Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

3 Μαΐ 2011

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

Τάσος Αναστασιάδης "Προς τους Έλληνες"


 Ω, Έλληνες!

Χαρείτε τη δύναμή σας και τις νίκες σας! Χαρείτε που ταπεινώνετε έναν λαό! Χαρείτε που του αφαιρείτε την ταυτότητα! Χαρείτε που ενταχθήκατε στη λέσχη των μεγάλων και ισχυρών, όλων αυτών -Αγγλογάλλων και Αμερικάνων- που ξέρουν να δίνουν διαταγές και να επιβάλλουν την τύχη του κόσμου! Χαρείτε που έχετε τη δύναμη να αποφασίζετε για τους άλλους! Χαρείτε που νομιμοποιείτε το νόμο της ζούγκλας, το νόμο του πιο ισχυρού, τώρα που ξεφύγατε από την ψωροκώσταινα και γίνατε Ευρωπαίοι και δυνατοί! Αποδεικνύεστε, έτσι, άξιοι επίγονοι και συνεχιστές του Μακεδονικού, του Λατινικού, του Βυζαντινού, του Οθωμανικού ιμπέριουμ.

Παρ’ότι δεν θέλετε να είσαστε Αρβανίτες ή Ιλλύριοι, λένε πως η νίκη σας μπορεί να είναι πύρρεια. Από μια άποψη σίγουρα θα είναι. Οι πρόγονοί σας οι ιεροεξεταστές μπορεί να απαγόρευσαν στο Γαλιλαίο να μιλήσει, όμως δεν μπόρεσαν να τον κάνουν να μη σκεφτεί πως “και όμως γυρίζει”. Οι χίλιοι και τόσοι πανεπιστημιακοί κονδυλοφόροι σας που καλούν να συντριβεί η “ασυδοσία” των διαφορετικών απόψεων και τα δικαστήριά σας που καταδικάζουν όσους δεν βλέπουν τους άλλους λαούς σαν “εχθρούς” μπορούν να γιορτάσουν τις νίκες της εθνικής ομοψυχίας σας. Οι ορδές σας μπορούν να διαδηλώνουν αυτάρεσκα τη δύναμή σας σε κρατικούς πανηγυρισμούς κατά τα πρότυπα των διάφορων Τσαουσέσκου. Όμως πόσο θα καταφέρουν να μας συντρίψουν πράγματι;

Πώς μπορείτε να μας απαγορεύσετε σε όλους εμάς τους ανθρώπους, Σλάβους, Τούρκους, Άγγλους, Γάλλους, Αρβανίτες, Γύφτους και Κινέζους, Αθηναίους, Κρήτες, Κύπριους, σε εμάς τους Μακεδόνες, Σλάβους και Έλληνες, τους μουσουλμάνους, χριστιανούς και άθεους, πώς να μας απαγορεύσετε την κληρονομιά της αρχαίας δημοκρατικής Αθήνας πριν συντριβεί από τα μακεδονικά στίφη του δικού σας του Αλεξάνδρου, του επονομαζόμενου “Μεγάλου”; Πώς νομίζετε πως θα μας εμποδίσετε να διαβάσουμε και να αγαπήσουμε τον Πλάτονα; Ψεύτικη η ιδιοκτησία σας! Μωρή η φιλοδοξία σας, νέοι Φαρισαίοι!

Χαρείτε λοιπόν τις νίκες σας, έστω και πύρειες! Χαρείτε την εξουσία σας! Αλλά να ξέρετε πως ο Γαλιλαίος είχε δίκιο και πως ο Χίτλερ και ο Τσαουσέσκου βρίσκονται στον τάφο, έστω και αν οι κάθε λογής Άρειοι που ξεφυτρώνουν από τις ψωροκώσταινες εξακολουθούν να θέλουν να μας εξαφανίσουν όλους εμάς τους Εβραίους, τους διαφορετικούς, τους αιρετικούς και κοσμοπολίτες. Ας ξέρετε ακόμα πως το Βολτέρο, που ήθελε να σκοτωθεί για το δικαίωμά μας να μιλάμε, τον διαβάσαμε. Διαβάσαμε και το Ρήγα το Βελεστινλή που μας ήθελε όλους εμάς, Τούρκους, Έλληνες, Βούλγαρους, Αρβανίτες, Μακεδόνες και Ρουμάνους, σαν έναν ενιαίο λαό “απόγονο των Ελλήνων”. Και ό,τι γκεμπελσικές μπροσούρες και να μοιράσετε στα σχολεία, το ομόφωνο δόγμα που θέλετε να μας επιβάλετε θα μείνει για πάντα δικό σας. Να το χαίρεστε!

Εμείς θα πάρουμε στα σοβαρά τα δικαιώματα του ανθρώπου και θα παλαίψουμε για το δικαίωμα στη διαφωνία, για το δικαίωμα στη μητρική γλώσσα, για το δικαίωμα στη θρησκεία, για το δικαίωμα στην εθνότητα. Για το δικαίωμα στην ελεύθερη σκέψη και το δικαίωμα στην πολιτική δράση. Των ίδιων των ανθρώπων, χωρίς όρους και προηγούμενα διαπιστευτήρια στην εξουσία σας. Όσους γραφιάδες και να βάλετε για να αποδείξετε ότι δεν έχουμε γλώσσα, όση βία και αν χρησιμοποιήσετε για να μας αρνηθείτε το δικαίωμα να ανήκουμε στο έθνος που θέλουμε, ό,τι γραφειοκρατικούς μηχανισμούς και να χρησιμοποιήσετε για να μας επιβάλετε τη θρησκεία σας, οι ταμπέλες και τα “Χ.Ο.” που θα μας κολλήσετε δεν μπορούν να αγγίξουν την Ιθάκη μας, που την κουβαλάμε στην ψυχή μας.

Οι φίλοι σας και αδελφοί σας, αυτοί που έσφαξαν τους Αρμένιους, αυτοί που σφάζουν τους Βόσνιους και τους Κούρδους, αυτοί που εξόντωσαν τους Ινδιάνους της Αμερικής και αυτοί που μετακίνησαν τους Τατάρους από την Κριμαία, αυτοί που εμποδίζουν τους Κορσικανούς να ονομαστούν “λαός” και όλοι αυτοί που αρέσκονται σε εθνικοφυλετικές εκκαθαρίσεις, έπρεπε να σας το είχαν πει: Δεν μπορείτε να απαλαγείτε εύκολα από τους Σπάρτακους. Γιατί εμείς, απάτριδες εθνικιστές όλων των καταπιεσμένων, Έλληνες στην Τουρκία και Τούρκοι στην Ελλάδα, έχουμε το δικό μας “τόξο” και έχουμε μάθει πια πως θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία.

Ω, Έλληνες,

Χαρείτε με τα copyright και τις μούμιες σας! Σαν όλους τους Κιμ Ιλ Σουγκ, μπορείτε να οργανώνετε χουντικές φιέστες και να πανηγυρίζετε με τα κλεμμένα σας σύμβολα. Δεν θα μπορέσετε όμως να μας τα πάρετε. Μπορείτε να ψάχνετε για Έλληνες, εμείς όμως, μαζί με το Διογένη, ψάχνουμε για ανθρώπους. Και αυτοί είναι που σας λείπουν. Ψάχνετε για εχθρούς. Εμείς για φίλους. Γιατί από τον Ρουσώ μάθαμε ότι οι άνθρωποι είναι πριν απ’όλα άνθρωποι. Και δεν είναι κακοί. Τουλάχιστον πριν τους κάνετε εσείς μισανθρώπους, τουρκοφάγους, σλαβοφάγους, αρβανιτοφάγους και, ασφαλώς, και ελληνοφάγους και γενικότερα ανθρωποφάγους, παιδοκτόνους, φαλλοκράτες και ρατσιστές.

Γιορτάστε λοιπόν τη νεκρόφιλη βαρβαρότητά σας, μαζί με τους άλλους αγρίους και ισχυρούς! Οι τυμπανοκρουσίες σας θα καλύψουν τον ήχο από τα κόκκαλα των Ελλήνων τα ιερά, που θα τρίζουν βλέποντάς σας να τους κλέβετε το όνομα και να τους στήνετε μαυσωλεία. Η μυωπία σας θα σας επιτρέψει να χαρείτε εφησυχασμένοι και χαιρέκακα με τα προβλήματα των γειτόνων σας. Γελάστε σαν τον Νέρονα με τη φωτιά και μη σκεφτείτε πως είναι δική σας η Ρώμη. Υποθέστε πως θα απαλλαγείτε εύκολα από τη μαύρη πανούκλα που εκτρέφετε και ότι θα πουν για σας: Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι! Κοιμηθείτε ήσυχοι στην παρακμή σας!

Ώς πότε, παλληκάρια,...;

Τάσος Αναστασιάδης

29-6-1992

http://okde.org/divers/ta_o_ellines_260692.htm

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι Έλληνες ποτέ δεν έκαναν αυτά που περιγράφεις.Οι Μακεδόνες δεν θέλουν να παραχωρήσουν το όνομά τους σε κάποιο σλαβικό πληθυσμό και τίποτα παραπάνω. Ο Σόρος και τα ιδρύματά του είναι εκείνα που χρηματοδοτούν τον Εθνικιστικό Μακεδονισμό του Γκρούεφσκι. Ο Αμερικανός πρόξενος στην θεσσαλονίκη είναι αυτός που δέχεται στο προξενείο του ή πάει και συναντάει σαν φιλαράκια κάθε λίγο και λιγάκι τους εκπροσώπους της Σκοπιανής προπαγάνδας στην Ελλάδα. Είστε Σλάβοι και πρέπει να είστε περήφανοι για αυτό και να μήν κλεβετε την ιστορία του γείτονά σας.
Μακεδόνας Έλληνας

Ανώνυμος είπε...

ειστε Τούρκοι και πρέπει να σταματήσετε να κλέβετε και να βαπτίζετε ελληνικό οτιδήποτε έχει σχέση με τον τουρκικό πολιτισμό : ζεϊμπέκικο , καρσιλαμά, καραγκιοζη , αμανέ, μπακλαβά, κανταϊφι, ντολμά , μανάβη, μπακάλη, χασάπη, λεβέντη, ταβάνι...
σταματήστε να χρησιμοποιείτε τα χρήματα της ΕΕ και των Αμερικανών για την κατασκευή των εθνικιστικών σας Μύθων...
βγάλτε την ψεύτικη μάσκα που φοράτε και σταματήστε να κλέβετε τον πολιτισμό των Αλβανών γειτόνων σας - αλβανική φουστανέλλα , αλβανικός τσάμικος..
διότι όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι η οικογενειακή καταγωγή σας ΔΕΝ είναι ελληνική...
όπως επίσης γνωρίζει ότι δεν υπάρχει Σλάβικο έθνος..
ούτε κάθοδος υποτιθέμενων Σλάβων στη Μακεδονία, δίχως αρχηγό , ξεχωριστούς ναούς, ξεχωριστούς τάφους...
αντίθετα γνωρίζει οτι υπάρχει στη Μακεδονία αυτόχθονος λαός που αυτοπροσδιορίζεται από αιώνες νομίμως ως Μακεδονικός..
όπως και πατριαρχικοί έποικοι το 1922 στη μακεδονία από την τουρκία με ήθη και έθιμα ΙΔΙΑ με των τούρκων αδελφων μουσουλμάνων που παρέμειναν στη τουρκία..
Μακεδόνας Ελληνας δεν υπάρχει...
"Ελληνας" που κατοικεί και ζεί στη Μακεδονία φυσικά και υπάρχει...
ούτε βέβαια υπάρχει ιρλανδός άγγλος παρά μόνο άγγλος που ζεί στην βόρεια ιρλανδία...

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με το κείμενο. Δεν κατάλαβα όμως γιατί το απευθύνει σε Έλληνες. Το ίδιο κείμενο με μικρές παραλλαγές θα έπρεπε να απευθύνεται στο έθνος της ΠΓΔΜ. Αφαίρεση ταυτότητας, ταπείνωση, συνέργια με τους ιμπεριαλιστές, καταπίεση, χαιρεκακία, σφετερισμός, αυταρχικότητα, μισαλλοδοξία, βία, εθνικισμός, επιβολή ισχύος, προπαγάνδα, προπαγάνδα, προπαγάνδα. Όλα δικά τους είναι.
Τυπικός εκφραστής τους είναι κι ο Ανώνυμος 7:49 π.μ.

Αν είστε τόσο κομπλεξικοί που έχετε ανάγκη να μας λέτε Ιλλυριούς και Αρβανίτες (!), κάντε το, προσωπικά δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα! Το ότι δεν έχω καν ακούσει τις σχετικές γλώσσες, φαντάζομαι δεν έχει καμμία σημασία. Από την άλλη εσείς, όχι μόνο έχετε ακούσει σλάβικα αλλά τα έχετε και μητρικά… Και δεν θέλετε να λέγεστε Σλάβοι… Ωραία λογική.

Μ’ αρέσει δε, που ένα μισαλλόδοξο ιστολόγιο με εθνικιστικούς συγγραφείς, οικειοποιείται αριστερό λόγο, τρομάρα σας.
Belo more, γιατί επικαλείσαι κάποιον που στηλιτεύει τον ιμπεριαλισμό, όταν στο πλάι καλείς σε εορτασμό «της μακεδονικής κυριαρχίας στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας»;

bb είπε...

Ανώνυμε 4:26, προφανώς γιατί είναι Έλληνας και γνωρίζει καλά τους συμπολίτες του! Όσο για την μακεδονική κυριαρχία στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας, είναι ένα ιστορικό γεγονός που φαίνεται οι Νεοέλληνες να «ξεχνούν»!!!!! Κάτι περίεργες «αμνησίες» που παθαίνουν κάποιοι Έλληνες, θα πρέπει να τις κοιτάξουν.....
Όσο για την σλαβοφωνία, μήπως ξέρεις πότε και που άρχισε; Γιατί υποθέτεις ότι η ελληνοφωνία είναι αρχαιότερη;

Ανώνυμος είπε...

belo more , τι ειναι αυτα που ρωτας για την αρχαιοτητα καθε γλωσσας?



Proto-Slavic language and Proto-Balto-Slavic language The secession of the Balto-Slavic dialect ancestral to Proto-Slavic is estimated on archaeological and glottochronological criteria to have occurred sometime in the period 1500-1000 BCE

cf. Novotná & Blažek (2007) with references. "Classical glottochronology" conducted by Czech Slavist M. Čejka in 1974 dates the Balto-Slavic split to -910±340 BCE, Sergei Starostin in 1994 dates it to 1210 BCE, and "recalibrated glottochronology" conducted by Novotná & Blažek dates it to 1400-1340 BCE. This agrees well with Trziniec-Komarov culture, localized from Silesia to Central Ukraine and dated to the period 1500–1200 BCE.

http://en.wikipedia.org/wiki/Slavic_languages



Greek language, Indo-European language spoken primarily in Greece. It has a long and well-documented history—THE LONGEST of any Indo-European language—spanning 34 CENTURIES. There is an Ancient phase, subdivided into a Mycenaean period (texts in syllabic script attested from the 14th to the 13th century bc) and Archaic and Classical periods

http://www.britannica.com/EBchecked/topic/244595/Greek-language

bb είπε...

http://www.angelfire.com/country/veneti/SavliPlaceNames.html

Γιατί σήμερα γύρο στα 400 εκατομμύρια άνθρωποι μιλούν κάποια σλαβική γλώσσα, ενώ την νεοελληνική μόνο λίγα εκατομμύρια;

Ανώνυμος είπε...

Ti ρωτας παλι Μπελομορε?

Οι σλαβικοι πληθυσμοι ηταν πολλαπλασιοι των Ελληνικων ανεκαθεν στην Ευρωπη επομενο ειναι οι ομιλουντες την Σλαβικη πολυ περισσοτεροι


Και τι σχεση εχει αυτο με την αρχαιοτητα καθε γλωσσας?

Ειναι αποδεδειγμενο απο τα λινκ σε προηγουμενα ποστ οτι η Ελληνικη οχι μονο ειναι αρχαιοτερη της Σλαβικης αλλα ειναι και η αρχαιοτερη ινδο ευρωπαικη γλωσσα.

Για την Αρχαια Ελληνικη Γλωσσα φτανει να δει κανεις τι γραφουν τα Αμερικανικα Πανεπιστημια σημερα


Our database currently includes 1,031 Greek Language and Literature colleges and universities.

About Greek Language and Literature Colleges:
Scholars who study the ancient Greek language and literature are especially interested in understanding how the philosophy and imaginative literature of that time have shaped our world today. Courses include the writings of Plato, Homer, Aristotle, and Herodotus; the plays of Aeschylus, Sophocles, and other ancient writers; and readings in the Greek New Testament


http://www.uscollegesearch.org/greek-language-and-literature-colleges.html
Αλλωστε οι Βορειοι γειτονες παρουσιαζουν με καμαρι τις αρχαιες επιγραφες που βρηκαν στις ανασκαφες και που ειναι ολες γραμμενες στα Ελληνικα και καμμια στα σλαβικα

http://cloudconnected.pblogs.gr/2008/07/einai-gia-gelia-oi-skopianoi-efh-asterix.html

bb είπε...

Ανώνυμε 12:12, δηλαδή θες να μας πεις ότι όλοι οι άλλοι λαοί στην αρχαιότητα δεν μιλούσαν, παρά μόνο οι Έλληνες είχαν γλώσσα; Τι γνωρίζεις για τους Πελασγούς; Για την Vedic Sanskrit;
Εάν δεν είχες την ελληνοκεντρική μανία, θα διάβαζες την ιστορία και των άλλων λαών και όχι μόνο και αποκλειστικά την ελληνική! Εκτός εάν πιστεύεις ότι όλη η ανθρωπότητα είναι προ-προ-προ πρώτο Έλληνες που ήρθαν απο το σύμπαν, οπότε τζάμπα συζητάμε!

Ανώνυμος είπε...

Eγω δεν εχω και δεν μιλησα ποτε για "ελληνοκεντρικη μανια" ουτε και για "Πελασγους".
Εσυ εθεσες το ερωτημα σε καποιο αναγνωστη """Όσο για την σλαβοφωνία, μήπως ξέρεις πότε και που άρχισε; Γιατί υποθέτεις ότι η ελληνοφωνία είναι αρχαιότερη; """
και σε αυτο σου απεδειξα με στοιχεια για το ποια γλωσσα ειναι και απο τα μετεπειτα γραφομενα σου δεν το εκανα 'τζαμπα ' μιας και δεν εχεις να αντιπαραβαλεις οτιδηποτε πανω στο συγκεκριμενο.

ΑΝΩΝΥΜΟΣ 4057 είπε...

Belo more 4:58, είμαι ο Ανώνυμος 5 Μαΐου 2011 4:26 μ.μ.
Οι Νεοέλληνες τείνουν να αδιαφορούν γενικώς για τις πάμπολλες συρράξεις και επικυριαρχίες αντίπαλων αρχαιοελληνικών πολιτικών και εθνοτικών οντοτήτων, της Μακεδονικής επί πόλεων-κρατών της νοτίου Ελλάδος συμπεριλαμβανομένης. Αυτό που σε ρώτησα (και δεν απάντησες) είναι γιατί ιδιοποιείσαι αριστερό λόγο, ενώ ουσιαστικά επαινείς τον Μακεδονικό ιμπεριαλισμό. Φαντάζομαι ότι οι εκδηλώσεις που έχεις κατά νου, είναι εορτασμού και όχι καταδίκης. Τυπική ψευτοαριστεροσύνη και ψευτοδημοκρατικότητα, πολλάκις εκφρασμένη στο ιστολόγιό σου.
Αφού ο Αναστασιάδης ξέρει τους συμπολίτες του, ας πάει για μία εβδομάδα στα Σκόπια. Αν δεν κάνει εμετό από τον εθνικισμό, να μας ξαναγράψει.

Περί αρχαιότητας της ελληνοφωνίας και σλαβοφωνίας δεν έγραψα απολύτως τίποτε. Επεσήμανα μόνο τον παραλογισμό και τη συμπλεγματικότητα του να θέλετε να με καλείτε Ιλλυριό και Αρβανίτη χωρίς να γνωρίζω τις οικείες γλώσσες, ενώ οι μητρικοί ομιλητές σλαβικών δεν θέλετε να καλείστε Σλάβοι.
Γι’ αυτό που αναφέρεις όμως, με πρόλαβαν οι άνωθεν ανώνυμοι. Η ελληνοφωνία στην περιοχή που σήμερα ονομάζεις Μακεδονία αριθμεί περίπου 3 χιλιετίες. ΟΙ απαρχές της είναι αδύνατο να προσδιοριστούν ακριβώς, καθώς ανάγονται στην προϊστορία. Μόνο εικασίες είναι δυνατές. Η δε σλαβοφωνία αφικνείται στην Βαλκανική κατά τον μεσαίωνα. Είναι κι αυτό ξέρεις ένα ιστορικό γεγονός. Για δες που κι άλλοι παθαίνουν αμνησίες.
Η σλαβική γλώσσα είναι αυτόχθων στην Βορειοανατολική Ευρώπη (σύγχρονη Λευκορωσία) όπου και διαμορφώθηκε κατά το δεύτερο μισό της δεύτερης προχριστιανικής χιλιετίας, πριν τα στίφη των ομιλητών της την φέρουν στον πολιτισμένο (με όρους γραφής) ελληνικό κόσμο.
Δεν θα έλεγα ότι είναι νεώτερη γλώσσα. Λέω ότι είναι νεώτερη στην εδώ περιοχή. Το αυτονόητο.

11:18
Την παρατήρησή σου περί πλήθους ομιλητών δεν την κατανοώ. Δεν φαντάζομαι να διενοήθης ότι οι ευρέως διαδεδομένες γλώσσες είναι ανώτερες ή αρχαιότερες. Η ελληνική γλώσσα έχει σήμερα αριθμητικά περισσότερους ομιλητές απ’ όσους είχε οποτεδήποτε στην ιστορία της. Το εύρος χρήσης μιας γλώσσας είναι συνάρτηση ιστορικο-κοινωνικο- οικονομικών και δημογραφικών παραγόντων.

Ασφαλώς και όλοι οι λαοί είχαν γλώσσα. Ηρέμησε, δεν θα σε βγάλουμε υποδεέστερο.

bb είπε...

Ανώνυμε 5:55 , δυο γεγονότα ιστορικά είναι σίγουρα: οι αρχαίοι Μακεδόνες την εποχή του Αλέξανδρου μιλούσαν δυο γλώσσες (την κοινή ελληνική και μια άλλη για την οποία ακόμα γίνονται έρευνες) και ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες κατέκτησαν με πόλεμο την Ελλάδα!
Δεν ξέρω γιατί σε πείραξε τόσο πολύ η αναφορά στην μάχη της Χαιρώνειας, αλλά εγώ το έβαλα για να διασκεδάσω την αρχαιοπληξία των Νεοελλήνων που ακόμα γιορτάζουν την μάχη του Μαραθώνα!!!!
Ευτυχώς, κατά την γνώμη σου, η φασιστές και εθνικιστές είμαστε εμείς γιατί εάν ήταν οι κάποιοι Έλληνες, αλίμονο στους φασίστες και εθνικιστές.
http://www.carolandray.plus.com/Eteocretan/Pelasgians.html
Τελικά δεν ήταν οοοολα ελληνικά στην αρχαιότητα, επειδή κάποιοι τα είπαν πρώτο-ελληνικά.

Η ελληνική γλώσσα, όπως και η λατινική έχουν πεθάνει εδω και αιώνες! Τώρα γιατί οι Έλληνες επιμένουν να λένε ότι μιλούν ελληνικά και όχι Νεοελληνικά (άλλη γλώσσα, δηλαδή, όπως πχ τα λατινικά με τα ιταλικά), δεν το καταλαβαίνω.

Ανώνυμος είπε...

belo more
Η Γλωσσα των Αρχαιων Μακεδονων φαινεται ξεκαθαρα στον Καταδεσμο της Πελλας που ειναι η μια απο τις 4 σωζομενες Αρχαιες Μακεδονικες Επιγραφες πριν την υιοθετηση της Αττικης Διαλεκτου
Η πινακίδα χρονολογήθηκε από τους αρχικούς ερευνητές της στα μέσα του 4ου αι. Π.Κ.Ε. ή ενωρίτερον
Στην άποψη περί 4ου αι. συγκατατίθεται το Κλασικό Λεξικό της Οξφόρδης, στο οποίο ο καθ. Ολιβιέ Μασσόν (Olivier Masson_ γράφει: "Αντίθετα από προγενέστερες απόψεις που θεωρούσαν την Μακεδονική Αιολική διάκετο (O.Hoffmann) θα πρέπει να σκεφτούμε πλέον ότι υφίσταται σχέση με τη Βορειοδυτική Ελληνική (Λοκρική, Αιτωλική, Φωκιδική, Ηπειρωτική). Τούτη η άποψη υποστηρίζεται από μια πρόσφατη ανακάλυψη ενός κατάδεσμου του 4ου αι. Π.Κ.Ε. στην Πέλλα, που θα μπορούσε να είναι το πρώτο μαρτυρημένο 'Μακεδονικό' κείμενο
Της ίδιας άποψης είναι ο Τζέιμς Λ. Ο'Νιλ (James L. O'Neil) (του πανεπιστήμιου του Σίδνεϊ). Στην παρουσίαση της επιγραφής το 2005 στο Συνέδριο της Αυστραλασιατικής Εταιρείας Κλασσικών Σπουδών, με τίτλο "Δωρικές Μορφές σε Μακεδονικές Επιγραφές" (abstract) γράφει: "Ένας κατάδεσμος του 4ου Π.Κ.Ε. αι. από την Πέλλα υποδεικνύει τύπους καθαρά Δωρικούς, αλλά σε μια διαφορετική μορφή της Δωρικής από όλες τις δυτικές διαλέκτους των περιοχών που συνόρευαν με τη Μακεδονία. Άλλες τρεις, πολύ σύντομες, επιγραφές του 4ου αι. είναι αναμφίβολα Δωρικές. Δείχνουν ότι ομιλείτο στην Μακεδονία μια δωρική διάλεκτος, από τους δυτικούς τύπους των Ελληνικών ονομάτων που βρέθηκαν στην Μακεδονία
Να και το κειμενο του Καταδεσμου

. [ΘΕΤΙ]ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΝΥΣΟΦΩΝΤΟΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΑΜΟΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΩ ΚΑΙ ΤΑΝ ΑΛΛΑΝ ΠΑΣΑΝ ΓΥ 2. [ΝΑΙΚ]ΩΝ ΚΑΙ ΧΗΡΑΝ ΚΑΙ ΠΑΡΘΕΝΩΝ ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΕ ΘΕΤΙΜΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΚΑΤΤΙΘΕΜΑΙ ΜΑΚΡΩΝΙ ΚΑΙ 3. [ΤΟΙΣ] ΔΑΙΜΟΣΙ ΚΑΙ ΟΠΟΚΑ ΕΓΟ ΤΑΥΤΑ ΔΙΕΛΕΞΑΙΜΙ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΟΙΗΝ ΠΑΛLΙΝ ΑΝΟΡΟΞΑΣΑ 4. [ΤΟΚΑ] ΓΑΜΑΙ ΔΙΟΝΥΣΟΦΩΝΤΑ ΠΡΟΤΕΡΟΝ ΔΕ ΜΗ ΜΗ ΓΑΡ ΛΑΒΟΙ ΑΛΛΑΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΛΛ Η ΕΜΕ 5. [ΕΜΕ Δ]Ε ΣΥΝΚΑΤΑΓΗΡΑΣΑΙ ΔΙΟΝΥΣΟΦΩΝΤΙ ΚΑΙ ΜΗΔΕΜΙΑΝ ΑΛΛΑΝ ΙΚΕΤΙΣ ΥΜΩΝ ΓΙΝΟ 6. [ΜΑΙ ΦΙΛ]ΑΝ ΟΙΚΤΙΡΕΤΕ ΔΑΙΜΟΝΕΣ ΦΙΛ[Ο]Ι ΔΑΓΙΝΑΓΑΡΙΜΕ ΦΙΛΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΗΜΑ ΑΛΛΑ 7. [....]Α ΦΥΛΑΣΣΕΤΕ ΕΜΙΝ Ο[Π]ΩΣ ΜΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΑ[Υ]ΤΑ ΚΑΙ ΚΑΚΑ ΚΑΚΩΣ ΘΕΤΙΜΑ ΑΠΟΛΗΤΑΙ 8. [....]ΑΛ[-].ΥΝΜ .. ΕΣΠΛΗΝ ΕΜΟΣ ΕΜΕ ΔΕ [Ε]Υ[Δ]ΑΙΜΟΝΑ ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΙΑΝ ΓΕΝΕΣΤΑΙ 9. [-]ΤΟ[.].[-].[..]..Ε.Ε.Ω[?]Α.[.]Ε..ΜΕΓΕ [-]

http://en.wikipedia.org/wiki/Pella_curse_tablet

Αν εχεις κατι διαφορετικο και επιστημονικα τεκμηριωμενο να αντιπαραβαλεις κανε το, διαφορετικα μην γραφεις γνωμη για πραγματα που δεν εχεις γνωση