Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

22 Αυγ 2011

ΚΕΡΑΣΙΩΤΙΚΑ – ΘΕΣΜΟΣ

Για 17Η συνεχή χρονιά πραγματοποιούνται τα «Κερασιώτικα» στο χωριό Κερασιά του δήμου Έδεσσας. Επισκεφτήκαμε χθες Σάββατο το χώρο των εκδηλώσεων μπροστά στο δημοτικό σχολείο όπου διαπιστώσαμε ότι η συμμετοχή των νέων στη συγκεκριμένη εκδήλωση έφτασε το 80%. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν οι πρώην υφυπουργός κα Τζάκρη, ο δήμαρχος Έδεσσας κ. Γιάννου, ο πρώην δήμαρχος κ. Σόντρας και φυσικά ο αντιδήμαρχος κ. Φαρμούζης ο οποίος κατάγεται από το χωριό. Στην αρχή της εκδήλωσης η εκφωνήτρια αναφέρθηκε στη μη επιχορήγηση του συλλόγου από το δήμο Έδεσσας με αποτέλεσμα μετά από μια ώρα ο κ. Φαρμούζης παίρνοντας την πρωτοβουλία για την επιχορήγηση της μεταφοράς των χορευτικών συγκροτημάτων και της ορχήστρας. Επειδή διαβάσαμε κάποια ηλεκτρονικά μέσα (blogs) τα οποία σχολίαζαν ότι την προηγούμενη ημέρα συμμετείχαν χορευτικά συγκροτήματα από τα Σκόπια, κάναμε κάποιο ρεπορτάζ και διαπιστώσαμε ότι όλα τα χορευτικά της Παρασκευής ήταν από τον Ελλαδικό χώρο. Εάν κάποιοι θέλουν να λέγονται δημοσιογράφοι ας τους κρίνουν οι αναγνώστες. Εκτός εάν θέλουν να σταματήσει η εκδήλωση στο συγκεκριμένο χωριό. Η εκδήλωση συνεχίζετε και ολοκληρώνεται σήμερα Κυριακή.
Πηγη: http://www.tastv.gr/

Σημ.: Δηλαδή, κάποιοι στην Έδεσσα έχουν πρόβλημα εάν θα εμφανιζόταν στα χωριά μας συγκρότημα από την γειτονική Δημ. tης Μακεδονίας; Πολύ πιθανόν, εάν υπήρχε, θα τραγουδούσε και θα έπαιζε την ίδια μουσική. Άλλωστε είναι γνωστή η κοινή γλώσσα και πολιτιστική ταυτότητα με τους βόρειους γείτονες μας.
Πολλοί σύλλογοι της περιοχής θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά διασυνοριακά προγράμματα και όχι μόνο για μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις αλλά και σε πολλά άλλα θέματα, που χρηματοδοτεί η Ε.Ε., οπότε δεν θα χρειαζόταν πλέον να επιβαρύνεται ο Δήμος μας και να ενοχλούνται κάποιοι.


4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Hμερομηνία : 22-08-11


Άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου τοποθετήθηκε στο αεροδρόμιο των Σκοπίων

Άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, ύψους 1,5 μέτρου, τοποθετήθηκε στο νέο κτίριο του αεροδρομίου των Σκοπίων, το οποίο από τα τέλη του 2006 έχει μετονομαστεί σε αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος».

Το νέο κτίριο του αεροδρομίου των Σκοπίων θα εγκαινιαστεί στις 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα της ανεξαρτησίας της Μακεδονίας.

Ο επικεφαλής της τουρκικής εταιρείας TAV στην Μακεδονία Μουράτ Όρνεκολ δήλωσε ότι η τοποθέτηση του αγάλματος του Μ.Αλεξάνδρου συμφωνήθηκε με το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών της Μακεδονίας.

«Το υπουργείο Μεταφορών επέλεξε και ενέκρινε το νέο άγαλμα, το οποίο είναι το δώρο της εταιρείας μας για το νέο αεροδρόμιο», δήλωσε ο κ. Όρνεκολ.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία TAV διαχειρίζεται, από πέρυσι, το αεροδρόμιο των Σκοπίων.

Ακόμη ένα άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, έχει τοποθετηθεί από τον περασμένο Ιούνιο στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων.

Το άγαλμα στην πλατεία, θα συνοδεύεται από αρχαίους Μακεδόνες στρατιώτες σε διάταξη φάλαγγας και από λέοντες.

Η όλη κατασκευή αναμένεται να ολοκληρωθεί τις προσεχείς ημέρες, ενώ σύμφωνα με τα ΜΜΕ των Σκοπίων, τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος αυτού στην πλατεία της πρωτεύουσας της Μακεδονίας, θα γίνουν από τον πρωθυπουργό της Μακεδονίας Νίκολα Γκρούεφσκι, στις 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ανεξαρτησία της Μακεδονίας και η κυβέρνηση της χώρας προγραμματίζει εορταστικές εκδηλώσεις.

kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανώνυμος είπε...

Τι έγινε ρε γιατρέ και έβγαλες το Μακεδονικο Απελευθερωτικο Κινημα από τη λίστα των φιλικών σου μπλογκ; Πουλημένε ε πουλημένε.

bb είπε...

Ανωνυμε 1:39, αν διαβάσεις την τελευταία ανάρτηση του, θα καταλάβεις! Και κόψε το «γιατρέ». Δεν είμαι γιατρός.

Ανώνυμος είπε...

Μη μου πεις belo more, με τους 'Μακεδονικό Απελευθερωτικό Κίνημα' κόλλησες στην ανάρτησή τους που λέει, "соработка со браќа и сестри во окупираниот дел на Македонија за подобра иднина за својата слобода ..." / "συνεργασία με τους αδελφούς και τις αδελφές στο κατεχόμενο τμήμα της Μακεδονίας, για ένα καλύτερο μέλλον για την απελευθέρωσή τους..."
Ή μήπως σε ενοχλεί που ο "Μακεδονικό Απελευθερωτικό Κίνημα" είναι όλο αγκαλιές και όπα-όπα με τους Ουρανο Τοξίτες (τουλάχιστον έτσι έχω διαβάσει);