Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

25 Νοε 2014

Η Ελλάδα φοβάται τις υποθέσεις για την επιστροφή των περιουσιών

Ημερομηνία: 24/11/2014, 17:58

Trendafilka Sandeva, η δικηγόρος των Μακεδόνων στα ελληνικά δικαστήρια

της Iskra Koroveshovska

- Οι ελληνικές αρχές φοβούνται την εξέλιξη των υποθέσεων για την επιστροφή των περιουσιών στους Μακεδόνες, οι οποίες κατασχέθηκαν μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο το 1949. Δεν τους αρέσει η σοβαρή προσέγγιση της δουλειάς μου και δεν πίστευαν, γενικότερα, ότι θα έφτανα ως εδώ. Αυτά ανέφερε σ τη "Ντνεβνικ" η δικηγόρος Trendafilka Sandeva, η οποία έχει αναλάβει τις υποθέσεις των ιδιοκτησιών των Μακεδόνων που εκδιώχθηκαν από την Ελλάδα, και  ότι πριν λίγες εβδομάδες, σε μια προσπάθεια της να εισέλθει στη γειτονική χώρα , της αρνήθηκαν την είσοδο στα ελληνικά σύνορα.

Ο λόγος που έδωσαν οι Έλληνες συνοριοφύλακες ήταν ο ίδιος, όπως και για όλους τους δημοσιογράφους και άλλους Μακεδόνες στους οποίους δεν επετράπη να εισέλθουν στην Ελλάδα - ότι είναι εγγεγραμμένοι στο εθνικό μητρώο της χώρας και αποτελούν «απειλή για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, τη δημόσια υγεία και τις διεθνείς σχέσεις. "

- Ποτέ δεν ήμουν μέλος των Μακεδονικών οργανώσεων στην Ελλάδα, ούτε συμμετείχα σε οργανωμένες εκδηλώσεις τους στην Φλώρινα και στην περιοχή. Αλλά, η προσήλωσή μου είναι πολύ επικίνδυνη για τις ελληνικές αρχές, ειδικά αφού κατέστη σαφές ότι δεν θα εγκαταλείψω την πρόθεσή να επιστραφούν τα κατασχεθέντα ακίνητα των Μακεδόνων - λέει Sandeva.

Η διαδρομή στα ελληνικά δικαστήρια

Τονίζει ότι το περασμένο έτος έχει δει την πρόοδο στην διεκπεραίωση υποθέσεων, ότι ένας αριθμός υποθέσεων  έχει ήδη φτάσει στα ελληνικά δικαστήρια - ένα γεγονός που δεν αρέσει σ τις αρχές εκεί. Σύμφωνα με τη Sandeva, είναι ακόμη πάρα πολύ νωρίς να προβλεφθεί πόσο καιρό θα πάρει η διαδικασία ενώπιον των δικαστηρίων, αλλά είναι σίγουρη ότι είναι πολύ πιθανό να λάβει ένα θετικό αποτέλεσμα.

- Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ, το δικαστικό της σύστημα έχει μακρά διάρκεια, πολύ μεγαλύτερη από ό, τι σε εμάς, για παράδειγμα. Έτσι, μετά την υποβολή της υπόθεσης, η αναμονή για τη πρώτη εκδίκαση μπορεί να διαρκέσει δύο χρόνια. Αλλά, βλέποντας το ρεαλιστικά, η διαδικασία αυτή σε κάθε χώρα θα ήταν μακρά και κουραστική, επειδή είναι αναγκαία μια μακρόχρονη περίοδος, πολυάριθμα και διάφορα έγγραφα - εξηγεί η Sandeva.

Προσθέτει ότι είναι απαράδεκτο οι Μακεδόνες να μην μπορούν να πάρουν πίσω την περιουσία τους, και, παρά την πολυπλοκότητα των διαδικασιών και πολιτικό παρασκήνιο πίσω από όλα αυτά, είναι αποφασισμένη να πάει μέχρι το τέλος.

- Πολύ σημαντικό για μένα είναι ότι έχω  την υποστήριξη του προοδευτικού ελληνικού κοινού, για παράδειγμα, την  Ελληνίδα βουλευτή που έθεσε το πρόβλημα μου για την επιστροφή μου από τα σύνορα,  ενώπιων του κοινοβουλίου στην Αθήνα. Μου δίνει επιπλέον δύναμη, όπως η συνεργασία με δικηγόρους από τη Θεσσαλονίκη που εργάζονται σε αυτές τις υποθέσεις - λέει η Sandeva.

Διαφορετικά θα ήταν πριν από δέκα χρόνια

Ο κύριος λόγος που η διαδικασία της αποκατάστασης των περιουσιών διαρκεί περισσότερο από 10 χρόνια είναι ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις επί τη βάσει των οποίων μπορεί να αποδειχθεί η κυριότητα ή η δήμευση των περιουσιακών στοιχείων.

- Οι υποθέσεις αυτές είναι μοναδικές στο είδος τους, στον κόσμο. Σε όλες τις άλλες χώρες, η επιστροφή της περιουσίας γίνεται σχετικά γρήγορα, διότι υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία, καθώς και καταδικαστικές αποφάσεις, για παράδειγμα, ότι έγινε γενοκτονία ή βίαιη απέλαση, ανάκληση κ.α., και με βάση αυτά απαιτείται και αποδεικνύεται η κυριότητα, ώστε να επιστραφούν οι περιουσίες. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε μια καταδίκη για γενοκτονία και από αυτό απορρέουν τα πάντα. Αλλά αυτό δεν θα διαρκέσει επ 'άπειρον -  αισιοδοξεί η Sandeva.

Μια άλλη αρνητική αιτία είναι ότι για περισσότερα από δέκα χρόνια, λέει η δικηγόρος, ο νότιος γείτονάς επηρεάζει τους πρόσφυγες να μην επιδιώξουν να πάρουν τις περιουσίες τους πίσω,  μέσω, π.χ.,  ανθρώπων του. Η αποστολή αυτών ήταν να θεωρούν οι πρόσφυγες ότι δεν θα έπρεπε να ξεκινήσουν τις διαδικασίες, εξηγώντας τους ότι οι πιθανότητες να επιτύχουν είναι ελάχιστες και δεν θα είναι ποτέ σε θέση να αντιμετωπίσουν τις ελληνικές αρχές.

Παρά την αισιοδοξία που επικρατεί στη Sandeva, οι εξόριστοι Μακεδόνες δεν πιστεύουν πλέον ότι θα επιστρέψουν στις  πατρικές τους εστίες. Ο λόγος είναι ότι εξακολουθεί να ισχύει ο  ρατσιστικό νόμος του 1982 που επιτρέπει την επιστροφή μόνο στους «Έλληνες το γένος», από τους πολίτες πού εγκατέλειψαν τη χώρα κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου. Η κατάργησή του θα σήμαινε ελεύθερη επιστροφή στα πατρικά σπίτια τους.

Σε μια ντουζίνα  επέστρεψαν την ιθαγένεια - και στη συνέχεια τις περιουσίες

Η πληροφορία ότι κάποιες υποθέσεις είναι ήδη ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων δεν σημαίνει ότι το έργο έχει ολοκληρωθεί, αλλά ότι υπερέβησαν μήνες αναμονής, επίμονες αιτήσεις για έκδοση πιστοποιητικών που είναι προϋπόθεση για την ιθαγένεια, το διαβατήριο, και τελικά στο δικαίωμα της επιστροφής της δημευμένης περιουσίας. Τα καλά νέα είναι ότι μια ντουζίνα άνθρωποι έχουν καταφέρει να πάρουν την ιθαγένεια τους πίσω.

- Οποίος δεν είχε στερηθεί την ιθαγένεια, επιτύχαμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να το αποδείξουμε και να γίνει η ανάκτηση της. Αυτό είναι ένα από τα χαμένα δικαιώματα. Όποιος την έχει απολέσει, τώρα μπορεί να προσβάλει την απόφαση στα ελληνικά
δικαστήρια κι ένας καλός αριθμός τέτοιων περιπτώσεων ήδη περιμένει την έκδοση απόφασης. Δηλαδή, αμφισβητήθηκε η ανάκληση, απλά περιμένουν μια νέα απόφαση σχετικά με την επιστροφή της ιθαγένεια. Το επόμενο βήμα για την ανάκτηση των χαμένων δικαιωμάτων θα  είναι η επιστροφή του δικαιώματος στην περιουσία - εξηγεί η Sandeva.




1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

1- η ελλάδα πρωτίστως ενδιαφέρεται να μην υπάρξει αποζημιωση σε ΓΗ . την ίδια , η γειτονική...θα προτιμούσε να πληρώσει χρήματα , παρά την χρεοκοπία της...

2- πολύ σωστά . η αφαίρεση της ιθαγένειας εκτός από παράνομη πράξη, έχει ατομικό χαρακτήρα , συνεπώς χρήζει ατομικής απόφασης . κάτι , που σημαίνει ότι σε μεγάλο αριθμό περιπτώσεων ΔΕΝ υπήρχε τέτοια απόφαση

3- το ζήτημα της περιουσίας , περιλαμβάνει την παράνομη ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗ στην αξιοποίησή της περιουσίας καθώς και την παράνομη ΑΠΩΛΕΙΑ της....
και τα δύο στοιχεία υπάρχουν στις μακεδονικές περιουσίες , ανατρέποντας τους ψευδείς ελληνικούς ισχυρισμούς περί ελεύθερης , αβίαστης φυγής από την ελλάδα , καθώς και συνειδητή εγκατάλειψη των περιουσιών τους...