Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

3 Φεβ 2012

Αυτόχθονες/Γηγενείς/Ντόπιοι

«Λένε ότι κτίζουν ένα τοίχο γιατί πάρα πολλοί απο μας μπαίνουν παράνομα και δεν μαθαίνουν τη γλώσσα τους και δεν αφομοιώνονται στον δικό τους πολιτισμό.»


Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Αυτοχθόνων Λαών ως ένα επίτευγμα που πρέπει να βρει μιμητές και που θα εφαρμοστεί σε πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού:

Άρθρο 1

Οι αυτόχθονες λαοί θα έχουν πρόσβαση στην πλήρη συλλογική ή ατομική άσκηση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών, όπως αναγνωρίζονται στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Άρθρο 2

Οι αυτόχθονες λαοί και τα αυτόχθονα άτομα είναι ελεύθεροι και ίσοι με όλους τους άλλους λαούς και τα άλλα άτομα και έχουν το δικαίωμα να είναι απαλλαγμένοι από κάθε είδους διακρίσεις, κατά την άσκηση των δικαιωμάτων τους, και ειδικότερα αυτών που βασίζονται στην αυτόχθονη καταγωγή ή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

Άρθρο 3

Οι αυτόχθονες λαοί έχουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Με βάση αυτό το δικαίωμα, καθορίζουν το πολιτικό τους καθεστώς και επιδιώκουν ελεύθερα την οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική τους ανάπτυξη.

Άρθρο 4

Οι αυτόχθονες λαοί, ασκώντας το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, έχουν το δικαίωμα στην αυτονομία και την αυτοδιοίκηση σε θέματα που σχετίζονται με τις εσωτερικές και τοπικές τους υποθέσεις, καθώς και σε τρόπους και μέσα για τη χρηματοδότηση των αυτόνομων θεσμών τους.

Άρθρο 5

Οι αυτόχθονες λαοί έχουν το δικαίωμα να διατηρούν και να ενισχύουν τους ξεχωριστούς πολιτικούς, νομικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς και πολιτισμικούς τους θεσμούς, διατηρώντας παράλληλα το δικαίωμα της πλήρους συμμετοχής, εφόσον το επιλέξουν, στην πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ζωή του Κράτους.

Άρθρο 6

Κάθε αυτόχθονας έχει το δικαίωμα στην ιθαγένεια.

Άρθρο 7

1. Κάθε αυτόχθονας έχει το δικαίωμα στη ζωή, στη σωματική και ψυχική ακεραιότητα, στην ελευθερία και την ατομική ασφάλεια.

2. Οι αυτόχθονες λαοί έχουν το συλλογικό δικαίωμα να ζουν ελεύθερα, ειρηνικά και με ασφάλεια, ως ξεχωριστά άτομα και δεν θα υποβάλλονται σε οποιαδήποτε πράξη γενοκτονίας ή βίας, συμπεριλαμβανομένης της βίαιης απομάκρυνσης των παιδιών από μία ομάδα σε άλλη.

Περισσότερα εδώ

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2012

‘Sitel’: H Μακεδονία έλαβε στήριξη από το Πεντάγωνο»


«Το Πεντάγωνο υποστηρίζει πλήρως την πλήρη ένταξη της Μακεδονίας , ως Fyrom στο ΝΑΤΟ»



Φεβρουάριος 2, 2012.



Αυτό το μήνυμα έλαβε προσωπικά ο Υπουργός Άμυνας Φατμίρ Μπεσίμι από τον Joseph Macmillan, αναπληρωτή γραμματέα της Άμυνας για Υποθέσεις Διεθνούς Ασφάλειας.

Ο Μπεσίμι και ο Macmillan συζήτησαν κυρίως για την αμυντική συνεργασία και την από κοινού συμμετοχή τους, σε αποστολές του ΝΑΤΟ.


Το Πεντάγωνο χαιρέτισε τον υψηλό επαγγελματισμό των ειρηνευτικών δυνάμεων της Μακεδονίας και εξέφρασε την υποστήριξή του για την ένταξη της ως FYROM στη Συμμαχία.

Ο Φατμίρ Μπεσίμι και ο Νίκολα Ποπόσκι βρίσκονται στην Ουάσιγκτον με την ευκαιρία της παραδοσιακής «Πρωϊνής Προσευχής», η οποία λαμβάνει χώρα σήμερα το απόγευμα η παρουσία τους επιβεβαιώνει την προθυμία της Μακεδονίας για την ένταξη, απηχώντας στις προσδοκίες των πολιτών.

Παρά το γεγονός ότι στη Σύνοδο Κορυφής στο Σικάγο, έχει προγραμματιστεί να μην συζητηθεί η διεύρυνση της Συμμαχίας, εντούτοις αναμένεται χρησιμοποιώντας την επιρροή των ΗΠΑ, οι οποίες με πρωτοβουλία τους, μπορεί να θέσουν το θέμα της FYROM.

Στο Πεντάγωνο, εξάλλου, ο Μπεσίμι συναντήθηκε με τον Φίλιπ Ρίκερ, γερουσιστές και βουλευτές.

Ο Ποπόσκι θα συναντηθεί απόψε με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γουίλιαμ Μπέρνς.
Ο Μακεδόνας υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να εγείρει το ζήτημα της ετυμηγορίας της Χάγης και το αντίκτυπο που έχει στην πολιτική σκηνή.

Με επιπρόσθετα επιχειρήματα, για την ένταξη της Μακεδονίας, βομβάρδισαν εξέχοντες Αμερικανούς αξιωματούχους στο δείπνο που διοργανώθηκε στην Πρεσβεία της Μακεδονίας στην Ουάσιγκτον.

Ανώνυμος είπε...

επειδή πολλά κόπυ πάστε είναι αξιόλογα, θα εμπλούτιζαν το μπλόγκ, αν τοποθετούνταν ως αναρτήσεις.

αντι ως σχόλια , όπου χάνουν πολύ , αφού διάβαζονται, από πολύ λιγότερο κόσμο.

Ανώνυμος είπε...

Δήλωση-βόμβα Πούτιν για την Ελλάδα




03.02.12




Η Ελλάδα στερήθηκε τεχνητά της δυνατότητας να εξυγιάνει την οικονομία της, δήλωσε την Πέμπτη ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας στο διεθνές οικονομικό Φόρουμ «Ρωσία 2012» και σχολιάζοντας την ομιλία του Μάικλ Μίλκεν, προέδρου του ομώνυμου Ινστιτούτου.

«Στην εποχή του για να λύσει αυτά τα οικονομικά προβλήματα ο Μέγας Αλέξανδρος πήγε και κατέκτησε την Περσία. Τώρα η Ελλάδα δεν μπορεί κανέναν να κατακτήσει, όμως πέραν αυτού της στέρησαν και τη δυνατότητα να υποτιμήσει το εθνικό της νόμισμα, γιατί δεν έχει εθνικό νόμισμα, της στέρησαν τη δυνατότητα αύξησης της ρευστότητας, εφόσον δεν διαθέτει δικό της κέντρο έκδοσης χρήματος (emission centre)», είπε ο κ. Πούτιν, επισημαίνοντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο απέμεινε μόνο ένας διαθέσιμος τρόπος, «η απευθείας μείωση των κοινωνικών δαπανών και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας σε αυτή τη βάση, γιατί για να επανεξοπλίσεις όλη την οικονομία, τη βιομηχανία, τον πραγματικό τομέα της οικονομίας ουσιαστικά χωρίς επενδύσεις είναι αδύνατο, αλλά και να προσελκύσεις επενδύσεις σε αυτήν την κατάσταση είναι επίσης αδύνατο. Σ' αυτόν τον δύσκολο φαύλο κύκλο βρέθηκε η Ελλάδα».

http://www.1tv.ru/news/economic/198159

Ανώνυμος είπε...

ο τελευταίος ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ στην Ευρώπη..

όψιμος ψευτόφιλος των Ελλήνων εθνικιστών και του κόμματος της δραχμής

οι οποίοι Ελληνες εθνικιστές αρνούνται την ίδια στιγμή την οικουμενικότητα του Αγίου Όρους, με αποτέλεσμα το ρωσικό μοναστήρι , το οποίο πριν το 1912 είχε 3000 ρώσους μοναχούς, να έχει σήμερα ελάχιστους

το δε πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, αντι να είναι οικουμενικό , όπως ορθά ζητούν οι ρώσοι ορθόδοξοι, ως ιστορικό και πρωτεύον,με 800 εκατομύρια ορθόδοξους παγκοσμίως, να είναι εθνοφυλετικά αιρετικό , ως ελληνοορθόδοξο, με μόλις 15 εκατομμύρια ελληνόφωνους πιστούς.

για αυτό η ΕΕ οφείλει άμεσα να αποδεχθεί την αμερικανική πρόταση και να υιοθετήσει το διαρκές ρωσικό αίτημα για άρσης της ΒΙΖΑΣ για τους Ρώσους πολίτες που επιθυμούν να επισκέπτονται τις χώρες της ΕΕ

bb είπε...

Το παρόν blog δεν θεωρείται ενημερωτικό και δεν μπορεί ούτε να διασταυρώνει τις ειδήσεις που λαμβάνει ως σχόλια, ούτε ενδιαφέρεται για την ενημέρωση για διάφορα θέματα, των επισκεπτών του. Το belomorska είναι ένα μακεδονικό blog που ενδιαφέρεται πρωτίστως για θέματα γύρο απο τους Μακεδόνες, την ιστορία τους και τον πολιτισμό τους, όπως επίσης για θέματα πολιτικής που τους αφορούν. Τα σχόλια ενημερωτικού χαρακτήρα δημοσιεύονται για όσους θέλουν να τα διαβάσουν και δεν αφορούν τους διαχειριστές του blog, ούτε τις αναρτήσεις.

Ανώνυμος είπε...

Kυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2012

Γκρούεφσκι: « Η Αθήνα εκμεταλλεύεται την δυσχερή οικονομική της κατάσταση»

Канал 5 Телевизија

Σύμφωνα με τον Μακεδόνα πρωθυπουργό, Νίκολα Γκρούεφσκι, η Αθήνα έχει δρομολογήσει ένα σχέδιο, με το οποίο επιδεικνύει μια ΜΗ εποικοδομητική στάση, το οποίο αποτελεί μέρος της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων.


«Είναι σαφές, ότι η πρόθεση της Ελλάδας, κατά την περίοδο που διανύουμε, δεν επιθυμεί μια ειδική συμφωνία, με την οποία θα ξεμπολοκάρει τη χώρα.

Είναι σαφές ότι επιζητά την αγορά χρόνου και προσπαθεί να είναι εποικοδομητική και ισχυρίζεται ότι εμείς αποκλείουμε μια ενδεχόμενη λύση.

Παλαιότερα, το έκανε αυτό με επιτυχία, τώρα όμως διαφαίνεται ότι χρησιμοποιεί όλους τους μηχανισμούς της ανά τον κόσμο και προσπαθεί πάλι να το περάσει χωρίς τιμωρία, και σε αυτό χρησιμοποιεί τη δυσχερή της οικονομική κατάσταση, ώστε να μη δέχεται επιπλέον πιέσεις, αφού η κατάστασή της, που είναι, πράγματι, εξαιρετικά δύσκολη, ίσως φθάσει σε μια πιθανή χρεοκοπία», δήλωσε ο Γκρούεφσκι

Ανώνυμος είπε...

Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2012

Μακεδονία : «Προωθείται μέτωπο κατά της ενδιάμεσης συμφωνίας»


6/02/2012 , Утрински весник

Ορισμένες ελληνικές εθνικιστικές οργανώσεις και χριστιανικές μοναστικές ενώσεις υποστηρίζουν και προωθούν την ελληνική πρόταση για ακύρωση της ενδιάμεσης συμφωνίας.

Η εφημερίδα ‘Καθημερινή’ αναφέρει ότι ικανός αριθμός διπλωματών και εμπειρογνωμόνων υποστηρίζουν την πρωτοβουλία αυτή, καθώς και οι λεγόμενες ‘παμμακεδονικές’ οργανώσεις στη Θεσσαλονίκη και αλλού στη Βόρεια Ελλάδα, όπως επίσης και οι ελληνικές οργανώσεις της διασποράς», σημειώνει η μακεδονική εφημερίδα «Πρωϊνή» με τον τίτλο της παρούσας ανάρτησης.


Παρακάτω θα επισημάνει:

«Υπενθυμίζεται ότι την πρόταση για την εγκατάλειψη της ενδιάμεσης συμφωνίας την είχαν παρουσιάσει ο Αλέξανδρος Μαλλιάς και ο Ευάγγελος Κωφός, αμέσως μετά την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης και την καταδίκη της Ελλάδας, για παραβιάσεις της ενδιάμεσης συμφωνίας.

Σύμφωνα με τον Κωφό και το Μαλλιά, η συμφωνία δεν εξυπηρετεί, πλέον, τα ελληνικά συμφέροντα και υπάρχουν ερμηνείες ότι αν η Ελλάδα ακυρώσει τη συμφωνία, θα υπάρξουν, μέσα σε ένα χρόνο μεγαλύτερες πιέσεις και ίσως μεγαλύτερες ευκαιρίες για μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων».

Και θα συνεχίσει:

Ένας από τους υποστηρικτές της ιδέας αυτής είναι ο Δημήτρης Καραϊτίδης, επίτιμος πρέσβης και διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου, όταν υπογράφηκε αυτή η συμφωνία»

«Η συμφωνία υπεγράφη, βάσει των δεδομένων της εποχής για τη βελτίωση του κλίματος και ως ένας ισχυρός τρόπος για να γίνει αποδεκτό ότι υπήρχε ένα ζήτημα, που συνδέονταν με το να δημιουργηθεί μια ατμόσφαιρα εδαφικής ασφάλειας και νηφαλιότητας που θα οδηγούσε στη βελτίωση των πραγμάτων» λέει ο Καραϊτίδης.


Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η Μακεδονία ακολούθησε μια καλοσχεδιασμένη πολιτική, ένα γεγονός που αντέβαινε στους κανόνες της συμφωνίας και η Ελλάδα θα μπορούσε (από τότε) να αντιδράσει έναντι των παραβιάσεων της μακεδονικής πλευράς, σημειώνει η μακεδονική εφημερίδα .

Ανώνυμος είπε...

Καντσελιέρι: «Οι Ιταλοί είναι αγκιστρωμένοι στην μόνιμη δουλειά»


«Οι Ιταλοί παραμένουν αγκιστρωμένοι στην μόνιμη εργασία, στην ίδια πάντα πόλη, κοντά στην μαμά και στον μπαμπά τους», υποστήριξε σήμερα η υπουργός Εσωτερικών Άννα Μαρία Καντσελιέρι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ειδησεογραφικό όμιλο Tgcom.

Η Ιταλίδα υπουργός με τις δηλώσεις αυτές εμμέσως υποστηρίζει τον πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, ο οποίος είχε τονίσει την περασμένη εβδομάδα ότι «η μόνιμη εργασία είναι βαρετή και χρειάζονται νέες θετικές προκλήσεις».

«Η πολεμική που προέκυψε από τις δηλώσεις Μόντι ήταν αποτέλεσμα μίας βιαστικής ερμηνείας των δηλώσεων του πρωθυπουργού», πρόσθεσε η Καντσελιέρι.

Σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών «ο σύγχρονος κόσμος χαρακτηρίζεται από μεγάλες εμπειρίες κινητικότητας ενώ εμείς συνεχίζουμε να ζούμε στην κουλτούρα της μόνιμης θέσης. Ο πλανήτης όμως αλλάζει όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε όλοι μας».

«Πρέπει να κάνουμε ένα άλμα χωρίς να δαιμονοποιούμε κανέναν. Η τοποθέτηση του Μάριο Μόντι ήταν μια προσπάθεια αποδραματοποίησης της όλης κατάστασης, δεν ήθελε να φανεί ασεβής προς κανέναν», πρόσθεσε η Καντσελιέρι.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ