Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

14 Νοε 2010

ΝΑΣΡΕΝΤ ΣΕΛΟ ΤΑΠΑΝ ΜΠΙΕ

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χρυσή Αυγή: Οι θαυμαστές του Χίτλερ και του Λεπέν

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια είχαν τεθεί στο περιθώριο της πολιτικής ζωής. Σήμερα διαβαίνουν το κατώφλι του δημαρχιακού μεγάρου, εκμεταλλευόμενοι τη ρητορική μίσους σε βάρος των μεταναστών. «E» 13/11
Το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής ανέδειξε για πρώτη φορά δημοτικό σύμβουλο έναν εκπρόσωπο της ακροδεξιάς στην Αθήνα. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος, γενικός γραμματέας της φασιστικής «Χρυσής Αυγής», μπαίνει με δόξα και τιμή στο Μέγαρο της Πλατείας Κοτζιά με ποσοστό που ξεπερνάει το 5%.

Και εκεί που μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι σκίνχεντς της «Χρυσής Αυγής» είχαν τεθεί στο περιθώριο της πολιτικής ζωής της χώρας, σήμερα βρίσκονται ξανά στο προσκήνιο εκμεταλλευόμενοι τη ρητορική μίσους σε βάρος των μεταναστών. Δεν έκρυψαν, μάλιστα, ούτε για τα... προσχήματα την «ταυτότητά» τους: για να γιορτάσουν την επιτυχία του εκλογικού συνδυασμού τους βγήκαν στο μπαλκόνι και άρχισαν να χαιρετούν ναζιστικά μπροστά στα μάτια των ψηφοφόρων τους που τους επευφημούσαν.
Πρόσφορο έδαφος
Με συνθήματα που στάζουν αίμα κατά των ξένων, αλλά και πρακτικές που «καθαρίζουν» τις πλατείες από την παρουσία κάθε «παρείσακτου», τα μέλη της «Χρυσής Αυγής» («ΧΑ») έχουν τα τελευταία χρόνια καταφέρει να «ριζώσουν» στις γειτονιές της υποβαθμισμένης Αθήνας. Οι κάτοικοι που έχουν κουραστεί από την αδιαφορία της συντεταγμένης ελληνικής Πολιτείας, που συνεχίζει να στρουθοκαμηλίζει μπροστά στο μεταναστευτικό πρόβλημα, στρέφονται εύκολα στα ακραία στοιχεία αναζητώντας «σανίδα σωτηρίας».

Είναι γνωστό πως οι περίοδοι κρίσης και πολιτικής αστάθειας ευνοούν την ανάπτυξη ακραίων κοινωνικών στάσεων. Αυτό το ξέρουν πολύ καλά οι θεωρητικοί της «Χρυσής Αυγής», όπως ο Ν. Μιχαλολιάκος. Εχοντας «εμβαθύνει» στις πολιτικές πρακτικές του Ζαν-Μαρί Λεπέν που βάσισε μια ολόκληρη προεκλογική εκστρατεία στη ρητορική «έξωσης» των μεταναστών των προαστίων στη Γαλλία, ο αρχηγός της «ΧΑ» έθεσε εαυτόν υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων.

Πολύ περισσότερο που στο κέντρο της πρωτεύουσας το πρόβλημα δεν είναι μόνο θεωρητικό, αλλά καθημερινότητας. Οι συνωστισμένοι μετανάστες της περιοχής που προσπαθούν να επιβιώσουν όπως μπορούν, χωρίς στέγη, χωρίς δουλειά, χωρίς χαρτιά και χωρίς μέριμνα από την ευρωπαϊκή χώρα που τους δέχθηκε είναι ένα ζήτημα ανοιχτό που αναζητά τη λύση του.

Αυτές τις μέρες έκλεισαν δύο χρόνια από τότε που οι κάτοικοι για πρώτη φορά είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που πήγαινε να δημιουργηθεί. Μάλιστα, στις 12 Νοεμβρίου 2008 είχαν στείλει επιστολή με 1.000 υπογραφές στους πολιτικούς αρχηγούς μιλώντας για το γκέτο στην περιοχή τους: «Γνωρίζετε ότι οι τιμές των ακινήτων της περιοχής μας φθίνουν συνεχώς σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα; Γνωρίζετε ότι η περιοχή μας, αν και κέντρο της πρωτεύουσας, αποτελεί πλέον τόπο προς αποφυγή για κατοικία;», σημείωναν μεταξύ άλλων στην επιστολή.

Ανώνυμος είπε...

Από τότε άρχισε η «Χ.Α.» να δραστηριοποιείται στην περιοχή. Και όπως εύστοχα περιγράφει ιστολόγιο φίλα προσκείμενο στην οργάνωση: «Επενέβη σε κάποιες περιπτώσεις ο δήμος, αυξήθηκε η αστυνόμευση, αποφασίστηκε η ανάπλαση της πλατείας που ακόμα βέβαια είναι στα χαρτιά, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι οι πολίτες αποφάσισαν να μείνουν στη γειτονιά και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Δεν επέλεξαν τον δρόμο της φυγής όπως πολλοί θα επιθυμούσαν κι όπως κάνουν άλλοι κάτοικοι περιοχών που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Πήραν τη κατάσταση στα χέρια τους, κινητοποιήθηκαν και ξύπνησαν κι άλλους, παρέσυραν κατοίκους άλλων περιοχών να ακολουθήσουν τον δρόμο που χάραξαν. Στη προσπάθειά τους βρήκαν συμπαραστάτες εθνικιστές και Ελληνόψυχους που γνώριζαν τη κατάσταση και τους βοήθησαν».

Και οι «εξοργισμένοι» ανέλαβαν δράση. Κάθε μέρα, ομάδα κατοίκων αναλαμβάνει να διώξει τους περιφερόμενους μετανάστες από τις πλατείες. Μια κυρία με το ψευδώνυμο «ντουντουκοφόρος» αναλαμβάνει να απομακρύνει με τη φωνή της τους ενοχλητικούς. Συχνοί είναι και οι προπηλακισμοί. Αλλά για τις πιο... «βρώμικες δουλειές» ενημερώνει τη «Χ.Α.», τα μέλη της οποίας έρχονται για να «καθαρίσουν. Αρκετοί ακόμη διαμένοντες στην περιοχή συνδράμουν το έργο των «πρωτοστατών».


Προπαγάνδα
Ακόμη και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κατοίκων Αγίου Παντελεήμονα, Σπύρος Γιαννάτος, μοίραζε φυλλάδια του Ν. Μιχαλολιάκου, ενώ πολλές φορές έχει προπηλακίσει μέλη αριστερών οργανώσεων που υποστηρίζουν τους μετανάστες.

Στους «επηρεασμένους» κατοίκους έχουν προστεθεί και παλαιότεροι μετανάστες που είχαν εγκατασταθεί εκεί στις αρχές της δεκαετίας του '90. Είναι νωρίς ακόμη για να διασταυρωθεί, αλλά λέγεται πως πολλοί από όσους ψηφίζουν στις παρούσες εκλογές επέλεξαν τον Ν. Μιχαλολιάκο! Αποτάσσοντας από πάνω τους τη... ρετσινιά του διαφορετικού, εντάσσονται στις ομάδες και γίνονται ίδιοι με τους «ντόπιους». Εικάζεται, μάλιστα, ότι ιδιοκτήτες καταστημάτων της Πλατείας Αττικής συνεργάζονται με τους Χρυσαυγίτες...
Από κυνηγός των μεταναστών, εκλογική αντιπρόσωπος του Μιχαλολιάκου
Η ολλανδική τηλεόραση γύρισε πρόσφατα βίντεο στον Αγιο Παντελεήμονα και στην Πλατεία Αττικής. Στο ρεπορτάζ, η εκλογική αντιπρόσωπος της «Ελληνικής Αυγής για την Αθήνα» προπηλακίζει μπροστά στην κάμερα τους μετανάστες που βρέθηκαν στον δρόμο της.
Η «ντουντουκοφόρος», που εδώ φαίνεται να προπηλακίζει μετανάστη στην πλατεία Αγίου Παντελεήμονα, ήταν εκλογική αντιπρόσωπος της «Ελληνικής Αυγής για την Αθήνα».

Ανώνυμος είπε...

Μπροστά στην κάμερα της ολλανδικής τηλεόρασης, έτερη εξοργισμένη κάτοικος της περιοχής παραδέχεται ότι σπρώχνει και κλωτσάει μετανάστες για να φύγουν από την πλατεία.


Οι προπηλακισμοί και οι απειλές εναντίον των μεταναστώνείναι καθημερινές στο 6ο Δημοτικό διαμέρισμα Αθηνών. Ακόμη και μπροστά στην κάμερα «εξαγριωμένοι» κάτοικοι τους σπρώχνουν και τους βρίζουν.


Πολλοί κάτοικοι έχουν ταυτιστεί με την οργάνωση

Στα εκλογικά τμήματα του 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος, όπου ανήκουν και οι περιοχές του Αγίου Παντελεήμονα και της πλ. Αττικής, ο Ν. Μιχαλολιάκος και η «παρέα» του κέρδισαν χιλιάδες ψήφων. Χαρακτηριστικό είναι πως σε τέσσερα τουλάχιστον εκλογικά τμήματα του Αγ. Παντελεήμονα ο Ν. Μιχαλολιάκος κατέγραψε ποσοστά της τάξης του 20%. Συγκεκριμένα στο εκλογικό τμήμα 2718 έλαβε το 21,7% των ψήφων, στο 2715 το 20,11%, στο 2714 το 19,5% και στο 2708 έρχεται τρίτος με 22,3%.

Είναι προφανές ότι οι 10.222 ψηφοφόροι του Μιχαλολιάκου δεν ανήκουν στη φασιστική οργάνωση, ούτε ενστερνίζονται τις πρακτικές του προπηλακισμού και της βίας σε βάρος των μεταναστών. Ωστόσο, η έντονη παρουσία των μελών της στις γειτονιές του κέντρου της Αθήνας, καθώς και η εγκατάλειψη αυτού ευνόησε την εκκόλαψη του «αβγού του φιδιού» στην περιοχή. Δεν λείπουν ωστόσο και οι κάτοικοι της περιοχής που έχουν προσχωρήσει στις τάξεις της «Χρυσής Αυγής» και έχουν ταυτιστεί με τις μεθοδολογίες της. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι δηλώσεις και πράξεις των κατοίκων της περιοχής που αποτύπωσε το βίντεο της ολλανδικής τηλεόρασης. Αναλαμβάνοντας ρόλο εκπροσώπου της οργάνωσης στις γειτονιές τους, «εξοργισμένοι» κάτοικοι μοιράζουν φυλλάδια της «Χρυσής Αυγής» στην Πλατεία Αγίου Παντελεήμονα, με ντουντούκες φωνάζουν στους ξένους να φύγουν από την Πλατεία Αττικής, κάποιες φορές τους σπρώχνουν και τους κλωτσούν όταν αρνούνται να φύγουν από τα παγκάκια.


Ποιοι είναι οι φασίστες
Οι αιμοβόροι σκίνχεντς που στρατολογούν μαθητές


Στάζουν αίμα και μίσος τα παντός είδους μηνύματα των μελών των φασιστικών ομάδων που δρουν σε ολόκληρη τη χώρα. Με κοινό παρονομαστή τη μισαλλοδοξία και τον φανατισμό, νεόκοπες ομάδες, αλλά και παλαιότερες οργανώνονται ηλεκτρονικά και δρουν στις γειτονιές της χώρας. Δεν είναι τυχαίο που για μεγάλο χρονικό διάστημα η «ΧΑ» ήταν εκτός νόμου, αφού οι μισαλλόδοξες πρακτικές της την είχαν κατατάξει στις επικίνδυνες για τη δημόσια κοινωνική ζωή οργανώσεις.

Ανώνυμος είπε...

14-11-10
Το «Τea party» της ελληνικής Δεξιάς
Του Γιωργου Παγουλατου*

«Οχι στο Μνημόνιο!» βροντοφωνάζει ο τίτλος της παραταξιακής εφημερίδας την Κυριακή των δημοτικών εκλογών. «Ο αγώνας ενάντια στο Μνημόνιο θα νικήσει!», διακηρύσσει ως νέος Πάντσο Βίλα ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, οδηγώντας τους αβράκωτους της υπαίθρου στην κατάληψη των χειμερινών ανακτόρων. «Αντιμνημονιακή ψήφο» ζητάει ο υποψήφιος περιφερειάρχης Μακεδονίας – ιππεύοντας, ως άλλος Μέγας Αλέξανδρος, τον Βουκεφάλα της αντίστασης στο κατεχόμενο κράτος των Αθηνών. «Το μήνυμα των εκλογών είναι ένα: καταδίκη του Μνημονίου», αποσαφηνίζει ο αρχηγός, για όσους δυσκολεύτηκαν να το κατανοήσουν. Οχι, δεν είναι το ΚΚΕ, δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι καν το βαθύ πρωτο–ΠΑΣΟΚ του κ. Δημαρά. Είναι το αστικό κεντροδεξιό κόμμα της χώρας, η Ν.Δ. του κ. Σαμαρά. Ποτέ στη νεότερη πολιτική μνήμη, κεντροδεξιό κόμμα εξουσίας δεν χόρεψε με μεγαλύτερη ευκαμψία, με πιο πρόθυμα τσαλίμια και επιδέξια τσακίσματα της μέσης, το τσιφτετέλι του αριστερόστροφου λαϊκισμού.

Αν κάτι παραδοσιακά χαρακτήριζε την κεντροδεξιά στις δυτικές δημοκρατίες ήταν η σύνεση και μετριοπάθεια. Ο,τι της έλειπε σε φαντασία, το αναπλήρωνε σε πραγματισμό και εμπειρία. Δεν διέθετε το πάνθεον των ηρώων της Αριστεράς, είχε όμως κυβερνήτες που ήξεραν πώς δουλεύει η Ευρώπη, ο κόσμος και οι αγορές. Δεν είχε ιδιαίτερη πνευματική ευρύτητα, γνώριζε όμως το σύστημα και τους κανόνες. Στα δύσκολα, ενέπνεε εμπιστοσύνη, ότι δρα για το εθνικό συμφέρον. Οταν αποτύγχανε, ήταν συνήθως λόγω διαχειριστικής ανεπάρκειας ή φαυλότητας, και όχι επειδή βρισκόταν στη λάθος κατεύθυνση.

Ομως, από την επαύριο του Μνημονίου, στη χειρότερη κρίση της σύγχρονης Ελλάδας, η Ν.Δ. επέλεξε μια συγκρουσιακή τακτική ασυνήθη για ένα ευρωπαϊκό κεντροδεξιό κόμμα εξουσίας και ακατανόητη για τα αστικά στρώματα που εκπροσωπεί. Αντί να ασκεί αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Παπανδρέου, στις επιλογές, παραλείψεις, αστοχίες και παλινωδίες της, στοχοποίησε το Μνημόνιο, δηλαδή τη δανειακή σύμβαση της χώρας με τους δανειστές της. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλει καθοριστικά στην απονομιμοποίησή της, υποδαυλίζει έναν παρωχημένο εθνικισμό και μια εμπρηστική αντικαπιταλιστική ρητορεία σε μια κοινωνία που πρέπει να κάνει το μεγαλύτερο άλμα οικονομικής εξωστρέφειας αν θέλει να διασωθεί. Δημιουργεί βαθιά ρήγματα στις σχέσεις μας με την Ευρώπη και υπονομεύει το μόνο πρόγραμμα σταθεροποίησης και ανάταξης που χωρίζει τη χώρα από την πλήρη οικονομική καταστροφή.

Ανώνυμος είπε...

Ποιο είναι άραγε το νόημα της «καταδίκης του Μνημονίου», που η Ν.Δ. δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει; Υποστηρίζει η Ν.Δ. ότι υπήρχε άλλος τρόπος να καλυφθεί το θηριώδες δημόσιο έλλειμμα, κι αν ναι, γιατί δεν μας τον έχει αποκαλύψει; Επιμένει ακόμη ότι το έλλειμμα 12,7% που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το 2009 ήταν διογκωμένο, κι αν ναι, γιατί δεν καταγγέλλει τώρα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που το αναθεωρεί στο 15%; Ζητεί η Ν.Δ. να επιστρέψει η Ελλάδα τα χρήματα στους δανειστές της; Θεωρεί ότι υπάρχει κάποιος μυστικός τρόπος να τους υποχρεώσει να μας πληρώνουν χωρίς όρους – κι αν ναι, γιατί δεν μοιράζεται με τον ελληνικό λαό το πολύτιμο αυτό μυστικό;

Ενα κόμμα όπως η Ν.Δ. είναι σε θέση να αντιληφθεί ότι το Μνημόνιο και οι όροι του αποτυπώνουν συσχετισμούς ισχύος – μιας χώρας που βρέθηκε σε έσχατο σημείο δανειακής αδυναμίας και αναξιοπιστίας, απέναντι στους δανειστές της. Το Μνημόνιο δεν συνιστά μεγαλύτερη εθνική ταπείνωση από αυτή που συνεπάγονται για τη Ελλάδα οι εκλεγμένες κυβερνήσεις που την οδήγησαν στην ταπεινωτική χρεοκοπία. Βλέπει ή όχι η Ν.Δ. ότι ο ίδιος ακριβώς μηχανισμός διάσωσης Ε.Ε./ΔΝΤ έχει συσταθεί για να στηρίξει όποια οικονομία της Ευρωζώνης χρειαστεί να καταφύγει σε αυτόν; Αναγνωρίζει ή όχι η Ν.Δ. ότι το ίδιο πρόγραμμα λιτότητας ακολουθούν οι άλλες κυβερνήσεις της περιφέρειας (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία), με οικονομική κατάσταση καλύτερη από την Ελλάδα και χωρίς καν να έχουν προσφύγει στον μηχανισμό διάσωσης;

Υπάρχει αποδεκτή κριτική στο Μνημόνιο; Ασφαλώς και υπάρχει. Η αντιπολίτευση της Αριστεράς έχει τουλάχιστον ένα ιδεολογικό περιεχόμενο. Αντιτίθεται στον καπιταλισμό, στην Ε.Ε., στο Σύμφωνο Σταθερότητας, εκπροσωπεί λαϊκά στρώματα πεπεισμένα ότι στο υπάρχον σύστημα δεν πρόκειται να δουν άσπρη μέρα. Εχουν λάθος, λειτουργούν καταστροφικά, αλλά κανείς δεν μπορεί να τους προσάψει υποκρισία.

Υπάρχει σοβαρή κριτική στο Μνημόνιο; Βεβαίως και υπάρχει, αλλά, για να είναι σοβαρή, πρέπει να αντιλαμβάνεται την Ελλάδα στο διεθνές πλαίσιο. Να αναδεικνύει την παγκόσμια χρηματοοικονομική αταξία. Να επισημαίνει τις οικονομικές ανισορροπίες, που ΗΠΑ, Ευρώπη και Κίνα δείχνουν απρόθυμες να αντιμετωπίσουν. Να στηλιτεύει τον μεσοπρόθεσμο κίνδυνο αδιεξόδου της δημοσιονομικής προσαρμογής στον ευρωπαϊκό Νότο, χωρίς ευρωπαϊκές πολιτικές χρηματοδότησης επενδύσεων, δανεισμού με ευρωομόλογο, και τόνωσης της εγχώριας ζήτησης στις εξαγωγικές χώρες του Βορρά. Αυτά όμως δεν συνιστούν κριτική αναίρεσης του Μνημονίου, αλλά συμπλήρωσής του.

Υπάρχουν καλύτερα μείγματα οικονομικής πολιτικής που θα έπρεπε να είχε ακολουθήσει η κυβέρνηση Παπανδρέου; Πιθανόν ναι, αλλά δεν τα έχουμε ακούσει από τη Ν.Δ. Αντ’ αυτού, μάθαμε για έσοδα 50 δισ. σε δύο χρόνια από την ενοικίαση «φιλέτων» του Δημοσίου και για το «πρόγραμμα» μηδενισμού του ελλείμματος σε ενάμιση χρόνο, προτάσεις που έχουν τόση σχέση με την πραγματικότητα όση έχει ο Πίτερ Παν με το σύγχρονο φαινόμενο της πειρατείας.

Το 2010, υπό διαφορετικές συνθήκες, πατώντας στη λαϊκή δυσαρέσκεια, άγνοια και ανασφάλεια, δύο δεξιά κόμματα παραδόθηκαν στην αφροσύνη: Οι Ρεπουμπλικανοί των ΗΠΑ στο «Πάρτι τσαγιού» και η Ν.Δ. στο πάρτι του αριστεροδεξιού «αντιμνημονιακού» λαϊκισμού.

* Ο κ. Γ. Παγουλάτος διδάσκει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Κολέγιο της Ευρώπης

Ανώνυμος είπε...

Hμερομηνία : 15-11-10

Για ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας μίλησε ο πρόεδρος του ινστιτούτου Ifo

Η Ελλάδα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της για να μην την πνίξουν μακροπρόθεσμα τα δυσβάστακτα τοκοχρεωλύσια, τονίζει ο πρόεδρος του ινστιτούτου Ifo, Χανς- Βέρνερ Ζιν.
Η Ελλάδα θα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της, διότι το βάρος από τα τοκοχρεωλύσια θα είναι δυσβάστακτο σε μακροπρόθεσμο διάστημα, τονίζει ο πρόεδρος του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου ερευνών Ifo Χανς -Βέρνερ Ζιν, σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο πορτογαλικής εφημερίδας.

«Ουσιαστικά πιστεύω πως η αναδιάρθρωση του χρέους στην Ελλάδα θα πρέπει να γίνει σύντομα», τονίζει ο ίδιος στην εφημερίδα Ζορνάλ ντι Νεγκόσιους, ενώ προσθέτει πως θεωρεί απίθανο να χρειασθεί να αναδιαρθρώσουν το χρέος του οι Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

«Φρονώ πως η Πορτογαλία και η Ισπανία είναι σε καλύτερη κατάσταση απ’ όσο η Ελλάδα. Ανήκουν σε άλλη κατηγορία» και είναι ικανές να αποπληρώσουν το χρέος τους, τονίζει ο Ζιν στη συνέντευξη, εδάφια της οποίας δόθηκαν για προδημοσίευση στο πρακτορείο Ρόιτερ.

Ο ίδιος τονίζει πως η Ελλάδα χρειάζεται να προβεί στην αναδιάρθρωση του χρέους της καίτοι αυτή η εξέλιξη θα πλήξει κατά βάση τις γερμανικές και τις γαλλικές τράπεζες.

«Τα ελληνικά τοκοχρεωλύσια είναι πολύ, μα πολύ, υψηλά και μπορεί να είναι πέραν των δυνατοτήτων της Ελλάδας να τα αποπληρώσει μακροπρόθεσμα. Εγώ πιστεύω πως θα ήταν καταλληλότερο να περικόψουν μέρος από το γενικό χρέος τους, γνωρίζοντας πως το βάρος θα πέσει, σε μεγάλο βαθμό, στις γερμανικές και τις γαλλικές τράπεζες», τονίζει.

Ο Ζιν αποφεύγει πάντως να αναφερθεί στην πιθανότητα να προσφύγει και η Ιρλανδία στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης ώστε να μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της.

Απεναντίας είναι επικριτικός στην ιδέα να βοηθήσει η Γερμανία τις χειμαζόμενες από την κρίση ευρωπαϊκές χώρες, τονίζοντας πως αυτές έχουν ξοδέψει πέρα από τις δυνατότητές τους και πρέπει τώρα να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να μειώσουν τα ελλείμματά τους.

«Το να ζεις με δανεικά κονδύλια είναι σα να παίρνεις ναρκωτικά. Δεν είναι υγιές. Ως εκ τούτου τα ναρκωτικά θα πρέπει να μειωθούν. Και όσο πιο σύντομα κατανοήσουν πως θα πρέπει να μειώσουν τα επίπεδα διαβίωσής τους ανάλογα με το εισόδημά τους, τόσο πιο εύκολο θα γίνει», πρόσθεσε.

«Την τελευταία 10ετία υπό το κράτος του ευρώ, η Γερμανία έχει χάσει πολύ αίμα, μέσα από μεταγγίσεις αίματος σε οικονομίες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιρλανδία», τονίζει ο Ζιν αναφερόμενος στις μεγάλες εξαγωγές της Γερμανίας προς τις περιφερειακές χώρες.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανώνυμος είπε...

Greece and the United Nations recognizes the Macedonian language in 1977!

Jun 15, 2009 Macedonian Language, Uncategorized

This is a OFFICIAL UN document with the title; Third United Nations Conference on the Standardization of Geographical Names,
Athens 17 August-7 September 1977