Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

19 Νοε 2010

«Να ξυριστεί ο Ανθιμος και, αν θέλει, να κάνει κόμμα»

Λευκό Πύργο δεν έχει η Αθήνα αλλά και η ιδέα να συναντήσουμε τον Γιάννη Μπουτάρη στον πεζόδρομο της Αρεοπαγίτου απεδείχθη ευχάριστα... ελαττωματική. Κάθε λίγο και λιγάκι σταματούσαμε την κουβέντα γιατί όλο και κάποιος διερχόμενος ερχόταν με ένα χαμόγελο φαρδύ-πλατύ, χειραψίες και ευχές: «Συγχαρητήρια... Ανακουφιστήκαμε με την εκλογή σας... Κάντε κάτι, δεν πάει άλλο με αυτούς εκεί πέρα».

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πολύ καλή συνέντευξη του ΑΣΤΟΥ Δημοκράτη Γιάννη Μπουτάρη...
του εθνικά Βλάχου από το Νυμφαίο...
Τιμή για όλους εμάς τους Βλάχους...
Ας ελπίζουμε ότι ο Βλάχος Δήμαρχος της Εδεσσας Δημήτρης Γιάννου θα παραδειγματιστεί από τον ομοεθνή του Γιάννη Μπουτάρη για το καλό των Δημοτών του νέου Δήμου Έδεσσας...

Ανώνυμος είπε...

Συγνώμη, θα ήθελα να ρωτήσω γιατι βγήκε από τα επιλεγμένα σας το TAS-TV , του γνωστού μπουμπουκιού της Έδεσσας,Τάσου Σεραφείμ, υποψηφίου με τον Δήμαρχο Γιάννη Σόντρα...???
Να ένας από τους λόγους για τον οποίον πολλοί δημοκράτες ΔΕΝ ψήφισαν Σόντρα, με υποψήφιο τον παραπάνω ...
με αποτέλεσμα να απέχουν και έτσι να χάσει τις εκλογές...

Ανώνυμος είπε...

9-11-10

Διαμαρτυρία Ιβάνοφ στην Ε.Ε. για την απαλοιφή του προσδιορισμού «μακεδονικός-ή,ό»


Επιστολή Γκιόργκι Ιβάνοφ προς τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για την απαλοιφή του προσδιορισμού «μακεδονικός-ή ό», στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΠΓΔΜ.
Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στην οποία εκφράζει την «βαθειά λύπη και ανησυχία» του για την απαλοιφή του προσδιορισμού «μακεδονικός-ή ό» για τον κατονομασμό της γλώσσας και του λαού της χώρας, στην έκθεση της Επιτροπής για την πρόοδο στην ΠΓΔΜ, η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 9 Νοεμβρίου.

Ο Ιβάνοφ στην επιστολή του αυτή, ζητά να αναλάβει ο Μπαρόζο «ηγετικό ρόλο για την εξάλειψη του προβλήματος αυτού και για την παύση της άδικης αυτής προσέγγισης προς την Δημοκρατία της Μακεδονίας ».

Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ αναφέρει ακόμη ότι η Επιτροπή, στις πέντε τελευταίες ετήσιες εκθέσεις που κάνει για την πρόοδο της ΠΓΔΜ, αποφεύγει συστηματικά τη χρησιμοποίηση του προσδιορισμού «μακεδονικός-ή ό», σε αντίθεση με τις εκθέσεις για την Κροατία, όπου ο προσδιορισμός «κροατικός-ή- ό» χρησιμοποιείται πάνω από 70 φορές και για την Σερβία, την Τουρκία και άλλες χώρες, όπου χρησιμοποιύνται προσδιορισμοί αντίστοιχοι των ονομάτων των χωρών αυτών.

Ακόμη ο κ. Ιβάνοφ εκφράζει την απορία πώς στην έκθεση της Επιτροπής για την πρόοδο της Αλβανίας, η σλαβομακεδονική μειονότητα που ζει στην χώρα αυτή, κατονομάζεται ως «μακεδονική μειονότητα», ενώ στην αντίστοιχη έκθεση για την ΠΓΔΜ αποφεύγεται «συστηματικά» ο κατονομασμός του λαού της χώρας ως «μακεδονικός».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο κ. Ιβάνοφ για την απαλοιφή, στην έκθεση της Επιτροπής για την ΠΓΔΜ, του προσδιορισμού «μακεδονική» για την γλώσσα της χώρας, η οποία αναφέρεται ως «κρατική γλώσσα», «επίσημη γλώσσα του κράτους» ή «τοπική γλώσσα», ενώ αντίθετα οι άλλες γλώσσες που ομιλούνται στην ΠΓΔΜ,όπως η αλβανική ή η γλώσσα των Ρομά, κατονομάζονται επακριβώς.

Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ στην επιστολή του αυτή προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκφράζει ακόμη τη λύπη και την ανησυχία του «για την εντύπωση που σχηματίζεται ότι η Επιτροπή υπέκυψε στις πιέσεις μίας χώρας - μέλους της ΕΕ και αποφεύγει την χρήση του προσδιορισμού μακεδονικός-ή ό».

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανώνυμος είπε...

Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΠΡΟΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Απογραφή στον Δήμο ετοιμάζει ο Μπουτάρης
Του ΚΩΣΤΑ ΛΑΣΚΑΡΕΛΙΑ

Την πλήρη εικόνα της οικονομικής κατάστασης του Δήμου Θεσσαλονίκης ζητεί ο Γιάννης Μπουτάρης. Η χθεσινή πρώτη του συνάντηση με τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο δεν τον ικανοποίησε. Δεν του μίλησε με «ονοματεπώνυμο» για το οικονομικό.

Θα κρατήσουν τα χαμόγελα και μετά την παράδοση;
Ο νυν δήμαρχος επέμενε ότι το ύψος της υπεξαίρεσης είναι 7 εκατ. ευρώ όταν τα νεότερα στοιχεία της οικονομικής επιθεωρήτριας μιλάνε για 52 εκατ. και παρουσίασε μια ειδυλλιακή ταμειακή κατάσταση, όταν η πληροφόρηση που υπάρχει από δημοτικούς υπαλλήλους δίνει ζοφερή εικόνα.

Την ενημέρωση αυτή τη θέλει ο Γιάννης Μπουτάρης έγκαιρα για να συντάξει αξιόπιστο προϋπολογισμό και τεχνικό πρόγραμμα αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στις 2 Ιανουαρίου. Στις προθέσεις τού νέου δημάρχου είναι, με όποιο τρόπο ο ίδιος κρίνει αποτελεσματικότερο και πιο αξιόπιστο, να υπάρξει απογραφή στον Δήμο Θεσσαλονίκης, τα αποτελέσματα της οποίας θα δοθούν στη δημοσιότητα.

Δεν θα επιδοθεί σε ένα κυνήγι μαγισσών κυνηγώντας σκάνδαλα, λένε συνεργάτες του, αλλά τη διαφάνεια που υποσχέθηκε στους πολίτες της Θεσσαλονίκης θα την εφαρμόσει. Τη διερεύνηση των μεγάλων οικονομικών ζητημάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης και άλλων που μπορεί να προκύψουν στη διαδρομή τη θεωρεί υπόθεση της Δικαιοσύνης. Θα επιδιώξει, πάντως, την επιστροφή, με κάθε νομικά πρόσφορο τρόπο των υπεξαιρεθέντων στα ταμεία του δήμου ακόμη και με την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων.

Στις συναντήσεις με τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Σωτήρη Καπετανόπουλο, ο Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος συνοδευόταν από τον Παναγιώτη Αβραμόπουλο και τον Ανδρέα Κουράκη, μίλησε για φιλικό κλίμα - εκτίμηση που συμμερίσθηκαν οι συνομιλητές του. *
-------------------------------------------------------------
η υπεξαιρεση με ευθύνη του Παπαγεωργόπουλου ανέρχεται στα 50 εκατομμύρια...
θα μπεί κανείς φυλακή...???

Ανώνυμος είπε...

αρνητικό για τον Μπουτάρη είναι ότι σε 4 χρόνια θα είναι 72 χρονών...
σχετικά με τον Δήμαρχο Εδεσσας Γιάννου , θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι ΔΕΝ είναι γιατρός όπως τον παρουσιάζουν τα ΜΜΕ και αυτός δεν διαψεύδει..
Είναι βοηθός ιατρού-ακτινολόγου , με αντικείμενο αποκλειστικά την τεχνική διενέργεια ακτινογραφιών...
Τέλος σε αντίθεση με τον ανεξαρτητο Βλάχο Μπουτάρη , από το Βλαχοκεφαλοχώρι Νυμφαίο Φλώρινας με την μακεδονική ονομασία Νεβέσκα , παράφραση από το Νεβέστα που στη μακεδονική γλώσσα σημαίνει Νύφη , ο Βλάχος Γιάννου δεν είναι ανεξάρτητος...
Αφού ήτα στις τελευταίες βουλευτικές εκλογες υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ...

Ανώνυμος είπε...

O BUTARI ΕΙΝΑΙ ΣΛΟΒΕΝΟΣ. ΟΥΤΕ ΒΛΑΧΟΣ ΟΥΤΕ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ . Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΥΜΦΑΙΟ ΕΠΙΣΗΣ.

Ανώνυμος είπε...

Ο καθενας μπορει να λεει ό,τι θέλει στο internet. Πχ: ο πρωτος ανωνυμος προσποιειται τον Βλαχο, ενω στην πραγματικοτητα όλοι ξερουμε για την (απο)κρυφη ταυτοτητα του. Κι εγω μπορω να δηλωσω ότι ειμαι ο τζονυ ντεπ.

Αν παντως το εννοει μεταφορικα, συμφωνω κι εγω ότι ειναι βλαχος. Κουτοβλαχος για την ακριβεια.

Ανώνυμος είπε...

O Butaris den einai Makedonas;tote poios einai makedonas o anthimos,o Psomiadis kai o Papathemelis.