Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

17 Νοε 2010

ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

έλαμψαν δια της απουσίας τους από την γιορτή του Πολυτεχνείου οι νέοι δημοτικοί σύμβουλοι Έδεσσας, του συνδυασμού του κ. Γιάννου με μικρές εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον αντιδημοκρατικό χαρακτήρα τους...
Εμείς προειδοποιήσαμε , στο χέρι τους είναι να αποδείξουν ότι κάνουμε λάθος..
ειλικρινά θα χαρούμε αν μας διαψεύσουνε...

Ανώνυμος είπε...

Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

«Ζητάμε να χτιστεί ένα νόμιμο τζαμί»
Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ

Η πλατεία Αττικής ήταν γεμάτη φέιγ βολάν. «Σήμερα γιορτάζουν τα γουρούνια» έγραφαν. Τριγύρω ήταν παραταγμένες αστυνομικές κλούβες και διμοιρίες. Τα μεγάφωνα έπαιζαν μουσική μέταλ. Στο κέντρο εκατοντάδες Μπανγκλαντεσιανοί, γονατισμένοι, προσεύχονται. Στο απέναντι μπαλκόνι οι γυναίκες ύψωναν ελληνικές σημαίες, βρίζοντας «βρωμιάρηδες» και πέταγαν αβγά και γιαούρτια.
Χιλιάδες μουσουλμάνοι προσευχήθηκαν χθες, γιορτάζοντας το Αΐντ αλ Αντχα. Με έκπληξη οι Αθηναίοι αντίκρισαν στις 7.30 το πρωί, χιλιάδες Αραβες και Αφρικανούς μετανάστες να έχουν κατακλύσει τον χώρο των Προπυλαίων. Στην πλατεία Αττικής συγκεντρώθηκαν οι Μπανγκλαντεσιανοί, στην πλατεία Κουμουνδούρου οι Ασιάτες, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και στο Περιστέρι οι Πακιστανοί. Προσευχές έγιναν και σε άλλα σημεία της Αθήνας. Ο κάθε λαός προσευχήθηκε στη δική του γλώσσα.

Τη Δευτέρα το βράδυ, μέλη της «Χρυσής Αυγής» και ο γεν. γραμ. της εθνικιστικής οργάνωσης, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αττικής. Ανάμεσά τους, προστέθηκαν και ορισμένοι «αγανακτισμένοι» κάτοικοι της περιοχής. Τοποθέτησαν μικροφωνική εγκατάσταση από την οποία διατυμπάνιζαν πως δεν θα επιτρέψουν να πραγματοποιηθεί προσευχή μουσουλμάνων στην πλατεία που αποτελεί εθνικό χώρο. Καλούσαν τους Ελληνες σε συγκέντρωση-κατάληψη του χώρου, στις 6 το πρωί.

Ξημερώματα εμφανίστηκε η πρώτη ομάδα εθνικιστών στην οδό Λιοσίων. Γύρω από την πλατεία είχαν παραταχθεί αστυνομικές κλούβες και αρκετές διμοιρίες ΜΑΤ. Οι ακροδεξιοί προσπάθησαν να προσεγγίσουν την πλατεία, αλλά απωθήθηκαν από τους αστυνομικούς. Λίγο αργότερα έκανε την εμφάνισή της μια ομάδα Μπαγκλαντεσιανών. Οι ακροδεξιοί τούς απειλούσαν φωνάζοντας να μην ανεβούν στην πλατεία. Δειλά δειλά, πέρασαν ανάμεσα στους αστυνομικούς κι έφτασαν στην πλατεία. Παντού υπήρχε η αφίσα που έγραφε «Τζαμί στην Αθήνα; Ποτέ και πουθενά. Ν. Μιχαλολιάκος».

Παράλληλα κινήθηκαν άλλες δύο ακροδεξιές ομάδες. Η μία εμφανίστηκε βόρεια, από το αμαξοστάσιο και η δεύτερη από την πλευρά του Αγ. Παντελεήμονα με επικεφαλής τον Ν. Μιχαλολιάκο. Φώναζοντας συνθήματα όπως «λαός-στρατός-εθνικισμός». Επειτα από συμπλοκές, οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τους συγκρατήσουν στη γωνία Αριστομένους και Αγορακρίτου.


Χιλιάδες μουσουλμάνοι προσευχήθηκαν στα Προπύλαια
Οι Μπανγκλαντεσιανοί μέσω κινητών τηλεφώνων καθησύχαζαν τους συμπατριώτες τους, καλώντας τους στην προσευχή. Σε λίγα λεπτά η πλατεία γέμισε ασφυκτικά με μετανάστες, περίπου 700 άτομα που ζουν στη γειτονιά. Γονάτισαν, έσκυψαν το κεφάλι και άγγιξαν το έδαφος. Ορισμένοι δεν διέθεταν ούτε το χαλάκι της προσευχής. Μάζεψαν τις εφημερίδες της «Χρυσής Αυγής» από τα παγκάκια, τις άπλωσαν και γονάτισαν εκεί.

«Εξω γουρούνια, βρωμιάρηδες...», φώναζαν τρεις γυναίκες από απέναντι μπαλκόνι. Ανέμιζαν ελληνικές σημαίες πετώντας αβγά και γιαούρτια στα κεφάλια των Μπανγκλαντεσιανών. Εκείνοι σκούπιζαν το πρόσωπο και συνέχιζαν την προσευχή.

Στα Προπύλαια

Χιλιάδες μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν για πρώτη φορά στα Προπύλαια μετά το κάλεσμα της Ενωσης Μουσουλμάνων Ελλάδας. «Θέλουμε να βγούμε από τα υπόγεια. Ζητάμε να χτιστεί ένα νόμιμο τζαμί», το αίτημα όλων. Στριμώχτηκαν ο ένας δίπλα στον άλλο, ασφυκτικά, γεμίζοντας από τα σκαλοπάτια του Πανεπιστημίου Αθηνών μέχρι το πεζοδρόμιο της οδού Πανεπιστημίου.

«Αλλάχ Ακμπάρ», δηλαδή «ο θεός είναι μεγάλος», ακουγόταν σ' όλο το αθηναϊκό κέντρο. Αλλος ήρθε να προσευχηθεί φορώντας σακάκι και γραβάτα, κι άλλος με την παραδοσιακή κελεμπία και το λευκό φέσι. Οι περαστικοί τούς κοίταζαν απορημένοι.*

Ανώνυμος είπε...

στην εκδήλωση της ΄Εδεσσας για την επέτειο του Πολυτεχνείου μοιράσθηκαν προκηρύξεις αριστερών οργανώσεων, με ψευδές και έντονο αντιαμερικανικό εθνικισμό και φυσικά υψηλή αντίθεση στο Μνημόνιο...
ο κρατικοδίαιτος χαρακτήρας και ο δημοσιουπαλληλισμός των διανομέων των προκηρύξεων εξηγεί πιθανόν το παραπάνω περιεχόμενο , αφού οι φιλελεύθερες αλλαγές τους θίγουν άμεσα...

Ανώνυμος είπε...

Hμερομηνία : 17-11-10
Συνομιλίες Μιλόσοσκι – Μπαν Κι Μουν για την ονομασία της ΠΓΔΜ
Προσδιορισμός της γλώσσας της χώρας σε ιστοσελίδα του ΟΗΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, αργά χθες το βράδυ, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Μπαν Κι Μουν «σχετικά με την αφαίρεση του προσδιορισμού μακεδονική από την ταυτότητα της χώρας στον ΟΗΕ διαβεβαίωσε ότι, ο ίδιος προσωπικά, καθώς και το σύνολο του Οργανισμού, εμμένει σταθερά στη θέση αρχών για μη αλλαγή των εθνικών διακριτικών οποιασδήποτε χώρας-μέλους, όπως και στον πλήρη σεβασμό της γλωσσικής διαφορετικότητας κάθε λαού και στη συγκεκριμένη περίπτωση της μακεδονικής γλώσσας».

Ο κ. Μιλόσοσκι, αναφέρεται στην ανακοίνωση, «ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον κ. Μπαν Κι Μουν για τη θετική στάση του σε ό,τι αφορά τη μακεδονική γλώσσα και υπογράμμισε την ικανοποίησή του για το γεγονός πως μεταξύ των 165 και πλέον διαφορετικών γλωσσών στη λίστα του ΟΗΕ, η μακεδονική γλώσσα κατέχει τη θέση που της αξίζει ως μία και μοναδική».

Οι κ.κ. Αντόνιο Μιλόσοσκι και Μπαν Κι Μουν συζήτησαν επίσης και για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το θέμα της ονομασίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, σημείωσε ότι η χώρα του παραμένει προσηλωμένη στην υπέρβαση του προβλήματος και σημείωσε τη βούληση της ΠΓΔΜ για την εντατικοποίηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Ο κ. Μιλόσοσκι τόνισε ότι θα ήταν χρήσιμο, εάν ο μεσολαβητής του ΟΗΕ στις διαπραγματεύσεις για το όνομα, Μάθιου Νίμιτς, επισκεπτόταν σύντομα τις δύο χώρες, γεγονός που θα έδινε επιπρόσθετη ώθηση στη διαδικασία.

Ο κ. Μπαν Κι Μουν ανέφερε -καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ- ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του επιδεικνύει ιδιαίτερη προσοχή για την εκκρεμότητα της ονομασίας και πρόσθεσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για την εντατικοποίηση της διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, με στόχο την υπέρβαση της διαφοράς μεταξύ των δύο χωρών.

Πριν από μερικές ημέρες, αφαιρέθηκε αρχικά, και επανήλθε προχθές το βράδυ, ο προσδιορισμός «μακεδονική» για τη γλώσσα της ΠΓΔΜ στην ιστοσελίδα της βάσης δεδομένων ορολογίας των Ηνωμένων Εθνών (UN Terminology Database-σ.σ: πρόκειται για την ιστοσελίδα http://unterm.un.org η οποία αποτελεί άτυπο εγχειρίδιο ορολογίας για τις μεταφραστικές υπηρεσίες του ΟΗΕ).

Το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς το Γραφείο του Γ.Γ. Μπαν Κι Μουν, καθώς και προς τη Γραμματεία του ΟΗΕ, απ' όπου, όπως αναφέρθηκε από το ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, «ελήφθησαν διαβεβαιώσεις ότι ο ΟΗΕ παραμένει πιστός στις αρχές του και σέβεται την καθιερωμένη πρακτική του ΟΗΕ όσον αφορά τον όρο προσδιορισμού της μακεδονικής γλώσσας».

Έτσι, στην ιστοσελίδα της UNTERM επανήλθε ο αρχικός προσδιορισμός για τη γλώσσα της χώρας.

Η πρακτική αυτή στο έγγραφο της UNTERM, διατηρείται σχεδόν όλα τα τελευταία χρόνια, στις έξι επίσημες γλώσσες της ιστοσελίδας (αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, ρωσικά,κινεζικά, αραβικά).

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανώνυμος είπε...

Ποιο είδος Φιλελευθερισμού προοωθεί η ΦΣ?

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΤΖΑΜΙ

TΟ ΒΗΜΑ | Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

O έλληνας επισκέπτης της Τεχεράνης, περιδιαβαίνοντας το κέντρο της ιρανικής πρωτεύουσας βλέπει ξαφνικά έκπληκτος μπροστά του μια τεράστια ορθόδοξη εκκλησία. Οταν η θεοκρατική Τεχεράνη, το κέντρο της ισλαμικής επανάστασης, φιλοξενεί ναούς αλλοθρήσκων, τι εμποδίζει άραγε την Αθήνα να αποδεχθεί ένα Τζαμί;
Λόγοι ανθρωπισμού και ευγενείας επιβάλλουν πια την ανέγερσή του.
Εικόνες σαν τις χθεσινές δεν ταιριάζουν σε ελεύθερη και δημοκρατική χώρα.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/

Ανώνυμος είπε...

Στην ελευθερια περιλαμβανεται και η ελευθερια λόγου;;; Ιδιως όταν αυτα αφορουν ιστορικα γεγονοτα; Επι τη ευκαιρια, μου περισσευουν κατι κονσερβοκουτια; Να τα παω ανακυκλωση ή τα χρειαζεστε filelefterws panta?

Ανώνυμος είπε...

Δύο αρνητικές παρατηρήσεις από την Επέτειο του Πολυτεχνείου :
1 - η διενέργεια θρησκευτικής τελετής κατά την επίσημη εκδήλωση, αντί κατάθεσης στεφάνου από την εκκλησία.
πρόκειται για σοβαρή παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας και αλλοίωση του πολιτικού και κοσμικού χαρακτήρα της γιορτής
εξάλλου με μικρές εξαιρέσεις η επίσημη εκκλησία υπήρξε σφοδρός πολέμιος τών εξεγερμένων φοιτητών στο πολυτεχνείο...
2 - ο εθνικιστικός αντιαμερικανισμός, με την πορεία στην αμερικανική πρεσβεία...
με την ΨΕΥΔΗ μετάθεση των αποκλειστικών ευθυνών του ελληνικού εθνικισμού για την Χούντα στην αμερικανική κυβέρνηση..
παρότι στη δλυση και στους αμερικανούς ιδιαίτερα οφείλεται η πίεση στη χούντα για φιλελευθεροποίη-ση και διενέργεια εκλογών, με την μεταβατική λύση Μαρκεζίνη...

Ανώνυμος είπε...

Τελικά θα μας πείτε ποιο είδος Φιλελευθερισμού προωθεί η ΦΣ,
όχι τίποτα για να δούμε και που βαδίζετε πολιτικά.!!!

bb είπε...

Ανώνυμε 10:02,
http://www.greekliberals.net/civilaction/
Και είναι προσωπική επιλογή Μακεδόνων και όχι ομαδική!!!!

Ανώνυμος είπε...

Άρα είστε οπαδοί του Φρίντμαν...

"Δημόσια Διοίκηση μικρή, επιτελική, αποτελεσματική, που δεν θα επιχειρεί, προστατεύει, ρυθμίζει, αδειοδοτεί αλλά θα παρέχει τα μέσα στους πολίτες και τις επιχειρήσεις να πραγματώνουν ανεμπόδιστα τους στόχους τους."

http://www.greekliberals.net/civilaction/index.php/Πολιτικό-πρόγραμμα.html

μικρό κράτος...