Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

9 Μαΐ 2011

Κόμμα Οξιτάν (EFA)









Σημαία της Οξιτανίας                                       Χάρτης της Οξιτανίας


Τo πρόγραμμα μας για την αυτονομία της Οξιτανίας:

Αναγνώριση της Οξιτανικής Κοινότητας από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μια ευρεία αυτονομία της Οξιτανίας, σε ολόκληρη την έκταση της επέκτασης της Οξιτανικής γλώσσας (συμπεριλαμβανομένων των Οξιτανικών κοιλάδων του ιταλικού κράτους και της Val d'Aran (ισπανικό κράτος).
Η δημιουργία μιας Συνέλευσης της Αυτόνομης Κοινότητας της Οξιτανίας με εκλεγμένο εκτελεστικό και τη διασύνδεση των Περιφερειών Auvergne, Dauphine, Gascony, Guienne, Languedoc, Limousin και της Provence.
Η εφαρμογή μιας συντονισμένης πολιτικής για την Οξιτανία, βάση της αειφόρου ανάπτυξης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του σεβασμού του περιβάλλοντος.
Μια πολιτιστική πολιτική που να δίνει τη δέουσα θέση στην Οξιτανική γλώσσα .
Η άμεση εκπροσώπηση της Αυτόνομης Κοινότητας της Οξιτανίας στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, στο πλαίσιο μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης των λαών και των περιφερειών.

Οι πολιτικές επιλογές μας:

Το κόμμα Occitan, κίνηση αυτονομιστικής προόδου, αποτελεί μέρος ενός δημοκρατικού πλαισίου πολιτικού πλουραλισμού.
Το κόμμα Occitan απορρίπτει τη χρήση βίας για την επίτευξη των στόχων του και χρησιμοποιεί νόμιμα μέσα.
Το κόμμα Occitan καταδικάζει κάθε μορφή ρατσισμού, φασισμού, ολοκληρωτισμού, εθνικισμού και σοβινισμού.
Το κόμμα Occitan υποστηρίζει το δικαίωμα των λαών στην αυτοδιάθεση και την υπεράσπιση των πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων τους. Αρνείται την αποικιοκρατία και τον ιμπεριαλισμό σε όλες τις μορφές τους.
Το κόμμα Occitan εργάζεται για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ειρήνης.

Ιστορικά στοιχεία:

1. Δημιουργία: Το κόμμα Occitan σχηματίζεται στην Τουλούζη το 1987 από τη συγχώνευση των διαφόρων οξιτανικων κινημάτων (Volem Viure, Al País, País Nostre ...), την προσχώρηση των υποψηφίων στις περιφερειακές εκλογές του 1986 (λίστα "Ένωση Occitane" του Tarn , "Οι Περιφερειακοί" (Haute Garonne)), και μεμονωμένων ατόμων ... Η ένωση έγινε γύρω από τη Χάρτα.

2. ΣΤΟΧΟΙ:

Η δημιουργία αξιόπιστου πολιτικού οξιτανικού κινήματος, ανεξάρτητο από όλα τα πολιτικά κόμματα και αγωνιζόμενο για την αναγνώριση και την αυτονομία της Οξιτανίας.
Να σταματήσει την αποξένωση και να εργαστεί προς την ευαισθητοποίηση του Οξιτανικού λαού.
Η ανάδειξη του οξιτανικού ζητήματος στο πολιτικό πεδίο.

3. Παρουσία στις ΕΚΛΟΓΕΣ: Από το 1987, το κόμμα Occitan τακτικά παρουσιάζει υποψηφίους στις δημοτικές, περιφερειακές, κοινοβουλευτικές και ευρωπαϊκές εκλογές. Το κόμμα Occitan έχει εκλεγμένους αντιπροσώπους σε ορισμένους δήμους.

4. ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ: Το κόμμα Occitan είναι παρόν στους οικονομικούς και περιφερειακούς αγώνες για την ανάπτυξη. Ακτιβιστές του συμμετέχουν σε αγώνες για την τοπική απασχόληση, κατά την μαζική εμποροποίηση του τουρισμού, κατά την βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας, και υπέρ της διαφύλαξης της φυσικής κληρονομιάς Δραστηριοποιούνται επίσης στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την οξιτανική γλώσσα και ταυτότητα.

5. ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ: Η κόμμα Occitan ανήκει στην «Ομοσπονδία των Ομόσπονδων Περιφερειών και της Αλληλεγγύης των Λαών» η οποία συνδέει διάφορες πολιτικές οργανώσεις των λαών και των περιφερειών του γαλλικού κράτους. Το κόμμα Occitan είναι επίσης μέλος της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας.

http://partitoccitan.org/

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πάντος στη Προβηγκία πολύ θεωρούν της βλέψεις του μικρού κόμματος της Οξιτανίας ως αλλυτρωτικές. 'Αλλο Προβηγκία και άλλο Οξιτανία (δηλαδή σαν να λέμε άλλο Βουλγαρία, άλλο ΄φυρο-Δημ.Μακεδονίας', αλλά με τις διαφορές Προβηγκίας Οξιτανίας ακόμα πιό αισθητές εφόσον η μία ήταν παλιά και Ελληνική.).

Ανώνυμος είπε...

15 million inhabitants
190 000 km²
32 departments in the French state
12 Alpine valleys in the Italian state
Aran valley in the Spanish state
-----------------------------------------------------------
15 εκατομμύρια κάτοικοι
190 000 τετρ.χλμ έκταση , μεγαλύτερη από την ελλάδα με 133 000 τχλμ
32 περιφέρειες της βρίσκονται στο κράτος της Γαλλίας..
12 αλπικές κοιλάδες βρίσκονται στην ιταλία
μία κοιλάδα βρίσκεται στην ισπανία

Ανώνυμος είπε...

5:52,
1/Οι παραλληλισμοί Προβηγκία-Βουλγαρία και Οξιτανία-ΠΓΔΜ είναι άσχετοι.
2/Οι Ιλλυριοί και οι Θράκες παλιά δεν ήταν Ελληνες.
3/H Occitanie (η χώρα όπου το 'ναι' λεγόταν 'oc' και όχι 'ο-ί') συμπεριελάμβανε και την Provence.
4/Αν οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ, οι σλαβόφωνοι της Ελλάδας και της Αλβανίας και οι Μακεδόνες του Πιρίν παραδεχθούν ότι ήταν, είναι και θα είναι Βούλγαροι, θα νοιώσεις καλύτερα; Νοσταλγείς τη Μεγάλη Βουλγαρία του Αγ. Στεφάνου;
Που οφείλονται οι εμμονές σου με τους Βουλγάρους;

Ανώνυμος είπε...

@ 8:14
Μάλλων δεν κατάλαβες τι λέω διότι δεν καταλαβένω την απάντησή σου. Αλλά σε ευχαριστώ.
Το ένα πράγμα είναι ότι στη Προβηγκία πολύ θεωρούν της βλέψεις του μικρού κόμματος της Οξιτανίας ως αλλυτρωτικές. Ο Cezanne, o Alphonse Daudet ήθελαν την Προβιγκία και όχι την Οξιτανία. Όποιος δεν συμφωνεί ας τα τους τα ψάλλει. Η γλώσσα της Προβκγίας είναι τα Provencal. Το κόμμα της Οξιτανίας την θέλει αυτή τη γλώσσα ως διάλεκτος της γλώσσας Οccitan.
Η χώρα όπου το 'ναι' λεγόταν 'οc' είναι το... Languedoc (γλώσσα του οκ). Αλλά το 'oc' στην ευρήτερη περιοχή είναι σαν το Σλαβικό 'Да'.
O belo more μάλλων θέλει να μας πει ότι, 'να η Οξιτανία και να η Μακεδονία... που θέλουν την ανεξαρτησία τους'. Bonne chance!

Ανώνυμος είπε...

o εθνικιστικός ελληνικός καιροσκοπισμός θέλει τους κατοίκους όλης της γεωγραφικής μακεδονίας, σε ελλάδα, βουλγαρία, δημοκρατίας της μακεδονίας, αλβανία ως ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ...
όμως η άποψη αυτή είναι ταυτόσημη με αυτή του βουλγαρικού ιμπεριαλιστικού εθνικισμού...
σε περίπτωση που αυτό συνέβαινε το όνειρο της Μεγάλης Βουλγαρίας με σύνορα μέχρι τα Τέμπη, θα ήταν προ των πυλών...
είναι αυτό σύμφωνο προς το νόμιμο συμφέρον της ελλάδος..?? μάλλον όχι..
η ενωμένη Μακεδονία αποτελεί τον εγγυητή για τις ειρηνικές σχέσεις των βαλκανικών χωρών...

bb είπε...

Ανώνυμε 11:57, φαίνεται δεν διάβασες το κείμενο που ανάρτησα για το κόμμα Occitan. Πουθενά δεν γράφει για ανεξαρτησία! Όταν θα αναρτήσω για τα κόμματα των Καταλανών και των Σκωτσέζων, τι θα πεις;
Η ανάρτηση έγινε για να παρουσιαστούν σιγά σιγά οι πολιτικές δράσεις των άλλων κομμάτων της EFA και για να μπορέσουν οι Μακεδόνες της Ελλάδας να τις συγκρίνουν με αυτές του «Ουράνιου Τόξου«, οι οποίες είναι ανύπαρκτες!!!! Φυσικά το κόμμα ποτέ δεν παρουσίασε τα κόμματα που αποτελούν την EFA, ούτε μέσω του μηναίου εντύπου NOVA ZORA. Γιατί, άραγε;

Ανώνυμος είπε...

@ belo more
Ευχαριστώ, έτσι που το λες, ναι έχεις δίκιο. Και έχω διαβάσει για το πρόγραμμα των Σκωτσέζων. Αυτό πράγματι είναι κόμμα, όπως και των Καταλάνων. Δεν συμφωνώ μαζί τους σε πολλά αλλά είναι αξιοσέβαστα κόμματα. Εκεί που θα κολλήσει ένα κόμμα στον ευρύτερο Μακεδονικό χώρο στην βόρειο Ελλάδα είναι στο όνομα αν με τον όρο 'Μακεδόνες' εννοεί μόνο τους 'εθνικά Μακεδόνες'.

Ιδ'αλλιώς Μακεδονικό κόμμα με δημοκρατικές αρχές και τοπικό μήνυμα και που απεφθήνετε στους Έλληνες πολίτες της Μακεδονίας ανεξαρτήτος του αφτοπροσδιορισμού τους, θα έπερνε αρκετούς ψήφους και έδρες και θα προωθούσε θαυμάσια τα δικαιώματα του γηγενή Σλαβόφωνου Μακεδονικού πληθυσμού.

Το μεγαλίτερο κόμμα της Καταλονίας δεν δίνει εθνική έννοια στον όρο 'Καταλάνος', ούτε και το Σκωτσέζικο κόμμα. Αλλά καταλαβαίνω ότι για σας τέτοια στάση θα ήταν τεράστιο βήμα.

Ανώνυμος είπε...

οι μακεδόνες της ελλάδος θα υποστηρίξουν ένα κόμμα αποτελούμενο και απευθυνόμενο αποκλειστικά σε ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ της νότιας μακεδονίας του αιγαίου..
άσχετα της εθνοτικής, γλωσσικής, θρησκευτικής τους ταυτότητας..
υπό τον όρο ότι θα εγγυάται την εθνική ισοτιμία όλων των μελών του....
μακεδόνων, ελλήνων, βλάχων, αλβανών , εβραίων, τούρκων..
ιδιαίτερα των υφισταμένων σοβαρές διακρίσεις μακεδόνων...
θα αποτελούσε δε λόγο υπερηφάνειας και όχι αντιπαλότητας αν στο όνομά του έφερε την λέξη μακεδονικό...
καθώς και ευρωπαϊκό αφού η Μακεδονία ανήκει στην ευρώπη...
αυτονόητο ότι ένα τέτοιο κόμμα θα απέκλειε αντιμακεδονες , όπως π.χ οι ψωμιάδης, παπαθεμελής, ανθιμος, παπαγεωργόπουλος...

bb είπε...

Επίσης, ένα δημοκρατικό μακεδονικό κόμμα δεν θα προσπαθούσε ποτέ να επιβάλλει στους άλλους κατοίκους της Μακεδονίας με διαφορετικά πολιτιστικά στοιχεία και γλώσσα, την μακεδονική πολιτιστική ταυτότητα.

Ανώνυμος είπε...

enet.gr, 19:22 Τρίτη 10 Μαΐου 2011

ΠΓΔΜ: Δεν δεχόμαστε ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό

Την αντίθεσή του σε ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό εξέφρασε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, που εμφανίστηκε ωστόσο θετικός στην επιλογή «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)».
Όπως τόνισε σε δηλώσεις του στη Γενεύη όπου βρίσκεται για τη διάσκεψη του ΟΗΕ, με θέμα τη μείωση των παγκόσμιων κινδύνων από φυσικές καταστροφές, η πρόταση αυτή θα μπορούσε να εξετασθεί σοβαρά από την ΠΓΔΜ και να τεθεί σε δημοψήφισμα για έγκριση από τους πολίτες της χώρας.

Ο Γκόργκι Ιβάνοφ επισήμανε ότι μετά τις βουλευτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ, που θα διεξαχθούν στις 5 Ιουνίου, αναμένεται να εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για το όνομα.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ αναμένεται να έχει, στο περιθώριο της Συνόδου, συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν για το θέμα της ονομασίας.

(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ανώνυμος είπε...

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

4 μαιου - οι μακεδόνες τιμούν την ημέρα δολοφονίας του μακεδόνα ήρωα γκότσε ντέλτσεφ από το κούκους/κιλκίς από τους οθωμανούς στρατιώτες στην μπάνιτσα σερρών

8 μαιου - επέτειος της αντιφασιστικής νίκης με την πτώση του φασιστικού βερολίνου

9 μαίου - αφιερωμένη στην ημέρα της ΕΕ

24 μαιου - οι μακεδόνες χριστιανοί γιορτάζουν τους μακεδόνες ιεραπόστολους κύριλλο και μεθόδιο..

bb είπε...

Ανώνυμε 7:46, το παρόν blog δεν θα επαναλαμβάνεται με αναρτήσεις ιστορικού περιεχομένου. Οι επέτειοι που αναφέρεις καλό θα ήταν να γιορτάζονται κάθε χρόνο από μακεδονικούς πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής μας!!!! Έχω την εντύπωση πολλές φορές ότι μερικοί Μακεδόνες πιστεύουν ότι αφού υπάρχουν τα blogs, οι εφημερίδες-περιοδικά και το κόμμα, όλοι οι άλλοι πρέπει να επαναπαύονται και απλά να περιμένουν να γίνουν όλα όπως τα θέλουν, χωρίς την δική τους συμμετοχή η πρωτοβουλίες.

Ανώνυμος είπε...

12-05-11

Υποστήριξη της Ουγγαρίας στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-ΠΓΔΜ

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, εξέφρασε την υποστήριξή του στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ και ΠΓΔΜ.

Την αμέριστη υποστήριξή του στην ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ, εξέφρασε ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, μετά τη συνάντηση που είχε, σήμερα, στα Σκόπια, με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.

«Η Μακεδονία ανήκει στην Ευρώπη και είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να ξεκινήσουν, το συντομότερο δυνατό, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Η Ουγγαρία, ως προεδρεύουσα χώρα, θα συνεχίσει να διατηρεί υψηλά στην ατζέντα της το ζήτημα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, όσο πιο σύντομα γίνεται», σημείωσε ο κ. Όρμπαν .

Πρόσθεσε ότι η ΠΓΔΜ έχει λάβει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) χώρας εδώ και έξι χρόνια και με βάση την πρόοδο που έχει σημειώσει, αξίζει να γίνει μέλος της ΕΕ.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Όρμπαν ανέφερε ακόμη ότι «δεν υπάρχει καμιά λογική και καμιά αιτία να εμποδίζει κάποιος την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Ο κ. Γκρούεφσι εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον κ. Όρμπαν για τη συνεχή υποστήριξη που προσφέρει η Ουγγαρία αναφορικά με την ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

«Η σημερινή επίσκεψη του κ. Όρμπαν αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα για το ενεργό ενδιαφέρον της ουγγρικής προεδρίας σχετικά με τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ, κάτι που για εμάς αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για τη συνέχιση της υλοποίησης των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, με στόχο την εκπλήρωση του στρατηγικού μας στόχου, που είναι η πλήρης ένταξη της χώρας στην ΕΕ», πρόσθεσε ο κ. Γκρούεφσκι.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
-----------------------------------------------------------------
σημαντική υποστήριξη από την ουγγαρία , μιά χώρα η οποία επίσης ΔΙΑΜΕΛΙΣΘΗΚΕ , όπως η Μακεδονία, αν και η αυστροουγγαρία διαμελίσθηκε για διαφορετικούς λόγους...
της οποίας μεγάλα κομμάτια βρίσκονται εκτός της σημερινής χώρας....

Ανώνυμος είπε...

Δικαίωμά σας αν θέλετε τους Κ&Μ 'Μακεδόνες'. Μόνο που οι Ιεραπόστολοι Κ&Μ ποτέ δεν ταυτίστηκαν ως Μακεδόνες, και σαφώς δεν υπήρχε σλαβόφωνη Μακεδονική γλώσσα με αυτό το όνομα, προπαντός εν όψη του ότι οι Σλαβόφωνοι πληθυσμοί μόλις είχαν κατέβει.
Οι Άγιοι Κ&Μ εκπροσωπεύουν την έννοια της Κωνσταντινούπολης, δηλαδή της Δεύτερης Ρώμης, της Ανατολικής Ρωμαικής Αυτοκρατορίας, να διαδώσει τον Χριστιανισμό - για πνευματικούς και πολιτικούς λόγους. Οι μεταγλώττιση από τα Ελληνικά έγινε από διάφορους μεταφραστές αλλά η σύνταξη και η γραμματική της 'νέας γλώσσας' ήταν της Ελληνικής. Ακόμα να εξακριβωθεί το ποιοι, που και πως.

Άρα η γιορτή των Αγίων Κ&Μ είναι γιορτή της Χριστιανοσύνης και του Οικουμενικού Πατριαρχείου και όχι γιορτή του δήθεν DNA Μακεδόνων.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 6:08, μήπως ξέρεις που πέθανε και που είναι ο τάφος του Αγίου Κύριλλου; Όσο για την μακεδονική γλώσσα, άσχετα πως ονομαζόταν παλιότερα, σήμερα, με τα σύγχρονα δεδομένα, λέγεται μακεδονική γιατί ομιλείται αποκλειστικά στο χώρο που ονομάζεται Μακεδονία, απο τους γηγενείς κατοίκους της που αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες!!!! Όλοι οι άλλοι κάτοικοι της Μακεδονίας άλλες γλώσσες μιλούν και αλλιώς ονομάζονται οι ίδιοι

Εδω η επίσκεψη στον Πάπα της Ρώμης αντιπροσωπείας απο την Δημ. της Μακεδονίας που συνόδευε τον πρωθυπουργό Γκρουεφσκι, την ημέρα του εορτασμού των δυο Αγίων στην Ιταλία.
.http://www.youtube.com/watch?v=j8ViYhWMdjU&feature=related

Ανώνυμος είπε...

ουδείς σήμερα αμφισβητεί την πρωτομακεδονική/σλαβωνική καταγωγή λόγω της μητρός τους Μαρίας , των Σολουντσάνι-Θεσσαλονικέων χριστιανών ιεραπόστολων Κυρίλλου & Μεθοδίου..
οι οποίοι επιτέλεσαν μεγάλο έργο μεταφράζοντας την Αγία Γραφή , η οποία είχε γραφεί από τους εβραίους απόστολους στην γλώσσα της εποχής, την αττική διάλεκτο..
στοιχείο της μετάφρασης απετέλεσε το επινοηθέν από αυτούς θεσσαλονικιώτικο ΓΛΑΓΟΛΛΙΤΙΚΟ -ΚΥΡΙΛΛΙΚΟ αλφάβητο..
στην βάση στοιχείων του αττικού αλφάβητου και του λατινικού..
η μετάφραση ήταν πολύ ακριβής, γεγονός που παραπέμπει σε άριστο γνώστη της σλαβωνικής, επιπέδου μητρικής - οικογενειακής γλώσσας..
αμφότεροι ξεκίνησαν ώς εκπρόσωποι της εκκλησίας της κωνσταντινούπολης για να καταλήξουν στην εκκλησία της ρώμης..
για αυτό θεωρούνται Αγιοι όλων των Χριστιανών, Ορθόδοξων και Καθολικών...
ιδιαίτερα των Μακεδόνων , οι οποίοι ούτε Σλάβοι είναι , ούτε κατέβηκαν μαζικά στην Μακεδονία..
οι τουρκοιρανομογγόλοι χάνοι-βασιλείς , όπως ο ασπαρούχ, κρούμ , ομουρντάχ πράγματι κατέβηκαν στα βαλκάνια με τους υποτελείς τους το 8 μ.χ αιώνα..
Σλαβόνυμοι και σλαβόφωνοι βασιλείς που να ΚΑΤΕΒΗΚΑΝ στα βαλκάνια μαζικά με τον στρατό τους και τους υποτελείς , τον 8 αιώνα , όπως θεωρείται δεν υπάρχουν...

Ανώνυμος είπε...

Τετάρτη, 11 Μαΐου 2011
Dnevnik: Οι Μακεδόνες θύματα της απογραφικής γομολάστιχας…

"Οι απογραφές των Βαλκανίων είναι κατά των Μακεδόνων...

«Μια απλή στατιστική λειτουργία μετατρέπεται για τους Μακεδόνες σε όργανο αναγκαστικής αφομοίωσης- που δεν εξαφανίζονται μόνον από την Βουλγαρία, την Ελλάδα, το Κόσσοβο, αλλά προετοιμάζεται η εξαφάνισή τους και στην απογραφή του Φθινοπώρου από την Αλβανία» …


Τα παραπάνω γράφει η μακεδονική εφημερίδα ‘Ντνέβνικ’ αναφερόμενη στην απογραφή πληθυσμών του 2011.

Το έτος 2011, γράφει η εφημερίδα, είναι το έτος της απογραφής και όχι μόνον για τα Βαλκάνια αλλά σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες.

Για παράδειγμα, η Γερμανία άρχισε χθες την πρώτη απογραφή της μετά την ενοποίηση το 1989. Η απογραφές αποτελούν σημαντικά στατιστικά στοιχεία για τη λειτουργία των κυβερνήσεων με την πληθώρα στοιχείων τα οποία θα επεξεργαστούν, θα αναλυθούν και θα χρησιμοποιηθούν για το σχεδιασμό και τη δημιουργία των πολιτικών της κυβέρνησης ή των πολιτικών που θα ακολουθήσουν οι τοπικές αρχές.

Πρόκειται για μια τακτική που ισχύει σε χώρες που εκτελούν τις συνήθεις πολιτικές, ενώ τα Βαλκάνια, ομολογουμένως, είναι πολύ διαφορετικά.

Στις περισσότερες βαλκανικές χώρες, η απογραφή αποτελεί κύρια πολιτική ενέργεια, στην οποία συλλέγονται δεδομένα που στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση των εθνικών μύθων.

Οι απογραφές, δυστυχώς, έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν το μολύβι και τη γομολάστιχα για να διαγράψουν την ύπαρξη ενός έθνους ή μιας μειονότητας και μια τέτοια πολιτική την αισθάνονται καλύτερα οι Μακεδόνες στη γειτονιά τους.

Εντελώς ανήθικη απογραφή έγινε στην Βουλγαρία και ανήθικη απογραφή ξεκινά στην Ελλάδα. Στους καταλόγους της απογραφής, ούτε η Αθήνα, ούτε η Σόφια δεν άφησαν το ενδεχόμενο της ελεύθερης απογραφής των Μακεδόνων που θα μπορούσαν να απογραφούν ως Μακεδόνες. Δεν είναι σε θέση να εκφράσουν ούτε την πολιτιστική-εθνοτική, ούτε την γλωσσική ταυτότητά τους.

Και αυτό είναι παράδοξο. Μπορούν να απογραφούν στις ΗΠΑ, στον Καναδά, την Αυστραλία, αλλά όχι στις γειτονικές χώρες.

Παλαιότερα ήταν καλύτερα

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο- συνεχίζει το μακεδονικό δημοσίευμα- οι χώρες έχουν την υποχρέωση κάθε δέκα χρόνια να προβαίνουν σε απογραφή πληθυσμού, αγαθών και πλούτου.

Εντούτοις , στη Βουλγαρία και στην Ελλάδα, η μία ως νέο μέλος και η άλλη ως παλαιό της ΕΕ, δεν δίνουν τη δυνατότητα της απογραφής στους Μακεδόνες.

Επί 70 χρόνια στην Ελλάδα ή 50 χρόνια, στην Βουλγαρία, μέσω των ‘σύγχρονων δημοκρατιών’ γίνεται αναγκαστική αφομοίωση των Μακεδόνων και των άλλων μειονοτικών ομάδων.

Ανώνυμος είπε...

Στην Ελλάδα, στην απογραφή του 1920 που έγινε υπό την πίεση της Κοινωνίας των Εθνών καταγράφηκαν εθνικές , γλωσσικές ομάδες , όπως Έλληνες, Μακεδόνες, Βλάχοι, Βούλγαροι, Εβραίοι. Τα αποτελέσματα όμως αυτά δεν κυκλοφόρησαν ποτέ επίσημα.

Το ελληνικό κράτος διεξήγαγε μόνο μια απογραφή το 1951 στην οποία απαριθμούνται 41.000 ‘Σλαβόφωνοι’.

«Αυτό είναι το μόνο έγγραφο που δημοσιεύθηκε στην Ελλάδα» δήλωσε ο Πάβλε Φιλίποφ –Βοσκόπουλος, μέλος της ηγεσίας του κόμματος των Μακεδόνων «Ουράνιο Τόξο».

Σημείωσε, μάλιστα, ότι το κόμμα αυτό επί 15 χρόνια στην Ελλάδα, ζητά να εισαχθεί η κατηγορία της εθνικής ταυτότητας των πολιτών και να γίνει συμμόρφωση με τις απαιτήσεις και τις συστάσεις ορισμένων διεθνών οργανισμών, όπως είναι το Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά η Ελλάδα πεισματικά αρνείται να το πράξει.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στην Βουλγαρία, όπου κάποτε οι Μακεδόνες ονομάζονταν ελεύθερα ως Μακεδόνες.
Τέτοιες είναι οι απογραφές του 1946, με 180.000 Μακεδόνες, του 1956 με 164.000 Μακεδόνες, ενώ η απογραφή του 2001 καταγράφει μόνον 5.071 Μακεδόνες, ενώ τα αποτελέσματα του τρέχοντος έτους δεν έχουν, ακόμη, δημοσιευθεί.

Τα Τίρανα στο δρόμο της Αθήνας και της Σόφιας

Η πολιτική της Αλβανίας όσον αφορά τις μειονότητες είναι διφορούμενη. Είναι όμως τα Τίρανα αποφασισμένα να ακολουθήσουν την πολιτική της Αθήνας και της Σόφιας.

Στην τελευταία απογραφή του 2004, δεν υπήρχε καμία κατηγορία μειονοτήτων, έτσι η απογραφή δεν τις αναγνωρίζει.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, όμως, προτρέπει την Αλβανία να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή πορεία και στην καταγραφή των μειονοτήτων. Κάτι, για το οποίο υποσχέθηκε να κάνει, αλλά προς το παρόν το ανέβαλε για το Φθινόπωρο.
Όπως άλλωστε έγινε και σε εμάς, στη Μακεδονία- γράφει το μακεδονικό κείμενο- αλλά και στη Σερβία.

Η αναβολή της απογραφής των Τιράνων δεν σημαίνει ότι προτίθενται να προβούν σε απογραφή των μειονοτήτων, όπως τουλάχιστον είναι σήμερα.

Ο Εφτίμ Μιτρέφσι, μέλος της Αλβανικής ‘Μακεδονικής Συμμαχίας για την Ενσωμάτωση», δήλωσε ότι η κοινότητα των Μακεδόνων σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις ανέρχεται στα 120.000 άτομα. (Οι Αλβανοί τους υπολογίζουν τις 4 χιλιάδες)

Αλλά οι Μακεδόνες δεν θα εξαφανιστούν μόνον από τα αλβανικά στατιστικά βιβλία, αλλά και από τα ελληνικά και τα βουλγαρικά και δυστυχώς και από αυτά του Κοσσυφοπεδίου.

Αυτή, λοιπόν, είναι η ιστορία της απογραφής στη γειτονιά μας και αυτή είναι διαφορετική από αυτήν των ευρωπαϊκών κρατών, καταλήγει το μακεδονικό δημοσίευμα