Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

10 Μαρ 2011

Πολιτισμοί, σήμερα!!!


Pic-nik στο Κόσοβο!

Γάμος, κάπου στην Τουρκία?!?
Αυτό που για μερικούς είναι απλά διασκέδαση, προκαλεί φρίκη σε έναν πολιτισμένο σύγχρονο άνθρωπο!

20 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το ξέρω πως αυτό που γράφω είναι άσχετο με την ανάρτηση .

Ψάχνω να βρω το τραγούδι με τα λόγια του Шарени Чорапки (Tsourapia Šareni čorapi Macedonia ) και δεν μπορώ να το βρω μήπως κάποιος ξέρει εάν υπάρχει και να με βοηθήσει να το βρω;
Ви благодариме

Ανώνυμος είπε...

γλέντι με μπαλωθιές στο κόσσοβο και γάμος με μπαλωθιές στη τουρκία .
παρόμοια απολίτιστη συμπεριφορά βλέπουμε σε γλέντια και γάμους στην κρήτη.
ενα σχετικό βίντεο από την κρήτη θα μπορούσε να αναρτηθεί.
από την αλλη ο τουρκικός γάμος συνοδεύεται από ανδρικό χορό , απολύτως ίδιο με αυτόν σε ποντιακά γλέντια στην ελλάδα..
πρόκειται για τον γνωστό χορό πυρρίχειο..
κατα τα αλλα οι πόντιοι δεν είναι τούρκοι χριστιανοί..

Ανώνυμος είπε...

Για τον ανωνυμο 2:23

Мама ми купила
шарени чурапе,
ни она ги носе,
ни на мен ги дава

рак трака трака трака
ни на мен ги дава

Мама ми купила
срмено коланче ...

Мама ми купила
ковано ѓерданче...

Ανώνυμος είπε...

η υποκρισια περισσευει σε μερικους.Και αναφερομαι στους εθνικιστες/ρατσιστες δημιουργους αυτης της αναρτησης καθως και στους σχολιαστες της.Ειμαστε υπερ της πολυπολιτισμικης Ελλαδας.Εσεις προφανως οχι.Θελουμε ολους τους λαους με τις παραδοσεις τους.Εσεις προφανως οχι.Σοκαρεστε υποκριτες πχ. με τους αδερφους μουσουλμανους οταν τηρουν τα ηθη και τα εθιμα τους μαστιγωνοντας τους εαυτους τους?Σας πειραξε το δρωμενο ενος γαμου και ξερνατε χολη για συνανθρωπους μας που τηρουν τις παραδοσεις τους, ξερνωντας το φυλετικο σας παραληρημα!Και ομως εσεις υποστηριζετε οτι διεκδικειτε τη δικη σας διαφορετικοτητα σε μια κοινωνια που σας την αρνειται.Αισχος.Ντροπη σας!

bb είπε...

Ανώνυμε 5:07, εσύ πού τον είδες τον ρατσισμό; Δεν αναφέρει η ανάρτηση καμία εθνική ομάδα αλλά μόνο γεωγραφική περιοχή. Η άνθρωποι αυτοί μπορεί να ανήκουν σε οποιοδήποτε έθνος! Αυτό που ενοχλεί είναι η επίδειξη των σύγχρονων όπλων σε κατά τα άλλα παραδοσιακές η ειρηνικές συγκεντρώσεις. Αυτά τα όπλα ουδεμία σχέση έχουν με την παράδοση τους, γιατί οι πρόγονοι τους έδειχναν την πολεμική τους ικανότητα και το θάρρος τους με σπαθιά και μαχαίρια και όχι με αυτόματα όπλα! Εάν χόρευαν έναν παραδοσιακό χορό με «σπαθιά», μιμούμενοι τους παλιούς πολεμιστές, αυτό θα ήταν παράδοση!
Το θέαμα στα δυο βίντεο είναι αποκρουστικό, όποιας εθνότητας και εάν είναι οι κύριοι αυτοί! Εάν σε εσένα αρέσει, τότε δεν διαφέρεις απο αυτούς τους «λεβέντες».

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε των 8,26 ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκριση σου
Από τον 2,23

Анонимноста на 8,26 благодарам за вашиот одговор
Од 2,23

Ανώνυμος είπε...

Απολιτιστοι ειστε και φαινεστε. Ουτε το χιλιοστο του πολιτισμου των κρητων δεν θ αποκτησετε (παρεμπιπτοντως, το dna των κρητων -συμφωνα με τη γελοια σας ερευνα- δειχνει αυτοχθονια).

ΥΓ:Αμα σοκαρεσαι πες στο γκρουεφσκι να παει στο τετοβο να τους τα παρει αντι να συνεργαζεται με πολιτικους (Αχμετι) που ειναι υπερ της οπλοφοριας. Επισης, σε πολλα χωρια της πγδμ στους γαμους και στα γλεντια χρησιμοποιουνται οπλα. Μην παριστανετε λοιπον τους πολιτισμενους που αναγκαζονται να ζησουν με απολιτιστους Αλβανους και Τουρκους.

Ανώνυμος είπε...

συγχαρητήρια για την ανάρτηση εβδομαδιαίου ραδιοφωνικου προγραμματος.
υπενθυμίζουμε ότι οταν γραφουμε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ γράμματα δεν τονίζουμε τις λέξεις..!!
παράκληση για ένταξη στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα του ραδιοφώνου σας , κυριακάτικης θείας λειτουργίας στη μακεδονική γλώσσα.
το ζήτησαν πολλοί ηλικιωμένοι ορθόδοξοι, μακεδόνες.

bb είπε...

Ανωνυμε 12¨08, εσύ είσαι πολύ ρατσιστής, τελικά! ΔΕΝ μιλήσαμε για εθνικές ομάδες, εδω. Είπαμε, όσοι «διασκεδάζουν» με αυτό τον τρόπο είναι απολίτιστοι, ακόμα και οι Μακεδόνες, Γάλλοι, Πορτογάλοι, κτλ.
Όσο για τους Κρητικούς, διάβασε προσεκτικά αυτό το κείμενο
http://noctoc-noctoc.blogspot.com/2008/01/massacre-of-cretans-by-nikephoros.html
Ε όχι και αυτόχθονες οι Κρητικοι!!! ΅Οι περισσότεροι είναι απόγονοι εποίκων. Κάτι σαν τους σημερινούς Αμερικανούς, αλλά χωρίς «Ινδιάνους».

bb είπε...

Ανώνυμε 8:00, η επιλεγμένη γραμματοσειρά τονίζει τα κεφαλαία και δεν μπορώ να κάνω κάτι, εκτός αν επιλέξω κάποια άλλη.
Η ιδέα για την κυριακάτικη θεια λειτουργία στην μακεδονική γλώσσα μέσω του ιντερνετικού ραδιοφώνου είναι εξαιρετική. Θα πρέπει να συνεννοηθούμε με τον ιερέα της μοναδικής Μακεδονικής Εκκλησίας, στην Ελλάδα, την Σφετα Ζλατα, στο Σουμποτσκο/Αριδαία.

Ανώνυμος είπε...

ουδείς συνέδεσε το κακό έθιμο των μπαλωθιών με την εθνοτική ταυτότητα.
αυτό σημαίνει ότι αν υπήρχε η θα υπάρξει και στους μακεδόνες οποιοδήποτε ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ έθιμο θα είναι απόλυτα καταδικαστέο.
τα βίντεο καταδικάζουν το ίδιο το έθιμο.
μακάρι να αναρτηθούν και άλλα βίντεο με βάρβαρα έθιμα που δεν τιμάνε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τον σύγχρονο παγκόσμιο πολιτισμό .
π.χ το απάνθρωπο έθιμο της κλειτορειδεκτομής , της μπούρκας , του γάμου ανηλίκων , κ.λ.π
αλλά και πολλές αντιπαραγωγικές καθημερινές συνήθειες , όπως οι θρησκευτικές διατροφικές συνήθειες , οι θρησκευτικές αργίες που εξισώνονται με τις κρατικές , υπερβολικές θρησκευτικές τελετές , υπερβολικές κοινωνικές εθιμικές εκδηλώσεις-βαπτίσια, γάμοι κ.λ.π
ο σεβασμός στην παράδοση δεν σημαίνει αποδοχή αρνητικών κοινωνικών πρακτικών.
ούτε απαγόρευση του δικαιώματος ορθολογικής ΕΞΕΛΙΞΗΣ των εθίμων, ως ζωντανών και όχι νεκρών κοινωνικών πρακτικών.
οι μακεδόνες της ελλάδος δεν απολογούνται για το γίγνεσθαι στο γειτονικό μακεδονικό κράτος.
ούτε υποστηρίζουν ψεύτες, απατεώνες , τεμπέληδες , λαμόγια επειδή τυγχάνουν να είναι μακεδονικής καταγωγής..
καταδικάζουν το κακό οπουδήποτε συμβαίνει και οποιονδήποτε αφορά εθνοτικά..
δίχως οποιαδήποτε αναστολή η επιφύλαξη.

Ανώνυμος είπε...

Μπραβο μπελο που παραπεμπεις σ ενα ασημο και μη εγκυρο μπλογκ. Εδω υπαρχουν πιστοποιητικα του γκρουεφσκι σε συνεργασια με κορυφαιους απατεωνες... ε, συγνωμη, γιατρους που λενε οτι οι κρητικοι ειναι αυτοχθονες. Τι να σου κανω. Μονοι σας δωσατε τα λεφτακια σας και βγαλατε τα ματακια σας. DNA has spoken.

Ανώνυμος είπε...

Οπως στο Χόλιγουντ, "κάθε ομοίότητα με πρόσωπα ή πράγματα είναι τυχαία" ή αλλιώς η υπαρξιακώς οδυνηρή εμπειρία της μετάβασης από το ονειρεμένο στο πραγματικό για τα πνευματικά θύματα του αρχαίοιημώνπρογονισμού που "ζούνε το (παρα)μύθο τους στην (νέα)Ελλάδα". Οι μόνοι συνειδητοί ρατσιστές...που μισούν την ίδια την καταγωγή τους, ταυτιζόμενοι με το πολιτικό παραμύθι των Βαυαρών του ΧΙΧ αιώνα. Το ζητούμενο είναι ποιοί και πως εξυπηρετούνται ουσιαστικά σε διάφορα επίπεδα απ'αυτήν την αισχρή υποκρισία, και κυρίως ποιός πραγματικά στο τέλος την πληρώνει (σίγουρα όχι οι Αλβανοί, οι Βούλγαροι, οι ΠΓΔΜήδες, οι Τούρκοι ή όποιος άλλος δεν "ζει στην πιο όμορφη χώρα του κόσμου").

bb είπε...

Ανώνυμε 12:27, ποιοι είναι οι ΠΓΔΜηδες; Τι άλλο θα δούμε, πια!
Πόσα ακόμα ονόματα θα σκαρφιστούν οι Έλληνες αρκεί να μην μας αποκαλέσουν με το όνομα μας;

Ανώνυμος είπε...

Εννοούσα απλά τους κάτοικους της βόρειας Μακεδονίας.
Μια και αναφέρεσαι στο όνομα, νομίζω ότι η αδιαλλαξία ορισμένων στην ΠΓΔΜ εμποδίζει την άμεση και φυσιολογική επαφή ανάμεσα στους Μακεδόνες, κάτι που επείγει διότι άλλη μια γενιά αποκλεισμού και ξεχνάς de facto οριστικά την ελληνική σλαβοφωνία. Δεν χρειάζεται πολύ σκέψη.

bb είπε...

Ανώνυμε 7:34, πάλι δεν καταλαβαίνω για πια αδιαλλαξία μιλάς. Οι Μακεδόνες της Δημ. της Μακεδονίας άνηκαν στο μακεδονικό έθνος και πριν ιδρυθεί εθνικό μακεδονικό κράτος, το 1944, στην Γιουγκοσλαβία. Με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας αυτοί που έπαψαν να υπάρχουν σαν «έθνος» είναι οι Γιουγκοσλάβοι, όχι οι Μακεδόνες, οι Σέρβοι, οι Κροάτες, κτλ. Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ένα πρόβλημα, χωρίς κάποια βάση, όσον αφορά το όνομα του κράτους, δεν σημαίνει ότι εξαφανίστηκε το μακεδονικό έθνος, η γλώσσα του, η ιστορία του, η παράδοση του!!!
Αυτή που είναι αδιάλλακτη είναι η Ελλάδα και θέλει να κρατά το θέμα ανοιχτό και για τον λόγο που αναφέρεις, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να εμποδίσει εμάς τους Μακεδονες εντος των συνόρων της Ελλάδας να διατηρήσουμε την τοπική μας παράδοση, την γλώσσα μας και να μάθουμε την πραγματική ιστορία του τόπου μας, μόνοι μας. Η τεχνολογία σήμερα μας προσφέρει ότι χρειαζόμαστε γι αυτό το ζήτημα.

Ανώνυμος είπε...

Οι Έλληνες δεν θέλουν να καταλάβουν ότι το κράτος της Μακεδονίας δεν έφτιαξε τους Μακεδόνες αλλά οι Μακεδόνες έφτιαξαν το κράτος τους! Τι πιο φυσικό, αυτό το κράτος τους να το ονομάζουν Μακεδονία, σκέτο;

Ανώνυμος είπε...

συγνώμη , αλλα πως να το καταλάβουν οι έλληνες αφού το ελληνικό κράτος κατασκεύασε τους έλληνες, μέσα από ένα βίαιο εξελληνισμό..
ιδιαίτερα των μακεδόνων κατοίκων του...
αλά και των βλάχων, των αλβανών , των τούρκων πατριαρχικών κατοίκων του...
αφού πολιτιστικά/εθνοτικά έλληνας δεν υπήρχε, ούτε υπάρχει μέχρι σήμερα...
όταν το μισό και περισσότερο-θεσσαλία , μακεδονία, ηπειρος, θράκη, το ελληνικό κράτος προήλθε από στρατιωτική κατάκτηση και όχι από τοπική εξέγερση των κατοίκων του, ως θα όφειλε..

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΚΑΙ ΞΑΧΩΡΙΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ,ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΙ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ Ν ΑΦΥΓΕΙ ΑΠΟΕΔΩ. ΕΣΥ
BELO MRE ΑΠΟ ΤΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΣΣΑ ,ΑΠΟ ΠΟΥ ΚΑΙ ΩΣ ΠΟΥ. ΕΜΕΙΣ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΝΑΧΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ. ΜΗΝ ΜΑΣ ΠΑΙΡΔΕΥΕΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΕΣ ΕΠΕΙΔΗ ΒΓΑΖΕΤΕ ΧΡΗΜΑΤΑ. ΣΤΗΝ ΑΡΙΔΑΙΑ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΕΚΛΗΣΙΑ ΠΟΥ ΛΕΤΕ, ΕΚΕΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΝΩΜΑΛΟΥΣ ΕΙΝΑΙ...

bb είπε...

Ανώνυμος 3:51, δεν υπάρχει κανείς απο το σοι μου να κατάγεται απο τα Γιάννενα! Απο όπου και να κατάγεται το μισό μου το σοι, το άλλο μισό είναι 100% μακεδονικό, με όλες τις έννοιες (εθνικά, πολιτιστικά, γλωσσικά, πολιτιστικά και συνειδητά).