Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

15 Νοε 2010

Δημοτικές εκλογές 2010 (3)

Η κρίση θέλει Μπουτάρηδες και Καμίνηδες


Όταν ο Γιώργος Καμίνης ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, γνωστός τηλεοπτικός αστέρας τον απεκάλεσε «Κομένος– Καμένος ή κάπως έτσι». Μπέρδευε επίτηδες δηλαδή το όνομα του για να καταλάβουμε όλοι ότι ο νέος υποψήφιος δεν είναι καλοδεχούμενος στο κυρίαρχο πολιτικοδημοσιογραφικό σύστημα. Και δεν ήταν βεβαίως η πρώτη φορά που ένας πρωτοεμφανιζόμενος εισέπραττε αυτή τη συμπεριφορά.
Περισσότερα.... και εδω

21 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Σόντρας βγήκε ή οι Εδεσσαίοι τον έστειλαν σπίτι του?

Ανώνυμος είπε...

Ο Σοντρας πήγε σπίτι του, αλλά οι ψηφοφόροι του συνδυασμού του Γιάννου, με τα γνωστά «μπουμπούκια» του, έχουν 3,5 χρόνια καιρό για να μετανιώνουν καθημερινά για την επιλογή τους.

Ανώνυμος είπε...

Στις Ευρωεκλογές του 2009 "κάψατε" τον υποψήφιο των Οικολόγων-Πράσινων που βγήκατε και υποστηρίξατε ανοιχτά. Έμαθε ο κόσμος πως έκανε άλμα από το Ουράνιο Τόξο στους Ο-Π (σαν τον γνωστό και μη εξαιρεταίο μουσάτο που είχε περάσει στα μουλωχτά) και ακόμα και μέσα στο κόμμα υπήρξαν αντιδράσεις με αποτέλεσμα να αποσυρθεί. Φέτος βγήκατε να υποστηρίξετε ανοιχτά το Σόντρα - αποτέλεσμα να χάσει 1000 ψήφους σχεδόν! ΕΛΕΟΣ. Όταν έχει εκλογές μη λέτε τίποτα - δε θέλω να πιστέψω πως είστε βαλτοί αλλά και βαλτοί να είσαστε χειρότερα δε θα μπορούσατε να τα καταφέρετε!

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 5:19, φέτος δεν μιλήσαμε για οικολόγους, γιατί πάτωσαν; Την πρώτη Κυριακή που δεν μιλήσαμε για κανέναν υποψήφιο γιατί ο Σόντρας δεν θριάμβευσε (όπως αναμενόταν);
Αυτό που «έφαγε» τον Σόντρα (και τον Μπόλαρη) είναι το κομμάτι του Πασοκ το βαθιά εθνικιστικό και αντιδημοκρατικό το οποίο νομίζει ότι θα κάνει ότι έκανε επί Ανδρέα Παπανδρέου (με πρασινοφρουρούς και διάφορους ρουφιάνους) αλλά οι καιροί είναι πολύ διαφορετικοί και δεν τους «παίρνει» για τέτοια. Προτιμούν να βάλουν σε θέσεις εξουσίας χρυσαυγήτες και χουντικούς (όταν δεν μπορούν οι ίδιοι να πάρουν εκλογές) παρά να ψηφίσουν δημοκράτες υποψηφίους.
Ο Σόντρας και οι σύμβουλοι του σίγουρα θα προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην πόλη της Έδεσσας, ακόμα και απο την θέση της αντιπολίτευσης.

Ανώνυμος είπε...

15.11.10

Μακεδονία : Συγνώμη από ΟΗΕ, για εθνικότητα και γλώσσα

Νοέμβριος 15, 2010.


Ως παιχνίδι της Ελλάδας, χαρακτηρίζει δημοσίευμα του Κανάλ 5’ της Μακεδονίας, την εξάλειψη από τις στήλες του ΟΗΕ της εθνικότητας της χώρας και της ονομασίας της γλώσσας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο επιτετραμμένος της ΕΕ, Έρβαν Φουερέ και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ζήτησαν συγνώμη για τη διαγραφή της μακεδονικής γλώσσας και του μακεδονικού έθνους από τα επίσημα έγγραφα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ανακοίνωσε άγνοια την αλλαγή των εγγράφων και σε επίσημη ανακοίνωσή του ζήτησε συγνώμη και ότι το λάθος θα διορθωθεί.

Η διαγραφή της ονομασίας της γλώσσας είχε τροφοδοτήσει υποψίες ότι διακριτικά υπαινίσσονταν η αλλαγή της ταυτότητας στη Μακεδονία. Πιστεύεται ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι της Ελλάδας, ώστε να παραιτηθεί η Μακεδονία από το δικαίωμα της διαπραγματευτικής διαδικασίας, που γίνεται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως άλλωστε δήλωσε ανώτερος υπάλληλος του Υπουργείου Εξωτερικών στο ‘Kanal 5’, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί και ότι η χώρα παραμένει σε διαπραγμάτευση για την επίλυση της διαφοράς υπό του Οργανισμού.

Το μακεδονικό δημοσίευμα σημειώνει χαρακτηριστικά: «Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ανώτεροι Έλληνες αξιωματούχοι που δημιουργούν τέτοιες προκλήσεις».

Ωστόσο, παραμένει το ερώτημα, -γράφει το μακεδονικό κείμενο- κατά πόσον μπορεί κάποιος να εισέλθει στα έγγραφα της παγκόσμιας οργάνωσης και να τα αλλάξει.

Άλλωστε, το ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν αλλάξει στάση απέναντι στην Μακεδονία, επιβεβαιώνεται και από μια αποκλειστική δήλωση στο Kanal 5’ του πρώην Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι, ο οποίος τονίζει ότι η πολιτική του Οργανισμού παραμένει η ίδια μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας.
-------------------------------------------------------------
ποτέ το ελληνικό κράτος δεν θα αποποιηθεί του ρατσιστικού εθνικισμού του.
το ζητούμενο είναι πώς αντιδρούν οι δημοκράτες πολίτες της ελλάδος , των άλλων χωρών καθώς και τα άλλα κράτη.
αν δεν κατανοήσουν ότι πρόκειται για ενα εθνικιστικό και αντιδημοκρατικό υβρίδιο το οποίο οφείλει να αντικατασταθεί από ενα δημοκρατικό δεν πρόκειται να υπάρξει πρόοδος..
αυτό θα γίνει με τη άμεση επίλυση των διαφορών μας με τους γείτονες, και την μετεξέλιξη του ρατσιστικού κράτους-έθνους σε συμβατό με την πραγματική πολυπολιτισμική κοινωνία της ελλάδος...

Ανώνυμος είπε...

Δημοκρατία είναι το πολιτικό σύστημα που κυριαρχεί η δικαιοκρατία και η αληθοκρατία.
Είναι φανερό ότι σε περίπτωση δημοψηφίσματος στην ελλάδα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς στα Ιμια και σε συναφείς βραχονησίδες, το αποτέλεσμα θα είναι 100% ελληνικά.
Παρόμοιο δημοψήφισμα στην τουρκία θα έχει τα ίδια αποτελέσματα..
συνεπώς η λύση είναι δικαιοκρατική, δηλαδή δικαστική...
Κατ΄ αναλογία το εκλογικό αποτέλεσμα και η σταυροδοσία...
ακόμα και αν το 99,9% αρνηθεί την αναγνώριση και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων μακεδονικής εθνικής καταγωγής, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά καταργούνται, αφού είναι εγγυημένα από το Διεθνές Δίκαιο και το Σύνταγμα ...
είναι δε απαράγραπτα και μη αναθεωρήσιμα...!!!
το πανηγύρι στον Δήμο Έδεσσας τώρα αρχίζει ..
τα νεοναζιστικά μέλη του συνδυασμού του Γιάννου σύντομα θα έλθουν αντιμέτωπα με την δημοκρατική κατακραυγή της περιοχής...!!!
η οποία θα βιώνει την νεοναζιστική συμπεριφορά...

Ανώνυμος είπε...

Ο Ιός φεύγει, οι χρυσαυγίτες έρχονται…
Posted by sarant στο 9 Νοεμβρίου, 2010

Συχνό κλισέ των δημοσιογράφων, όταν πεθαίνει (“φεύγει”) κάποιος άνθρωπος των γραμμάτων και των τεχνών, είναι να ξεκινούν τα ρεπορτάζ τους με τη φράση “Από σήμερα, ο (αντίστοιχος τομέας π.χ. κινηματογράφος, ποίηση, θέατρο) είναι φτωχότερος”. Κλισέ είναι βέβαια η φράση και μάλιστα από τα πιο πολυφορεμένα, αλλά, όσο κι αν προσπαθώ να αποφεύγω τα κλισέ, νιώθω υποχρεωμένος να το χρησιμοποιήσω, και να γράψω πως από τις 7 Νοεμβρίου 2010 η ελληνική μαχητική, ερευνητική, αξιόπιστη δημοσιογραφία είναι απελπιστικά φτωχότερη. Φτωχότερη επειδή ύστερα από 20 χρόνια παρουσίας, σταμάτησε η σελίδα του Ιού από την σαββατιάτικη και την κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

Μπορεί να μη συμφωνούσα πάντοτε με τα άρθρα της ομάδας του Ιού, ωστόσο πιστεύω ότι αποτελούσαν κόσμημα για τον ελληνικό Τύπο. Εκτιμούσα τη μεθοδικότητα των ερευνών τους, τη σχολαστική τεκμηρίωση, το θάρρος τους να πηγαίνουν κόντρα στο ρεύμα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ιός δεν είχε μόνο πολλούς πιστούς φίλους (κάποιοι αγόραζαν την εφημερίδα μόνο και μόνο για τον Ιό), αλλά και εξίσου πολλούς ορκισμένους εχθρούς, που τώρα ασφαλώς θα πανηγυρίζουν.


Εδώ και κάμποσο καιρό λεγόταν ότι ο Ιός θα σταματήσει -μάλιστα, η περικοπή της έκτασης της σαββατιάτικης σελίδας είχε θεωρηθεί προανάκρουσμα. Τελικά, όπως λέει η λιτή ανακοίνωση των συντελεστών του Ιού στην Ελευθεροτυπία της Κυριακής που μας πέρασε, ο νέος σχεδιασμός της εφημερίδας δυστυχώς δεν χωράει τον «Ιό». Γνωρίζουμε ότι θα χαρούν οι άσπονδοι φίλοι μας και θα λυπηθούν οι πολλοί σταθεροί μας αναγνώστες. Το μόνο που μπορούμε να τους πούμε είναι ότι οι εκατοντάδες έρευνες του «Ιού» βρίσκονται ήδη αναρτημένες στον ιστότοπό μας (www.iospress.gr), έτσι ώστε να μπορεί καθένας να κρίνει αν άξιζε ή όχι να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι τέσσερις συντελεστές (“φορείς”, έλεγαν οι ίδιοι!) του Ιού (Τάσος Κωστόπουλος, Δημήτρης Τρίμης, Αντα Ψαρρά, Δημήτρης Ψαρράς) εξακολουθούν να είναι συντάκτες της Ελευθεροτυπίας. Άλλωστε, και οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι στα 20 χρόνια της λειτουργίας της ομάδας, δούλεψαν κάτω από συνθήκες πρωτόγνωρα θετικές.

Αυτά, την Κυριακή το πρωί. Την Κυριακή το βράδυ μαθεύτηκε κάτι άλλο, που -κατά σύμπτωση- λύπησε ή στενοχώρησε ή εξόργισε πολλούς απ’ αυτούς που εξοργίστηκαν, λυπήθηκαν ή στενοχωρήθηκαν με το σταμάτημα του Ιού: το ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής πήρε πάνω από 5% στον Δήμο Αθηναίων κι έτσι ο επικεφαλής της θα συμμετέχει στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Τα δυο γεγονότα δεν τα συνδέω με κάποια άλλη σχέση, πέρα από τη χρονική σύμπτωση και από το ότι οι ίδιοι σε μεγάλο βαθμό άνθρωποι χάρηκαν ή λυπήθηκαν απ’ αυτά.

Δεν είμαι βέβαιος ότι η Χρυσή Αυγή θα είχε την ίδια εντυπωσιακή άνοδο αν δεν υπήρχαν οι πολιτικές πιρουέτες (και κωλοτούμπες ενίοτε) του Καρατζαφέρη, που έκαναν πολλούς ακροδεξιούς να στραφούν ακόμα δεξιότερα, κι αν επίσης δεν υπήρχε η στήριξη του Κακλαμάνη στο Δήμο της Αθήνας από το ΛΑΟΣ. Δεν μπορώ να το αποδείξω, αλλά είμαι βέβαιος ότι αν το ΛΑΟΣ κατέβαινε αυτόνομα στον Δήμο Αθηναίων, π.χ. με τον νεότερο Πλεύρη ή τον Άδωνη, η Χρυσή Αυγή θα έπιανε πολύ μικρότερο ποσοστό. Και μια και μιλάμε για ποσοστά, ενώ είναι αλήθεια ότι η Χρυσή Αυγή πήρε ανατριχιαστικά μεγάλα ποσοστά στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα και στο 6ο Διαμέρισμα γενικά (Κυψέλη-Πατήσια-Πλατεία Αττικής-Αγ.Παντελεήμονας κτλ.), θαρρώ πως το 20% που γράφτηκε (για τον Άγιο Παντελεήμονα) είναι υπερβολή. Και δεν καταλαβαίνω γιατί το tvxs γράφει ότι στο 6ο διαμέρισμα η Χρυσαυγή πήρε 12-14% ενώ με ένα κλικ στη σελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών θα έβλεπαν ότι πήρε 8,35%. Και πάλι ανησυχητικά μεγάλο ποσοστό, αλλά άλλο 8,35 κι άλλο 12-14. Να σημειωθεί επίσης ότι η Χρυσαυγή είχε μεγάλη αύξηση των δυνάμεών της (μεγαλύτερη ως ποσοστό απ’ό,τι στην Αθήνα) και σε άλλες περιοχές όπου δεν υπάρχουν εντάσεις για τους μετανάστες -π.χ. εφταπλασίασε τις δυνάμεις της στην Αιτωλοακαρνανία- άρα δεν είναι ασφαλές να αποδώσουμε σε αυτή μόνο την αιτία την άνοδο. Ασφαλώς και η στροφή του Καρατζαφέρη έπαιξε το ρόλο της.

Ανώνυμος είπε...

Να ξαναγυρίσω στον Ιό. Υπάρχει ένα κείμενο συλλογής υπογραφών στο Διαδίκτυο -μπορείτε να το δείτε εδώ, αν και ίσως χρειαστεί να αλλάξετε την κωδικοποίηση. Θα συμφωνήσω με την κριτική που έγινε στο κείμενο αυτό, ότι μοιάζει να μην ξέρει τι ακριβώς ζητάει (να καταγγείλει τη διεύθυνση της εφημερίδας; να ζητήσει ανάκληση της απόφασης; να προτρέψει για δημιουργία άλλου μέσου; ) και δέχομαι ότι θα ήταν ίσως καλύτερο να λείπουν κάποιες αιχμές που χωρίς να είναι ουσιώδεις εμποδίζουν ακόμα περισσότερους να υπογράψουν το κείμενο. Ωστόσο, εγώ υπέγραψα και σας προτρέπω να κάνετε το ίδιο. Γιατί υπέγραψα; Για να εκφράσω την αντίθεσή μου σε αυτό που έγινε, όσο κι αν το κείμενο θα μπορούσε να είναι (πολύ) καλύτερο. Την αντίθεσή μου, επίσης, έχω κι άλλον τρόπο να την εκφράσω, σαν αγοραστής της εφημερίδας.

Ανώνυμος είπε...

15-11-10
Ιταλία: Σε λειτουργία η πρώτη ιδιωτική σιδηροδρομική σύνδεση

Σε λειτουργία τέθηκε σήμερα η πρώτη ιδιωτική σιδηροδρομική σύνδεση στην Ιταλία.

Πρόκειται για γραμμή τοπικού χαρακτήρα μεταξύ των πόλεων Τορίνο και Μιλάνο την οποία έθεσε σε λειτουργία η εταιρία Arenaways.

«Η απευθείας σύνδεση μεταξύ Μιλάνου και Τορίνου τέθηκε σήμερα σε λειτουργία», ανακοίνωσε η Arenaways, επισημαίνοντας ότι «πρόκειται για ταξίδι ιστορικού χαρακτήρα, καθώς είναι το πρώτο που διεξάγεται από ιδιωτική εταιρία» στην Ιταλία, δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρίας Τζιουζέπε Αρένα, στο ιταλικό πρακτορείο Ansa.

Η Arenaways είναι μια μικρή εταιρία,που ιδρύθηκε απο ομάδα επιχειρηματιών από την περιοχή Πιεμόντ και διαθέτει δύο αμαξοστοιχίες για την πραγματοποίηση δύο ταξιδίων μετ'επιστροφής ημερησίως μεταξύ Μιλάνου και Τορίνου,πόλεων που απέχουν περίπου 150 χλμ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανώνυμος είπε...

Ένα θεματάκι όμως που πέρασε στα ψιλά στις δημοτικές, είναι αυτή η ιστορία που αφορά στον πιστολέρο τέως δήμαρχο Ζαχάρως, Πανταζή Χρονόπουλο.

Ο Χρονόπουλος κατέβηκε ξανά και πήρε το 45,5%. Είναι γνωστό ότι έχει τεθεί σε αργία για πρόκληση οικονομικής ζημιάς στο Δήμο. Ο δεύτερος υποψήφιος πήρε μόλις 23,7%.

Με την απόφαση 124/125/25.2.2010 ο δήμαρχος καταδικάστηκε σε 10 μήνες φυλάκιση γιατί έκανε προσλήψεις στο ΚΕΠ δικών του. Το 2008 Είχε καταδικαστεί σε 8 μήνες φυλάκιση και έπρεπε να εκπέσει του Δημαρχιακού αξιώματος, όμως ο περιφερειάρχης μάλλον τον κάλυψε. Υπάρχουν πολλές μηνύσεις εναντίων του οι οποίες συνεχώς αντί να εκδικαστούν αναβάλλονται.

Φημολογείται ότι κρατάει το Αρχείο Χρήστου Μαυρίκη με τις υποκλοπές του 1989, από την περίοδο που ήταν στην υπηρεσία του μακαρίτη Ευάγγελου Γιαννόπουλου.

Μήπως θα έπρεπε να ασχοληθούν σοβαρά με την καλλιέργεια της μπανάνας στη Ζαχάρω γιατί μάλλον πρόκειται για μπανανία. “Συγχαρητήρια” για τα σοφά εκλογικά κριτήρια των ψηφοφόρων του!
--------------------------------------------------------
ενα ακόμα αποδεικτικό στοιχείο της διεφθαρμένης λαϊκιστικής πλειοψηφοκρατίας...!!!!

Ανώνυμος είπε...

Τρίτη, 9 Νοεμβρίου 2010
Οφείλουμε να απαντήσουμε!
Του Θανάση Κούρκουλα (Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό")

Εκλογική επιτυχία των φασιστών της Χρυσής Αυγής στο Δήμο Αθήνας:
Οφείλουμε να απαντήσουμε!
Όσοι πίστευαν πως οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής θα "ξεφουσκώσουν" δια της περιφρόνησης και της αδιαφορίας, διαψεύστηκαν παταγωδώς. Στις εκλογές της 7ης Νοέμβρη, ο αρχιναζί Μιχαλολιάκος πήρε 9.700 ψήφους στην Αθήνα (ποσοστό 5,2%) και εξέλεξε ένα δημοτικό σύμβουλο. Ψηλότερο ποσοστό του το 8,35% στο 6ο δημοτικό διαμέρισμα (Κυψέλη - Άγιος Παντελεήμονας - Αττική - Πατήσια) και χαμηλότερο το 3,8% στο 7ο διαμέρισμα (Αμπελόκηποι - Γκύζη - Πολύγωνο). Σε μεμονωμένα εκλογικά τμήματα του Αγίου Παντελεήμονα οι Χρυσαυγίτες απέσπασαν ως και 15% των ψήφων, καταγράφοντας την επιρροή τους σε ένα σημαντικό τμήμα κατοίκων της περιοχής, με όχημα το μετωπικό φασιστικό σχήμα που ονομάζεται "επιτροπή πολιτών Αγίου Παντελεήμονα" και μας έχει απασχολήσει πολλές φορές στο παρελθόν. Την ίδια στιγμή, άλλες απόπειρες εκλογικής καταγραφής των φασιστών ανά την επικράτεια δεν είχαν την ίδια τύχη, όμως πήγαν καλύτερα από άλλες εκλογικές αναμετρήσεις: Στο Δήμο Θεσσαλονίκης, ο εκλεκτός τους απέσπασε 1% (1247 ψήφους) , στην περιφέρεια Πελοποννήσου 1,45% (5.458 ψήφους) και στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 1,87% (7.301 ψήφους).
Είναι προφανές πως στην Αθήνα οι φασίστες μάζεψαν ευρύτερους ψήφους από την χαλαρή δική τους περιφέρεια, λόγω και της στήριξης ενός ακροδεξιού δυναμικού που αρνήθηκε να πειθαρχήσει στη γραμμή Καρατζαφέρη για στήριξη στον Κακλαμάνη. Επίσης πως οι ψήφοι τους ακόμα και στον Άγιο Παντελεήμονα, δεν είναι οπαδοί του Χίτλερ στη συντριπτική τους πλειοψηφία, αλλά ξενοφοβικοί μικροαστοί και λούμπεν στοιχεία. Τέλος πως πολύ μεγαλύτερη άνοδο και ριζοσπαστικοποίηση κατέγραψε σε πανελλαδικό επίπεδο η αριστερά μέσα από την άνοδο του ΚΚΕ και του Ανταρσυα, ή την καταγραφή διαφόρων σχημάτων του ΣΥΡΙΖΑ και του Μετώπου Αλληλεγύης και Ανατροπής στην περιφέρεια Αττικής. Όλα αυτά μπορεί να ήταν αρκετά για να θεωρήσει κανείς την επιτυχία της Χρυσής Αυγής ως δευτερεύον ζήτημα, αν επρόκειτο για ένα δεξιό αστικό κόμμα. Όμως εδώ μιλάμε για νεοναζί οργανωμένους σε τάγματα εφόδου που επιτίθενται με ρόπαλα και μαχαίρια σε πρόσφυγες και αριστερούς, καίνε χώρους προσευχής μουσουλμάνων, σπάνε τα μαγαζιά των μεταναστών, σπέρνουν το φόβο σε κάθε δημοκρατικό κάτοικο των περιοχών που επιχειρούν να ελέγξουν. Γι' αυτό, η αντιφασιστική πάλη αποτελεί κεντρικό στοίχημα για την αριστερά και κάθε δημοκρατικό άνθρωπο.

Ανώνυμος είπε...

Για να ξαναμπουν οι φασίστες στις τρύπες τους, χρειάζεται να απομονωθούν από τον χαλαρό περίγυρο υποστηρικτών και ψηφοφόρων τους. Αυτό προϋποθέτει το ξεσκέπασμα της Χρυσής Αυγής ως αυτό που πραγματικά είναι: νεοναζί δολοφόνοι, υμνητές της χούντας και του Χίτλερ, αρκετοί από τους οποίους βρίσκονται αυτή τη στιγμή ή εξέτισαν πολυετείς ποινές στη φυλακή για επιθέσεις και ληστείες (Περίανδρος, Κουσουμβρής, Πόρκυ), παρακρατικοί βομβιστές στη μεταπολίτευση όπως ο Μιχαλολιάκος, πρωτοπαλίκαρα νονών της νύχτας, όπως ο Χρήστος Ρήγας που συνελήφθη να οπλοφορεί στο μπαρ που διατηρεί στον Άγιο Παντελεήμονα και είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας. Από την άλλη μεριά απαιτείται η διεκδίκηση λύσεων για τους άστεγους και εξαθλιωμένους μετανάστες και πρόσφυγες των περιοχών του κέντρου της Αθήνας, αλλά και η συστηματική παρουσία της αριστεράς στις υποβαθμισμένες περιοχές. Η συζήτηση με τον κόσμο της γειτονιάς για τις απαντήσεις της αριστεράς στην κρίση, τη φτώχεια και την ανεργία, τα μέτρα βαρβαρότητας και το μνημόνιο.
Το δυναμικό για να δοθεί η πολιτική μάχη με τους φασίστες στις γειτονιές των πόλεων, έχει καταγραφεί εκλογικά. Απομένει να καταγραφεί και με μαζική δράση στις γειτονιές που οι φασίστες επιχειρούν να ελέγξουν, αλλά και στις άλλες περιοχές. Με στήσιμο ή διεύρυνση υπαρχόντων τοπικών επιτροπών αγώνα που θα παρεμβαίνουν καθημερινά και θα χτίζουν δίκτυα αντίστασης και αλληλεγγύης. Με συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις που θα αποτελούν αντίπαλο δέος στις φασιστοσυνάξεις. Με αντιρατσιστική δουλειά που θα επιχειρηματολογεί γιατί οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν είναι εχθρός αλλά σύμμαχος των ντόπιων εργαζόμενων στον αγώνα για μια ζωή με αξιοπρέπεια. Με προκήρυξη, αφίσα και κουβέντα πόρτα - πόρτα και άνθρωπο τον άνθρωπο. Με συντονισμό και κοινή αντιφασιστική δράση. Για την αριστερά, τις αντιρατσιστικές οργανώσεις, τα συνδικάτα, τις δημοκρατικές συλλογικότητες της πόλης η έκβαση της συγκεκριμένης μάχης, έχει καθοριστική σημασία. Ας τη δώσουμε λοιπόν με όλες μας τις δυνάμεις.

Ανώνυμος είπε...

15.11.10
Μακεδονία : Συγνώμη λάθος από ΟΗΕ, για εθνικότητα και γλώσσα
Νοέμβριος 15, 2010.


"Ως παιχνίδι της Ελλάδας", χαρακτηρίζει δημοσίευμα του ‘Κανάλ 5’ της Μακεδονίας , την εξάλειψη από τις στήλες του ΟΗΕ της εθνικότητας της χώρας και της ονομασίας της γλώσσας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο επιτετραμμένος της ΕΕ, Έρβαν Φουερέ και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ζήτησαν συγνώμη για τη διαγραφή της μακεδονικής γλώσσας και του μακεδονικού έθνους από τα επίσημα έγγραφα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ανακοίνωσε άγνοια την αλλαγή των εγγράφων και σε επίσημη ανακοίνωσή του ζήτησε συγνώμη και ότι το λάθος θα διορθωθεί.

Η διαγραφή της ονομασίας της γλώσσας είχε τροφοδοτήσει υποψίες ότι διακριτικά υπαινίσσονταν η αλλαγή της ταυτότητας στη Μακεδονία. Πιστεύεται ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι της Ελλάδας, ώστε να παραιτηθεί η Μακεδονία από το δικαίωμα της διαπραγματευτικής διαδικασίας, που γίνεται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως άλλωστε δήλωσε ανώτερος υπάλληλος του Υπουργείου Εξωτερικών στο Kanal 5’, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί και ότι η χώρα παραμένει σε διαπραγμάτευση για την επίλυση της διαφοράς υπό του Οργανισμού.

Το μακεδονικό δημοσίευμα σημειώνει χαρακτηριστικά: «Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ανώτεροι Έλληνες αξιωματούχοι που δημιουργούν τέτοιες προκλήσεις».

Ωστόσο, παραμένει το ερώτημα, -γράφει το μακεδονικό κείμενο- κατά πόσον μπορεί κάποιος να εισέλθει στα έγγραφα της παγκόσμιας οργάνωσης και να τα αλλάξει.

Άλλωστε, το ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν αλλάξει στάση απέναντι στην Μακεδονία, επιβεβαιώνεται και από μια αποκλειστική δήλωση στο Kanal 5’ του πρώην Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι, ο οποίος τονίζει ότι η πολιτική του Οργανισμού παραμένει η ίδια μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας.

-----------------------------------------------------
οι ελληνικές κουτοπονηριές γίνονται αντιληπτές πλέον από την μακεδονική κυβέρνηση , η οποία αντιδρά άμεσα...

Ανώνυμος είπε...

Aνωνυμε 5:19, εχεις απόλυτο δίκιο. Ο ελληνικος λαός -ιδιως οι νέοι, εχουν εντελως διαφορετικη νοοτροπια. Οπότε παλαιολιθικες αντιδημοκρατικες αποψεις των διαχειριστων αυτου του blog δεν περνάνε πλεον στην ελληνικη κοινωνια. Αυτο ισως ειναι το αληθινο τους προβλημα. Οι μικροεθνικιστικες τους απόψεις ειναι σεβαστες μεν, αλλα δεν καρποφορουν. Ας σταματησουν λοιπον να βλεπουν παντου Ελληνες, βουλγαρους και Αλβανους εχθρους που θελουν να διαμελισουν τη χωρα τους. Οι Ελληνες άλλαξαν την database του ΟΗΕ, οι Ελληνες προκαλεσαν τον εμφυλιο του 2001, οι Ελληνες εγραψαν την περιφημη μακεδονικη εγκυκλοπαιδεια για να δημιουργησουν εντασεις και γενικα για καθε παλαβρα των εθνικιστων τους που αποτυγχανει, ευθυνονται οι Ελληνες. Οι Ελληνες δεν ειναι πανακεια.

Αυτη η ιστοσελιδα το μονο που καταφερνει ειναι να καταστρεφει πολιτικους και να στερει απο πολιτικα κομματα με όραμα κ ιδεολογια την εισοδο τους στη βουλη, κανοντας το πιο απλο πραγμα: Υποστηριζοντας τους.

Αν τους πληρωνουν οι πολιτικοι αντιπαλοι αυτων που εχουν κατα καιρους καψει, μπραβο τους. Θαυμασια, εντιμη και ξεκουραστη δουλεια. Μια επιπλεον παροχη (περα απο τους μισθους των ελληνικων δημοσιων υπηρεσιων στο κατα τα αλλα ακαταδεκτο ελληνικο κρατος -τη στιγμη που στην πγδμ πολιτες με βουλγαρικη συνειδηση εκδιωκονται ή στελνονται στα ψυχιατρεια).
Αν όντως πιστευουν τα όσα λένε, μιας και όλοι τους εχουν γραμμενους εδω, ας πανε να τα πουν στην πγδμ. Ειναι το μόνο κρατος που -αν κρινω απ το ΒΜΡΟ- μπορει ν ανεχτει αυτη την τρελα. Βεβαια, περιττο να πουμε ότι ουτε καν τη γλωσσα της πλειοψηφιας των κατοικων της πγδμ δεν μιλανε οι κυριοι αυτοι)

Ανώνυμος είπε...

Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου

Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973 ήταν η κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση και ουσιαστικά προανήγγειλε την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών, η οποία από τις 21 Απριλίου 1967 είχε επιβάλλει καθεστώς στυγνής δικτατορίας στη χώρα.

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε στις 14 Φεβρουαρίου 1973, όταν ξεσηκώθηκαν οι φοιτητές της Αθήνας και συγκεντρώθηκαν στο Πολυτεχνείο. Ζητούσαν την κατάργηση του Ν.1347, ο οποίος προέβλεπε την υποχρεωτική στράτευση όσων ανέπτυσσαν συνδικαλιστική δράση κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Η αστυνομία, παραβιάζοντας το πανεπιστημιακό άσυλο, εισήλθε στο χώρο του ιδρύματος, συνέλαβε 11 φοιτητές και τους παρέπεμψε σε δίκη με την κατηγορία της «περιύβρισης αρχής». Οι 8 καταδικάστηκαν σε διάφορες ποινές, ενώ περίπου 100 άλλοι αναγκάστηκαν να διακόψουν τις σπουδές τους και να ντυθούν στο χακί.

Επτά ημέρες μετά τα πρώτα γεγονότα του Πολυτεχνείου, στις 21 Φεβρουαρίου οι φοιτητές κατέλαβαν το κτίριο της Νομικής σχολής στην Αθήνα, προβάλλοντας τα συνθήματα «Δημοκρατία», «Κάτω η Χούντα» και «Ζήτω η Ελευθερία». Η αστυνομία επενέβη και πάλι για να καταστείλει την εξέγερση, αλλά η βίαιη εκδίωξη των φοιτητών από το κτίριο της Νομικής ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την αγωνιστικότητά τους.

Η εξέγερση που ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου του 1973 επρόκειτο να αποτελέσει την κορύφωση των αντιδικτατορικών εκδηλώσεων. Το πρωί εκείνης της ημέρας οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του Πολυτεχνείου και αποφάσισαν την κήρυξη αποχής από τα μαθήματα, με αίτημα να γίνουν εκλογές για τους φοιτητικούς συλλόγους τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους και όχι στα τέλη του επόμενου χρόνου, όπως είχε ανακοινώσει το καθεστώς.

Ακολούθησαν συνελεύσεις φοιτητών στην Ιατρική και στη Νομική σχολή. Μάλιστα, οι φοιτητές της Νομικής εξέδωσαν ψήφισμα, με το οποίο ζητούσαν την ανάκληση των αποφάσεων της Χούντας για τη διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών, εκδημοκρατισμό των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 20% του προϋπολογισμού και ανάκληση του Ν.1347 για την αναγκαστική στράτευση των φοιτητών.

Ανώνυμος είπε...

Όσο περνούσε η μέρα άρχισαν να μαζεύονται ολοένα και περισσότεροι φοιτητές στο Πολυ-τεχνείο, αλλά και άλλοι που πληροφορήθηκαν το νέο. Η αστυνομία αποδείχθηκε ανίκανη να εμποδίσει την προσέλευση του κόσμου. Το απόγευμα πάρθηκε η απόφαση για κατάληψη του Πολυτεχνείου. Οι πόρτες έκλεισαν και από τότε άρχισε η οργάνωση της εξέγερσης. Το πρώτο βήμα ήταν η εκλογή Συντονιστικής Επιτροπής, στην οποία μετείχαν 22 φοιτητές και 2 εργάτες, με σκοπό να καθοδηγήσει τον αγώνα. Επιπλέον, δημιουργήθηκαν επιτροπές σε όλες τις σχολές για να οργανώσουν την κατάληψη και την επικοινωνία με την ελληνική κοινωνία.

Για το σκοπό αυτό άρχισε να λειτουργεί ένας ραδιοφωνικός σταθμός, αρχικά στο κτίριο του Χημικού και αργότερα στο κτίριο των Μηχανολόγων, με εκφωνητές τη Μαρία Δαμανάκη και τον Δημήτρη Παπαχρήστου. Επιπλέον, στο Πολυτεχνείο εγκαταστάθηκαν πολύγραφοι, που δούλευαν μέρα - νύχτα, για να πληροφορούν τους φοιτητές και τον υπόλοιπο κόσμο για τις αποφάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής και των φοιτητικών συνελεύσεων. Συγκροτήθηκαν συνεργεία φοιτητών, που έγραφαν συνθήματα σε πλακάτ, σε τοίχους, στα τρόλεϊ, στα λεωφορεία και στα ταξί, για να τα γνωρίσουν όλοι οι Αθηναίοι. Στο Πολυτεχνείο οργανώθηκε εστιατόριο και νοσοκομείο, ενώ ομάδες φοιτητών ανέλαβαν την περιφρούρηση του χώρου, ξεχωρίζοντας τους ενθουσιώδεις και δημοκράτες Αθηναίους από τους προβοκάτορες.

Η πρώτη αντίδραση του δικτατορικού καθεστώτος ήταν να στείλει μυστικούς πράκτορες να ανακατευθούν στο πλήθος που συνέρρεε στο Πολυτεχνείο και να ακροβολήσει σκοπευτές στα γύρω κτίρια. Στις 16 Νοεμβρίου μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν εναντίον του πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο έξω από το Πολυτεχνείο, με γκλομπς, δακρυγόνα και σφαίρες ντουμ-ντουμ. Οι περισσότεροι διαλύθηκαν. Όσοι έμειναν έστησαν οδοφράγματα ανατρέποντας τρόλεϊ και συγκεντρώνοντας υλικά από νεοανεγειρόμενες οικοδομές, και άναψαν φωτιές για να εξουδετερώσουν τα δακρυγόνα. Αργότερα, η αστυνομία έκανε χρήση όπλων, χωρίς όμως να πετύχει το στόχο της, την καταστολή της εξέγερσης.

Ανώνυμος είπε...

Hμερομηνία : 16-11-10

Αντιδράσεις για τις λατρευτικές εκδηλώσεις μουσουλμάνων


Ισχυρή αστυνομική δύναμη στην πλατεία Αττικής για την αποφυγή επεισοδίων ανάμεσα σε μουσουλμάνους και κατοίκους της περιοχής.
Κάτοικοι της πλατείας Αττικής, μαζί με μέλη της Χρυσής Αυγής έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή για να εμποδίσουν τους μουσουλμάνους να πραγματοποιήσουν μια λατρευτική εκδήλωση, το Κουρμπάν Μπαϊράμ ή Γιορτή της Θυσίας, που συμβολίζει τη θυσία του Αβραάμ.

Στο σημείο βρίσκεται ισχυρή αστυνομική δύναμη, η οποία για την αποφυγή επεισοδίων απομάκρυνε τους συγκεντρωμένους -που διαμαρτύρονται για την παρουσία μεταναστών στην Αθήνα- προς την οδό Αχαρνών, κάνοντας μικρή χρήση χημικών.

Παράλληλα, είναι προγραμματισμένο η συγκεκριμένη γιορτή να πραγματοποιηθεί και σε άλλες περιοχές της Αττικής όπως τα Προπύλαια και ο πρώην ιππόδρομος στην Καλλιθέα.

Μουσουλμανική Ένωση: Να μαζέψουμε τους χώρους λατρείας με το τζαμί

Ο πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδος Ναίμ Εργαλούρ μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ ξεκαθάρισε πως οι υπαίθριες προσευχές δεν αποτελούν πίεση για την ανέγερση τζαμιού.

«Είναι θέμα πολιτισμού. Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα χωρίς τζαμί, πρέπει να γίνει σύντομα για να μαζέψουμε αυτούς τους χώρους λατρείας που φυτρώνουν συνεχώς» τόνισε.

www.kathimerini.gr

Ανώνυμος είπε...

πολλοί έλληνες ρωτάνε αφού οι μουσουλμάνοι προσεύχονται στην ελλάδα, μπορούν οι χριστιανοί να προσεύχονται στις μουσουλμανικές χώρες ..???
η απάντηση είναι ότι ναι μπορεί.
Ετσι στην Αίγυπτο έχουμε το ελληνοορθόδοξο πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας...
Παρόμοιως στην Συρία έχουμε το ελληνοορθόδοξο πατριαρχείο της Αντιόχειας.
Πέραν τούτου τα παραπάνω πατριαρχεία μαζί με το ελληνοορθόδοξο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων του Ισραήλ , έχουν εξαρχίες σε όλες τις αραβικές μουσουλμανικές χώρες, όπως στο Ιράκ, στο Ιράν ,ακόμα και στη Σαουδική Αραβία...
δυστυχώς τα κρατικοδίαιτα εθνικιστικά τηλεοπτικά κανάλια λέγανε σήμερα το πρωϊ ότι απαγορεύεται η χριστιανική προσευχή στις μουσουλμανικές χώρες...

Ανώνυμος είπε...

Ανθιμος
«Μακάρι να επιτύχει ο κ. Μπουτάρης»
ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ | Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010


«Μακάρι ο Γιάννης Μπουτάρης να επιτύχει στην αποστολή του». Με αυτόν τον τρόπο χθες αργά το απόγευμα ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος (φωτογραφία) σχολίασε στο «Βήμα» την εκλογή του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης με τον οποίο συγκρούστηκε ανοιχτά πριν από δέκα ημέρες. Ο κ. Ανθιμος δεν δείχνει, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, να επιθυμεί να δώσει αφορμές για συζητήσεις, καθώς αναμένει την επίσκεψη του κ. Μπουτάρη στο μητροπολιτικό γραφείο του με αφορμή την εκλογή του στον δημαρχιακό θώκο. Οπως επισημαίνουν στενοί συνεργάτες του ιεράρχη, «θα δει από τις αρχές του έτους τη στάση που θα τηρήσει ο κ.Μπουτάρης και θα συνεργαστεί μαζί του για την ανάπτυξη του φιλανθρωπικού έργου προς τους πάσχοντες ανθρώπους που δοκιμάζονται καθημερινά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης καθώς», όπως επισημαίνουν, «κανένας δεν έχει το δικαίωμα να στέκεται σε διαμάχες στις δύσκολες ώρες που περνάει η χώρα».

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/
-----------------------------------------------------
σε καμία ευρωπαϊκή χώρα ο νεοεκλεγής Δημάρχος δεν επισκέπτεται τον Μητροπολίτη για να δώσει τα διαπιστευτήριά του...
αντίθετα ο Μητροπολίτης επισκέπτεται τον Δήμαρχο για να συζήτησουν για το θρησκευτικό του έργο και όχι το πολιτικό...
Δυστυχώς στην ταλιμπανική και χομεϊνική ελλάδα όλοι βαράνε προσοχή , μπροστά στον Ανθιμο...
Ντροπή, ντροπή, ντροπή...

Ανώνυμος είπε...

σε ολόκληρο το Μακεδονικό Κράτος υπάρχουν εκατοντάδες τζαμιά...
ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα τα Σκόπια...
αντίθετα στην σημερινή Αθήνα , το πάλαι ποτέ λίκνο της Δημοκρατίας , με εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνους , δεν υπάρχει ούτε ενα τζαμί...

Ανώνυμος είπε...

enet.gr, 07:53 Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010
Ακροδεξιές προκλήσεις στην πλατεία Αττικής

Στο δρόμο γιόρτασαν το μπαϊράμι οι μουσουλμάνοι της Αττικής
Επαναλαμβάνει η κυβέρνηση τις δεσμεύσεις για τη δημιουργία τεμένους

Τελευταία ενημέρωση: 17:24 Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010
Υπό τη σκιά «αγανακτισμένων κατοίκων» και μελών ακροδεξιών οργανώσεων πραγματοποιήθηκε το πρωί η δημόσια προσευχή χιλιάδων Μουσουλμάνων της πρωτεύουσας για τη γιορτή του Κουρμάν Μπαϊράμι. Ελλείψει τεμένους, συγκεντρώθηκαν σε δημόσιους χώρους, ανάμεσά τους και η πλατεία Αττικής και τα Προπύλαια.
Τις εκδηλώσεις περιφρουρούσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για την αποφυγή επεισοδίων από άτομα και ομάδες που αντιδρούν στη δημόσια εκδήλωση θρησκευτικής λατρείας των μουσουλμάνων.

Δυνάμεις των ΜΑΤ απώθησαν συγκεντρωμένα μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης "Χρυσή Αυγή" κοντά στην πλατεία Αττικής.

Ένταση σημειώθηκε και όταν κάποιοι πέταξαν αυγά στους πιστούς μουσουλμάνους από μπαλκόνια, ενώ άλλοι έβαλαν μουσική στη διαπασών.

Κυβερνητική δέσμευση για το τζαμί

"Είναι γνωστό ότι υπάρχει και δέσμευση και νομοθετημένη απόφαση να δημιουργηθεί τζαμί στην Αθήνα, προκειμένου οι συμπολίτες μας μουσουλμάνοι να τελούν με απόλυτη ασφάλεια και θρησκευτική ελευθερία τα θρησκευτικά τους καθήκοντα", δήλωσε από το μπρίφινγκ ρουμ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής.

"Είναι επιβεβλημένο, στις εποχές που ζούμε και στον πολιτισμό που διακηρύσσουμε και μας διέπει σαν ελληνική κοινωνία και είναι χρέος και της πολιτείας, να διευκολύνουμε όποιον θέλει να ασκεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα", υπογράμμισε.

Αιχμές Μπαγίς από τις Βρυξέλλες

Το γεγονός ότι οι Μουσουλμάνοι της πρωτεύουσας δεν έχουν χώρο λατρείας έδωσε λαβή για σχόλια στον Τούρκο υπουργό Επικρατείας, Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος χθες βρέθηκε στην Αθήνα και σήμερα πραγματοποιεί επίσκεψη στις Βρυξέλλες."Έρχομαι από μία χώρα που δεν έχει μουσουλμανικό τέμενος", είπε.

Η "Γιορτή της Θυσίας"

Το Κουρμάν Μπαϊράμι θεωρείται από τις μεγαλύτερες μουσουλμανικές γιορτές και η μετάφραση του Κουρμάν σημαίνει "Γιορτή της Θυσίας", εις ανάμνησιν της εντολής που πήρε ο Αβραάμ από το Θεό του να θυσιάσει το γιο του.

Είναι η τρίτη φορά που πραγματοποιείται η προσευχή σε ανοιχτό δημόσιο χώρο. Είχε προηγηθεί στο Ολυμπιακό Στάδιο και την πλατεία Κοτζιά, καθώς όπως είναι γνωστό οι μουσουλμάνοι στην Αθήνα δεν διαθέτουν δικό τους επίσημο χώρο λατρείας.

Η συγκέντρωση των μουσουλμάνων στα Προπύλαια για τον εορτασμό της πρώτης ημέρας του Μπαϊράμ έγινε με πρωτοβουλία της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδας.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις και η προσευχή των πιστών ξεκινήσε στις 7:30 το πρωί και σύμφωνα με την αστυνομία στα Προπύλαια συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 250 άτομα, ενώ αντίστοιχες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Πλατεία Αττικής και σε τουλάχιστον άλλα δέκα σημεία της Αττικής, συγκεντρώνοντας συνολικά δεκατρείς χιλιάδες άτομα.