Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

13 Μαΐ 2018

Φεστιβάλ VICINO LONTANO - UDINE Italia, με μακεδονική συμμετοχή!


 
ΕΥΓΕΝΙΑ ΝΑΤΣΟΥΛΙΔΟΥ, ΑΚΤΙΒΙΣΤΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΤΟΥ  ARLEF (ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΦΟΥΡΛΑΝ)

Η Ευγενία Natsoulidou πάντα εμπλέκονταν στην άμυνα της εθνικής και γλωσσικής μειονότητας των Μακεδόνων, μια πολιτιστική μειονότητα που, μετά από την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μοιράστηκε ανάμεσα στην Ελλάδα, τη Σερβία και τη Βουλγαρία.

Ίδρυσε το Μορφωτικό και Πολιτιστικό Μακεδονικό Κίνημα (συνδεδεμένο μέλος του NPLD - πανευρωπαϊκό δίκτυο για την προώθηση της γλωσσικής πολυμορφίας), μια ομάδα που προωθεί τη μακεδονική γλώσσα και πολιτισμική συνείδηση ​​μέσα από συνέδρια, εκδόσεις και άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, με έμφαση την πλούσια μακεδονική πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής · μια περιοχή που προσαρτήθηκε από την Ελλάδα, για πρώτη φορά στην ιστορία, το 1913. Το 1922, εκατοντάδες χιλιάδες ελληνόφωνοι Χριστιανοί μεταφέρθηκαν από την Τουρκία στη Μακεδονία στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λωζάνης, ενώ χιλιάδες ντόπιοι εξορίστηκαν, σύμφωνα με το την κρατική πολιτική σε εξέλιξη, την πολιτιστική γενοκτονία.

Σήμερα, οι απόγονοι των Ελλήνων μεταναστών από την Τουρκία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των νεοναζιστικών κομμάτων όπως η Χρυσή Αυγή. Μαζί με ριζοσπάστες κήρυκες του μίσους στην ελληνική ορθόδοξη εκκλησία, εξειδικευμένοι σε τακτικές εκφοβισμού εναντίον της μακεδονικής κοινότητας στη βόρεια Ελλάδα (100.000 -250.000 άτομα), παρά το γεγονός ότι πολλές από αυτές τις περιοχές διατηρούν μια πλειοψηφία πληθυσμών μακεδονικής εθνότητας.
Η Ευγενία Νατσουλίδου, μαζί με τα μέλη της οργάνωσης, δέχτηκε διάφορες απειλές σε μερικά μέσα ενημέρωσης και σε κοινωνικά μέσα. Απειλές που οδήγησαν σε διάφορες νομικές ενέργειες οι οποίες, ωστόσο, δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Στις 16 Νοεμβρίου 2017 ο σύλλογος «Μακεδονικη Μορφωτικη και Πολιτιστική Κίνηση Έδεσσας» διαλύθηκε νομίμως από τα μέλη του, για φόβο για τα χειρότερα.

«Ελπίζω, ωστόσο, ότι η σοφία θα επικρατήσει - λέει η Νατσουλίδου - και ότι ο μακεδονικός λαός θα μπορέσει να έχει ένα μέλλον ελευθερίας και να διατηρήσει την πλούσια κουλτούρα που του έχει μεταδοθεί για πολλές γενιές. Και ελπίζω επίσης ότι η Ευρώπη θα είναι εκείνη που θα διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος και θα κάνει τη σωστή επιλογή για ένα μέλλον ειρήνης και ευημερίας για όλους τους ιθαγενείς λαούς της».

http://friulisera.it/arlef-furlan-lenghe-di-dongje-e-di-lontan-a-vicino-lontano-2018-ospite-deccezione-eugenia-natsoulidou-attivista-della-minoranza-macedone-in-grecia/

Δεν υπάρχουν σχόλια: