικες ταυτότητες δόθηκαν με το ζόρι. όσοι μακεδόνες προπολεμικά ήσαν πλούσιοι και δεξιοί κα στο πόλεμο πήραν βουλγάρικη ταυτότητα μεταπολεμικά αναδείχθηκαν σε ταγούς της ελληνικής εθνικοφροσυνης. οι μακεδόνες της ελλάδος ούτε βούλγαροι είναι ούτε βούλγαροι θελουν να είναι. ούτε φυσικά πολύ περισσότερο έλληνες. τα μακεδονικά γλέντια αυξάνονται διότι ο κόσμος είναι τώρα ποιό ελεύθερος. διότι η μακεδονοσλαβοφωνία δεν είναι τόσο παράνομη αφού πλέον η γειτονική και συγγενής βουλγαροσλαβοφωνία είναι κομμάτι της ΕΕ. τόσο δύσκολα είναι όλα αυτά για τα πατριαρχικά τουρκοντουρντουβάκια. αν πράγματι η μακεδονική φιλοξενία είναι μη εκτιμήσιμη , τότε η τουρκική μητέρα πατρίδα περιμένει. ο ελληνικός εθνικισμός την εποχή της επανάστασης των αλβανών του μωριά ούτε καν γνωριζε που βρίσκεται η μακεδονία, ούτε καν ηλπιζε ότι θα την διαμελίσει και θα την υποδουλώσει..
Ο Κάντσεφ και άλλοι θέτουν την Τσατάλτζα ΕΚΤΟΣ σλαβόφωνης ζώνης. Δεν ήταν ποτέ στη νεότερη ιστορία όλη η Μακεδονία σλαβόφωνη, ακόμα και πριν τις τεχνητές αλλοιώσεις. Δεν πολυκαταλαβαίνω που είναι το θέμα με την Τσατάλτζα.
Απάντηση σε αυτόν που ζητά έναν Μακεδόνα που μιλά Ελληνικά ως μητρική γλώσσα... ΕΓΩ!!!!! Κατάγομαι από το χωριό Νησί στο Νομό Ημαθίας, από το ξακουστό Ρουμλούκι. Οι γονείς μου οι παππούδες μου και οι δικοί τους παππούδες μιλούσαν Ελληνικά. Όλα τα τραγούδια και τα έθιμά μας είναι στα Ελληνικά. Δεν υπήρξε και δεν υπάρχει Σλάβος εδώ, γι αυτό και οι Τούρκοι ονόμασαν την περιοχή μας Ρουμλούκ (Ρωμιότοπος). Μπορείτε να αυτοαποκαλείστε όπως θέλετε, αλλά τι θα πείτε σε αυτούς που είναι πάππου προς πάππου Μακεδόνες και μιλούν Ελληνικά και η καρδιά τους είναι Ελληνική;; Μιλάτε για αυτοδιάθεση των λαών, αλλά εμάς δεν μας επιτρέπεται να είμαστε Έλληνες Μακεδόνες...
Εγώ, ανήκεις προφανώς στην ελληνική μειονότητα της Μακεδονίας. Μακεδόνας δεν είσαι εθνικά γιατί δηλώνεις ότι ανήκεις στο ελληνικό έθνος! Εσύ το δηλώνεις!
Δεν μπορώ να καταλάβω πώς το εννοείτε αυτό το "Μακεδόνες" εθνικά... Προφανώς εσείς θεωρείτε ότι οι Μακεδόνες είναι κάτι το ιδιαίτερο και ξεχωριστό από τους Έλληνες όπως ακριβώς κάνουν και οι Σκοπιανοί (τους οποίους εσείς φαντάζομαι τους θεωρείτε εξίσου Μακεδόνες). Τέλος πάντων, εγώ επαναλαμβάνω ότι είμαι Έλληνας, αλλά πάππου προς πάππου Μακεδόνας. Σας ξαναλέω ότι μιλάτε για αυτοδιάθεση των λαών αλλά τι έχετε να πείτε σε όλους αυτούς που είναι Έλληνες Μακεδόνες...; και ξέρετε δεν είναι και λίγοι.. Αν μπείτε στον διαδίκτυο θα βρείτε πάρα πολλούς εθνογραφικούς χάρτες πριν το 1900. Ακόμα και αυτοί που είναι οι πιο "ανθελληνικοί" απεικονίζουν τους νομούς Γρεβενών, Χαλκιδικής, Καβάλας, Πιερίας καθώς και το μεγαλύτερο μέρος των νομών Θεσσαλονίκης, Σερρών, Ημαθίας, Καστοριάς και Κοζάνης ως Ελληνόφωνες περιοχές. Μπείτε και θα το δείτε. Όλοι μα όλοι οι χάρτες ακόμα και από ιστότοπους κατεξοχήν "Ανθελληνικούς" και Φιλο - "Μακεδονικούς" αυτό δείχνουν.
Εγώ, άλλο είναι Έλληνας και άλλο ελληνόφωνος. Υπάρχουν πολλοί εθνικά Μακεδόνες που είναι ελληνόφωνοι και υπάρχουν Έλληνες που δεν μιλούν καθόλου τα ελληνικά!
Θα συμφωνήσω σε αυτό που λες, ότι σε μια χώρα δεν μιλάνε όλοι την ίδια γλώσσα, αλλά μπορεί να ανήκουν στο ίδιο έθνος. Όμως θα ήθελα να μου πεις ποιος ο λόγος κάποιος που είναι όπως λες εθνικά "Μακεδόνας" να μιλάει Ελληνικά αν δεν είναι Έλληνας. Και δεν μιλάω για την σημερινή εποχή που η Μακεδονική διάλεκτος έχει περιοριστεί μόνο σε ορισμένα χωριά. Μιλάω για την εποχή που η Μακεδονία ήταν ακόμα υπό Τουρκικό ζυγό. Επίσης αν υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα σε Ελληνόφωνους και Έλληνες, τότε φαντάζομαι ότι μπορεί να υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα σε Σλαβόφωνους και Σλάβους, ή όπως θα λέγατε εσείς "Μακεδονόφωνους" και "Μακεδόνες". Θέλω να πω ότι μπορεί κάποια χωριά που μιλούσαν την διάλεκτο να είχαν ελληνική εθνική συνείδηση, έτσι δεν είναι;; Τέλος πάντων, δεν γράφω εδώ για να τσακωθώ μαζί σας. Απλώς σας λέω πως όπως εσείς θεωρείτε τον εαυτό σας Μακεδόνα και τίποτε άλλο, έτσι και εμείς θεωρούμε ότι είμαστε Μακεδόνες και επομένως Έλληνες. Οι Μακεδόνες είναι Έλληνες. Αυτή είναι η άποψή μας και έχουμε όσο διακίωμα έχετε και σεις να το λέμε. Σωστά;
Συμφωνώ με τον DimitrisElezniotis. Πρέπει να το πάρουμε όλοι απλά απόφαση ότι πάρα πολλοί Μακεδόνες (και αναφέρομαι φσυικά στην γεωγραφική περιοχή της Βόρειας Ελλάδας), θεωρούν ότι είναι Έλληνες και έχουν Ελληνική εθνική συνείδηση. Σίγουρα κάποιοι κυρίως στα Βόρεια σύνορα έχουν άλλη άποψη, αλλά αυτό πιστεύω πως είναι "τα πιστεύω" του καθενός και πρέπει να γίνονται σεβαστά. Αυτά λοιπόν και από εμένα.
Ούτε εγώ έχω να προσθέσω κάτι, γιατί με κάλυψε ο χρήστης "DimitrisEleniotis". Ο καθένας έχει την άποψή του και είναι σεβαστή, όμως αυτός εδώ ο τόπος θα μείνει για πάντα Ελληνικός, ακόμα και αν κάποιοι πιστεύουν πως δεν είναι Έλληνες. Αυτή τουλάχιστον είναι η πεποίθησή μου.
31 σχόλια:
πολύ καλή παρουσίαση ενός γνωστού μακεδονικού τραγουδιού..
δυστυχώς ο πλέον ανεπτυγμένος κόσμος δεν έχει βρεί ακόμα τους τρόπους και τις χαμηλού κόστους ιδέες για να έλθει σε ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ επαφή με τους ανθρώπους στον υπόλοιπο κόσμο, με συνέπεια εν τέλει να υφίσταται τις συνέπειες της πολιτικής και οικονομικής υποανάπτυξης του όπως στις αραβικές χώρες...
φυσικά και η πολιτικοοικονομική μεροληψία πάει σύννεφο, με αποτέλεσμα χώρες όπως η μακεδονία να βιώνουν επενδυτική έρημο, παρά τα πολύ χαμηλά μεροκάματα και γενικά τα επενδυτικά πλεονεκτήματα...
τέλος πιστεύω ότι σχόλια ασχετα με το θέμα αλλά πλέον ΕΠΙΚΑΙΡΑ θα πρέπει να είναι αποδεκτά...
γεια σας
συγχαρητήρια για το μπλόγκ σας.
κατάγομαι από το γνωστό κεφαλοχώρι της δράμας, τον Βώλακα.
η πλειοψηφία στο χωριό μου , ιδιαίτερα οι γέροι αποκαλούνε τους εαυτούς τους μακεδόνες.
στα σπίτια τους μιλάνε μιά γλώσσα την οποία την ονομάζουν μακεδονική.
και την οποία μιλούσανε από ανέκαθεν.
πολλοί συγγενείς των συγχωριανών μου εξεδιώχθηκαν από το ελληνικό κράτος επειδή μιλούσαν στο καφενείο , στα γλέντια και τους γάμους , στα πανηγύρια και στα έθιμα που έκαναν την οικογενειακή μακεδονική γλώσσα..
η πλειοψηφία των εκδιωχθέντων εγκαταστάθηκε στην γειτονική βουλγαρία, κυρίως στην ακριτική πόλη γκότσε ντέλτσεφ...
λόγω των διώξεων που υπέστησαν είναι βαθιά πληγωμένοι με το ελληνικό κράτος.
με κάθε τρόπο και παντού δηλώνουν μακεδόνες και όχι βούλγαροι , ούτε βέβαια έλληνες.
αλλά και αυτοί που παρέμειναν και φοβόντουσαν δημόσια να μιλάνε μακεδονικά , στο σπίτι πάλι μακεδονικά μιλούσαν.
μερικοί δε από τους παραπάνω πολέμησαν μαζί με τον ελληνικό στρατό τους συγγενείς τους.
στο χωριό μας όλα τα μικροτοπωνύμια είναι μακεδονικά και αυτό περιγράφεται στα εκατό χρόνων ελληνικά συμβολαιογραφικά συμβόλαια των κτημάτων που έχουμε.
τέτοιες ονομασίες είναι : μπέλα ρέκα / ασπρο ποτάμι , ιζβορ-πηγή , βισόκα τσέσμα-υψηλή βρύση , γκολεμο πόλε- μεγάλη πεδιάδα , κ.λ.π
στα παραπάνω συμβόλαια συχνά αναφέρεται ότι οι αγοραστές και οι πωλητές δεν γνωρίζουν την ελληνική και για αυτό κάνουν χρήση μεταφραστή ο οποίος γνωρίζει τόσο την μακεδονική όσο και την ελληνική γλώσσα .
για αυτο θα παρακαλούσα όσους δηλώνουνε ότι κατοικούν στη μακεδονία εδώ και πολλές γενιές και μόνο ελληνικά μιλούσαν στο σπίτι τους να μας πούνε για ποιό χωριό μιλάνε ,
πως ονομάζονται τα παραδοσιακά μικροτοπωνύμια στο χωριό τους στα συμβόλαια τους.
τι έθιμα και παραδόσεις έχουν.
έτσι όλοι θα γνωρίσουμε για αυτά τα χωριά , τα οποία μας είναι άγνωστα.
ευχαριστώ.
Έτσι είναι, φίλε από τον Βώλακα Δράμας. Οι Έλληνες της Μακεδονίας προσπαθούν να κάνουν το άσπρο, μαύρο! Η αλήθεια είναι ότι η σιωπή των Μακεδόνων τόσα χρόνια τους είχε αφήσει ελεύθερο πεδίο να λένε ότι ανακρίβεια και ψέμα τους ερχόταν στο κεφάλι, για την Μακεδονία. Τώρα όμως οι Μακεδόνες πρέπει να βγουν και να αποκαταστήσουν την αλήθεια για τον τόπο τους. Θα έπρεπε σε κάθε πόλη να δημιουργηθούν σελίδες τύπου blogger (που είναι δωρεάν και προσφέρουν ανωνυμία) και εκεί να γράφονται και να παρουσιάζονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (τοπική ιστορία, παράδοση, γεγονότα που αφορούν Μακεδόνες, κτλ), για να γνωρίζουμε όλοι αυτά τα στοιχεία που παρέμειναν τόσα χρόνια στο σκοτάδι.
Ανώνυμε 1:00, δεν έγραψα κάτι για τα σχόλια αλλά για τα δημοσιεύματα! Ένα λινκ πιστεύω είναι αρκετό για όσους θέλουν να ενημερώνονται, απο αυτό το blog.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=386665&dt=26/02/2011
Συνέντευξη στην ΠΓΔΜ
Ο όρος Μακεδονία «έχει γεωγραφικά και όχι εθνοτικά χαρακτηριστικά» λέει η Αλ.Παπαρήγα
Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011
------------------------------------------------------------
η αντιμακεδονική τροχιά του ΚΚΕ σε όλη της την εμφάνιση...
ούτε ο ορος Μακεδονία για την ομώνυμη γεωγραφική περιοχή , ούτε η πολιτική ονομασία της Δημοκρατίας της Μακεδονίας συνδέεται αποκλειστικως με το μακεδονικό έθνος ...
γιατι τόσο η περιοχή όσο και κυρίως το μακεδονικό κράτος είναι εγγυημένα πολυεθνικά , με σεβασμό σε όλες τις εθνότητες του:
μακεδοική, αλβανική, ελληνική, βλάχικη, βουλγάρικη.
κανείς μακεδόνας δεν ισχυρίζεται το αντίθετο.
ούτε επιζητεί αλλαγή συνόρων της διαμελισμένης μακεδονίας.
η ανασφάλεια του ελληνικού κράτους μπορεί να διαλυθεί με την υπογραφεί σχετικής συμφωνίας , με την εγγύηση των μεγάλων δυνάμεων , συμπεριλαμβανομένης της ρωσίας.
Hμερομηνία δημοσίευσης: 27-02-11
Φράκο ή φουστανέλα;
Tου Θανου Bερεμη*
Πρέπει να ομολογήσω ότι πολλά από τα σχόλια που γράφτηκαν από πολέμιους της τηλεοπτικής σειράς του «1821» με εντυπωσίασαν με την οξύτητά τους και ενίοτε με την παραποίηση του θεάματος. Ανάλογα με ξάφνιασαν οι διαστρεβλώσεις επιστολογράφων, όπως εκείνη που δημοσιεύτηκε στην «Ελευθεροτυπία» της περασμένης εβδομάδας, η οποία μου απέδωσε –μηδέποτε υπάρξασα– ομιλία σε πανεπιστήμιο της Κωνσταντινουπόλεως, όπου φέρομαι ειπών σε τουρκικό κοινό ότι οι Ελληνες διέπραξαν γενοκτονίες και όχι οι Τούρκοι. Το πάθος του συγγραφέα της επιστολής προφανώς ξεπέρασε τη στοιχειώδη ευθυκρισία. Ή ακόμα το παραλήρημα επιστολογράφου της Πελοποννήσου, ο οποίος διατρέχει αιώνες ιστορίας σαν να είναι ημέρες και καταλήγει στη γνωστή πλέον επωδό του ενόχου για όλες τις αμαρτίες, ΕΛΙΑΜΕΠ. Για τους μηδέποτε αναγνώσαντες οτιδήποτε κυκλοφόρησε από το Ιδρυμα αυτό και τα κατά καιρούς μέλη του Δ.Σ., το ΕΛΙΑΜΕΠ αποτελεί μόνιμο στόχο εκτόνωσης.
Η συζήτηση που ακολούθησε την προβολή του τέταρτου επεισοδίου της σειράς, στις 15 Φεβρουαρίου, υπήρξε για μένα αποκαλυπτική. Η άποψη του Στέλιου Ράμφου είναι ότι οι Νεοέλληνες αντιλαμβάνονται την ταυτότητά τους ως αποτέλεσμα αναφοράς στο συλλογικό τους παρελθόν και ότι αυτό καθιστά προβληματική τη σχέση τους με τον παρόντα χρόνο. Ας μου συγχωρήσει ο κ. Ράμφος τούτη την απόπειρα ερμηνείας της σκέψης του.
Ετσι επανέρχονται συνεχώς στην αρχική πράξη γέννησης της συλλογικής τους συνείδησης, η οποία συνιστά αμετακίνητη αλήθεια που ουδείς έχει δικαίωμα να αναθεωρήσει. Το ιστορικό παρελθόν, όπως τους δόθηκε από το σχολείο, έγινε πηγή ανατροφοδότησης που δεν επιδέχεται αλλαγές. Ο κ. Ράμφος τοποθέτησε μεγάλο μέρος του ελληνικού προβλήματος εκσυγχρονισμού στην αντίφαση ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τους οποίους υιοθετήσαμε στην Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου χάρη στους Φαναριώτες πολιτικούς, και στην έλλειψη της εσωτερικής διεργασίας, που θα επέτρεπε την αφομοίωση των επείσακτων ιδεών. Το νέο κράτος που εισάγεται στην Επίδαυρο σαν ένδυμα από τη Γαλλία, δεν καλύπτει απόλυτα την ντόπια φορεσιά μας από μέσα. Με άλλα λόγια, η ψυχή των περισσότερων δεν συγχρονίστηκε με τους ξένους θεσμούς που επικάθησαν στην κοινωνία. Ο Στέλιος Ράμφος αποδίδει την ασύμπτωτη σχέση με επιλογές του Βυζαντίου όταν προτιμήθηκε το «τουρκικό φακιόλι από την παπική τιάρα». Ο Σωτήρης Ριζάς επισήμανε ότι η επιλογή επιβλήθηκε μάλλον από τη στρατιωτική ισχύ του κατακτητή. Ωστόσο, η επιλογή εκείνη, αλλά και άλλες παλαιότερες, διαμορφώνουν μια αντίληψη ταυτότητας που βρίσκει στην αέναη συλλογική ζωή τα πρότυπα για τη διαμόρφωση της σημερινής μας αυτοσυνειδησίας. Ετσι η έννοια της ατομικότητας και της ατομικής ευθύνης που λανθάνει, διαχέεται στην αδιάκοπη ανακύκλωση της συλλογικότητας της οικογένειας, της φυλής και της ιστορίας. Οι προτεραιότητες αυτές άλλωστε υπονομεύουν την αξιοκρατία στις δημόσιες επιλογές και τη λειτουργία των νόμων γενικότερα. Η έννοια του απρόσωπου χειραφετημένου πολίτη δεν είναι δυνατό να αποκτήσει οντότητα στην κοινότητα αυτή.
Η εξαιρετική ανάλυση του κ. Ράμφου με βοήθησε να κατανοήσω το πάθος των επικριτών της σειράς και των συζητήσεων που ακολουθούν. Είναι φανερό ότι η σειρά αυτή απέδειξε ότι το διακύβευμα δεν είναι απλώς η ορθότητα ή μη της ερμηνείας των γεγονότων μιας άλλης εποχής, ούτε η κολακευτική ή μη παρουσίασή τους, αλλά η ίδια η αμφισβήτηση μιας παγιωμένης αλήθειας, με κεφαλαίο Α, όπως διαμορφώθηκε από την πρωτοβάθμια κιόλας εκπαίδευση.
Η αναψηλάφηση των ιερών και οσίων της Ιστορίας αποτελεί για πολλούς άμεση απειλή αμφισβήτησης της αντίληψης που διατηρούν για τον ίδιο τους τον εαυτό και την ψυχή τους. Αντιλαμβανόμαστε έτσι ότι η εκπομπή αυτή άθελά της θέτει επί τάπητος, όχι μόνο την ιστορία του 1821, αλλά προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία υπέρβασης της καθηλωμένης συνείδησής μας. Και αν δεν αλλάξει η συνείδηση του κάθε πολίτη, η κάθοδός μας θα συνεχίζεται.
* Ο κ. Θάνος Βερέμης είναι αντιπρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ.
Hμερομηνία δημοσίευσης: 25-02-11
Μια ταπεινή πρόταση για τη Λιβύη
Tου Στεφανου Κασιματη / kassimatis@kathimerini.gr
Φέτος συμπληρώνονται 300 χρόνια αφότου ένας Οθωμανός αξιωματικός του ιππικού δολοφόνησε τον Τούρκο διοικητή της Τρίπολης, αναγορεύθηκε πασάς της Τρίπολης, κατέστησε την εξουσία του κληρονομική και αναγνωρίσθηκε από την Υψηλή Πύλη. Τον έλεγαν Αχμάντ Καραμανλί και ήταν ο ιδρυτής της δυναστείας των Καραμανλήδων, που κυβέρνησε τη Λιβύη ώς το 1835. Ενα το κρατούμενο...
Αν, τώρα, λάβετε υπ’ όψιν δύο ακόμη ευνοϊκούς παράγοντες για την ιδέα μου: πρώτον, ότι οι Λίβυοι διαδηλώνουν κυματίζοντας σημαίες του μοναρχικού καθεστώτος που ανέτρεψε ο Καντάφι και, δεύτερον, το χόμπι του Γιώργου με τη διεθνή διπλωματία και τις μεσολαβητικές πρωτοβουλίες από πλευράς της Ελλάδος, τότε δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να μας απασχολεί το κενό στην πολιτική ζωή της Λιβύης που αφήνει ο Καντάφι με την πτώση του. Θα μπορούσαμε να τους προσφέρουμε τον τέως πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, για να κυβερνήσει τη Λιβύη! Γιατί όχι; Ιστορικό όνομα έχει, αξιόλογη κυβερνητική εμπειρία διαθέτει επίσης. Πού θα βρουν καλύτερο;
Κατανοώ, βέβαια, ότι ο μεν τέως πρωθυπουργός είναι εθνικό κεφάλαιο, η δε κοινή γνώμη είναι αντίθετη με την ιδέα της εκποίησης εθνικού πλούτου. Αλλά για αξιοποίηση θα τον παραχωρήσουμε στους Λίβυους, όχι για πάντα. (Αλλωστε δεν απασχολείται με τίποτε ιδιαίτερο αυτόν τον καιρό ο Κ. Καραμανλής...) Δεν λέω, είναι μια ιδέα που ίσως να μην αρέσει σε ορισμένους στην Ελλάδα, ιδίως δε στη Ν.Δ. Πιστεύω όμως ότι θα την υποστηρίξει σθεναρά ο Αντώνης Σαμαράς...
-----------------------------------------------------------
αλλη μια απόδειξη της τουρκοαιγυπτιακής καταγωγής του καραμανλή..
του οποίου οι προπάπποι αλληλογραφούσαν στα τουρκικά , με χρήση του πατριαρχικού αλφαβήτου..
ο οποίος όμως δήλωνε καθαρός έλληνας και ταυτόχρονα μακεδόνας.
στην ελληνική εθνικιστική λογική μακεδόνας=έλληνας
όπως στην βουλγάρικη εθνικιστική λογική μακεδόνας=βούλγαρος
πρόκειται φυσικά για τις δύο όψεις ενός εθνικιστικού ΨΕΥΔΟΥΣ
η κ. παπαρήγα έχει την ευκαιρία να τιμήσει πραγματικά τους νεκρούς μακεδόνες κομμουνιστές, μέλη του ΚΚΕ οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία των νεκρών της μάχης της φλώρινας...
ξεκινώντας τον αγώνα με αίτημα την άμεση αυτόματη επανάκτηση της ελληνικής ιθαγένειας από τους μακεδόνες συγγενείς των παραπάνω νεκρών , οι οποίοι είναι μέχρι σήμερα πολιτικοί πρόσφυγες , με παρανόμως αφαιρεμένη την ελληνική ιθαγένεια
οι οποίοι εξαιρέθηκαν από τον ρατσιστικό νόμο του πασοκ, ως μη έλληνες το γένος..
με τον οποίο νόμο επανέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια μόνο οι ελληνικής καταγωγής κομμουνιστές πολιτικοί πρόσφυγες.
κάνοντας έτσι πράξη τον νόμο του κράτους, ο οποίος ψηφίσθηκε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και όλων των κομμάτων , με σκοπό την άρση των συνεπειών του εμφυλίου.
Γρεκομανος τι ειναι συμφωνα με τη λογικη σας; Αφηστε, απανταω εγω. Είναι ένας προδοτης που εξαγοραστηκε με χρηματα στην καλυτερη περιπτωση, ή του εγινε πλυση εγκεφαλου και σε καμια περιπτωση δεν έχει δικαιωμα να δηλωνει (ελληνο)Μακεδονας, αλλα ειναι (σλαβο)Μακεδονας το διχως άλλο. Και επειδη εδω δεν μιλάμε για τη σωτηρια του Αγιου Εθνους σας, δεν εχει κανενα δικαιωμα να αυτοπροσδιοριζεται. Είναι επίσης η χειροτερη ντροπη για το Εθνος σας και θα πρεπει να καει στην πυρα ως αιρετικός, να κλειστει στο ψυχιατρειο και σε περιπτωση που εχει αποκτησει παιδι με Καθαροαιμο Μακεδονα (με τεστ DNA αποδεδειγμενο), να του αφαιρειται παραυτα. Είναι εκεινος ο παναθλιος ανθρωπισκος που γκρινιαξε για την "φιλοξενία" που του παρειχε το βμρο (το μεγα, κορυφαιο αυτο συμβολο) και τόλμησε να φυγει απο το μαναστηρι και τη Γευγελη πριν τον σκοτωσετε (ακουσον-ακουσον, τι θρασος). Αλλά εσεις φροντισατε και παλι με τη συσταση φιλελευθερων φιλοδυτικων (γιατι κι η Γερμανια Δυση ειναι) οργανισμων (θυγατρικων του βμρο, οχρανα, νοφ κλπ) να τους υπενθυμισετε την παρουσια σας. Ετσι, γιατι τους ειχατε λειψει. Τώρα θελετε να τους προστετεψετε από την κακια του Ελληνικου λαου (χωρις κονσερβοκουτια αυτη τη φορα) και αυτα τα αχαριστα πλασματα αρνουνται... Από τη μια πλευρα υπαρχουν 30 ατομα και κανουν τοσο θορυβο. Απο την αλλη υπαρχουν χιλιαδες που αν μιλησουν, θα τρεχετε και δεν θα φτανετε. Γι αυτο και σχόλια που καταπιανονται με αυτο κομματι του παρελθοντος σπανια δημοσιευονται στα blog σας. Εγω βλεπω στην Ελλάδα να υπαρχουν πολλες διαφορετικες φωνες, και στην πγδμ τιποτα (εκτος απο Τσερβενκοφσκι, Ντάουτι, Πετκοφσκι και Λιούμπομιρ Φρίτσκοφσκι) που φυσικα φιμωνονται από τα μμε και ειναι εξαιρετικα αντιδημοφιλεις. Α, και παιρνουν και ελληνικα χρηματα για να μην ξεχνιομαστε.
Ανώνυμε 1.54 μμ,
Καλέ μου φίλε και κοντοχωριανέ, από το Βώλακα. Χαίρομαι αφάνταστα για την πρόσκληση σου να γνωριστούμε. Σύμφωνα με τα γραφόμενα σου δεν γνωρίζεις το δικό μου χωριό. Λέγαται Δοξάτο. Βέβαια είναι κάτι παραπάνω από χωριό, κωμόπολη κι έχει ιστορία και το νωρίζουν μέχρι και οι τσοπάνηδες της Κρήτης και ψαράδες του Καστελόριζου. Καιρός να μας μάθεις κι εσύ, κύριε από το "Βώλακα".
http://www.worldlingo.com/ma/enwiki/en/Former_toponyms_of_places_in_Drama_Prefecture
--------------------------------------------------------------
στην παραπάνω ιστοσελίδα θα βρείτε όλες τις παραδοσιακές ονομασίες των χωριών του νομού μας.
η ιστοσελίδα αυτή , όπως και εμείς ουδεμία σχέση έχουμε με το ουράνιο ή το σεληνιακό τόξο.
όπως καμία σχέση δεν έχει το συνοριακό κεφαλοχώρι μας ο Βώλακας, με την νότια κωμόπόλη Δοξάτο.
στην παραπάνω σελίδα γίνεται αναφορά και στο μακεδονικό χωριό Chataldzha(Чаталџа) Choristi
(Χωριστή) , με 2,5 χιλιάδες κατοίκους που στην πλειοψηφία τους λένε στους φίλους τους ότι είναι μακεδόνες.
ενας από αυτούς είναι και φίλος μου, συνταξιούχος της αεροπορίας, με συγγενείς στην μακεδονία της βουλγαρίας.
είτε εκδιωγμένους από το ελληνικό κράτος είτε μεγαλοεπιχειρηματίες που ξεκίνησαν την δεκαετία του 1990
φυσικά στον νομό μας υπάρχουν και πολλοί με καταγωγή από τον πόντο, μερικοί φανατικοί ελληνομακεδόνες.
τελευταία όμως έρχονται τουρίστες από την τουρκία οι οποίοι είναι μουσουλμάνοι και δηλώνουν μακεδόνες, μιλάνε μακεδονικά και γεννήθηκαν οι γονείς και οι παππούδες τους στο νομό μας.
Εθνικισμός και κοσμοπολιτισμός
ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΖΕΛΗΣ | Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011
http://www.tovima.gr/
----------------------------------------------------------------
ενα ενδιαφέρον άρθρο, αν και σε πολλά σημεία ελλειπές.
ο κοσμοπολίτης δεν απεμπολεί την τοπική και την εθνοτική του ταυτότητα αλλά την επανατοποθετεί σε χαμηλότερη θέση , επαναπροσδιορίζοντας την και ανάγοντας σε πρωτεύουσα θέση την πολιτική ταυτότητα του σε παγκόσμια εκδοχή.
http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=5465910&publDate=13/2/2011
-------------------------------------
μιά ξεχασμένη ανακοίνωση του Ιανουαρίου του 2010 του ΚΚΕ στον Ριζοσπάστη , με αφορμή τον νόμο της ιθαγένειας .
περιέχει έκκληση για ανάκτηση της ελληνικής ιθαγένειας από τους μακεδόνες πολιτικούς πρόσφυγες καθώς και τους τούρκους της θράκης.
Φίλε Βωλακιώτη,
Ο Βώλακας έχει σήμερα περίπου 1.200 κατοίκους. Και είναι όλοι συμπαγείς, γνήσιοι Μακεδόνες, άξιοι απόγονοι του Αρμεν Κούπτσιου.
Θα με ενδιέφερε πολύ, σε παρακαλώ, να μου πεις:
πρώτον αν συμφωνείς με τα ΚΟΥΠΤΣΙΑ που διοργανώνονται με μεγάλη επιτυχία κάθε χρόνο και που ΟΛΟ το χωριό συμμετέχει (έχω έρθει πολλές φορές και έχω πολύ καλούς φίλους εκεί, γνήσια και καθαρά παλλικάρια),
και δεύτερον πόσοι Βωλακιώτες εκδιώχθηκαν από τον Βώλακα,
και τρίτον γιατί δεν εκδιώχθηκε η οικογένεια σου,
Σε ευχαριστώ προκαταβολικά για την απάντησή σου.
Επίσης να σου πω ότι Γνήσιοι Ντόπιοι Μακεδόνες υπάρχουν και νότια της Δράμας που δεν ξέρουν ντιπ σλαβικά (Χωριστή, Δοξάτο .....)
Μη μου στενοχωράτε τον Τακαμπάρα. Τον αναζητά η Βουλή.
όλα τα χωριά του νομού μας βρέθηκαν τον περασμένο αιώνα στην δίνη πρωτοφανών αντίπαλων εθνικισμών, του ελληνικού και του βουλγάρικου.
η μη ερήμωση και εθνοκάθαρση προυπέθετε την κατά δύναμη ουδετερότητα των κατοίκων τους.
παρα ταύτα δεκάδες χιλιάδες και από τον βώλακα φυσικά σε πρώτη γραμμή εκδιώχθηκαν κατά τον μεσοπόλεμο στην βουλγαρία αποκλειστικά λόγω της οικογενειακής τους μακεδονοσλαβοφωνίας.
τους αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια, τους δημεύθηκε η περιουσία τους.
όσοι συγγενείς τους απέμειναν στις γενέτειρες τους , εμειναν στιγματισμένοι ως βούλγαροι, με αποτέλεσμα να θεωρούνται πολίτες τρίτης κατηγορίας σε σχέση με τους πόντιους και τουρκόφωνους οι οποίοι απολαμβάνανε πλήθος προνομίων- παραχώρηση δημευμένων κτημάτων, ειδικά δάνεια, πρόσληψη στο δημόσιο , μέχρι και άδειες εξόρυξης των ορυκτών της περιοχής.
ενώ οι ίδιοι ήταν εκτός συστήματος.
η κατάσταση χειροτέρεψε με την εισβολή του βουλγάρικου στρατού ο οποίος πίεζε τους μακεδόνες να δηλώσουν βούλγαροι.
μέρος της διοίκησης του βουλγάρικου στρατού αποτελούσαν μακεδόνες της περιοχής.
μερικοί μάλιστα επιδόθηκαν σε αντεκδίκηση λόγω των εγκλήματων που υπέστησαν από το ελληνικό κράτος.
ακολούθησε ο εμφύλιος που χειροτέρεψε την κατάσταση.
πολλοί μακεδόνες της περιοχής έγιναν πολιτικοί πρόσφυγες στην τασκένδη.
σήμερα ζούνε στο μακεδονικό κράτος, με αφαιρεμένη την ελληνική ιθαγένεια και συχνά με όχι καλές σχέσεις με τους συγγενείς τους λόγω κληρονομικών προβλημάτων.
έτσι μεταπολεμικά οι μακεδόνες που παρέμειναν στον δημόσιο λόγο αποποιήθηκαν την επιβεβαρημένη μακεδονικότητα τους.
πολλοί , όπως η ουδέτερη οικογένεια μου μετανάστευσαν στην αθήνα και την θεσσαλονίκη.
η πλειοψηφία σπούδασε , μορφωθηκε και διαπρέπει στο επιχειρείν.
οι επίσημες εκδηλώσεις στο χωριό μου διοργανώνονται από την ελληνόφρονα μακεδονική πλευρά, με μακεδονική μουσική, δίχως μακεδονικά τραγούδια , με συμμετοχή φυσικά όλων των φιλήσυχων και νομιμόφρονων κατοίκων , όπου τιμούνται οι ελληνομακεδονομάχοι .
συχνά όμως στους γάμους και σε γλέντια ακούς μακεδονικά τραγούδια, ιδιαίτερα από υπερήλικες , προκαλώντας ρίγη συγκίνησης.
σιγά σιγά τα γλέντια αυτά μεγαλώνουν.
ιδιαίτερα με την ένταξη της βουλγαρίας στην Ε.Ε.
όπως με βεβαιώνει ο φίλος μου από την Χωριστή Chataldzha(Чаталџа) , όλοι οι ενήλικες γνωρίζουν την μακεδονική γλώσσα, άσχετα του βαθμού χρήσης της.
πρόβλημα υπάρχει στα νέα παιδιά αφού οι μακεδόνες γονείς τους φοβόντουσαν να την μεταδώσουν, τα οποία όμως κατά παράξενο τρόπο δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την μακεδονική μουσική παράδοση.
πολλοί πόντιοι μετανάστευσαν τελευταία στη βουλγαρία όπου έχουν γίνει πετυχημένοι επιχειρηματίες.
αλλοι δε αγοράσαν ακριβά αυτοκίνητα και βάλανε πινακίδες βουλγαρίας, εξοικονομώντας τεράστια ποσά.
Μπράβο παλικαρι Μακεδόνα. Δεν είναι μόνο η Δράμα που υπέφερε από τον ελληνικό σωβινισμό, αλλά ολοκληρη η Μακεδονία. Αλλά τα χρονια της καταπιεσης τελειωσαν. Τωρα οι Μακεδονες εκφραζουν ελευθερα την εθνικη τους ιδιατερότητα χωρις φόβο. Δεν είμαστε Βουλγαροι, δεν ειμαστε Ελληνες, είμαστε ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ!!!
Φίλε Ανώνυμε από Δράμα,
Δεν θα σε κουράσω με μακροσκελείς αναλύσεις. Επειδή όμως νομίζω ότι γνωρίζω πολύ καλά την Ιστορία της Δράμας θα μου επιτρέψεις να κάνω πρώτα μια εισαγωγή και μετά τις ερωτήσεις μου.
Πριν το 1880 όλοι οι Μακεδόνες ήταν ΟΜΟΘΡΗΣΚΟΙ και ομοεθνείς Πατριαρχικοί . Με μαθηματική ακρίβεια θα υπαγόταν στο μεταβυζαντινό νεοσύστατο ΚΡΑΤΟΣ, στην Ελλάδα.
Οι βόρειοι γείτονες μας προσπάθησαν, και το κατάφεραν, το Ομόθρησκο και το Ομοεθνές να το διασπάσουν για να διεκδικήσουν την Μακεδονία.
Δεν ισχύει αυτό που γράφεται από το σύγχρονο φαινόμενο δηλ. τους ¨"Εθνικά Μακεδόνες" : άλλοι έγιναν πατριαρχικοί και άλλοι εξαρχικοί. Είναι ιστορικό λάθος. Το σωστό είναι ότι η Μακεδονική κοινωνία ΕΣΠΑΣΕ σε δύο κοινωνικές ομάδες.
Πατριαρχικούς με την χιλιετή παράδοση και τους ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΟΥΣ εξαρχικούς οι οποίοι ασπάστηκαν την Βουλγάρικη. Έχουμε δηλαδή την ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ εκ του μη όντως μιας ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑΣ ομάδας με βουλγάρικη συνείδηση. (ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΑΟΥΛΓΑΡΟΙ)
Αυτό -προσδιορίστηκαν όμως Βούλγαροι. Αυτή οι κοινωνική ομάδα, οι εξαρχικοί, συνεργάστηκαν από τότε ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ με τους βούλγαρους κομιτατζήδες, φορώντας διάφορα προσωπεία.
Η Εξαρχία, φίλε μου, από την στιγμή που δεν είχε την αποδοχή από την πλειοψηφία των Μακεδόνων πατριαρχικών, έστειλε ΠΡΩΤΗ τους Βούλγαρους "Κρητικούς" Κομιτατζήδες για να εκβουλγαρίζουν με τα όπλα τον ΑΜΑΧΟ και ΑΟΠΛΟ Μακεδόνα πατριαρχικό. Εδώ συνέπραξαν με τον εισβολέα οι Εξαρχικοί.
Η Ίδρυση της VMRO η καλύτερα της αρχικής BMARC - Βουλγάρικης Επαναστατικής Οργάνωσης Μακεδονίας-Αδριανούπολης έγινε το 1893.
Το γνήσιο Μακεδονικό κομιτάτο ιδρύθηκε το 1900 για να προστατέψει τους Μακεδόνες από την τρομοκρατία των Κομιτατζήδων.
Η σχέση φίλε μου είναι αμυνόμενος πατριαρχικός προς επιτιθέμενο εξαρχικό. Διατήρηση της βυζαντινής παράδοσης ενάντια στον ΕΠΕΚΤΑΤΙΣΜΟ της Εξαρχίας.
Έτσι είναι. Οι κοινωνική ομάδα "εξαρχικοί" στα δύσκολα χρόνια της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους κατακτητές ήταν πάντα με τους κατακτητές. Δεν υπήρχαν ποτέ ΟΥΔΕΤΕΡΟΙ Μακεδόνες. Υπήρχαν και υπάρχουν από τις δύο πλευρές φιλήσυχοι Μακεδόνες αλλά ανήκαν και ανήκουν κατά συνείδηση στην μία ή στην άλλη πλευρά.
Η αλήθεια είναι σκληρή Φίλε μου.
Οι ερωτήσεις μου:
Γνωρίζεις αν από την κοινωνική ομάδα "εξαρχικοί" την προηγούμενη εκατονταετία πήγε κανένας όμηρος στην Βουλγαρία, Ντουρτουβάκι; http://yaunatakabara.blogspot.com/2010/07/1916-1918.html
Γνωρίζεις οτι στην τελευταία κατοχή στην Δράμα εξέδωσαν ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ οι κατακτητές για να αλλοιώσουν τον πραγματική πληθυσμιακή εικόνα . Υπήρχαν Φίλε δύο ειδών, η μία κοινωνική Μακεδονική ομάδα στην Ταυτότητα της έγραφε "Β" Βούλγαροι, η άλλη κοινωνική ομάδα "Γ" Γραικομάνοι.
ΟΥΔΕΤΕΡΟΙ δεν υπήρχαν.
Ρώτησε τους συγγενείς σου τη Ταυτότητα είχαν. Οι "Γ" φίλε μου μεταχειρίζονταν σαν τα σκυλιά. Οι "Β" τύγχαναν ιδιαίτερης εκτίμησης. Άλλοι έγιναν πρόεδροι, δήμαρχοι, αγροφύλακες, αξιωματικοί.
Αυτές τις δόξες αναπολούν μερικοί ακόμα "Β". Σήμερα "Εθνικά Μακεδόνες".
Αυτό που με ανησυχεί στο γραπτό σου στο τέλος λες για την Χωριστή, που επιμένω ότι δεν μίλησαν ποτέ σλαβικά, ότι "φοβόντουσαν να την μεταδώσουν(την γλώσσα)".
Ελεος Φίλε μου. Στα δικά μας ντόπια χωριά βόρεια της Δράμας υπάρχουν παππούδες και γιαγιάδες που δεν ξέρουν Ελληνικά. Και ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ εκ των πραγμάτων τα εγγόνια να μάθουν πέντε λέξεις για να μπορούν να συνεννοηθούν με τους παππούδες.. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον από την σύγχρονη νεολαία για μάθουν το σλαβικό αυτό ιδίωμα.
Τελειώνοντας να σε ρωτήσω πως συνδέεις "τα γλέντα σιγά σιγά μεγαλώνουν ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ με τη ένταξη της Βουλγαρίας στην Ε.Ε."
Εδώ φίλε μου χάνεις την ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ σου.
αν οι μακεδόνες της ελλάδος είχαν ιδιοτελή συμπεριφορά θα δήλωναν βούλγαροι και θα είχαν πλάτες το δυνατό βουλγάρικο κράτος, μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
στην αρχή του προηγούμενου αιώνα οι μακεδόνες που δήλωναν βούλγαροι(εκτός από τους ιδιοτελείς ) πίστευαν ότι ποιό ηθική είναι η συγγενής βουλγάρικη εθνοτική δήλωση παρά η παντελώς ξένη ελληνική.
αλλά και σήμερα αν υπήρχαν μόνο δύο επιλογές και πάλι θα δήλωνανε βούλγαροι, παρότι μακεδόνες.
ευτυχώς το 2011 ή μακεδονική εθνική ταυτότητα είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη.
συμφωνώ με το παραπάνω σχόλιο προσθέτοντας ότι οι μακεδόνες δεν είναι ούτε αρχαίοι ούτε σλάβοι.
είναι μόνο μακεδόνες.
Ενα νερό της βρύσης στον Τακαμπάρα να πάρει τα χάπια του.
Η ονομασία Τσατάλτζα είναι τούρκικη.
Οπως και οι περισσότερες παλιές ονομασίες των χωριών του κάμπου της Δράμας.
Η πρώτη Τσατάλτζα χτίστηκε δυτικά (50 χιλιόμετρα) της τότε Κων/πολης, από τους επελαύνοντες Οθωμανούς. Σήμερα έχει καμμιά πενηνταριά χιλιάδες κατοίκους.
Η Τσατάλτζα της Δράμας, σήμερα Χωριστή, ονομάστηκε έτσι από Οθωμανούς αξιωματούχους που προέρχονταν από την "ορίτζιναλ" Τσατάλτζα.
ούτε οι μακεδόνες ούτε οι βούλγαροι ούτε οι σέρβοι ούτε οι ρουμάνοι ορθόδοξοι ήταν ποτέ πατριαρχικοί , θεωρώντας το πατριαρχείο ως ελληνοορθοδοξο και τους εαυτούς τους ως ελληνες.
αντίθετα θεωρούσαν και θεωρούν το πατριαρχείο λίκνο της οικουμενικής ορθοδοξίας, όπως και το αγιο όρος.
οι μακεδόνες εντάχθηκαν στην βουλγάρικη ορθόδοξη εκκλησία στα πλαίσια μιας φυσιολογικής επιλογής, ως πλησιέστερης πολιτισμικά , λόγω ελλειψης τότε δικής τους ξεχωριστής μακεδονικής εκκλησίας .
αφού έτσι θα επικοινωνούσαν με το θείο σε γλώσσα συγγενή με την μητρική τους και σε κείμενο στο δικό τους μακεδονικό αλφάβητο/θεσσαλονικιώτικο κυριλλικό.
η ενταξη τους είχε λοιπόν θρησκευτικό και όχι εθνικό χαρακτήρα.
ούτε βέβαια όσοι μακεδόνες ήταν πιστοί στο ελληνορθόδοξο πατριαρχείο ήταν έλληνες , αφού παρέμειναν μακεδόνες.
οι μακεδόνες που βρέθηκαν στην βουλγαρία ήταν δεκάδες χιλιάδες και προιόν εθνοκάθαρσης, αφού ως εκδηλωμένοι μακεδόνες δεν μπορούσαν να ζήσουν στην ελλάδα, η οποία απαγόρευε αυστηρά την δημόσια χρήση της μακεδονικής γλώσσας.
δεν έφυγαν για εύρεση εργασίας ως μετανάστες.
η δε μετακίνησή τους ήταν κρατικά οργανωμένη και όχι προσωπική επιλογή.
ακόμα και βούλγαροι να ήταν δεν θα αφηναν από μόνοι τους τον γενέθλιο τόπο τους για να ζήσουν στην μητέρα πατρίδα.
βουλγάρικες ταυτότητες δόθηκαν με το ζόρι.
όσοι μακεδόνες προπολεμικά ήσαν πλούσιοι και δεξιοί κα στο πόλεμο πήραν βουλγάρικη ταυτότητα μεταπολεμικά αναδείχθηκαν σε ταγούς της ελληνικής εθνικοφροσυνης.
οι μακεδόνες της ελλάδος ούτε βούλγαροι είναι ούτε βούλγαροι θελουν να είναι. ούτε φυσικά πολύ περισσότερο έλληνες.
τα μακεδονικά γλέντια αυξάνονται διότι ο κόσμος είναι τώρα ποιό ελεύθερος.
διότι η μακεδονοσλαβοφωνία δεν είναι τόσο παράνομη αφού πλέον η γειτονική και συγγενής βουλγαροσλαβοφωνία είναι κομμάτι της ΕΕ.
τόσο δύσκολα είναι όλα αυτά για τα πατριαρχικά τουρκοντουρντουβάκια.
αν πράγματι η μακεδονική φιλοξενία είναι μη εκτιμήσιμη , τότε η τουρκική μητέρα πατρίδα περιμένει.
ο ελληνικός εθνικισμός την εποχή της επανάστασης των αλβανών του μωριά ούτε καν γνωριζε που βρίσκεται η μακεδονία, ούτε καν ηλπιζε ότι θα την διαμελίσει και θα την υποδουλώσει..
Ο Κάντσεφ και άλλοι θέτουν την Τσατάλτζα ΕΚΤΟΣ σλαβόφωνης ζώνης. Δεν ήταν ποτέ στη νεότερη ιστορία όλη η Μακεδονία σλαβόφωνη, ακόμα και πριν τις τεχνητές αλλοιώσεις. Δεν πολυκαταλαβαίνω που είναι το θέμα με την Τσατάλτζα.
Απάντηση σε αυτόν που ζητά έναν Μακεδόνα που μιλά Ελληνικά ως μητρική γλώσσα... ΕΓΩ!!!!! Κατάγομαι από το χωριό Νησί στο Νομό Ημαθίας, από το ξακουστό Ρουμλούκι. Οι γονείς μου οι παππούδες μου και οι δικοί τους παππούδες μιλούσαν Ελληνικά. Όλα τα τραγούδια και τα έθιμά μας είναι στα Ελληνικά. Δεν υπήρξε και δεν υπάρχει Σλάβος εδώ, γι αυτό και οι Τούρκοι ονόμασαν την περιοχή μας Ρουμλούκ (Ρωμιότοπος). Μπορείτε να αυτοαποκαλείστε όπως θέλετε, αλλά τι θα πείτε σε αυτούς που είναι πάππου προς πάππου Μακεδόνες και μιλούν Ελληνικά και η καρδιά τους είναι Ελληνική;; Μιλάτε για αυτοδιάθεση των λαών, αλλά εμάς δεν μας επιτρέπεται να είμαστε Έλληνες Μακεδόνες...
Εγώ, ανήκεις προφανώς στην ελληνική μειονότητα της Μακεδονίας. Μακεδόνας δεν είσαι εθνικά γιατί δηλώνεις ότι ανήκεις στο ελληνικό έθνος! Εσύ το δηλώνεις!
Δεν μπορώ να καταλάβω πώς το εννοείτε αυτό το "Μακεδόνες" εθνικά... Προφανώς εσείς θεωρείτε ότι οι Μακεδόνες είναι κάτι το ιδιαίτερο και ξεχωριστό από τους Έλληνες όπως ακριβώς κάνουν και οι Σκοπιανοί (τους οποίους εσείς φαντάζομαι τους θεωρείτε εξίσου Μακεδόνες). Τέλος πάντων, εγώ επαναλαμβάνω ότι είμαι Έλληνας, αλλά πάππου προς πάππου Μακεδόνας. Σας ξαναλέω ότι μιλάτε για αυτοδιάθεση των λαών αλλά τι έχετε να πείτε σε όλους αυτούς που είναι Έλληνες Μακεδόνες...; και ξέρετε δεν είναι και λίγοι.. Αν μπείτε στον διαδίκτυο θα βρείτε πάρα πολλούς εθνογραφικούς χάρτες πριν το 1900. Ακόμα και αυτοί που είναι οι πιο "ανθελληνικοί" απεικονίζουν τους νομούς Γρεβενών, Χαλκιδικής, Καβάλας, Πιερίας καθώς και το μεγαλύτερο μέρος των νομών Θεσσαλονίκης, Σερρών, Ημαθίας, Καστοριάς και Κοζάνης ως Ελληνόφωνες περιοχές. Μπείτε και θα το δείτε. Όλοι μα όλοι οι χάρτες ακόμα και από ιστότοπους κατεξοχήν "Ανθελληνικούς" και Φιλο - "Μακεδονικούς" αυτό δείχνουν.
Εγώ, άλλο είναι Έλληνας και άλλο ελληνόφωνος. Υπάρχουν πολλοί εθνικά Μακεδόνες που είναι ελληνόφωνοι και υπάρχουν Έλληνες που δεν μιλούν καθόλου τα ελληνικά!
Θα συμφωνήσω σε αυτό που λες, ότι σε μια χώρα δεν μιλάνε όλοι την ίδια γλώσσα, αλλά μπορεί να ανήκουν στο ίδιο έθνος. Όμως θα ήθελα να μου πεις ποιος ο λόγος κάποιος που είναι όπως λες εθνικά "Μακεδόνας" να μιλάει Ελληνικά αν δεν είναι Έλληνας. Και δεν μιλάω για την σημερινή εποχή που η Μακεδονική διάλεκτος έχει περιοριστεί μόνο σε ορισμένα χωριά. Μιλάω για την εποχή που η Μακεδονία ήταν ακόμα υπό Τουρκικό ζυγό. Επίσης αν υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα σε Ελληνόφωνους και Έλληνες, τότε φαντάζομαι ότι μπορεί να υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα σε Σλαβόφωνους και Σλάβους, ή όπως θα λέγατε εσείς "Μακεδονόφωνους" και "Μακεδόνες". Θέλω να πω ότι μπορεί κάποια χωριά που μιλούσαν την διάλεκτο να είχαν ελληνική εθνική συνείδηση, έτσι δεν είναι;; Τέλος πάντων, δεν γράφω εδώ για να τσακωθώ μαζί σας. Απλώς σας λέω πως όπως εσείς θεωρείτε τον εαυτό σας Μακεδόνα και τίποτε άλλο, έτσι και εμείς θεωρούμε ότι είμαστε Μακεδόνες και επομένως Έλληνες. Οι Μακεδόνες είναι Έλληνες. Αυτή είναι η άποψή μας και έχουμε όσο διακίωμα έχετε και σεις να το λέμε. Σωστά;
Συμφωνώ με τον DimitrisElezniotis. Πρέπει να το πάρουμε όλοι απλά απόφαση ότι πάρα πολλοί Μακεδόνες (και αναφέρομαι φσυικά στην γεωγραφική περιοχή της Βόρειας Ελλάδας), θεωρούν ότι είναι Έλληνες και έχουν Ελληνική εθνική συνείδηση. Σίγουρα κάποιοι κυρίως στα Βόρεια σύνορα έχουν άλλη άποψη, αλλά αυτό πιστεύω πως είναι "τα πιστεύω" του καθενός και πρέπει να γίνονται σεβαστά. Αυτά λοιπόν και από εμένα.
Συγγνώμη για πρίν, ήθελα να γράψω για τον χρήστη "Εγώ" και έγραψα το όνομά μου γιατί αφαιρέθηκα.
Ούτε εγώ έχω να προσθέσω κάτι, γιατί με κάλυψε ο χρήστης "DimitrisEleniotis". Ο καθένας έχει την άποψή του και είναι σεβαστή, όμως αυτός εδώ ο τόπος θα μείνει για πάντα Ελληνικός, ακόμα και αν κάποιοι πιστεύουν πως δεν είναι Έλληνες. Αυτή τουλάχιστον είναι η πεποίθησή μου.
Δημοσίευση σχολίου